Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

St. Lucia

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika verbleef ik op dag 9 in St. Lucia.

Inhoudsopgave

Ligging

St. Lucia ligt in de provincie Kwazulu-Natal aan de Indische Oceaan. St. Lucia ligt op ongeveer 600 kilometer van Johannesburg en 300 kilometer van Durban.

Geschiedenis

Het estuarium is het interessantste in St. Lucia. Deze werd in 1576 door de Portugezen ontdekt. Zij noemden de plek Santa Lucia. In de tweede helft van de 19e eeuw wilden de Boeren, die geen toegang hadden tot de zee, in de monding een haven aanleggen, maar de Britten waren hen te snel af. Het estuarium ligt verborgen achter de gebouwen van de hoofdstraat. St. Lucia was vroeger een echte vissersplaats, maar nu draait het vooral om het toerisme. Vissen speelt nog altijd een belangrijke rol.

St. Lucia

De aangename temperaturen, de mogelijke activiteiten en de ligging aan de Indische Oceaan, maken St. Lucia geliefd bij veel toeristen.

St. Lucia is vanwege het tropische klimaat het hele jaar door te bezoeken. De stad heeft kilometerslange stranden, waar u kunt zonnebaden en waar u het hele jaar door kunt zwemmen in de warme golven van de Indische Oceaan. U kunt er kanoën, diepzeeduiken, varen, snorkelen, walvis spotten in het seizoen van mei tot december of een bootcruise maken op zoek naar nijlpaard en krokodillen. Of een excursie maken naar de schildpadden of langs de kustlijn paardrijden. Vanaf oktober tot maart komen reuzenschildpadden hun eieren op het strand leggen. Tussen half november en half januari worden nachttoeren door het iSimangaliso Wetland Park georganiseerd om deze schildpadden te kunnen zien. De begintijd van de tour is afhankelijk van het tij. De stranden waar de schildpadden broeden zijn alleen met georganiseerde tours toegankelijk. Er gelden strenge regels om de schildpadden zo min mogelijk te storen.

Het ecosysteem rondom St. Lucia met haar wetlands heeft een grote aantrekkingskracht op vogels. Pelikanen, visarenden, maar ook de mooie wevertjes zijn van dichtbij te spotten als u met een vogelgids op stap gaat. Zwemmen vanaf het strand wordt gedaan, maar het advies is om heel voorzichtig te zijn. De stroming aan de kust is bijzonder sterkt en verder zult u op enkele plaatsen bordjes tegenkomen die waarschuwen voor haaien. Langs de kust hangen geen haaiennetten.

St. Lucia kan als uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving dienen, zoals zwemmen en snorkelen in Cape Vidal, safari’s maken in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, een nachtsafari in het iSimangaliso Wetland Park of paardrijden langs de kust.

Bezienswaardigheden in St. Lucia

McKenzie Street

In de McKenzie Street bevindt zich een benzinestation en een aantal winkels, supermarkten, touroperators en restaurants.

De kunst en nijverheid van de Zulubevolking ziet u overal terug in het centrum waar u in de kraampjes handgemaakte producten kunt kopen zoals rieten manden, houten beeldjes en rieten matten.

Fruitverkopes in de McKenzie Street in St. Lucia

iSimangaliso Wetland Park

iSimangaliso Wetland Park is een uitgestrekt gebied dat bestaat uit meren en moerassen en kustbossen die tot in de duinen doorlopen. Het gebied is vooral bekend om de vele nijlpaarden, krokodillen en flamingo’s. St. Lucia is één van de grootste wetland gebieden in heel zuidelijk Afrika. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Nijlpaarden tijdens een boottocht bij St. Lucia

Nijlpaarden en krokodillen vormen al jarenlang de belangrijkste aantrekkingskracht voor St. Lucia. De nijlpaarden en krokodillen leven in een grote lagune aan de westkant van St. Lucia.

Hier worden elke dag boottochten georganiseerd. U hebt altijd kans op het zien van beide dieren. Alleen op koude dagen is de kans om krokodillen te zien kleiner. De krokodillen komen alleen uit het water als het warmer is dan 16 graden. Koude dagen komen gelukkig niet veel voor in dit subtropische gebied. Tijdens de boottochten krijgt u zeer veel informatie over de eigenschappen en gedrag van de krokodillen en nijlpaarden, bijvoorbeeld dat nijlpaarden ’s nachts graag aan ‘windowshopping’ doen. Ook zult u veel informatie krijgen over de ecologie van deze streek zoals over de mangrovebomen, de rupsjes die leven op deze bomen en de titaniumheuvels.

De open verbinding tussen de lagune en de oceaan waardoor de lagune met het oceaangetij meegaat, is voor een groot deel dichtgeslibd. Door het getij en de open verbinding kan zout water de lagune instromen. Het water in de delta is daarom meestal brak.

Er is ook veel aandacht voor vogels. Het zwart-witte vogeltje dat zich vaak op de zandbanken ophoudt, is een koningsvisser en zonder twijfel zult u de prachtige visarend horen en hopelijk zien vliegen. De lagune staat in verbinding met de Indische Oceaan. De lagune vormt de voeding voor het hele iSimangaliso Wetland Park. St. Lucia is alleen bereikbaar via een brug over deze lagune.

Walvis spotten

Tussen juni en half november zwemmen humpback walvissen vanaf Antartica langs de oostkust van Zuid- Afrika in de richting van Mozambique en Madagaskar om hun jongen ter wereld te brengen. De walvissen zijn niet vanaf land te zien, maar u kunt wel een boottocht maken. De kleine bootjes worden vanaf het strand te water gelaten en vervolgens moeten de bootjes eerst door de branding. Het is in het begin geen rustig boottripje, maar wel zeer de moeite waard. Met een beetje geluk ziet u namelijk ook nog dolfijnen.

Cape Vidal

Als u rustig wilt zwemmen, zonnebaden en wilt snorkelen, kunt u het beste naar Cape Vidal gaan. Hier zijn tussen de rotsen bij hoogtij veilige zwempoelen ontstaan. Tussen de koraalriffen is het mooi snorkelen. Vanuit St. Lucia worden jeepsafari’s naar Cape Vidal georganiseerd. Deze beginnen vroeg in de avond en zijn erop gericht de nachtdieren te laten zien.

St. Lucia Crocodile Farm

Twee kilometer ten noorden van St. Lucia, aan de weg naar Cape Vidal, ligt de St. Lucia Crocodile Farm. Bij de ingang is een kleine tentoonstelling over het leven van de krokodillen ingericht. Deze laat ook het belang ervan voor de ecologische samenstelling van de streek zien. Buiten kunt u de diverse krokodillen en verschillende slangen zien. Vanaf dit centrum kunt u wandelingen door verschillende landschappen als duinen, grasland en moeras maken. Het pad naar de lagune leidt langs plekjes om nijlpaarden te spotten. Voorzichtigheid is wel geboden, want nijlpaarden kunnen zeer agressief zijn. Nijlpaarden blijven overdag in het water en zult u hen niet op land tegenkomen. Op koude dagen kan het wel voorkomen dat de dieren langer blijven grazen. ’s Nachts lopen er nijlpaarden door St. Lucia.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

St. Lucia is voor velen de uitvalsbasis voor Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve en het iSimangaliso Wetland Park. Wil je meer weten wat er te doen is in St. Lucia, lees dan dit artikel. Lees je mee? #stlucia #isimangalisowetlandpark #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven