Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika & Namibië : dag 18 – donderdag 23 oktober 2014

Dit is het reisverslag van dag 18 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV Holiday

Route: Etosha Nationaal Park

Omschrijving: U heeft vandaag de mogelijkheid om op safari te gaan in het Etosha National Park, één van de mooiste natuurreservaten van Afrika. Dit natuurpark is één van ’s werelds beste parken om wild te bezichtigen en is het leefgebied van de onder andere de olifant, neushoorn, giraffe, leeuw en luipaard. Ook heeft het park een grote verscheidenheid aan antilopen, vogels en reptielen. U kunt (optioneel) kiezen voor een volle dagsafari (incl. lunch in het park) of voor een ochtendsafari. Samen met een ranger, gaat u per 4WD het park in opzoek naar de Big Five!

Optionele excursie: Gamedrive met 4WD (hele dag) in Etosha National Park:
Een prachtige dagsafari in het beroemde Etosha Nationaal Park, waarbij u per 4WD en een ranger op zoek gaat naar al het wild dat hier in het park leeft. Etosha Nationaal park is het leefgebied van de Big Five en vele andere diersoorten die hier in grote getalen leven en goed te vinden zijn door de verschillende waterplaatsen die het park heeft. Deze excursie is inclusief lunch. Min. 2 personen – Prijs R660 per persoon.

Overnachting: Mondjila Safari Camp – Etosha National Park. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto’s van Mondjila Safari Camp in de buurt van Etosha National Park.

Aankomst bij Etosha National Park

Deze ochtend loopt de wekker al heel vroeg af. Het is nog maar 04.30 uur. Om 05.00 uur loop ik naar het restaurant om koffie te drinken. Deze is niet lekker en nog veel te warm. Ik neem een paar slokken en loop dan naar de bus. Het ontbijtpakket staat klaar. We hebben een lange dag voor de boeg. Om 05.10 uur rijden we in de richting van Etosha National Park. Al gauw komen we er achter dat bij sommige groepsleden de yoghurt in het ontbijtpakket lekt. Iedereen eet snel de yoghurt op voor zover dat niet al uit het bekertje gelopen is. Ik heb geluk, mijn ontbijtpakket zit niet onder de yoghurt.

We staan al om 05.40 uur voor de poort van Etosha National Park. Dit omdat iemand uit de groep een zonsopkomst wil zien, geen idee wie, maar ik ben het niet geweest in elk geval. Om 06.30 uur begint het licht te worden. Het wordt drukker bij de ingang. Wij staan als eersten bij de poort. We gaan naar binnen. Peter gaat met de bus terug naar Mondjila Safari Camp. Hij zal er vandaag niet bij zijn.

Karel gaat wel mee. De ranger is er ook al. We gaan met onze groep en Karel in één auto. Er komen gelukkig geen anderen bij. De indeling is weer het zelfde als eerder deze reis: de mannen op de achterste rij, de grotere dames op de middelste rij en de kleine dames op de voorste rij.

Ochtend in Etosha National Park

De eerste dieren die we tegenkomen zijn de helmparelhoenders. Verder zien we voor de koffie nog een jakhals, springbokken, een gemsbok, een mooi spinnennest, zebra’s, een koraan vogel, koribuster vogel, een kapriel en double bended renvogel. Ook de kudu krijgen we nog te zien. De vogels zijn leuk, eentje heeft zelfs eieren bij zijn poten liggen. Weer een ander heeft een jong en de vader loopt verderop.

Bij het restaurant van Okaukuejo drinken we koffie. Hier zien we de glansspreeuw in een boom zitten. We hebben tijd om een souvenirwinkel te bezoeken. Nabij het restaurant is een waterplaats. Hier zien we zebra’s, gemsbokken, een adelaar, impala’s, een kudu en springbokken. Er wordt gezegd dat er onder een boom ver naar achteren twee leeuwen moeten zitten, maar onze groep heeft ze niet waargenomen.

Het is ongeveer 09.00 uur als we een giraffe zien. Er lopen ook springbokken in de buurt van de giraffes. Een kwartier later zien we de eerste olifanten. Schitterende dieren zijn dit. De olifanten lopen over een soort heuvelrug. Later in de ochtend zien we opnieuw een jakhals en gnoes/wilde beesten.

Gnoe in Etosha National Park

Bij de waterplas loopt alles door elkaar: struisvogels, gemsbokken, springbokken, de koritrap. We zien opnieuw olifanten en een groepje springbokken langs de kant van de weg. De olifanten lopen wat verder weg. In een open veld komt een hyena heel dichtbij. De hyena loopt achter onze auto langs en vervolgens verdwijnt hij aan de andere kant van de auto in de bossen.

Hyena in Etosha National Park

Dan zien we in de verte weer een groepje olifanten. En ook zien we een moeder en jong double bended renvogel. De volgende dieren die we zien zijn opnieuw gemsbokken, springbokken, een struisvogel, een jakhals, zebra’s en gnoes/wildebeesten.

We rijden weer en dan komt er in ene geritsel uit het groen. De olifanten zijn in aantocht, groot en klein steken de weg over. Het blijven machtige dieren, die je niet kwaad moet krijgen. Maar deze olifanten lopen heel rustig door de struiken en de weg over en aan de overkant het struikgewas weer in. Er lopen ook kleintjes bij.

Olifanten in Etosha National Park

We rijden naar een waterplaats waar we gemsbokken, springbokken en giraffes, zebra’s en kudu’s zien. Dan krijgen we het spektakel van de dag, een kudde olifanten die uit de bossen komt en recht op de auto voor ons afloopt waardoor we naar achteren moeten. Ook bij deze groep lopen weer kleintjes bij. Het is een schitterend spektakel zo dichtbij de auto langs. Het is niet zo eng als twee jaar geleden in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika waar ze recht op de auto afkwamen, maar dit is ook machtig mooi. Ook een kudde springbokken steekt de weg over. We gaan terug naar de waterplaats. Daar zien we zebra’s, springbokken en een schattig vogeltje met een kuifje, de kaapse griel. Ook de jahkals struint hier rond. Geen dier is in paniek omdat de jakhals hier rond loopt. Onder een boom ligt een leeuwin. Ze is lui, want meer dan dat ze onder de boom ligt, zien we vandaag niet van haar. We zien er ook maar eentje liggen. Voor de lunch zien we een torenvalk in een boom.

Lunch in Etosha National Park

We rijden terug naar het restaurant in Okaukuejo. We lunchen we. Ik kies voor een salade bestaande uit pasta tonijn, komkommer en selderij en walnoten en sla en komkommer en feta en fruitsalade. Ik breng daarna een bezoekje aan de supermarkt. Ik wil wat anders drinken dan alleen water.

Middag in Etosha National Park

Daarna loop ik naar de waterplaats waar een groepje olifanten zit. Het is een schitterend gezicht, zeker omdat er op een gegeven moment eentje het water ingaat en begint te spuiten en later komen er nog twee bij. Hier lopen nog veel meer dieren, zoals de springbokken, zebra’s, gemsbokken, rond. Ze trekken zich niets van de olifanten aan. We trekken verder.

Zebra's in Etosha National Park

Onder een grote boom zien we de secretarisvogel. Ook het gebruikelijke springbokken en zebra’s zien we weer voorbij komen. Dan bij een waterplas staan weer olifanten. Het zijn zulke logge beesten. Het contrast met de grootte van de ook aanwezige zebra’s is enorm.

We zien nog een kudde zebra’s, struisvogels en een luie jakhals bij de waterpoel. Er komt nog een andere jakhals aan die een beetje lusteloos ronddoolt. Even verder op zijn weer gnoes/wildebeesten te zien en onder een boom liggende koribuster. Ook zien we nog weer kudu’s en zebra’s en dan is het een tijdje rustig. Aan de kant van de weg zien we een double bended renvogel met jong, pa zit verder op de weg. In het veld zien we aan de ene kant een steenbok en aan de andere kant een konijn of haas, heel apart dat we die hier tegenkomen. We zien meer vogels, maar het is te warm om tevoorschijn te komen.

Korhaan in Etosha National Park

We zijn op zoek naar de neushoorns, maar die zien we vandaag, helaas, niet. We zien nog meer giraffes en helmparelhoenders en gnoes. De zebra’s steken voor onze auto de weg over. En de giraffes volgen. Als iedereen is overgestoken, kan iedereen weer verder rijden.

Overstekende giraffe in Etosha National Park

Dan is het einde van deze schitterende gamedrive. We hebben veel dieren gespot, helaas niet de volledige Big Five. Ik heb nog altijd geen luipaard gezien.

Bij de uitgang staat Peter al een tijdje op ons te wachten. Bij de uitgang zitten twee geelsnaveltoks in een boom.

Wilt u Etosha National Park ook bezoeken, boek hier uw tour(s)

Mondjila Safari Camp

Als we weer in de bus zitten, worden we teruggereden naar Mondjila Safari Camp. Er wordt ons gevraagd rond 18.00 uur weer bij de receptie aanwezig te zijn. Er wacht ons een verrassing.

Terug in mijn tent ga ik douchen en omkleden en insmeren met deet. Als we allemaal bij de receptie zijn, lopen we een paadje af en komen we bij de braaiplek van de lodge uit. Hier staat alles voor ons klaar en zijn er bordjes op de tafels en kussens op de banken geplaatst. Niels en Alma zijn de eigenaren van deze accommodatie en ook de rest van het personeel is aanwezig. Zij bereiden de braai voor en een van de meiden bakt zelf brood. Er is zelfs een barretje waar we drinken kunnen kopen. De zonsondergang die we hier zien is ook weer schitterend. Er is vlees van de kudu, gemsbok, steak en andere vlees, een heerlijke champignonsaus, zelf gemaakte confiture van abrikozen en papajas. Als toetje eten we ijs met vruchten. Ik heb heerlijk gegeten. Het is heel gezellig. Wij zijn de enige gasten in deze accommodatie. Een buurman van de familie komt ook nog even langs. Het is fantastisch geregeld. Aan het eind van de gezellige avond zingen de vier medewerkers nog voor ons.

Braai bij Mondjila Safari Camp

Terug in mijn tent vallen mijn ogen bijna dicht. Ik ga slapen na een zeer lange, maar geslaagde dag. Mijn reisverslag maak ik later wel af.

Het weer

Zonnigzonnig en ± 38° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Dag 18 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië breng ik door in het bekende nationale park in Namibië: Etosha National Park. Alles over de achttiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #etosha #etoshanationalpark #gamedrive #wildlife #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 18 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië breng ik door in het bekende nationale park in Namibië: Etosha National Park. Alles over de achttiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #etosha #etoshanationalpark #gamedrive #wildlife #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 18 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië breng ik door in het bekende nationale park in Namibië: Etosha National Park. Alles over de achttiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #etosha #etoshanationalpark #gamedrive #wildlife #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Dag 18 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië breng ik door in het bekende nationale park in Namibië: Etosha National Park. Alles over de achttiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #etosha #etoshanationalpark #gamedrive #wildlife #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 18 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië breng ik door in het bekende nationale park in Namibië: Etosha National Park. Alles over de achttiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #etosha #etoshanationalpark #gamedrive #wildlife #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 18 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië breng ik door in het bekende nationale park in Namibië: Etosha National Park. Alles over de achttiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #etosha #etoshanationalpark #gamedrive #wildlife #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven