JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Kruger National Park is het bekendste nationale park in Zuid-Afrika om wildlife te spotten. Ik heb onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive gemaakt in het Kruger National Park en veel wild gespot. Rijdt u mee met deze gamedrive door het Kruger National Park? Alles over het Kruger National Park in Zuid-Afrika leest u in dit artikel.


Het Kruger National Park is een grote toeristische trekpleister in Zuid-Afrika, waar geen toerist omheen kan. Het is één van de beroemdste wildparken ter wereld en zeker het bekendste Nationale Park in Zuid-Afrika. Dit wildpark is één van de mooiste en grootste safariparken van de hele wereld. Het Kruger National Park ligt in de provincies Mpumalanga en Limpopo in het noorden van Zuid-Afrika, net ten zuiden van Zimbabwe en ten westen van Mozambique. Het Kruger National Park heeft een lengte van 352 kilometer en is gemiddeld 60 kilometer breed. Het park heeft tegenwoordig een totale oppervlakte van 19.633 km2 (de helft van Nederland). Het park groeit nog steeds, mede door het initiatief van drie belangrijke personen, (waaronder wijlen president Nelson Mandela en wijlen Prins Bernhard). Zij hebben zich ingezet voor de stichting van het Peace Park. Grote delen van buurlanden Mozambique en Zimbabwe worden bij het park getrokken, waardoor de natuurlijke trek van veel dieren hersteld wordt.

Plattegrond van het Kruger National Park

Het Kruger National Park heeft een lange geschiedenis. De San/Bosjesmannen leefden hier 25.000 jaar geleden. Zij lieten hier indrukwekkende rotstekeningen achter. Aan het einde van de 19e eeuw werd door de toenmalige regering van Zuid-Afrika de noodzaak ingezien om de natuur te beschermen. De Volksraad verbood de jacht tussen de rivieren Sabie en de Crocodile in het zuiden van het huidige Kruger National Park. Deze initiatiefwet kwam van President Paul Kruger. In 1898 stichtte Paul Kruger het Sabie Game Reserve. In de jaren daarop groeide het park en in 1927 werd het park opengesteld voor het publiek. Het park is sindsdien een belangrijk onderzoekscentrum en een beschermd gebied voor de Afrikaanse wildlife. In 2002 behoort het Kruger samen met het Gonarezhou National Park en het Limpopo National Park in Mozambique tot het gigantische Great Limpopo Transfrontier Park.

Het park heeft een uitgebreid netwerk van wegen en rustterreinen. Deze infrastructuur beïnvloedt de natuur nauwelijks. Alle grote wildsoorten komen hier voor en met een beetje geluk ziet u de 'Big Five': de neushoorn (zowel de witte als zwarte neushoorn), de olifant, de buffel, de leeuw en het luipaard. Jaarlijks bezoeken meer dan één miljoen mensen het Nationale Park. In totaal kunt u hier meer dan 147 soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 120 soorten reptielen, 52 soorten vissen en 35 soorten amfibieën zien. Daarnaast leven hier zebra's, giraffen, nijlpaarden, wrattenzwijnen, hyena's, gevlekte hyena's, krokodillen, wilde honden, cheeta's/jachtluipaarden, roan antilopes, kudu's, nyala's, bosbokken, waterbokken, rietbokken, gnoes/wilde beesten, impala's, sabelantilopes. Het spotten van vogels is niet zo moeilijk in het Kruger National Park. Hoe dichter de vegetatie, hoe meer u er zult zien. In het noorden en zuiden van het park hebt u kans in een week ongeveer tweehonderd soorten te spotten. U kunt onder andere vinvoetfuutkoeten, smidsplevieren, zwarte ooievaars en langstaartspreeuwen, de gaper, maraboe, secretarisvogel, koribuizerd en de roodsnavelquela tegenkomen. Het is één van de rijkste reservaten ter wereld. De meeste dieren leven verspreid over het park, maar de hoeveelheid en regelmaat van waarnemingen worden bepaald door het weer, de terreingesteldheid en de vegetatie. Behalve de zwarte neushoorn is er geen enkel groot zoogdier in het Kruger National Park bedreigd.

Het noorden van het Kruger National Park is een vrij dorre wildernis met ijzerbomen. Hier lopen riviertjes die vaak niet meer zijn dan zanderige stroompjes. Er leven hier grote kuddes olifanten en buffels evenals diverse soorten antilopen. Het gedeelte boven Punda Maria en Parufi is het mooiste gebied van het park. Hier regent het veel waardoor er een grote variëteit aan flora en fauna is. Het noordelijke deel van Kruger National Park is ook een gebied met een unieke biodiversiteit. Dit is één van de weinige plekken waar bossen met koortsbomen naast wouden met kolossale baobabs groeien.

Buffels in het Kruger National Park Gnoes in het Kruger National Park

Het midden van het Kruger National Park wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlakten. Hier grazen veel antilopen. In de winter leven hier grote aantallen impala's, zebra's, gnoes/wildebeesten, buffels en giraffen. Een aantal van deze dieren vallen ten prooi aan de grote leeuwenpopulatie die hier rondstruint. De helft van de totale leeuwenpopulatie leeft in het middendeel van het park. Bij de kunstmatige rivierbedding verzamelen zich in de winter grote aantallen impala's, zebra's, gnoes, buffels en giraffes om hun dorst te lessen. Het uitkijkpunt bij Nkumbe biedt een prachtig uitzicht over de vlakten. Bij het Orpenstuwmeer aan de voet van de N'wamuriwaheuvels verzamelen zich kudu's, olifanten en giraffes.
Het zuiden van het park beslaat slechts een vijfde deel van de totale oppervlakte maar omdat het zuidelijke deel vanuit Johannesburg gemakkelijk te bereiken is, komen hier de meeste bezoekers. In de bossen zijn koppies (granieten steenklompen) te zien en door de vlakte stroomt de Sabierivier.

Giraffes in het Kruger National Park

U kunt hier prima rijden met uw gehuurde voertuig. Het wegennet is door het hele park goed. De maximum snelheid bedraagt 50 kilometer per uur (20 kilometer per uur met de camper). Het publiek mag alleen in gesloten voertuigen door het park rijden. Onder leiding van een ranger of geregistreerde touroperator is het wel mogelijk om met open voertuigen door het park te rijden. Er zijn dag- en nachtsafari's en meerdere wildernistochten. U kunt boswandelingen maken onder begeleiding van een ranger. U loopt in groepjes van maximaal acht personen.

Een exacte telling van alle dieren van het Kruger National Park is onmogelijk. Sanparks, één van de twee Nationale Parkenraden van Zuid-Afrika, publiceert elke vijf jaar een algemene telling van het dierenbestand van het Kruger National Park.

De Zuid-Afrikaanse zomer is het regenseizoen in het Kruger National Park. De regens vullen de rivieren en waterpoelen. Het gevolg is een weelderig bushveld. Het spotten van wilde dieren is dan iets moeilijker, vanwege de dichte vegetatie. Aan het einde van november en begin december zijn er veel jonge dieren in het park en kunt wilde dieren met hun jongen spotten. Vogelspotters komen in deze tijd ook aan hun trekken omdat in deze periode de trekvogels arriveren. De beste tijd voor het observeren van Afrikaanse wilde dieren in het Kruger National Park is het droge winterseizoen. De bushveld is meer open waardoor de dieren beter zichtbaar zijn. Het gras is laag, de struiken en de bomen zijn dun en omdat het zo droog is, zullen de wilde dieren naar het water trekken. In de ochtend en avonduren heeft u grote kans om wild te spotten als het wild bij de waterpoelen komen drinken. De dagtemperaturen in de winter zijn aangenaam, maar het kan tijdens de nacht behoorlijk koud zijn. Neem warme kleding mee als u een gamedrive maakt.

Om het wild te beschermen gelden in het Kruger National Park voor bezoekers een aantal strikte regels. De belangrijkste zijn:
- U mag uw auto alleen verlaten op plaatsen waar dat toegestaan is zoals in de bushcamps en op picknickplaatsen;
- Met uw auto blijft u altijd op de al dan niet verharde wegen;
- Het voeren van dieren is streng verboden;
- Als u niet in het park overnacht, verlaat u het park vóór sluitingstijd via één van de gates;
- Overnachten in het park mag alleen in vooraf geboekte en erkende faciliteiten binnen het park;
- Uw mobiele telefoon mag u alleen in de kampen, bij de gates of in noodgevallen gebruiken.

Er zijn binnen het park verschillende overnachtingsplaatsen gemaakt. Deze worden restcamps genoemd. In totaal zijn er twaalf van deze restcamps. Deze restcamps zijn omheind en er zijn verschillende faciliteiten aanwezig zoals een receptie, campingplaatsen, chalets, bungalows, rondavels, restaurant, een winkel en een benzinepomp en meestal ook een werkplaats waar u een band kunt laten repareren of andere kleine reparaties kunt laten uitvoeren.


Voor meer foto's van het Kruger National Park, zie: foto's Kruger National Park.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Het bekendste nationale park om wildlife te spotten in Zuid-Afrika is het Kruger National Park. Ik heb hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive gemaakt en veel wild gespot. Rijd je mee met deze gamedrive door het Kruger National Park? #krugernationalpark #wildlife #gamedrive #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Het bekendste nationale park om wildlife te spotten in Zuid-Afrika is het Kruger National Park. Ik heb hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive gemaakt en veel wild gespot. Rijd je mee met deze gamedrive door het Kruger National Park? #krugernationalpark #wildlife #gamedrive #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment