Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika & Namibië : dag 17 – woensdag 22 oktober 2014

Dit is het reisverslag van dag 17 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV Holiday

Route: Khorixas – Ojikandero – Etosha Nationaal Park

Omschrijving: Via de Kamanjab rijden we richting Ojikandero, waar we een Himba dorpje bezoeken. Het is een uniek project, want het dorp is ooit door een witte boer Jaco opgezet, nadat hij vriendschap sloot met een oude Himba Chief. Op zijn boerderij heeft hij deze stam de ruimte gegeven om hun dorp te bouwen en volgens de tradities te leven, terwijl ze voor zijn vee zorgden. In de jaren heeft Jaco ruim 28 Himba kinderen van aan alcoholverslaafden en armen families opgenomen in het dorp, waarvan er nu al 5 naar school gaan. De opbrengsten van de excursies maken het mogelijk om de Himba volgens oude tradities te laten blijven bestaan en de kinderen naar school te sturen. Uiteraard krijgt u hier een uitgebreide uitleg over de Himba’s en hun cultuur. Einde van de middag komen we aan in onze lodge aan de rand van Etosha National Park, het grootste wildpark van Namibië, waar we twee nachten verblijven.

Optionele excursie: Bezoek aan de Otjikandero Himba’s: Op ongeveer 20 kilometer buiten Kamanjab kunt u een bezoek brengen aan een traditioneel Himba dorpje. Het dorp is ooit door een witte boer Jaco opgezet, nadat hij vriendschap sloot met een oude Himba Chief. Op zijn boerderij heeft hij deze stam de ruimte geven om hun dorp te bouwen en volgende de tradities te leven, terwijl ze voor zijn vee zorgden. In de jaren heeft Jaco ruim 28 Himba kinderen van alcohol verslaafde en armen families opgenomen in het dorp, waarvan er nu al 5 naar school gaan. De opbrengsten van de excursies maken het mogelijk om de Himba volgens oude tradities te laten blijven bestaan en de kinderen naar school te sturen. Uiteraard krijgt u hier een uitgebreide uitleg over de Himba’s en hun cultuur. Min. 2 personen – Prijs R350 per persoon.

Overnachting: Mondjila Safari Camp – Etosha National Park. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto’s van Mondjila Safari Camp in de buurt van Etosha National Park.

Ochtend

Deze ochtend ben ik al om 06.30 uur wakker. Ik kleed me aan en smeer me in met zonnebrand en deet, want we gaan de rimboe in en ik heb geen zin om te verbranden en om door de muggen gestoken te worden. Ik zie een hele mooie zonsopkomst door mijn doucheraam. Ik pak mijn spullen bij elkaar en loop dan naar het restaurant voor het ontbijt. We zitten buiten met het ontbijt. Terug in mijn kamer poets ik mijn tanden en stop ik mijn laatste spullen in de koffer.

Busrit naar Otjikandero Himba Orphanage Village en koffiedrinken

Het vertrek is deze ochtend om 08.00 uur. Tijdens de busrit wordt er uitleg over de Himba stam gegeven. We horen dat boer Jaco (een blanke boer) hier volledig is geïntegreerd met de Himba stam en dat hij inmiddels meerdere vrouwen heeft en maar liefst 34 kinderen.

Voor we bij de Himba stam zijn, maken we nog een paar stops omdat we dieren spotten en een termietenhoop zien. We zien kudu’s bij een plas water staan, maar ze zijn helaas weg als wij stoppen. In de toppen van een boom zit een witte aasgier. We rijden het dorpje Kamanjab binnen. Dit is een dorpje van 6.500 inwoners. Gelukkig zijn de wegen hier oké. We zitten hier op een hoogte van 1.208 meter.

Voor het bezoek aan de Himba stam drinken we koffie bij Oppi Koppi Restcamp. Dit is een geweldige plek. Ik drink heerlijke koffie. In de tuin zijn veel hagedissen in allerlei kleuren en er staat een regenmeter waarvan wij vragen ons afvragen waar die voor nodig is, want het is hier bloedheet en gortdroog. In een boom hangt een wevernest met een wevervogel die heen en weer vliegt. In het restaurant hangen en staan verschillende opgezette dieren, zoals een giraffe, luipaard en een kudu. De entree is heel grappig. Bij de ingang staat een opgezet dier met een fles jägermeister (alleen als die ijs en ijskoud is) met een tekst er bij. De entree deur is een houtsnijwerk van een olifant, zelfs met slachttanden. De foto’s die ik vandaag bij Oppi Koppi Restcamp maakte ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Zuid-Afrika & Namibië maakte.

Hagedis bij Oppi Koppi Restcamp

Otjikandero Himba Orphanage Village

We brengen een bezoek aan het Otjikandero Himba Orphanage Village. Hier krijgen we van een lokale Himba gids uitleg over de Himbavrouwen en hun kroost. We krijgen te horen dat het woord ‘moro’  goedendag betekent. Daarnaast leren we nog twee woordjes en de manier van de hand geven, gewone hand, handen in elkaar en nog een keer een gewone hand.

We lopen langs de verschillende hutten naar een veld waar de dames zitten. Er zijn ook veel kinderen, die in en rond de hutten lopen en veel kleintjes die bij hun moeders liggen terwijl zij sieraden voor de verkoop maken. Deze dames zijn bijna geheel naakt, op een lendenrokje na en ze dragen veel sieraden, om de enkels, polsen en hals. Het haar is helemaal apart, er zit rood spul in en onderaan is het pluizig en ze hebben een pluk recht op het hoofd staan. Verder hebben ze een roodachtige kleur. De dames trekken zich niets van ons aan en zijn druk bezig met de sieraden.

Himba kinderen in Otjikandero Himba Orphanage Village
Vrouwen en kinderen in Otjikandero Himba Orphanage Village

Een paar kinderen (ik kan niet zien of dit jongens of meisjes zijn), zitten rond een boom, eentje lijkt net of hij/zij heel verdrietig over iets is en gehuild heeft. Er lopen (voor zo ver ik gezien heb) geen volwassen mannen rond, m.u.v. een oud mannetje en onze gids. Het is een boeiende excursie. We gaan een hut binnen waar uitgelegd wordt over de reiniging van de vrouwen. De kinderen vinden het geweldig dat we er zijn. We geven hen aan het eind onze half opgedronken flesjes water, zij zijn er blij mee. We kunnen aan het eind van de excursie overal armbanden en kettinkjes kopen. Het is erg leuk om te zien hoe de Himba vrouwen bijvoorbeeld met hun haar bezig zijn of met allerlei kralen. Aan het eind is er nog een bezoek aan een schooltje, waar op dat moment geen les wordt gegeven. We zien aan de muur een papier met het volkslied van Namibië hangen net als de regels, het alfabet en dagen van de week.

Lunch

Na een uurtje rijden we verder. We zien twee groepjes bavianen langs de kant van de weg maar die rennen snel weer weg. Ook zien we een eenzame giraffe. We rijden naar Outjo.

In Outjo lunchen we in restaurant Farmhouse. Omdat het eten nogal op zich laat wachten, loop ik met een paar andere groepsleden naar een winkeltje aan de overkant van de straat. Ik koop hier o.a. een boek van Etosha National Park. Een paar groepsleden passen bij het restaurant op onze spullen en één van hen waarschuwt ons ook dat de lunch op tafel staat. Ik heb een gameburger met friet. Als ik met een paar anderen naar een pinapparaat loop in Outjo, begint het in ene keihard te regenen. Peter komt ons vanwege de regen met de bus ophalen.

Busrit naar Etosha National Park

We rijden in de richting van het Etosha National Park. Onderweg zien we nog een paar wrattenzwijnen, dieren die we nog niet gezien hebben tijdens deze reis. Om 15.50 uur rijden we de poorten van onze verblijfplaats voor de komende twee nachten binnen. We moeten dan nog 3 kilometer rijden om bij de daadwerkelijke lodge, Mondjila Safari Camp, te komen.

Mondjila Safari Camp in de buurt van Etosha National Park

Bij Mondjila Safari Camp in de buurt van het Etosha National Park worden we met een welkomstdrankje in het restaurant welkom geheten. We krijgen onze tenten toegewezen. De logde ligt schitterend met uitzicht in de verte op Etosha National Park. Het is zo rustig dat je de vogeltjes hoort fluiten. Op het terras van mijn tent ga ik aan mijn reisverslag werken. Elke tent heeft zijn eigen overkapte terras.

Mijn tent in Mondjila Safari Camp nabij Etosha National Park

Ook loop ik nog een rondje over het terrein. De vegetatie hier is schitterend. Er lopen meer groepsleden rond. In het kleine winkeltje is ook het kantoortje van de eigenaresse ingericht en daar hoor ik dat er elf tenten zijn en dat ze deze nacht vol zit.

Terug in mijn volledig ingerichte tent douche ik me en maak ik me klaar voor het diner. Ik hoor één van de buren op een gegeven moment roepen dat er een mooie zonsondergang is. Ik loop met haar naar het restaurant en een paadje daar naar beneden is een hele mooie zonsondergang te zien.

Zonsondergang in Mondjila Safari Camp nabij Etosha National Park

Terug in mijn tent maak ik me verder klaar voor het diner. De barmedewerker loopt met een belletje langs de tenten om iedereen te waarschuwen dat het diner klaar is. Het is net de Kerstman. Alleen de rode muts ontbreekt nog. Iedereen komt er dan ook aan. Hier komen we ook weer vier Fransen tegen, die we eerder deze week ook al in Betesda Lodge tegengekomen zijn. We zitten met de hele groep aan een lange tafel.

We hebben een pastaschelp gevuld met lever als voorgerecht, dan het hoofdgerecht is bototie, zoete aardappelen, wortelsalade met ananas en rozijnen, bietensalade, spinazie, kip met een sausje en rijst. Het is verrukkelijk. Als toetje is er chocoladepudding. Terug in de tent maak ik me klaar voor de nacht. Morgen vertrekken we al om 05.00 uur naar Etosha National Park. Het ontbijt wordt geregeld. Ik maak onder de aanwezige klamboe mijn reisverslag af en dan lekker slapen. Morgen is het weer vroeg dag.

Het weer

Bewolktbewolkt en af en toe een spatje regen en ± 30° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 17 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezoeken we de Himba's en komen we aan bij de accommodatie in de buurt van Etosha National Park. Alles over deze zeventiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #himba #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 17 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezoeken we de Himba's en komen we aan bij de accommodatie in de buurt van Etosha National Park. Alles over deze zeventiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #himba #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 17 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezoeken we de Himba's en komen we aan bij de accommodatie in de buurt van Etosha National Park. Alles over deze zeventiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #himba #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 17 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezoeken we de Himba's en komen we aan bij de accommodatie in de buurt van Etosha National Park. Alles over deze zeventiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #himba #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 17 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezoeken we de Himba's en komen we aan bij de accommodatie in de buurt van Etosha National Park. Alles over deze zeventiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #himba #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 17 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezoeken we de Himba's en komen we aan bij de accommodatie in de buurt van Etosha National Park. Alles over deze zeventiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #himba #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven