JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Alles over de Thaise hoofdstad Bangkok leest u dit artikel.


De hoofdstad van Thailand is een absolute must. Bangkok ligt in Midden-Thailand, ongeveer 20 kilometer ten noorden van de golf van Thailand. De rivier Mae Nam Chao Phraya stroomt door de stad. Deze rivier is 850 kilometer en hiermee de langste rivier van Thailand (Mae Nam betekent 'moeder van het water', Chao Praya is een hoge adellijke titel). Bangkok is een metropool van 560 vierkante kilometer. Bangkok is verdeeld in ongeveer 50 verschillende wijken en buurten, die 'khets' worden genoemd. In de loop van de tijd heeft Bangkok zijn stadsgrenzen uitgebreid en het grootstedelijk gebied bestaat nu uit zes grote provincies, die nog voortdurend uitbreiden. Bangkok is naast Singapore en Hongkong één van de belangrijkste Zuidoost Aziatische handelssteden. Bangkok is sinds 1782 de hoofdstad van Thailand. Er wonen naar schatting 13 miljoen mensen waarvan er ongeveer 6 miljoen officieel geregistreerd zijn. De officiële Thaise aanduiding voor Bangkok bestaat uit een lange zin van 16 woorden en 152 getranscribeerde letters die vermeld wordt in het Guinness Book of Records en die een lofzang op de stad behelsd: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Bangkok Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. De eerste twee woorden zijn 'krung thep' en dit betekent 'stad der engelen'. De gangbare naam Bangkok komt van 'bang makok' dat betekent 'plaats van olijfpruimen' en verwijst naar de oorspronkelijke plaats van stichting. Deze langste stadsnaam ter wereld is de officiële naam van Bangkok ('bang' betekent 'stad aan rivieroevers' en 'kok' betekent 'wilde olijf').

Geschiedenis
Bangkok werd in 1782 de hoofdstad van Thailand. Dit nadat de voormalige hoofdstad Ayutthaya (60 kilometer ten noorden van Bangkok) in 1767 overwonnen en verwoest was door Birma. Voor Ayutthaya was Sukhothai de hoofdstad van Thailand. Generaal Taksin had Ayutthaya moeten ontvluchten en zag kans om de rest van het Birmese leger uit Centraal Thailand te verdrijven. Hij kroonde zichzelf in 1770 tot koning en stichtte een nieuwe hoofdstad in de provincie Thonburi aan de westoever van de Chao Phraya rivier. In 1782 werd deze generaal Tak vermoord door Rama I. De nieuwe koning werd zijn proconsul in Khmer, Phya Chakri, die als Rama I de troon besteeg. De regeringen van Rama I (1782–1809) en Rama II (1809–1824) werden beheerst door de pogingen van Thailand om Khmer en Laos te overheersen. Koning Rama I liet de hoofdstad verplaatsen naar de oostoever. De stad was hier nog beter te verdedigen tegen aanvallen vanuit Birma. Hij liet de stad bouwen op puin dat uit de voormalige hoofdstad Ayutthaya per boot aangeleverd werd. Het bouwplan van de stad moest in grote lijnen overeenkomen met dat van Ayutthaya. Het koninklijk paleis en de daarbij behorende tempel Wat Phra Kaeo moesten het hart van de stad vormen. Op de plek die aangewezen was, woonde een groep invloedrijke Chinese kooplieden. Zij moesten verhuizen. Zij kozen een plek ten zuiden van hun vorige wijk. Dit is het huidige Chinatown. In de tweede helft van de 19e eeuw werd haast gemaakt met de bouw in Bangkok. Het inwonertal steeg. Koning Rama IV liet veel werk uitvoeren, zoals het uitgraven van meer kanalen en de aanleg van wegen. Met troonopvolger koning Rama V werd vaart gemaakt met het moderniseren en de ontwikkeling van de stad. Er werd in het recht, de gezondheidszorg en opleidingsinstituten geïnvesteerd. De bestemming van een groot deel van de omringende landbouwgronden werd in bouwgrond gewijzigd. Om de druk op de infrastructuur te verlichten, werden er veel mooie nieuwe wegen aangelegd. In 1932 werd Thailand een constitutionele monarchie. Dat is de reden dat er veel nieuwbouw voor de officiële instanties werden gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Bangkok gebombardeerd door de geallieerden. De gebombardeerde gebouwen werden weer opgebouwd en de jaren na de oorlog was een tijd van bloeiende ontwikkeling in Bangkok. Tijdens de Vietnamoorlog was Bangkok een opvangcentrum voor Amerikaanse soldaten. Hiermee werd de status van de stad als het uitgaanscentrum in de hele regio een feit. Het inwonersaantal is enorm gestegen en er is veel hoogbouw bijgekomen. Het sterk stijgende inwonersaantal heeft bijgedragen aan een stijging van het verkeer.

Plattegrond van Bangkok

Bezienswaardigheden
Het historische centrum heet Rattanakosin, 'stad van het groene juweel'. Het is een eiland met daarop het Grand Palace en de tempel Wat Phra Kaeo (met het 'groene juweel'). Dit eiland wordt in het oosten doorsneden door de Klong Robb Krung, het 'kanaal dat de stad begrenst'. Koning Rama 1 liet in 1782 de gracht uitgraven en bouwde er een vestingmuur omheen.

Het Grand Palace is een 'must see'. Het Grand Palace is eigenlijk een stad binnen een stad. De bouw aan het complex begon in 1782; het jaar dat Bangkok de vierde hoofdstad van Thailand werd. Hoewel de koning niet meer in het paleis woont, en het alleen nog bij bijzondere staatsgelegenheden wordt gebruikt, blijft het Grote Paleis het symbolische hart van Bangkok. In de Wat Pra Keo, de Tempel van de Smaragden Boeddha, vindt u het belangrijkste Boeddhabeeld van Thailand. Het beeld is ongeveer 75 centimeter hoog en ruim 500 jaar oud. Het beeld is van jade gemaakt. Bij het wisselen van de jaargetijden trekt de vorst het beeldje een andere mantel aan. De tempel is dan ook de voornaamste Koninklijke kapel en heiligste tempel van Thailand. Rondom de Wat Pra Keo staan versierde mythologische figuren. Het tempelcomplex bestaat uit een aantal gebouwen. Ze zijn overdadig versierd met gekleurde tegels, bladgoud en spiegelglazen inlegwerk. Ook kunt u hier een schaalmodel van Angkor Wat bewonderen. In de audiëntiehal staat een paarlemoeren troon. De muur van de Wat Pra Keo is aan de binnenzijde voorzien van muurschilderingen die het verhaal van het leven van Boeddha vertellen. De Smaragden Boeddha is het meest vereerde beeld in Thailand. Gepaste kleding is vereist (schouders en knieën bedekt).

Het Boeddhistische tempelcomplex Wat Arun ligt aan de westoever van de Chao Phraya rivier.De Wat Arun is een van de bekendste bezienswaardigheden van Bangkok. De prang is 86 meter hoog. De toren is gebouwd in Khmer-stijl. De traditionele toren is versierd met ingelegde stukjes gekleurd porselein en wordt omringd door kleinere prangs. De Wat Arun was even de thuisplaats van de Smaragden Boeddha maar deze staat sinds 1784 in een kapel in het Koninklijk Paleis. In de Wat Arun liggen de resten van koning Rama II. Rama I en II bouwden deze tempel. In de 19e eeuw voegde Koning Mongkut (Rama IV) de ornamenten van gebroken porselein toe. Deze werden geschonken door de inwoners van Bangkok. De tempel is vernoemd naar de god Aruna (god van de dageraad). Hierdoor wordt Wat Arun ook wel 'Temple of the Dawn' (tempel van de dageraad) genoemd. Omdat de grond onder de tempel erg drassig was, zijn er duizenden bamboe stengels dwars over elkaar geplaatst en werden de ruimtes ertussen gevuld met klei. Op deze manier werd er een fundering gebouwd die in staat is om voldoende gewicht te dragen. Elke morgen als het ochtendlicht weerkaatst op de stukjes porselein van de Wat Arun ontstaat er een prachtig kleurenspel. De hoofdprang van de Wat Arun is via een steile trap te beklimmen. Bovenop deze prang hebt u een mooi uitzicht over de stad Bangkok. Rondom de prangs van de Wat Arun staan diverse figuren van dieren en Chinese soldaten. Beneden aan de Choa Phraya rivier bevinden zich een zestal Sala's (open paviljoens) in Chinese stijl.

Wat Arun in Bangkok    Longtailboat in Bangkok

Bangkok staat bekend om de vele klongs. Dit zijn smalle kanaaltjes die door heel Bangkok stromen. Dit is de reden dat de stad het Venetië van het Oosten wordt genoemd. Het zijn allemaal kleine vertakkingen van de Choa Phraya rivier, de grootste en belangrijkste rivier in Thailand. De rivier wordt ook wel de rivier der koningen genoemd. De oorsprong van de rivier begint in Centraal-Thailand bij de samenvloeiing van de Nan en de Ping bij Nakhon Sawan (de Thaise provincie Nakhon Sawan) en stroomt van Noord naar Zuid richting Bangkok en de Golf van Thailand over een afstand van ongeveer 400 kilometer. De klongs zijn de levensaders en de bevolking leeft meestal nog op de ouderwetse traditionele manier. Langs deze klongs liggen vele landbouwgebieden en plantages waar rijst en tropisch fruit verbouwd wordt. Tijdens deze boottocht over de Chao Phraya rivier en haar kilometers lange klongs krijgt u een indruk van de traditionele Thaise cultuur.

Chinatown is de drukste wijk van de stad. In de wirwar van kleine straatjes vindt u alles wat u maar kunt bedenken. De kraampjes met vers vlees en dito vis, vormen helaas een aanslag op uw reukorgaan. De kraampjes met gebraden balletjes, satés en dergelijke (overal op straat in de hele stad) ruiken daarentegen wel heerlijk, maar u weet nooit wat u geserveerd krijgt. Thai en Chinezen maken hapjes van alle mogelijke onderdelen van alle mogelijke dieren.

Wat Pho is het oudste en grootste klooster van Bangkok. Het grenst aan het Grand Palace. Het is de Tempel van de Liggende Boeddha. De tempel dateert uit de 16e eeuw. Het enorme, met goud bedekte beeld is 46 meter lang en 15 meter hoog. Het bakstenen beeld is bedekt met gips en bladgoud. De Boeddha heeft opvallend grote voeten. Op de voetzolen zijn 108 voorspoed-tekens van Boeddha in het paarlemoer aangebracht. Door zijn omvang en de gelaatsuitdrukking maakt het een overweldigende indruk en straalt het een weldadige rust uit. Op het tempelterrein vindt u kapelletjes, paviljoens en chedi’s. Er zijn veel stenen beelden en Boeddha's te zien, en vooral goud, veel goud.

De Wat Benchamabopit (De marmeren tempel) is gebouwd van Italiaans Carrara marmer. De tempel is tijdens de regering van koning Chulalongkorn (1868-1910) gebouwd. De Wat bevat Europese kerkelijke details, zoals gebrandschilderde ramen en de enorme kloostercollectie Boeddhabeelden in de galerij. Zij geven elk een andere voorstelling van de Boeddha. De marmeren tempel ligt dichtbij het Chitralada Paleis.

In de Wat Traimit (Tempel van de Gouden Boeddha) is een antieke, zuiver gouden, zittende Boeddha te vinden. Deze Boeddha is drie meter hoog en weegt ongeveer vijf en een halve ton. Deze tempel bevindt zich aan het einde van de Yaowaratweg aan het eind van Chinatown.

Het National Museum for the Royal Barges is een nationaal museum dat bestaat uit een grote loods waarin een stuk of tien praalboten liggen. De boten zijn staatsieroeiboten, ingelegd met allerlei kleuren glas en bladgoud. Op de boeg prijken imposante gebeeldhouwde figuren.

Het Nationaal Museum herbergt de grootste en mooiste collectie van Thaise kunst, waaronder de verzamelingen van oudheden uit de tijd van koning Mongkut (1851-1868). Daarnaast bestaat dit museum uit een reeks van gebouwen en structuren, waarvan vele gebouwen zowel van historisch belang als van architectonisch belang zijn. U vindt hier de Siwamokhapiman Hall met daarin de Thaise Geschiedenis Foto's. De Buddhaisawan kapel is in 1787 gebouwd. Deze is gebouwd naar de Boeddha-beeld 'Phra Buddhasihing'. The Red House is gemaakt van teakhout en het huis van de oudere zus van Rama 1. In de Pritsadang Bhimuk Hall is nu de oude wapens collectie van het Museum ondergebracht. De verzameling van belangrijke gebouwen is interessant voor de geschiedenis en de architectuur stijlen. Het museum is zeer groot.

Het Jim Thompsons Huis is een soort modelwoning in Thaise stijl. Het huis was de woning van de Amerikaanse avonturier Jim Thompson, die in 1967 onder mysterieuze omstandigheden in de Maleisische jungle is verdwenen. Hij heeft de Thaise zijde-industrie nieuw leven ingeblazen. U vindt boven de winkel een galerie met traditionele en moderne tentoonstellingen over textiel en kunst, interactieve tentoonstelling n.a.v. de 100e geboortedag van Jim Thompson. Het huis bestaat uit zes teakhouten huizen, waarvan sommige helemaal uit Ayutthaya zijn gehaald en de meeste meer dan 200 jaar oud zijn. Ze bestaan uit muurpanelen die zonder spijkers aan een frame van houten palen zijn gehangen. Het interieur ziet er nog precies zo uit als toen Jim Thompson leefde.

Het Lumpini Park is het grootste park van Bangkok. U kunt hier relaxen of met een bootje het meer op. In de ochtend komen hier veel Thai om Tai Chi te beoefenen. Een deel van dit park is als palmtuin ingericht. U vindt hier een klokkentoren in Chinese stijl en een Chinees paviljoen.

Het Siam Stadspark is een wateramusementspark. Het is een zee met een kunstmatige branding, whirlpools, fonteinen, watervallen en glijbanen. Daarnaast is er een kinderspeelplaats, een open dierentuin en een botanische tuin. Dit park ligt in de voorstad Minburi.

Naast het Koninklijk Plein vindt u de oudste dierentuin van Bangkok, de Dusit dierentuin. In de dierentuin bevindt zich een verzameling van populaire Afrikaanse en Aziatische zoogdieren en vogels.

Vervoer
Bangkok is een zeer drukke stad, en dat geldt niet alleen voor de verkeerschaos op de wegen (tijdens de spits staat het verkeer in bijna de hele stad muurvast), maar zeker ook voor het hectische leven op het water. Te voet Bangkok verkennen is door de hitte en de geringe aandacht die de stadsplanologen aan voetgangers hebben besteed af te raden. Er zijn in de stad veel tuk-tuks die u voor weinig geld willen rondrijden. De tuk-tuk is in feite alleen geschikt voor korte afstanden. Over de prijs moet u onderhandelen. De skytrain is een uitkomst. Deze trein brengt u naar de belangrijkste plekken in Bangkok. Er zijn twee lijnen, de Silom Line van Taksin Bridge naar National Stadium, langs Silom en Rama I road en de Sukhumvit Line van Soi 77, Sukhumvit Road (On Nut) naar Mor Chit Station, langs Siam Station waar u kunt overstappen.

De expressboten over de Chao Praya zijn een prima manier om de files in Bankok te vermijden. De rivier loopt van het noorden naar het zuiden. Let bij het op- en afstappen goed op, want voor u het weet gaat de boot er weer vandoor en beland u letterlijk tussen wal en schip. Er zijn veerpontjes die voor ongeveer € 0,30 tussen de oevers van de rivier heen en weer pendelen. Verder zijn er nog de zogenaamde long-tail boten die het vervoer verzorgen over de kanalen.

Uitgaan
De Bangkok Calypso Cabaret Show is absolute belevenis die u niet mag missen. Twee keer per avond treden de beroemde ladyboys van Bangkok op in het Calypso Cabaret in Ratchathewi. De travestiet cabaret is een unieke entertainment show en de beste in Thailand met prachtige oogverblindende voorstellingen met vooral veel humor en kleurrijke kostuums. De show is geschikt voor alle leeftijden. Deze voorstelling vindt dagelijks in Bangkok plaats.

Calypso Cabaret Show in Bangkok


Voor meer foto's van Bangkok, zie: foto's Bangkok.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De Thaise hoofdstad Bangkok is voor veel bezoekers de eerste kennismaken met Thailand. Er is heel veel te zien in deze metropool. Ik heb de bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Kijk dan op mijn website. #bangkok #thailand #bezienswaardigheden #jtravel #jtravelblog De Thaise hoofdstad Bangkok is voor veel bezoekers de eerste kennismaken met Thailand. Er is heel veel te zien in deze metropool. Ik heb de bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Kijk dan op mijn website. #bangkok #thailand #bezienswaardigheden #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment