JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Blyde Rivier Canyon Nature Reserve strekt zich over 60 kilometer ten noorden van het stadje Graskop tot aan de Abel Erasmus Pas in de provincie Mpumalanga. Het gebied biedt enkele van de meest spectaculaire uitzichten in Zuid-Afrika. De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van maar liefst 30 kilometer lengte. De Blyde Rivier Canyon is 29.000 hectare groot. De Blyde Rivier Canyon is de derde grootste canyon ter wereld (na de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de Fish River Canyon in Namibië). In het gebied bevindt zich onder de samenvloeiing van de Blyde (vreugde) en Treur (verdriet) rivieren.

De Blyde Rivier Canyon ontstond toen Gondwanaland, het oude supercontinent, ongeveer 200 miljoen jaar geleden afdreef. Tektonische krachten trokken toen Madagaskar en Antarctica van Afrika weg. De massa van de grote ondiepe zee die naar het westen reikte nog voorbij het hedendaagse Pretoria en zorgde voor een kanteling van het afgebroken continent en vormde zo de canyon. De Blyde Rivier stroomt door een gebied dat op 700 meter hoogte ligt. Het bestaat uit kleigrond en kwartsgesteente. Door erosie is er een indrukwekkend wirwar van kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan. Dit vormt samen de Blyde Rivier Canyon.

Blyde Rivier Canyon aan de Panoramaroute

Er zijn een aantal heel bijzondere vormen ontstaan zoals de Pinnacle. Pinnacle is een gigantische stenen toren die zo uit de grond lijkt te komen. In de gelaagdheid van deze eigenaardige pilaar kunt u zijn geschiedenis zien. Ooit lag zijn top onder zeeniveau. Hier in de buurt liggen twee uitzichtpunten: Wonder View en God’s Window. Bij God’s Window wordt u via een klein pad naar een punt geleid waar u uitkijkt over de laagvlaktes die wel 1.000 meter onder u liggen. Andere bijzondere geologische vormen in de Blyde Rivier Canyon Nature Reserve zijn de Drie Rondavels.

Bij het Visitor's Centre kunt u informatie over het Blyde Rivier Canyon Nature Reserve krijgen. Er vertrekken enkele korte, mooie wandelingen vanuit het Visitor’s Centre. U kunt de Blyde Rivier Canyon Hiking Trail van 60 kilometer maken, deze duurt ongeveer 5 dagen.

U kunt prima met de auto langs de kloof rijden. Als u de tijd hebt, verken dit gebied dan zeker te voet. U ziet een prachtige omgeving en u kunt hier verschillende dieren te spotten. Hier leven namelijk nijlpaarden, krokodillen, diverse vogel-, reptiel- en antilopensoorten én alle soorten apen die in Zuid-Afrika voorkomen. Alle vijf primaten die Zuid-Afrika kent zijn te zien in het de Blyde River Canyon Nature Reserve. De somango aap, de nachtelijke grotere en kleinere bushbabies, Chacma bavianen en vervet apen zijn allemaal aanwezig. De nijlpaarden, krokodillen, watervogels en otters leven in en rond de rivieren en moerassen van de Swadini Dam. In totaal vindt u meer dan 1.000 soorten flora en fauna in dit gebied. De rijke en gevarieerde plantensoorten worden beïnvloed door het extreme klimaat, een reeks van hoogtes en verschillende bodemgesteldheden. Deze verscheidenheid aan planten ondersteunt een even rijke en gevarieerde fauna.

Er zijn veel watervallen in dit gebied, die u kunt bezoeken.


Voor meer foto's van de Blyde Rivier Canyon, zie: foto's Panoramaroute.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van met een lengte van 30 kilometer. De Canyon ligt aan de Panoramaroute. Een paar bijzondere plekken zijn God’s Window en de Drie Rondavels. Lees je mee over de Blyde Rivier Canyon? #blyderiviercanyon #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment