JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Kaap De Goede Hoop maakt onderdeel uit van het Table Mountain National Park en ligt op het meest zuidwestelijke gelegen gedeelte van Zuid-Afrika. Het strekt zich uit van Signal Hill in Kaapstad tot Capepoint, het zuidelijkste puntje van het Schiereiland ten zuiden van Kaapstad. Het Table Mountain National Park is ongeveer 7.750 hectare groot en heeft een kustlijn van 40 kilometer lang. De oppervlakte van Kaap de Goede Hoop National Park is 80 km2. Het park is gemakkelijk vanuit Kaapstad te bereiken. Kaap de Goede Hoop National Park ligt op 1,5 uur rijden van Kaapstad op het Cape Peninsula, net als het beroemde Cape Point.

Kaap de Goede Hoop Nationale Park is een onderdeel van het Table Mountain National Park, een reservaat met een enorme diversiteit aan flora en fauna en een grote keuze aan wandelroutes. Vooral voor vogelliefhebbers is het een waar paradijs: hier leven meer dan 250 verschillende soorten. Er is altijd kans dat u bontebokken of blesbokken ziet - boksoorten die zeldzaam zijn geworden in de Kaap. Ook zebra's, struisvogels, elanden en otters behoren tot de mogelijkheden. In de fynbosvegetatie leven verschillende dieren. Struisvogels struinen door het lage fynbos en soms komen de Afrikaanse pinguïns aan land. De Afrikaanse zwarte scholekster met zijn felrode snavel is een opvallende vogel op de rotskust. Deze vogel pikt hier zeeslakken van de rotsen. Er zijn ook grote groepen Kaapse aalscholvers, die vaak aan het strand of op de rotsen hun uitgespreide vleugels zitten te drogen. Vale strandplevieren en drieteenstrandlopers rennen op en neer langs de rand van het water. Tot de zoogdieren op de Kaap behoren de bavianen, die langs de rotsige kust springen en op de met heide begroeide hellingen grazen bontebokken, elandantilopen, rode hartenbeesten, Kaapse reebokantilopen en grysbokken. Als u veel geluk hebt, ziet u misschien wel enkele zeer zeldzame Kaapse bergzebra's. U zult ongetwijfeld rotsagames, zwarte gordelstaarthagedissen en klipdassen (dassies) tegenkomen. De meeste kans is dat u een baviaan tegenkomt. Deze dieren voelen zich helemaal thuis in het park, niet in de laatste plaats omdat bezoekers deze dieren voederen. Iets wat ten zeerste afgeraden wordt. Bavianen zijn sterk en brutaal en kunnen agressief gedrag vertonen. Het gebeurt regelmatig dat de apen in een auto gaan zitten en er met grote moeite uit te krijgen zijn. In tussentijd loopt u kans dat uw auto als toilet wordt gebruikt. Het voeren van bavianen is overigens strafbaar. Medewerkers van SAN Parks zijn gerechtigd om boetes uit te schrijven.

Bord van Kaap de Goede Hoop

De flora van Kaap de Goede Hoop bestaat voor een belangrijk deel uit proteasoorten. In totaal heeft het park 24 types protea die vooral in september - november uitbundig kunnen bloeien. Vooral de witte en gele bloemen vallen dan op.

In 1938 is Kaap de Goede Hoop een nationaal reservaat geworden. In 1998 is het reservaat opgenomen in een groter geheel, Cape Peninsula National Park waartoe ook het Tafelbergcomplex behoort. Kaap de Goede Hoop National Park maakt nu onderdeel uit van Table Mountain National Park. SAN-Parks bestuurt het nationale park. Vanaf de ingang van het park is het nog ongeveer 12 kilometer naar Capepoint: het bekendste punt van Kaap de Goede Hoop. Het is een indrukwekkende klif met een groot platform dat vergezichten over de oceaan biedt. Kaap de Goede Hoop National Park leent zich uitstekend voor een dagexcursie. Als u door het park rijdt, zult u zien dat er diverse afslagen zijn. De afslagen leiden naar uitkijkpunten, startpunten van wandelroutes en picknickplaatsen. U krijgt bijna aan het einde van het park eerst een afslag naar rechts die naar Cape of Good Hope leidt. U komt hier vanzelf op een parkeerplaats terecht waar een bord u vertelt dat u op het meest zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika bent beland. Vanaf hier kunt u terugrijden naar de hoofdweg en rechtsaf slaan naar Capepoint. Het is ook mogelijk om deze afstand te lopen. Als u hiervoor kiest, volgt u het wandelpad dat bij het bord Cape of Good Hope begint.

Het weer kan aan de Kaap gemakkelijk omslaan. U moet rekening houden met deze wisselende weersomstandigheden. Neemt u daarom altijd warme kleding en bijvoorbeeld ook regenkleding mee als u gaat wandelen. Zorg ook voor goede wandelschoenen waarop u goede grip heeft. De Kaap is niet het zuidelijkste punt van Afrika (dit is nl. bij Cape Agulhas) maar wel het meest zuidelijke punt van het schiereiland.

Kaap de Goede Hoop National Park is geopend van oktober tot en met maart van 06.00-18.00 uur. Het park sluit om 19.00 uur. In de wintermaanden van april tot en met september opent het park om 07.00 tot 17.00 uur. Uitrijden kan tot 18.00 uur.


Voor meer foto's van het Kaap de Goede Hoop, zie: foto's Kaapse Schiereiland.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens een excursie over het Kaapse Schiereiland bezoek je Kaap De Goede Hoop met het bekende bord. Maak hier een mooie foto (of laat er een door een ander maken met jou achter het bord). Wat je hier kunt verwachten lees je hier. Lees je mee? #kaapdegoedehoop #kaapstad #kaapseschiereiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment