Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Swaziland

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 6 en dag 7 buurland Swaziland.

Inhoudsopgave

Swaziland

Het koninkrijk is 17.362 km2 groot. Het land heeft twee hoofdsteden: Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lobamba de Koninklijke hoofdstad (de residentie van de koningin-moeder, de Ntombi) en de wettelijke hoofdstad (zetel van het parlement, dat uit de senaat en het huis van afgevaardigden bestaat).

Mbabane en Manzini liggen in de noordelijke regio. Het bestuurlijke, historische en toeristische centrum van het land, wordt gevormd door de Ezulweni vallei, dat ‘vallei van de hemel’ betekent. In deze groene vallei ligt de hoofdstad Mbabane. Mbabane werd in 1902 de zetel van het bestuur vanwege zijn hoge ligging en zijn prettige klimaat.

Koning Mswati III is sinds 1986 aan de macht en volgens de wet moet hij ieder jaar, tijdens de oogstfeesten, een nieuwe bruid kiezen. Zo heeft deze koning nu tientallen vrouwen en zij hebben allemaal een eigen luxe paleis. Dit alles staat in schril contrast met de straatarme bevolking. Er heerst soms hongersnood.

Ligging

Swaziland, het huidige eSwatini, is het kleinste land van Zuidelijk Afrika. Het kleine koninkrijk Swaziland ligt ingeklemd tussen Mozambique en Zuid-Afrika.

Geschiedenis

Op basis van archeologische vondsten wordt aangenomen dat het koninkrijk van Swaziland 10.000 jaar geleden al bewoond werd.

De bevolking van het huidige Swaziland trok in de 18e eeuw naar het gebied. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit het gebied dat nu Maputo (het zuiden van Mozambique) genoemd wordt. Het Nguni volk had zich daar gevestigd en de Dlamini familie, onder leiding van koning Ngwane III, had hier een vorstenhuis gesticht. De koning werd door oorlogen en conflicten met andere stammen gedwongen om met zijn volk zuidwaarts te trekken. Zij stuitten op hun reis naar het zuiden op het Zulu-volk en zagen zich, onder leiding van de volgende koning Sobhuza I, gedwongen zich ten noorden van het Zulu-rijk te vestigen in de Ezulwini vallei. Deze vallei is nog altijd een belangrijke ceremoniële en rituele plaats in Swaziland. De volgende koning werd koning Mswati.

Rond het einde van de 18e eeuw was de staat Swaziland een feit. Bij de Britten en Zuid-Afrikanen werd halverwege de 19e eeuw bescherming tegen de Zulu’s gezocht. In 1866 werd de grens met Transvaal vastgelegd. In 1868 werd Swaziland door de Britten geannexeerd. Bij de Conventie van Pretoria in 1881 werd de onafhankelijkheid van Swaziland erkend, maar in 1885 probeerden de Britten het gebied opnieuw onder controle te krijgen.

Van 1894 tot 1903 viel Swaziland onder Afrikaner bestuur. Na de Boerenoorlogen namen de Britten de controle over en werd Swaziland Brits.

Op 6 september 1968 werd Swaziland onafhankelijk. De overgang naar de onafhankelijkheid verliep zonder problemen. De grondwet was gestoeld op die van de Britten. Na verkiezingen in 1972 bepaalde Koning Sobhusa II in de ‘The King’s coup’, dat de grondwet geen goede afspiegeling van de Swazicultuur was. Hij stelde in 1973 per decreet de grondwet buiten werking. Alle macht werd bij de koning neergelegd. Politieke partijen werden verboden en in 1977 werd het parlement afgeschaft. Nu is er een regering die wetten kan maken. De koning heeft de absolute macht en hij kan zorgen dat wetten niet worden aangenomen, toch maakt hij hier weinig gebruik van. Koning Sobhuza werd in 1986 opgevolgd door zijn zoon koning Mswati III die hetzelfde systeem voortzette.

De grondwet werd herzien en in maart 2006 werd de grondwet weer in werking gesteld. Maar nog altijd regeert de koning het land met een ministerraad en een kleine groep adviseurs. De Koninklijke familie speelt hierbij een belangrijke rol. Het verbod op politieke partijen en de absolute macht van de koning leidde halverwege de jaren negentig tot heftige (studenten)protesten. Terugkerende stakingen, binnenlandse protesten van pressiegroepen en internationale druk verhoogden de druk op de koning om democratische hervormingen door de voeren en een nieuwe grondwet op te stellen. Deze nieuwe grondwet werd op 8 maart 2006 van kracht, waarmee het decreet uit 1973, dat de grondwet buiten werking stelde, niet langer van toepassing is. Hervormingen onder de nieuwe grondwet zijn tot een minimum beperkt. Politieke partijen zijn nog steeds illegaal, de koning kan alle besluiten van het parlement nietig verklaren en hij heeft een belangrijke hand in de benoeming van de leden van de senaat, het parlement en rechters.

Vlag

De huidige vlag van Swaziland wordt sinds 1967 gebruikt. De vlag bestaat uit een zwart-wit schild op een heldere achtergrond van blauw, geel en rood. Het schild toont raciale harmonie en is ook een deel van de wapens van het ‘Sotja’ (soldaat) Regiment, dat diende in de Tweede Wereldoorlog. De blauwe vertegenwoordigt de hemel, het geel staat voor goud of het land van de minerale rijkdom, en het rood staat voor de rijke vruchtbare bodem van Swaziland.

Vlag van Swaziland

Bevolking

Er leven ongeveer 1.370.424 Swazi. 97% hiervan behoren tot de Nguni-groep van de Bantoes en zijn verwant aan de Zulu. Daarnaast zijn er verder nog 3% Europeanen en Aziaten. De officiële talen van Swaziland zijn Engels en Siswati. Ongeveer 60% van de bevolking is christen, 10% is moslim en 30% behoren tot de overige religies zoals bahai, methodisten en joden.

Grensdocumenten

Als u de grens met Swaziland passeert moet u ter plekke een visum aan schaffen.

Houdt u er rekening mee dat uw paspoort zes maanden na thuiskomst geldig moet zijn als u een bezoek brengt aan Swaziland.

Geldzaken

Tijdens uw verblijf in Swaziland kunt u met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen.

Landschap

Op een klein oppervlak zijn veel verschillende landschappen te vinden, zoals moerasland, groene heuvels en subtropisch, savannen en grillige rotsen. Swaziland is onderverdeeld in vier regio’s. Van west naar oost zijn dit:

  • Hoogveld: het rotsachtige Hoogveld heeft een landschap met watervallen en rivieren in diep uitgesneden dalen. Houtplantages en mijnbouw maken deze streek van groot economisch belang.
  • Middelveld: het dichtbevolkte Middelveld (700-800 meter) vormt het hart van Swaziland. Hier zijn de meeste landbouwgebieden te vinden, dit alles dankzij vruchtbare grond en een subtropisch klimaat.
  • Laagveld: het Laagveld is droog en warm en bestaat uit savanne. Deze streek is hierdoor geschikt voor het verbouwen van suiker, ananas en citrusvruchten.
  • Lubombo: de bergachtige Lubombo-regio is weelderig groen en rijk aan flora en fauna. Lubombo is dunbevolkt en wordt weinig bezocht.

Er komen in Swaziland ongeveer 2.600 verschillende planten en bomen voor. Enkelen zijn uniek voor dit deel van Afrika. Er komen onder meer voor: aloë, aronskelk, den, eucalyptus, gladiool, muninga en orchidee. In Swaziland zijn veel dieren te spotten, zoals zebra’s, luipaarden, impala’s, olifanten, antilopen, duikers, waterbokken, wildebeesten, neushoorns, nijlpaarden, cevatten, krokodillen, de zwarte mamba, de adder en de cobra. Het klimaat varieert van (sub)tropisch tot gematigd in de hoogste delen van Swaziland. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen 15 en 22 graden Celsius. In de hogere delen van het land is veel bewolking en mistvorming. De temperatuur kan daar dalen tot rond het vriespunt.

Suiker, katoen, citrusvruchten en ananas zijn de belangrijkste exportproducten. Andere producten zoals asbest, kolen en diamanten worden in de mijnbouw gewonnen. Het toerisme is in Swaziland een beperkte sector. De economische positie van Swaziland is zwak, mede door de droogte wat funest is voor de landbouw.

Bezienswaardig in Swaziland

Malolotja National Park

In het noordwesten van Swaziland is het Malolotja National Park. Het is met 18.000 hectare het grootste park van Swaziland. U ziet hier een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In het natuurpark kunt u 200 kilometer wandelen op de daarvoor aangelegde paden. Onderweg ziet u schitterende watervallen en steile rotsen. U kunt daarnaast genieten van het prachtige uitzicht op de groene valleien met ontelbaar veel bloemen. Naast deze bezienswaardigheden, kunt u zeldzame dieren tegenkomen zoals de aardwolf en de miereneter.

Mlawula Nature Reserve

Langs de bergachtige grens met Mozambique, ligt op het Lubombo-plateau, het Mlawula Nature Reserve. Het Mlawula gebied is uitgeroepen tot een beschermd gebied. Het land is pionier als het gaat om beschermd natuurgebied. De officiële bewoners van het park zijn de zebra’s, wildebeesten, impala’s, kudu’s, giraffen, struisvogels en neushoorns. Ook kunt u in dit natuurreservaat wandelen en genieten van het prachtige uitzicht tot aan de kust van Mozambique.

Mlilwane Nature Reserve

Een ander belangrijk Nature Reserve in Swaziland is het Mlilwane Nature Reserve. Dit is een mooi en afgelegen heiligdom. Het Nature Reserve ligt in de Ezulwini Valley, tussen Mbabane en Manzini. Dit was het eerste natuurreservaat in Swaziland, opgericht door Ted Reilly met als doel de wildstand te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. Het park ging in 1964 open voor het publiek. Hier leven hier onder meer buffels, giraffen, nijlpaarden, nyala’s, zebra’s, kudu’s en blesbokken.

Hlane Royal National Park

Het Hlane Royal National Park ligt op 70 kilometer afstand van de hoofdstad Lobamba. Het park ligt in het laagveld. De natuur is hier minder mooi, maar om veel wild te zien moet u hier zijn. Vele kuddes savannedieren lopen hier in het droge seizoen rond. Het park is naar Koning Sobhuza II vernoemd. Het park is ongeveer 30.000 hectare groot. Hier domineert vooral de oude hardhout vegetatie.

Lokale markten

In Swaziland kunt u diverse lokale markten bezoeken om souvenirs of producten uit de regio te kopen. Hier vindt u handgemaakte kunstvoorwerpen met katoen en linnen. Bij de eetstalletjes kunt u echte Swazi gerechten proeven, zoals stoofpot met maïsmeel en een maïskolf. Op de markten wordt onderhandeld en kunt u alleen met contant geld betalen.

Craftmarket in Swaziland

Glasfabriek in Ngwenya

Sinds 1979 staat in het dorpje Ngwenya een glasfabriek. Deze is ooit door een Zweedse hulporganisatie opgezet. Nu is de fabriek bekend door de kunstvoorwerpen die over de hele wereld te verkrijgen zijn. Bijzonder aan de voorwerpen is dat al het glas gerecycled glas is. Dit wordt versmolten en daarna opnieuw met de mond geblazen. De producten variëren van prachtige mondgeblazen sculpturen van dieren tot glaswerk. U kunt de glasfabriek alleen op werkdagen bezoeken.

Glazen nijlpaard uit de glasfabriek in Ngwenya in Swaziland

Mantenga Swazi Cultural Village

Het Mantenga Swazi Cultural Village is bijzonder populair is. Dit dorp ligt binnen de Mantenga Nature Reserve. Het dorp is een replica van een typisch Swazi dorp zoals het in het midden van de 19e eeuw zou hebben bestaan. U ziet hier zestien traditionele hutten (beehives, hutten van gras en riet die eruitzien als bijenkorven) en tal van artefacten. De hutten zijn gebouwd met behulp van niets meer dan houten palen, riet en leer en met gedroogde koeienmest.

Bekijk ook: Foto’s van Swaziland

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

We maakten een uitstapje naar buurland Swaziland waar we o.a. een craftmarket bezochten en we bezochten in het dorpje Ngwenya een glasfabriek. We overnachten in een beehive. Meer lezen over Swaziland doe je hier. Lees je mee? #swaziland #craftmarket #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven