Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rotstekeningen van de San

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 16 de Rotstekeningen van de San. We waren onderweg vanaf Skeleton Coast en via de rotstekeningen van de San bij Twyfelfontein en Petrified Forest reden we naar Khorixas.

Inhoudsopgave

Ligging

De rotstekeningen van de San liggen bij Twyfelfontein in Damaraland in het noorden van Namibië.

Rotstekeningen van de San

De rotstekeningen van de San zijn de grootste toeristische attractie in deze omgeving. De tekeningen zijn in 2007 als eerste Namibische locatie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Hier vindt u een van de rijkste vindplaatsen van rotskunst in Afrika.

De opgravingen bij Twyfelfontein zijn ongeveer 5.000 jaar oud. De toenmalige bewoners hebben in het erg harde gesteente, het bestaat uit zandsteen bedekt met een patina houdende laag, allerlei dieren gegraveerd. Dit is heel bijzonder omdat bij de meeste rotstekeningen in Afrika gebruik is gemaakt van pigment of houtskool. Hier dus niet. In totaal zijn er in deze streek maar liefst 2.500 rotsgravures gevonden. Begin 1900 zijn hier enkelen van gekopieerd, maar de meeste tekeningen dateren uit het stenen tijdperk. U ziet veel verschillende dieren die nu niet meer in deze streek voorkomen, zoals de neushoorn, giraffe en leeuw. Een kwart van de tekeningen zijn van een antilopensoort die uitgestorven is. De dieren die afgebeeld zijn hebben opvallend genoeg geen poten of hoeven, maar hebben pootafdrukken. Ook zijn enkele voetafdrukken (platvoeten) van mensen gevonden. Enkele tekeningen zijn abstract. Het lijkt op een soort landkaart met waterputten. Een kwart van de afgebeelde antilopen is niet te identificeren. De andere stellen een oryx voor (67 in totaal) en 34 zijn van een springbok. Het meest worden de giraffes afgebeeld, 316 keer en ook zijn er 283 tekeningen van struisvogels, 175 tekeningen van zebra’s en 144 tekeningen van neushoorns. Daarbij komen 383 in de vlakke bruine rotsen met ingekraste sporen van dieren. Ruim 15% van de kunstwerken is abstract of toont hand- en voetafdrukken. Dat gravures en schilderingen bij elkaar op dezelfde plaats voorkomen is zeer ongebruikelijk. De schilderingen zijn steeds op beschutte plaatsen onder overhangende rotsen of in spelonken aangebracht. De gravures zijn aangebracht op onbeschut zandsteen. Over de betekenis van de rotstekeningen is de wetenschap het niet eens. Meest waarschijnlijke is dat ze dienden om territoria aan te duiden en om kennis over de jachtbuit over te dragen. Er wordt van uitgegaan dat de werken in zes perioden met kwartsstenen een paar millimeter diep in zandsteen zijn gekrast.

Rotstekeningen van de San/Bosjesmannen

De lokale gidsen leiden u over twee paden die vanaf de parkeerplaats omhoog voeren, langs de ‘onbetrouwbare bron’, waarnaar Twyfelfontein is genoemd, naar een helling met twaalf friezen. De Dancing Kudu Trail en de Lion Man Trail, die genoemd zijn naar de twee van de mooiste gravures, duren elk ongeveer een uur, inclusief stops om de rotskunst en het uitzicht te bewonderen.

Als u beide paden wilt lopen, hebt u ongeveer anderhalf uur nodig. Het comfortabelste, en ook koelste tijdstip voor een bezoek, is direct na openingstijd (08.00 uur), maar dan is het ook direct het drukst. Een rustiger alternatief is rond 16.00 uur ’s middags. Aan te raden is om een pet en voldoende water mee te nemen. De paden zijn oneffen en goede schoenen zijn aan te raden.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Namibië bezocht ik de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Hier lees je de informatie over de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Lees je mee over de Rotstekeningen van de San? #San #bosjesmannen #namibie #rotstekeningen Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Namibië bezocht ik de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Hier lees je de informatie over de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Lees je mee over de Rotstekeningen van de San? #San #bosjesmannen #namibie #rotstekeningen

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven