Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 12 Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45, één van de hoogtepunten van deze rondreis.

Inhoudsopgave

Ligging

De Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45 liggen aan de rand van de Namib-woestijn in het Namib Naukluft Park. Dit is één van de oudste woestijnen ter wereld.

Plattegrond van de Sossusvlei

Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45

Het woord vlei is het Afrikaans woord voor vallei of dal. De naam Sossus komt uit de Nama-taal en betekent ‘plaats waar water samenkomt’. Na veel regen, en dat gebeurt heel sporadisch, verzamelt het water van de Tsauchab Rivier zich in de vlei en blijft hier enige tijd staan. Zoveel regen valt er echter heel weinig, eens in de 50 tot 80 jaar. In de jaren dat er wel veel regen valt, stroomt de rivier de Namib Woestijn wel in, maar blijft dan kilometers voor de Sossusvlei steken. De vleien, zoals Sossusvlei en Dead Vlei, houden het regenwater dat valt wel vast in hun klei-achtige grond. Vooral de Sossusvlei leeft hierdoor op. Grassen, meloenen en meest gele bloemetjes, een leliesoort, komen te voorschijn. Tijdens de regenperiodes is het verstandig om erg voorzichtig te zijn als u zelf met een auto de Sossusvlei inrijdt. Het zand wordt nog zwaarder om te rijden en richting de vlei’s wordt de grond klei-achtig.

Sossusvlei

De Sossusvlei ligt in een klein dal tussen de duinen. De Namibische Woestijn (Namib) is de oudste woestijn in de wereld en rekt zich uit over wel 1.500 kilometer, van de Oranje Rivier in het zuiden tot in Angola in het noorden. Hier is een grote variëteit aan landschappen, van grind tot rotsgebergte en hoge duinen in verschillende kleuren zand. De Sossusvlei omvat een deel van de Namibwoestijn en het Naukluftgebergte. Het gebied heeft een totaal oppervlakte van 49.768 km2 en daarmee is dit het grootste wildpark van Afrika. De meest bekende en beroemde foto’s die in Namibië zijn gemaakt, komen hoogstwaarschijnlijk uit de Sossusvlei. De kleuren van de duinen wisselen constant door de stand van de zon. De beelden met de intens rode en gele duinen en scherpe lijnen zijn een bron van inspiratie voor elke fotograaf.

Alle levensvormen hebben zich op opmerkelijke wijze aan deze extreme omstandigheden aangepast. Er is bijna geen water, een beetje mist of dauw zijn de enige overlevingskansen. De oryxen/gemsbokken en woestijnolifanten kunnen niet zonder de dauwdruppels. Zandhagedissen en duinadders verschuilen zich in het zand. Waarom denkt u, is de kleur van de meeste woestijndieren beige? Dit is niet alleen voor camouflage, maar het is ook de beste bescherming tegen de felle zon en de hoge temperaturen. U moet nooit vergeten een hoed, zonnebrand en veel water mee te nemen. Op winterse dagen kan de temperatuur nog tot boven de 35 graden uitkomen. In de zomer stijgt de temperatuur tot boven de 40 graden. De nachten worden zeer koud en er kan een gemeen snijdende wind staan. Als u vroeg de Namib ingaat of tot laat blijft, is het aan te raden warme kleding mee te nemen. U moet er ook rekening mee houden dat het zand ongelooflijk heet kan worden, tot maar liefst 70 graden. Op blote voeten een duin beklimmen is niet aan te raden. Zonnebrand en een hoed beschermen tegen de directe zon, maar ook tegen de zonnestralen die door het zand gereflecteerd worden.

In de Sossusvlei kunt u een ballonvaart boven de beroemde duinen maken. De luchtballon stijgt langzaam op en daarna vaart u ruim een uur over de immense zandduinen.

Het leukste is om de duinen bij Sossusvlei te beklimmen. Het zand is rul, heel warm en de zon steekt. Eenmaal bovengekomen heeft u een hele prestatie geleverd. U kunt vervolgens weer naar beneden lopen of de duin als glijbaan gebruiken.

Sossusvlei

Deadvlei

De Deadvlei is een opgedroogd meer met boomstompen, die een bijna surrealistisch landschap zijn gaan vormen. Als de zon opkomt, biedt Deadvlei een grote diversiteit aan kleuren. Dit zorgt voor schitterende en bijzondere foto’s. Combinaties van schaduw en licht met een donkerblauwe lucht en de rode zandduinen met de wit/grijze pan maken Deadvlei uniek. Op de witte pan staan 700 tot 900 jaar oude dode bomen. Deze zwarte bomen op een witte vlakke bodem voor de rode zandduinen en de azuurblauwe lucht maken het een hele surrealistische omgeving. Deze kleivlakte werd na regenval gevormd, toen de rivier de Tsauchab overstroomde. Dit zorgde voor ondiepe poelen waar zoveel water was gevallen dat de acacia’s konden groeien. Toen het klimaat veranderde, werd het gebied geteisterd door droogte. De zandduinen omringden de vlakte waardoor de waterstroom van de rivier geblokkeerd werd. Er kwam te weinig water bij de bomen waardoor deze zijn gestorven. Een aantal plantensoorten heeft wel kunnen overleven op het vocht dat door de ochtendmist en de weinige regenval ontstaat, zoals bijvoorbeeld de salsola en inara. De overgebleven boomskeletten zijn door de zon zwartgeblakerd. De bomen zijn niet versteend, ze vergaan ook niet omdat het te droog is. Deadvlei is een bijzondere en magische (zout)pan welke door schitterende hoge zandduinen is ingesloten. Een korte wandeling vanaf de parkeerplaats brengt u bij Deadvlei. Neem voldoende water mee, zeker als u de wandeling naar Deadvlei maakt. De temperaturen kunnen vanaf 11.00 uur flink oplopen tot wel veertig en soms vijftig graden.

Deadvlei / Copyright © JTravel.nl

Dune 45

Dune 45 is een andere bekende attractie. Dune 45 ligt op 45 kilometer afstand van de ingang. Dit hoge duin geeft een schitterend uitzicht op het uitstrekkende duinenlandschap. Dune 45 is iets hoger dan 170 meter. In de omgeving van Dune 45 zijn hogere duinen te vinden, maar deze zijn of moeilijk bereikbaar of het is verboden terrein. De beklimming van Dune 45 wordt als wisselend ervaren. Veel bezoekers beklimmen Dune 45 in de vroege ochtend om getuige te zijn van de zonsopkomst. Niet de hoogte van Dune 45, maar het dunne zand en de dunne rand waarover u moet klimmen, vormen de verzwarende omstandigheden. Dune 45 loopt van noord naar zuid. Dit betekent dat de oostzijde van de oranje zandberg feloranje kleurt in het nog zachte licht van de opkomende zon. De westzijde blijft geheel gehuld in een donkere schaduw. De duinkam vormt de scheidslijn tussen licht en donker. Vanaf Dune 45 heeft u een schitterend uitzicht over het achterland. U kunt aan de achterkant van Dune 45 weer naar beneden gaan of u gaat langs dezelfde weg als die u geklommen bent. Dune 45 is een beklimming waard is. Er voor of er boven op, Dune 45 levert beslist veel fotogenieke momenten op.

Dune 45

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar de Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45 bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bij het plaatsje Sesriem is de ingang van de Sossusvlei. Vanaf hier loopt een 65 kilometer lange weg de duinen in die u helemaal moet rijden voordat u bij de Sossusvlei uitkomt. De weg naar Sossusvlei is geasfalteerd waardoor auto’s de lange rit door de duinen zonder al teveel zandproblemen kunnen doorstaan. Houdt u zich alstublieft ook aan dit pad.

Op de zogenaamde 4×4 parkeerplaats in het park, aan het einde van de asfaltweg, kunt u uw auto parkeren en met een lokale 4×4 transfer van NWR (Namibia Wildlife Resort) naar de Sossusvlei rijden. Sinds 2011 worden deze transfers door voertuigen van NWR verzorgd. Omdat u niet kunt reserveren, kan er een wachttijd ontstaan.

Openingstijden

De Sossusvlei is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Een must do als je Namibië bezoekt is een bezoek aan natuurfenomeen de Sossusvlei, een bezoek aan Deadvlei en de beklimming van Dune 45. Wil je meer weten over deze natuurfenomenen, lees dan mijn website. Lees je mee? #sossusvlei #deadvlei #dune45 #desert #namibwoestijn #mustdo #namibie #jtravel #jtravelblog Een must do als je Namibië bezoekt is een bezoek aan natuurfenomeen de Sossusvlei, een bezoek aan Deadvlei en de beklimming van Dune 45. Wil je meer weten over deze natuurfenomenen, lees dan mijn website. Lees je mee? #sossusvlei #deadvlei #dune45 #desert #namibwoestijn #mustdo #namibie #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven