Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cape Cross

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 15 de vele zeehonden van Cape Cross aan de Atlantische kust.

Inhoudsopgave

Ligging

Cape Cross is een landpunt aan de Namibisch Atlantische kust, ongeveer 120 kilometer ten noorden van Swakopmund.

Geschiedenis

In 1484 vaart de Portugees Diego Cao naar het zuiden langs de Atlantische kust van het Afrikaanse continent. Hij is de eerste Europeaan die zo langs de Namibische kust vaart. Zijn ontdekkingsreis eindigt bij Cape Cross. Hij gaat hier aan land en plaatst er een gedenkteken in de vorm van een kruis met een inscriptie. Deze inscriptie luidt: ‘6.684 jaar sinds de schepping van de aarde en 1484 jaar sinds de geboorte van Christus, heeft de illustere Don Juan de opdracht gegeven om hier een teken op te richten aan zijn ridder Diego Cao.’ Diego Cao overlijdt hier bij Cape Cross en ligt hier ook begraven. Het door hem opgerichte kruis is voor de volgende ontdekkingsreizigers, zoals Bartolomeus Diaz (1487-1488) en Vasco da Gama (1497-1499), een baken op weg naar Kaap de Goede Hoop en verder. Het originele kruis is later overgebracht naar het museum voor oceanografie in Berlijn en is vervangen door een replica. Deze replica blijkt niet geheel op de originele plaats te staan en daarom staat er nu nog een tweede replica. Het eerste kruis werd in 1893 door Duitse soldaten neergezet op een helling die uitziet over zee. Het andere, een getrouwe kopie van het origineel, is in 1980 onthuld op de plek waar het kruis van Diego Cao werkelijk stond. Op de parkeerplaats ziet u dit stenen kruis van de Portugees Diego Cao. Een grote begraafplaats herinnert aan de tijd, tussen 1898 en 1903, dat een behoorlijke gemeenschap bij Cape Cross zich bezighield met het verzamelen van guano. De kolonie pelsrobben is nu de belangrijkste trekpleister voor toeristen.

Cape Cross

Een stop bij Cape Cross zal een zeer intensieve ervaring zijn, zowel voor het gehoor als de reukzin, zij zullen beide zeer zwaar op de proef worden gesteld.

Cape Cross is een bekend reservaat voor een grote kolonie Kaapse pelsrobben. Deze dieren verzamelen zich hier in de paartijd tussen november en december. Ze kunnen hier soms met 250.000 tegelijk zijn. De Kaapse pelsrobben worden ook wel de Zuid-Afrikaanse zeeberen genoemd. Buiten de paartijd die vooral voor de mannetjes erg inspannend is, zijn er altijd nog bijna 100.000 dieren aanwezig. Cape Cross Seal Reserve is hiermee de grootste van de 23 robbenkolonies langs de kust van Zuid-Afrika en Namibië. In totaal leven er ongeveer 1,6 miljoen robben langs de kust.

Zeehonden in Cape Cross

Om toegang te krijgen tot het Reserve moet u entree betalen. Daarna kunt u doorrijden tot de kust waar een grote parkeerplaats is. Daar zult u direct de talloze zeehonden zien liggen, schuifelen of ruziemaken. Meer dan een derde van de pelsrobben sterft voordat het volwassen is. De geboorte, de verwondingen die de jonge robben oplopen als de mannetjes in het gedrang van de kolonie per ongeluk over ze heen walsen, verdrinking of de hongerdood als de moeder bij het voedsel zoeken om het leven komt, zijn hier de belangrijkste oorzaken.

De roofdieren waar de zeehonden vooral last van hebben, zijn de jakhalzen. U maakt grote kans de jakhalzen te zien rondom de kolonie. De roofdieren zijn altijd op zoek naar een (makkelijke) prooi en er leeft een flinke troep jakhalzen in de buurt. U als bezoeker moet ook voorzichtig zijn, de jakhalzen lijden aan de brandziekte, de hyenavorm van hondsdolheid.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik de vele zeehonden bij Cape Cross. Hier lees je de informatie over Cape Cross. Lees je mee? #capecross #zeehonden #namibie #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik de vele zeehonden bij Cape Cross. Hier lees je de informatie over Cape Cross. Lees je mee? #capecross #zeehonden #namibie #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven