Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maanlandschap en Welwitschia

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 15 een plek waar we een paar dagen geleden al naar gezocht hebben, het maanlandschap en de welwitschia plant.

Inhoudsopgave

Ligging

De zogenaamde Welwitschia Drive begint ongeveer 20 kilometer buiten Swakopmund.

Welwitschia Drive

De Welwitschia Drive is een route die geschikt is voor mensen die geïnteresseerd zijn in het fragiele ecosysteem van de woestijn.

De Welwitschia Drive is een prima mogelijkheid om in een dagdeel te doen, vooral als u goed voorbereid op pad gaat en een picknickmand meeneemt, zodat u bijvoorbeeld bij het maanlandschap op een van de uitkijkpunten een picknick kunt houden. Ook al is het mistig en/of koud in Swakopmund, hoe verder u naar het oosten rijdt (de woestijn in) hoe warmer het wordt. Aangezien u geen enkele schaduw hebt in dit deel van de woestijn, moet u zorgen dat u goed voorbereid bent: neem voldoende water en beschermende kleding mee.

Op de achtergrond van het maanlandschap doemt de uraniummijn van Rössing op, die lange tijd van grote economische betekenis was, maar de omgeving ook radioactief besmette. De uraniummijn is weer in gebruik genomen vanwege de grote vraag naar de erts.

Maanlandschap

Het Maanlandschap is een onderdeel van de Welwitschia Drive. Een rit die u met de eigen auto kunt ondernemen. Bij het kantoor van Nature Conservation (Ministry of Environment & Tourism Office – Bismarck Street) kunt u een vergunning krijgen met een informatieboekje. Zonder vergunning is het niet toegestaan de route te rijden. De route leidt u langs diverse mijlpalen en informatieborden over het ecosysteem van deze streek. U krijgt dan ook een plattegrond, routebeschrijving en een folder mee met een uitleg van wat u ziet. De weg van de Welwitschia Drive is tot aan het maanlandschap prima te rijden voor zowel 2wd als 4wd. Vanaf het maanlandschap verandert de weg in een steeds slechter wordende golfplaat, 2wd auto’s hebben hier het meeste last van, maar naast de bestaande weg ligt meestal wel een bereden zandpad waar de golfbewegingen wat minder zijn. De weg brengt u uiteindelijk naar een van de oudste welwitschia’s, namelijk één van 1.500 jaar oud.

Het maanlandschap is een woestijngebied wat het ‘Moonlandscape’ wordt genoemd. Een uitgestrekte vlakte met niets niets en nog eens niets. Vlakbij het maanlandschap vindt u ook de eindeloze zandvlaktes zoals u een woestijn voorstelt.

Maanlandschap

Welwitschia

De Welwitschia mirabilis is de enige plant die wordt gerekend tot de familie Welwitschiaceae, een monotypische familie met slechts één geslacht en slechts één soort. De plant komt voor in de kuststreken van Angola en Namibië. De plant is vernoemd naar Friedrich Welwitsch. De plant heeft slechts twee bladeren en groeit zeer langzaam. De bladeren zitten aan een korte stam. In het gebied waar de plant groeit, regent het maar weinig. De jaarlijkse regenval van ongeveer 1-100 milimeter is ontoereikend voor de plant. Ook condensatie van mist dat leidt tot een neerslagequivalent van 50 mm, is ontoereikend. De plant haalt haar water vooral uit ondergrondse waterbronnen en -stromen. Gemiddeld worden de planten ongeveer 500 tot 600 jaar oud, maar het is bekend dat sommige exemplaren wel 2.000 jaar oud zijn. De naam in het Afrikaans is ’tweeblaarkanniedood’. De plant is tweehuizig (d.w.z. dat er aparte mannelijke en vrouwelijke planten zijn) en is voor haar bestuiving aangewezen op een rode wants, de Welwitschiawants (Probergrothius sexpunctatis). Vanwege haar langzame groei en doordat veel oudere planten zijn weggehaald door verzamelaars, is de plant uit sommige gebieden bijna verdwenen.

Welwitschia van 1.500 jaar oud

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar het Maanlandschap en de Welwitschia bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vanaf Swakopmund rijdt u de B2 op richting Windhoek. Na iets meer dan een kilometer gaat u rechtsaf de C28 op richting Windhoek (gravel). Het maanlandschap ligt links van de C28. De Welwitschia’s staan een eind verderop.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik tijdens een rit langs de Welwitschia Drive in de buurt van Swakopmund het maanlanschap en de welwitschia. Hier lees je de informatie over de Welwitschia en het maanlandschap. Lees je mee? #welwitschia #maanlandschap #namibie #welwitschiadrive #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik tijdens een rit langs de Welwitschia Drive in de buurt van Swakopmund het maanlanschap en de welwitschia. Hier lees je de informatie over de Welwitschia en het maanlandschap. Lees je mee? #welwitschia #maanlandschap #namibie #welwitschiadrive #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Knysna in Zuid-Afrika
Afrika

Knysna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven