Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Walvis Bay

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 14 Walvis Bay. Ik maakte hier twee excursies: een boottocht in de haven van Walvis Bay en een Living Desert Tour in de duinen bij Sandwich Harbour.

Inhoudsopgave

Ligging

Walvis Bay is rondom de haven en de Sandwich Harbour lagune gebouwd. Sandwich Harbour is de lagune aan de Atlantische kust van Namibië, ten zuiden van Walvis Bay aan de Atlantische kust in het westen van Namibië, 34 kilometer ten zuiden van Swakopmund.

Walvis Bay

Walvis Bay is de belangrijkste zeehaven van Namibië. De Sandwich Harbour Lagune trekt jaarlijks ruim 160.000 vogels. Het is een voedplaats is voor nog eens 200.000 trekvogels per jaar. De lagune slibt met grote snelheid dicht door verzilting. Er zijn verschillende oorzaken voor deze verzilting. De bebouwing richting de lagune toegenomen waardoor extra dijken nodig waren. In de jaren zestig van de vorige eeuw is de natuurlijke loop van de Kuiseb Rivier verlegd. De duinen hebben zich daardoor ook verplaatst en het zand blaast nu rechtstreeks naar Walvis Bay en de lagune. De natuurlijke vloedstromen worden hierdoor zwaar aangetast. Een nog groter effect heeft de zoutwinning op de verzilting. Rondom de lagune wordt voor industrieel gebruik door een Zuid-Afrikaanse maatschappij op grote schaal zout gewonnen. Met deze zoutwinning komen meer en meer stukken van de lagune droog te liggen en worden de natuurlijke vloeden helemaal verstoord. In 1995 is het gebied tot een ‘wetland’ (moeras) van betekenis verklaard. De Coastal Environmental Trust of Namibia probeert nu de lagune tot beschermd natuurgebied te laten verklaren.

Zeehonden in Pelican Point

Ondanks de voortschrijdende verzanding leven hier veel diersoorten in dit gebied, zoals de gekko, hagedissen, springbokken, struisvogels, de zadeljakhals en de bruine hyena. Er bevinden zich veel zeehonden in Sandwich Harbour. Dolfijnen worden hier ook veel gespot. De flora is zeer interessant.

Sandwich Harbour is een deel van de Namib Sand See, een van de grootste zandvelden van de wereld en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De duinen komen soms 100 meter boven de zee uit en hebben een schitterend en kleurrijk contrast. Er zijn geen officiële wegen die naar Sandwich Harbour leiden. De sporen vervagen direct weer door de getijden en de harde wind. Sandwich Harbour wordt nu door dagjesmensen bezocht. Tussen april en december vindt u de lokale bevolking hier, terwijl ze aan het vissen zijn om kabeljauw, snoekbaars en galjoen op te halen.

De lagune wordt compleet omringd door de grote zandduinen die alleen met de 4×4 toegankelijk zijn. Gedurende eb is Sandwich Harbour zeer gewild voor tochten met de 4×4. Het is niet aan te raden om zonder gids te gaan.

De lagune van Sandwich Harbour

In de lagune bevindt zich vers water en een grote natuurlijke diversiteit. Het water speelt een fundamentele rol, het voedt de dieren en de planten die groeien langs de oevers van de lagune. De lagune is in 1995 tot Ramsargebied bestempeld, naar het Ramsarverdrag voor de bescherming van de wetlands. De lagune is een ideale bestemming voor vogelaars: hij geldt als een van de belangrijkste wetlands in zuidelijk Afrika. Het is het leefgebied van ongeveer de helft van alle flamingo’s in deze regio. De aanblik van deze sierlijke vogels die met duizenden tegelijk in het ondiepe water foerageren of als stokjes met zwart met roze vleugels overvliegen is adembenemend. U kunt de lagune ook vanaf het land verkennen.

Bezienswaardigheden in en rond Walvis Bay

Lagune

Verlaat het centrum van Walvis Bay via het verlengde van Nangolo Mbumba Drive en rijdt naar het zuidwesten. Vrijwel meteen buiten de stad wordt de weg geflankeerd door een ondiepe lagune aan de ene kant en hoge duinen aan de andere kant van de weg. Hier ziet u al veel vogels, vooral grote zwemen roze pelikanen, de endemische Damarastern en tal van steltlopers. Sandwich Harbour is beroemd vanwege de vele vogelsoorten die hier leven. Dit wetland wordt bezocht door grote aantallen trekvogels die hun broedgebieden op het noordelijk halfrond tijdelijk inruilen voor de warmere westkust van de Kaap. In een goed vogeljaar zijn hier wel 50.000 wintergasten te vinden. Er leven hier flamingo’s, pelikanen, steltlopers en futen. Er zijn dagen dat u meer dan 50 verschillende soorten kunt spotten.

Pelican Point

Het noordelijkste punt van de landtong is Pelican Point. Hier vindt u de vuurtoren en een kleine kolonie Kaapse pelsrobben. De weg erheen is alleen per terreinwagen af te leggen en alleen bij eb. Het alternatief voor de weg over land is een boottocht.

Salt Works

Ongeveer 5 kilometer ten zuiden van Walvis Bay liggen de Salt Works, de grootste zoutproducent van Afrika. De zoutvelden hebben een grootte van 3.500 hectare. Hier wordt jaarlijks 400.000 ton hoogwaardig zout gewonnen. Al van ver doemen de zoutbergen op die sneeuwwit tegen de blauwe lucht afsteken. Wie bij het verdampingsreservoir links aanhoudt, komt in de rivierdelta van de Kuiseb terecht. Hier volgt men de breed uitwaaiende bandensporen tot aan de afrastering van het Namib-Naukluft Park, die in de buurt van het strand gepasseerd wordt. Hier begint een 20 kilometer lang stuk rul zand. Uiterlijk hier moet de bandenspanning worden verminderd. Daarna kunt u verder rijden naar het strand of door de duinen. Na 16 kilometer bereikt u de noordrand van de lagune.

Zoutwinning bij Walvis Bay

Walvissen, zeehonden en dolfijnen spotten

Walvissen, zeehonden en dolfijnen hebben een magische aantrekkingskracht. Het is dan ook niet vreemd dat vanuit de haven boottochten worden georganiseerd. Dolfijnen zijn gedurende het hele jaar te zien. Walvissen kunt u vooral in de maanden oktober en november spotten. Tussen november en april heeft u kans schildpadden te zien. De dolfijn- en walvistochten worden meestal ’s ochtends gehouden vanwege wind, stroming en deining. In de namiddag vertrekken de sunsetcruises die zich op een drankje en mooi uitzicht focussen in de lagune.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Walvis Bay bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Andere activiteiten rond Walvis Bay

Voor mensen die liever wat rustiger over het water kabbelen, worden kayaktrips georganiseerd. Touroperators organiseren een twee uur durende kayaktrip door de lagune voor vogelaars en een kayaktrip rondom Pelican Island. Voor deze trip wordt u eerst per jeep naar Pelican Island gebracht. Deze kayaktrip brengt u ook richting zeehondrotsen.

Net buiten Walvis Bay op weg naar Swakopmund ligt duin 7. Dit is de hoogste duin van de omgeving, vooral populair als plaats voor de dagelijkse sundowner: een prima plaats om van de zonsondergang met een drankje te genieten.

Tussen Walvis Bay en Swakopmund kunt u in de duinen allerlei activiteiten ondernemen zoals sandboarding, duneboarding en quadbiking. Al deze activiteiten worden uitgevoerd door bedrijven die zich uitermate bewust zijn van het fragiele ecosysteem in de duinen. Mensen worden daarom met klem verzocht geen eigen activiteiten in de duinen te ondernemen. Voordat u het weet, overloopt u duinbegroeiing die uw voetstappen niet zal overleven, met gevolg dat insecten en dieren ook in gevaar komen. Bij sandboarding is het de bedoeling dat u op de plank gaat liggen; bij duneboarding staat u op de plank.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië maakte ik twee excursies rond Walvis Bay: de living desert tour en een boottocht in de lagune van Sandwich Harbour. Hier lees je de informatie over Walvis Bay. Lees je mee? #walvisbay #namibie #livingdeserttour #boottocht #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië maakte ik twee excursies rond Walvis Bay: de living desert tour en een boottocht in de lagune van Sandwich Harbour. Hier lees je de informatie over Walvis Bay. Lees je mee? #walvisbay #namibie #livingdeserttour #boottocht #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven