Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

iSimangaliso Wetland Park

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika maakte ik op dag 9 een boottocht in  iSimangaliso Wetland Park.

Inhoudsopgave

Ligging

iSimangaliso Wetland Park ligt in het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal.

St. Lucia ligt op ongeveer 300 kilometer ten noorden van Durban.

St. Lucia is de meest zuidelijke ingang tot het iSimangaliso Wetland Park. Het park zelf reikt ongeveer 280 kilometer langs de kust en omvat alle kustparken van het Maphelana Nature Reserve ten zuiden van St. Lucia tot het Kosi Bay Nature Reserve naar het noorden tegen de grens met Mozambique.

Geschiedenis

Het gebied dat nu het iSimangaliso Wetland Park vormt, werd al in de vroege ijzertijd door mensen bewoond. Archeologische opgravingen hebben de overblijfselen van nederzettingen blootgelegd. Het gebied werd in 1575 door de Portugese ontdekkingsreiziger Manuel Perestrello ontdekt. Hij gaf het ook de naam St. Lucia.

Tot ongeveer 1850 was de Europese invloed hier minimaal en werd het gebied bewoond door een relatief groot aantal leden van de Thonga en Zulu stammen, die hier vee hielden en het land bewerkten.

Professionele jagers kwamen in de tweede helft van de 19e eeuw het gebied tijdens hun zoektocht naar ivoor, huiden en horens bezoeken. Dit vormde op een bepaald moment de grootste inkomstenbron voor de kolonie van Natal. Enorme aantallen wilde dieren zijn toen geschoten, tot honderden olifanten, krokodillen en nijlpaarden per jachtexpeditie.

De olifanten waren in een periode van vijftig jaar zelfs uit het gebied verdwenen. Aan het einde van de 19e en in het begin van de 20e eeuw veranderde de situatie ten opzichte van de wilde dieren en het St. Lucia Meer was, samen met Hluhluwe-Umfolozi, in 1895 één van de eerste wildreservaten in Afrika.

Tussen 1980 en 1990 werd het gebied opnieuw bedreigd, dit keer door een mijnbedrijf dat in de duinen van St. Lucia naar titanium wilde graven. Er werd uiteindelijk in 1996 gekozen voor ontwikkeling van het gebied door middel van ecotoerisme. Er werd definitief ‘nee’ tegen de mijnindustrie gezegd.

iSimangaliso Wetland Park werd in december 1999 als eerste park in Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Inmiddels wordt ook de lokale bevolking betrokken bij de ontwikkeling van het gebied.

iSimangaliso Wetland Park

iSimangaliso Wetland Park was vroeger bekend als het Greater St. Lucia Wetland Park. De naam is per 1 november 2007 omgedoopt tot het iSimangaliso Wetland Park.

De Wetlands Authority werd in 1999 opgericht om het gebied te beheren. Daarvoor moesten zestien percelen land worden samengevoegd. Dit was een combinatie van staatsgronden, voormalige militaire zones en bossen voor economische exploitatie. iSimangaliso Wetland Park is 260.000 hectare groot.

iSimangaliso Wetland Park is het één van de grootste parken in Zuid-Afrika. Het park is uitgegroeid tot een belangrijk nationaal park.

Plattegrond van het iSimangaliso Wetland Park

Het is dan ook een verbazingwekkend natuurfenomeen met vijf ecosystemen. Hier vindt u koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, weelderige kustvlaktes en drogere bosgebieden. Dik beboste kustduinen, waarvan sommige duinen tot de grootste begroeide duinen ter wereld behoren, scheiden de zee van het land langs deze 280 kilometer lange kust. In dit park gaat u terug in de tijd met de zandbossen van de fossielrijke, westelijke stranden van Lake St. Lucia. De sedimentaire rotsen laten u een verbazingwekkend goed bewaarde collectie zeefossielen zien. Deze zijn van uitzonderlijke wetenschappelijke en geografische betekenis. Er zijn negen in- en uitgangen. Het park biedt een keuze aan wildernisvoettochten, begeleide wandeltochten, een goed wegennetwerk voor safari’s, de mogelijkheid om walvissen te zien, schildpadexcursies, boottochten en kanotrips.

Het iSimangaliso Wetland Park is een van de weinige, onbedorven natuurgebieden ter wereld en maakt deel uit van een drielanden-ecotoerismeproject: het Lubombo Spatial Development Initiative. Aan dit initiatief doen zowel Zuid-Afrika als Mozambique en Swaziland mee. Het initiatief is geïnitieerd door Nelson Mandela. De bedoeling is dat de grenspoorten worden neergehaald zodat een enorm ‘Big Five’-natuurbeschermingsgebied delen van alle drie de landen zal beslaan.

Wat het iSimangaliso Wetland Park uniek maakt is de combinatie van een subtropische kust, moerassen en tropisch bos. Het gebied herbergt een grotere soortenrijkdom dan sommige andere grote reservaten, zoals het Krugerpark of de Okavangodelta in Botswana, terwijl het gebied nauwelijks door mensen is aangetast. U vindt hier luipaarden, grote galogo’s, samango-apen, jakhalzen, hyena’s, gnoes, impala’s, rietbokken, buffels, wilde honden, cheeta’s, zebra’s, krokodillen en witte en zwarte neushoorns. Verder heeft het park de grootste populatie nijlpaarden van Zuid-Afrika. Alleen al in het St. Luciameer leven meer dan 800 nijlpaarden en 1.200 krokodillen. Olifanten zijn in 2001 opnieuw uitgezet.

Nijlpaarden in het iSimangaliso Wetland Park

In het gebied leven 521 verschillende soorten vogels, waaronder 200 watervogelsoorten, die langs de kust broeden en foerageren. Tussen juni en november kunt u langs de hele kust van Kwazulu-Natal bultruggen waarnemen. Reusachtige leer- en dikkopschildpadden leggen tussen november en maart, hun eieren op het strand.

Juveniel aalscholver in het iSimangaliso Wetland Park

Het iSimangaliso Wetland Park brengt naast de vijf ecosystemen ook tien unieke bestemmingen samen: Maphelane, Lake St. Lucia, Cape Vidal en de oostelijke oever, Charters Creek en de West-Shores, False Bay, Sodwana Bay, uMkhuze, Lake Sibaya, Coastal Forest en Kosi Bay.

Kosi Bay bestaat uit vier meren die met elkaar verbonden zijn door een netwerk van kanalen. Het gebied is 37 km2. De meren zijn gescheiden van elkaar door rietkragen. Hier leven krokodillen en nijlpaarden. Het gebied bestaat uit moerassen mangroven, bossen van (dadel)palmen en vijgenbomen en 250 vogelsoorten. Coastal Forest is uitsluitend toegankelijk voor off-road voertuigen. Dit deel van het park omvat ongerepte stranden met snorkelen en duiken als populaire activiteiten. De warme zee trekt een hoge diversiteit aan zeedieren aan, zoals de dikkopschildpadden en de lederschildpadden. In de zomermaanden leggen ze hun eieren in het zand en begraven deze.

  • Lake Sibaya is het grootste zoetwatermeer in Zuid-Afrika. Hier vindt u nijlpaarden en krokodillen. Het is de habitat voor vogels, zoogdieren en aquatisch leven, inclusief de op een na grootste populatie nijlpaarden en krokodillen in Kwazulu-Natal. Andere soorten zijn o.a. de witstaart- en watermangoeste, rietbok, rode en blauwe duiker. De beschutte baaien herbergen 279 vogelsoorten, waaronder de bonte-, reuzen- en malachietijsvogels, Afrikaanse zeearend, kleine en grote reigersoorten.
  • Sodwana Bay is een belangrijke duikbestemming. De koraalriffen bevatten meer dan 1.200 vissoorten en een variëteit aan onderwater zeegezichten en mariene flora en fauna. In uMkhuze leven meer dan 420 vogelsoorten.
  • uMkhuze is 38.500 hectare groot en voor de vogelliefhebbers een paradijs. Verder leven hier luipaarden, zwarte en witte neushoorns, olifanten, giraffen, wilde honden, cheeta, hyena en diverse antilopen.
  • False Bay omvat zand, bos en open savanne. Populaire activiteiten hier zijn varen en vissen. In de West-Shores en Charters Creek leven de olifant, buffel, neushoorn en het luipaard, maar ook giraffes en andere soorten antilopen.

De grootste attractie van het park is het St. Lucia Meer. Het gigantische Lake St. Lucia ligt in het midden en is een van grootste zoetwatermeren van Afrika. Tijdens een boottochtje op het 36.000 hectare grote meer kunt u o.a. flamingo’s, pelikanen, zeearenden, nijlpaarden en krokodillen waarnemen. Er leven hier ongeveer 1.500 nijlkrokodillen en ongeveer 900 nijlpaarden. Het is de grootste concentratie nijlpaarden en krokodillen van Zuid-Afrika. U zult er gegarandeerd een paar zien. Aan de kust komen in november de zeeschildpadden hun eieren leggen en tussen juni en september zijn er walvissen en dolfijnen te zien die migreren tussen Antarctica en Mozambique. Het park bestaat uit graslanden, meren, moerassen, savanne, kust- en duinbossen. U vindt hier vier van de ‘Big Five’, de olifant, buffel, neushoorn en het luipaard. Daarnaast zijn vele andere dieren te zien, zoals de zebra, eland, hyena, kudu en verschillende apensoorten, bokken en gazelles. Eastern Shores en Cape Vidal is de oostelijke oever. Dit is de ideale strand- en safaribestemming. Een aantal safari wegen bieden toegang tot uiteenlopende habitats waaronder duinen, grasland, meren en aan de bossen. Maphelane is een populaire uitvalsbasis voor vissers en natuurliefhebbers.

Het iSimangaliso Wetland Park is een malariagebied. Daarnaast zijn hier veel teken en bloedzuigers. Natuurlijk moet u oppassen voor krokodillen en nijlpaarden. Vooral de nijlpaarden kunnen ’s nachts ronddolen en een hoop schade aanrichten. U kunt ze overdag zomaar in afgelegen gebieden tegenkomen. Houd dan afstand en trek u zo rustig mogelijk terug.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Het iSimangaliso Wetland Park ligt bij St. Lucia. Het iSimangaliso Wetland Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik maakte hier een boottocht en zag heel veel vogels maar vooral nijlpaarden. Het iSimangaliso Wetland Park is bekend om zijn grote hoeveelheid nijlpaarden. Meer weten, lees dan verder. #isimangalisowetlandpark #unesco #werelderfgoedlijst #boottocht #nijlpaarden #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Het iSimangaliso Wetland Park ligt bij St. Lucia. Het iSimangaliso Wetland Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik maakte hier een boottocht en zag heel veel vogels maar vooral nijlpaarden. Het iSimangaliso Wetland Park is bekend om zijn grote hoeveelheid nijlpaarden. Meer weten, lees dan verder. #isimangalisowetlandpark #unesco #werelderfgoedlijst #boottocht #nijlpaarden #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Soweto in Zuid-Afrika
Afrika

Soweto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven