Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pretoria / Tshwane

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakantes naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 2 de hoofdstad Pretoria en omgeving. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. De andere hoofdsteden zijn Kaapstad (wetgevende hoofdstad) en Bloemfontein (gerechtelijke hoofdstad). In Pretoria staan grote gebouwen in Victoriaanse stijl harmonieus naast parkjes en pleintjes versierd met standbeelden en jacaranda’s. Pretoria ligt in een warme, beschutte en vruchtbare vallei en is omgeven door heuvels. Ruim driekwart van de bevolking is blank. Pretoria heeft een aantal universiteiten, waaronder de tweetalig Afrikaans-Engelse Universiteit van Pretoria en de Universiteit van Zuid-Afrika, een onderwijsinstelling voor afstandsonderwijs.

Inhoudsopgave

Ligging

Pretoria ligt op ongeveer 70 kilometer afstand van de stad Johannesburg in het oosten van Zuid-Afrika in de provincie Gauteng.

Geschiedenis

Het Nguni-volk waren de eerste bewoners in het gebied van het huidige Pretoria. Ze stonden later bekend als Ndebele (letterlijk: vluchtelingen).

In 1855 werd Pretoria door Marthinus Pretorius, een Voortrekker-leider, gesticht en naar zijn vader Andries Pretorius vernoemd. Hij werd na zijn overwinning op de Zulu’s in de Slag bij Bloedrivier als een volksheld vereerd. Andries Pretorius heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen met Groot-Brittannië. Deze onderhandelingen met het Zandriviertractaat leidden in 1852 tot de onafhankelijkheid van Transvaal onder de nieuwe naam Zuid-Afrikaansche Republiek leidden.

Pretoria werd op 1 mei 1860 de hoofdstad van de Zuid-Afrikaansche Republiek. Tussen december 1880 en maart 1881 werd Pretoria tijdens de Eerste Boerenoorlog door Britse troepen belegerd.

De Tweede Boerenoorlog van 1899 tot 1902 leidde tot de ondergang van de Zuid-Afrikaansche Republiek en luidde een tijdperk van Britse overheersing in Zuid-Afrika in. Pretoria capituleerde op 5 juni 1900. De Boerenoorlog werd op 31 mei 1902 in Pretoria beëindigd. Dit gebeurde door de ondertekening van het Verdrag van Vereeniging.

De Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat werden in 1910 met de Engelse Kaapkolonie en Natal verenigd tot de Unie van Zuid-Afrika, met Pretoria als haar administratieve hoofdstad (Kaapstad werd de parlementaire en wetgevende hoofdstad). Pretoria was tussen 1860 en 1994 de zetel van de provinciale regering van Transvaal.

Op 14 oktober 1931 kreeg Pretoria officieel de status van hoofdstad van de Unie van Zuid-Afrika.

In 1948 werd door de Nationale Partij de apartheid ingevoerd. De zwarte bevolking is de stad hierdoor gaan haten. Het hooggerechtshof en de centrale gevangenis van de stad waren berucht als de bron van regels en wetten die hun leven tot en nachtmerrie maakten.

In 1994 was de inauguratie van Nelson Mandela in de Uniegebouwen het symbolische nieuwe begin van de politieke bevrijding van Pretoria.

In november 2011 werd de naam Pretoria veranderd. Vanaf eind 2012 heeft de stad officieel Tshwane. Volgens de City of Tshwane website was dit de naam van de zoon van een Afrikaanse Chief, die zich honderden jaren geleden in het gebied vestigde. Het woord betekent ook ‘we zijn hetzelfde’ of ‘we zijn één omdat we samen leven’. De meeste mensen blijven de stad Pretoria noemen. Veel Afrikaners verafschuwen de volgens hen wraakgierige en dure poging om de historische afkomst van de stad uit het geheugen van het publiek te wissen. Veel zwarte inwoners van de stad zien niet waarom een vooral zwarte stad na de apartheid nog een naam moet dragen die aan rassendiscriminatie doet denken. De stad zal dus voorlopig twee namen blijven dragen.

Het Parlement bevindt zich de ene helft van het jaar in Pretoria en tijdens de andere helft van het jaar wordt er vergaderd in Kaapstad. Pretoria maakt bestuurlijk deel uit van de gemeente Tshwane. Groot-Pretoria strekt zich uit over een afstand van 900 km2 en heeft een bevolking van meer dan 1,6 miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden in Pretoria

Naast de officiële naam Tshwane heeft Pretoria nog een andere naam: ‘Jacaranda City’. Dit komt door de aanwezigheid van 70.000 Jacaranda-bomen die u langs de straten vindt. In de maand oktober staan deze bomen in bloei.

Church Square/Kerkplein

Church Square/Kerkplein ligt midden in Pretoria/Tshwane. Het plein vormt het hart van de stad.

Aan Church Square/Kerkplein liggen verschillende belangrijke gebouwen, zoals de Ou Raadsaal (het oude parlement van de Boerenrepubliek), het Paleis van Justitie (het gebouw waar antiapartheidsstrijder Nelson Mandela, samen met een aantal andere ANC kopstukken, in 1964, tijdens het Rivonia-proces, de doodstraf tegen zich hoorde eisen), het Old Capitol Theatre en de First National Bank.

Op Church Square/Kerkplein staat ook het Old Nederlandsche Bank Building, waar nu het Tourist Information Centre is gevestigd.

Midden op het plein staat het bronzen beeld van Paul Kruger, ontworpen door de Nederlandse architect Anton van Wouw. Paul Kruger (1825-1904) was president van de Zuid-Afrikaanse Republiek en leider van de blanke boeren tijdens de opstand tegen het Britse bestuur. Het woonhuis van Paul Kruger staat verderop aan de Kerkstraat en is nu een museum.

Adres: 60 Church Street, Pretoria, Gauteng, Zuid-Afrika.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur, zaterdag en zondag en feestdagen: 08.30-17.00 uur.
Entree: gratis.

Het Church Square in Pretoria

Musea

Pretoria kent een paar musea:

  • Museum van Schone Kunsten, een kunstmuseum
  • Kunstgalerie, een kunstmuseum
  • Militair Museum

Melrose House

Het Melrose House in Pretoria is in 1885 gebouwd voor de belangrijke transportondernemer George Heyes. Het ontwerp is van de Brit William Vale die de stijl van een Engels landhuis combineerde met een Kaaps-Hollandse stijl. Zo heeft dit huis een Nederlands tintje. Tijdens de Anglo-Boerenoorlog woonde hier de Britse opperbevelhebber, Lord Kitchener en in 1902 werd hier het Verdrag van de Vereeniging getekend, het einde van de oorlog. Nu is Melrose House een museum waarin u onder andere oorspronkelijke meubelstukken kunt zien. Eromheen ligt een prachtige tuin.

Adres: 275 Jeff Masemola St, Pretoria Central, Pretoria, Gauteng, Zuid-Afrika.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10.00-17.00 uur. Maandag gesloten.
Entree: 25 rand.

Union Buildings

De Union Buildings zijn de belangrijkste gebouwen van de regering van Zuid-Afrika. De gebouwen liggen hoog in het noorden van Pretoria. De gebouwen vormen de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering. In het gebouw bevindt zich het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president, de nationale archieven en het ministerie van Buitenlandse Zaken. In mei 1994 vond bij de Union Buildings de inauguratie plaats van de eerste democratisch gekozen president, Nelson Mandela.

De Union Buildings zijn in 1910 ontworpen. De architect zocht zelf de locatie, bovenop de Matjiekopheuvel, uit. De oost- en westvleugel van het gebouw zijn door een halfronde zuilengang met elkaar verbonden. De gebouwen zijn meer dan 275 meter lang. De twee vleugels symboliseren de twee officiële talen van Zuid-Afrika: Engels en Afrikaans.

De Union Buildings zijn vanwege veiligheidsvoorschriften voor het publiek gesloten. Maar op de parkeerplaats op Government Avenue is een parkeerplaats waar u uw (huur)auto kunt parkeren, er zijn toiletten en er is een kleine craft market. U heeft een prachtig uitzicht over Pretoria.

Voor de gebouwen ligt een park met trappen naar beneden. Rondom liggen aangelegde tuinen en een amfitheater. In het park staat een monument van Nelson Mandela van 9 meter hoog. In de tuinen voor het gebouw herinneren de beelden van Louis Botha, Jan Smuts en Jan Hertzog aan het roemruchte verleden van de Boeren. Het park is populair bij de lokale bevolking. Hier worden picknicks gehouden, festivals en concerten gegeven. Het park rond de Union Buildings is een belangrijke plek in Pretoria.

Adres: Union Buildings, Government Avenue, Pretoria, 0002, Gauteng, Zuid-Afrika.
Openingstijden: 24 uur per dag toegankelijk (buitengedeelte).
Entree: gratis.

Union Buildings in Pretoria

Voortrekkermonument

In het zuidelijke gedeelte van de stad staat het Voortrekkermonument net buiten Pretoria op de Voortrekkerhoogte. Het Voortrekkermonument is een 40 meter hoog kubusvormig gebouw.

Het Voortrekkermonument een gedenkplaats van de geschiedenis van de blanke Boeren (Afrikaners). Het Voortrekkersmonument staat symbool voor de blanke Afrikanen en herdenkt de slag om de Bloedrivier in 1838.

Het hoofdgedeelte van het museum bestaat uit gebeeldhouwde panelen die de belangrijkste gebeurtenissen en de vele opofferingen van de Voortrekkers (en vriend en vijand onderweg) verbeelden. Het museum gaat over de geschiedenis van de voortrekkers die de Kaap hebben verlaten richting het binnenland om aan de Britten te ontsnappen.

Onderin het torenhoge museum staat een marmeren gedenkteken waarin de spreuk ‘Ons Vir Jou Suid-Afrika’ is gegraveerd.

Vanaf het dakterras heeft u een mooi uitzicht over Pretoria.

Als u in Pretoria bent, kunt u het Voortrekkersmonument zien liggen.

Naast het Voortrekkersmonument ligt Fort Schranskop, een fort dat dateert uit eind 19e eeuw om Pretoria tegen aanslagen te beschermen.

Adres: Eeufees Rd, Groenkloof 358-Jr, Pretoria, 0027, Gauteng, Zuid-Afrika.
Openingstijden: dagelijks van 08.00-18.00 uur.
Entree: 70 rand.

Het Voortrekkermonument in Pretoria

Botanische tuin

De botanische tuin beschikt over een rijke collectie van zeldzame planten en bomen uit heel Zuid-Afrika en doet niet onder voor de bekendste botanische tuin ter wereld, het Kirstenbosch Botanical Garden in Kaapstad. De botanische tuin is onderdeel van de South African National Botanical Garden organisatie waartoe ook Kirstenbosch Botanical Garden in Kaapstad behoort.

Het nabijgelegen Nationaal Park heeft ook veel prachtige standbeelden en mooie fonteinen.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Pretoria bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Johannesburg is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 850,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Johannesburg. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 700,–. Wilt u een vlucht naar Johannesburg boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden. In plaats van een retour Johannesburg te boeken is Zuid-Afrika een ideale bestemming voor een vlucht naar Johannesburg en terug vanuit Kaapstad. Kijk ook hier op Skyscanner voor de mogelijkheden. Beide steden worden rechtstreeks door KLM aangevlogen. Ook hier is het weer mogelijk om een vlucht met een tussenstop te boeken.

De meeste reizigers die Pretoria bezoeken komen vanuit Johannesburg. Pretoria is makkelijk te bereiken met een huurauto. De meeste toeristen reizen met een huurauto door Zuid-Afrika. Pretoria ligt op een uur rijden van Johannesburg. Hou rekening met het drukke verkeer in de steden, zeker doordeweeks.

Tussen de steden Pretoria en Johannesburg rijdt de Gautrain. Dit is een luxe trein die deels ondergronds van de ene stad naar de andere rijdt. Deze trein is ideaal om te reizen tussen Johannesburg en Pretoria of naar de luchthaven.

Met 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of het vliegtuig kopen en de dienstregeling bekijken voor vervoer naar Durban, Bloemfontein en Kaapstad.

In Pretoria zelf kunt u het beste gebruik maken van een taxi of van de shuttledienst van uw hotel. In Pretoria rijdt geen geen hop-on-hop-off bus.

Overnachten in Pretoria

Ik maakte een 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakantes naar Zuid-Afrika. Ik overnachtte in het Misty Hills Hotel in Muldersdrift. Een leuk hotel buiten Pretoria. U kunt ook in een accommodatie in Pretoria verblijven.

Mijn kamer in het Misty Hills Hotel in Muldersdrift / Zuid-Afrika

Beste reistijd voor Pretoria

De beste reistijd voor Pretoria is van januari t/m mei en augustus t/m december. In deze periode heerst hier een aangename temperatuur en is er weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Pretoria is 25° C in januari en de laagste is 16° C in juni.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende bezienswaardigheden zijn het Paul Kruger Huis, de Union Buildings (parlementsgebouwen) en het Voortrekkermonument. Meer lees je hier. Lees je mee? #pretoria #tshwane #zuidafrika #unionbuildings #voortrekkermonument #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende bezienswaardigheden zijn het Paul Kruger Huis, de Union Buildings (parlementsgebouwen) en het Voortrekkermonument. Meer lees je hier. Lees je mee? #pretoria #tshwane #zuidafrika #unionbuildings #voortrekkermonument #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende bezienswaardigheden zijn het Paul Kruger Huis, de Union Buildings (parlementsgebouwen) en het Voortrekkermonument. Meer lees je hier. Lees je mee? #pretoria #tshwane #zuidafrika #unionbuildings #voortrekkermonument #jtravel #jtravelblog
Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende bezienswaardigheden zijn het Paul Kruger Huis, de Union Buildings (parlementsgebouwen) en het Voortrekkermonument. Meer lees je hier. Lees je mee? #pretoria #tshwane #zuidafrika #unionbuildings #voortrekkermonument #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende bezienswaardigheden zijn het Paul Kruger Huis, de Union Buildings (parlementsgebouwen) en het Voortrekkermonument. Meer lees je hier. Lees je mee? #pretoria #tshwane #zuidafrika #unionbuildings #voortrekkermonument #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende bezienswaardigheden zijn het Paul Kruger Huis, de Union Buildings (parlementsgebouwen) en het Voortrekkermonument. Meer lees je hier. Lees je mee? #pretoria #tshwane #zuidafrika #unionbuildings #voortrekkermonument #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven