JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik maakte een wandeling door Leiden met bezoeken aan de Burcht, twee hofjes (Pieter Gerritz. van der Speckhof en het Coninckshof), de Hartebrugkerk, de Pieterskerk en het Japanmuseum Sieboldhuis. Mijn route leest u in dit artikel.


Tijdens mijn vorige wandeling door Leiden ben ik blijven steken bij de Hortus Botanicus aan de Rapenburg. De wandeling die ik toen had uitgestippeld was veel langer.
In november 2018 maak ik in omgekeerde volgorde deze wandeling af.
Hieronder leest u mijn wandeling. Ik breng deze keer een bezoek aan de Burcht, twee hofjes (Pieter Gerritz. van der Speckhof en het Coninckshof), de Hartebrugkerk, de Pieterskerk en het Japanmuseum Sieboldhuis.

Mijn looproute in november 2018

Onderstaand de wandeling zoals ik deze op een koude dag in november 2018 gemaakt heb:

• U begint uw stadswandeling door Leiden voor het Centraal Station. Vanaf het Centraal Station loopt u via het VVV-kantoor aan de Stationsweg tot de Beestenmarkt en door naar de Oude Singel. Hier ziet u aan uw linkerhand Museum De Lakenhal. Toen ik hier in november 2018 was, was dit museum gesloten. Het is het Stedelijk Museum van Leiden.

• Loopt u door tot aan de Lange Mare om langs de Marekerk naar de Hartebrugkerk te lopen. U kunt ook de eerste brug na de Lakenhal oversteken en via de Leidse Schouwburg en Museum Boerhave naar de Hartebrugkerk lopen. De Hartebrugkerk is ook bekend als Coeliekerk, naar de Latijnse spreuk boven de ingang, Hic Domus Dei est et Porta Coeli : Dit is het huis van God en de poort naar de hemel. Ik heb een bezoek gebracht aan deze kerk.

De Hartebrugkerk in Leiden De Koornbrug in Leiden


• Na uw eventuele bezoek aan de Hartebrugkerk loopt u via de Stille Mare de brug over naar de Aalmarkt en de Vismarkt. Schuin achter het stadhuis van Leiden ziet u de Koornbrug. Een brug die u niet kunt missen. De Koornbrug loopt over de Nieuwe Rijn. Het is de oudste overdekte brug van Nederland. Hier werd vroeger koren verhandeld.

De Burcht in Leiden


• U loopt vanaf de Koornbrug via de Burgsteeg naar de Burcht van Leiden. De burcht is één van de oudste nog bestaande voorbeelden van een middeleeuwse burcht in Nederland. De burcht stamt uit de 13e eeuw. De burcht staat daar waar twee armen van de Rijn samenvloeien. Het ronde bouwwerk heeft een doorsnee van meer dan 35 meter en staat op een kunstmatige heuvel. Bovenop heeft u een fantastisch uitzicht over Leiden. De toegang is gratis.

• Wilt u de Hooglandse Kerk bezoeken loopt u vanaf de burcht via de Nieuwstraat naar de Hooglandse kerk. Ik heb de kerk niet kunnen bezoeken omdat de kerk gesloten was. Om de hoek van deze kerk bevindt zich ook het Leiden American Pilgrim Museum aan de Beschuitsteeg. Dit museum was gesloten toen ik hierlangs liep. Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag is het museum van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

• U loopt verder in de richting van de winkelstraat, Breestraat. Hier bevindt zich het stadhuis met een oude renaissancegevel uit 1600. Deze gevel is het enige deel van het oude stadhuis dat een verwoestende brand in 1929 overleefde.

• U loopt verder door de Breestraat slaat u linksaf naar de Pieterskerk. Ik heb voor ik de Pieterskerk bezocht, een bezoek gebracht aan het Pieter Gerritz. van der Speckhof. De ingang is vlakbij de kerk.

Het Pieter Gerritz. van der Speckhof in Leiden De Pieterskerk in Leiden


• De ingang van de Pieterskerk is via het café. Na het betalen van de entree loop ik de kerk binnen. Aan de patroonheilige, Sint-Pieter, tot wie Jezus zegt: 'Ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der hemelen' heeft Leiden haar stadswapen en de bijnaam de Sleutelstad te danken. De kerk wordt in uitzonderlijke gevallen nog als kerk gebruikt maar via een particuliere stichting is de kerk voor evenementen te huur. De kerk is de moeite van een bezoek waard.

• Als u weer buiten staat, loopt u via de Kloksteeg naar de Rapenburg. Aan de Rapenburg is o.a. de Hortus Botanicus en het Rijksmuseum van Oudheden gevestigd. Ik bezoek hier het Japanmuseum SieboldHuis. Het museum met Japanse kunstvoorwerpen viel mij een beetje tegen, omdat er op het moment dat ik was, alleen de beneden verdieping was te bezoeken. Er was geen tijdelijke tentoonstelling.

Het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden


• Na een eventueel bezoek aan bijv. de Hortus, het Rijksmuseum van Oudheden en/of het Japanmuseum SieboldHuis loopt u rechtdoor de Rapenburg af naar de Prinsessekade en Turfmarkt. In een zijstraat van de Turfmarkt, de Oude Vest, is het Coninckshof te bezoeken.

• U loopt vanuit het hofje terug naar de Turfmarkt en vanaf daar kunt u via de Beestenmarkt teruglopen naar het Centraal Station van Leiden.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens deze wandeling breng ik een bezoek aan de Burcht, twee hofjes, de Hartebrugkerk, de Pieterskerk en het Japanmuseum Sieboldhuis. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #japanmuseumsieboldhuis #pieterskerk #burchtleiden Tijdens deze wandeling breng ik een bezoek aan de Burcht, twee hofjes, de Hartebrugkerk, de Pieterskerk en het Japanmuseum Sieboldhuis. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #japanmuseumsieboldhuis #pieterskerk #burchtleiden

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment