JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ayutthaya ligt in Centraal Thailand op 76 kilometer ten noorden van Bangkok. Ayutthaya ligt in het snijpunt van 3 rivieren, de Chao Praya, de Pa Sak en de Lopburi.

Ayutthaya werd genoemd naar Ayodhya (Sanskriet voor 'onoverwinnelijk'), de Indiase geboorteplaats van Koning Rama, de held uit de Ramayana. In 1350 werd Ayutthaya door zijn strategische ligging door koning Ramathibodi I als hoofdstad van zijn rijk gekozen. De toenmalige hoofdstad Sukhothai werd verlaten. In de volgende 400 jaar werd Siam (het huidige Thailand) vanuit Ayutthaya door 33 koningen bestuurd. In deze periode is het Boeddhisme als hoofdreligie gevestigd. Ook is de Dharmashastra geïntroduceerd. Dit is een wettenstelsel dat is gebaseerd op het Hindoeïsme en Thaise tradities. De koning begon in 1352 vanuit Ayutthaya aan zijn succesvolle verovering van het machtige Khmerrijk. Hij trok in de richting van Angkor. De vier eeuwen na de stichting van Ayutthaya waren economisch welvarend. Door de handel met India en China werd er een enorme rijkdom vergaard. Kooplui uit Portugal, Holland, Frankrijk en Engeland probeerden van de Oriënthandel te profiteren. Elke koning bouwde zijn eigen tempel of paleis. Toen de eerste Europeanen de Chao Phraya rivier opvoeren om eer te bewijzen aan de koning van Siam, had de rijkdom van Ayutthaya zulke grote vormen aangenomen dat ze versteld stonden. In de 17e eeuw had Ayutthaya meer dan 1.700 tempels en 4000 afbeeldingen van Boeddha. De stad werd door velen gezien als de mooiste stad van Azië. In 1767 werd Ayutthaya door de Birmezen ingenomen en bijna geheel verwoest. Ayutthaya was maandenlang van de buitenwereld afgesneden en de uitgehongerde bevolking werd gedwongen zich over te geven. De Birmezen lieten een spoor van verwoestingen achter. Paleizen, tempels, kostbare kunstvoorwerpen, bibliotheken met oude boekrollen en historische archieven werden geplunderd en in brand gestoken. De aangerichte schade was zo groot dat de Chakridynastie besloot om verder naar het zuiden een nieuwe hoofdstad te bouwen op een plek die minder kwetsbaar werd geacht. De Siam hadden de stad weer onder Thaise heerschappij gebracht. Nog bruikbare onderdelen van oude tempels en paleizen werden naar Bangkok getransporteerd. Ayutthaya zelf werd verlaten. Aan het eind van de 17e eeuw woonden er meer dan 1 miljoen mensen in Ayutthaya. Dit was meer dan er in die tijd in de hoofdsteden van Europa leefden. Deze mensen woonden binnen de 12 kilometer lange stadsmuur. De Verenigde Oost-Indische Compagnie had hier een belangrijke handelspost. Hiervan is behalve resten van fundamenten net buiten Ayutthaya niets meer terug te vinden. Alleen in het museum van Ayutthaya wijzen Nederlandse teksten nog op de aanwezigheid van de VOC.

Ayutthaya Historical Park staat sinds 13 december 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit historisch park bevinden zich eeuwenoude tempels en paleizen die herinneren aan de Ayutthaya-periode.

Plattegrond van Ayutthaya

Eén van de bekendste gebouwen is de Wat Phra Sri Sanphet. Dit is de belangrijkste tempel in Ayutthaya die in het complex van het koninklijk paleis is gebouwd. Deze Koninklijke tempel is in 1448 door koning Borommatrailokanat gebouwd en sindsdien twee keer gerestaureerd. Deze tempel stond binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis. In 1500 liet Koning Ramathibodi II hier een 16 meter hoge staande Boeddha neerzetten. Dit beeld werd bedekt met goud. In 1767 smolten de Birmezen al het goud eraf. De door de Birmezen verwoestte tempel is gedeeltelijk gerestaureerd. De tempel wordt bewaakt door drie chedis. Chedis zijn een soort tempels waar belangrijke relikwieën bewaard worden. In de kamers van de chedis van de Wat Phra Si Sanpet wordt de as van de koningen van Ayutthaya bewaard. Van het koninklijk paleis zelf is niets meer over.

Op de plek waar nu de Koninklijke wat staat, stond vroeger het houten paleis van Ramathibodi I. Dit paleis werd door Boromatritrailokanat door het grotere Wang Luang vervangen. Deze liep door tot aan de rivier de Lopburi. Het Wang Luang werd door latere koningen uitgebreid. Het werd een enorm complex van paviljoens en zalen met een uitgebreid systeem van wanden om een aparte ruimte te creëren voor de koning en zijn vrouwen. In 1767 werd dit paleis door de Birmezen vernield. Rama I gebruikte de stenen om zijn nieuwe hoofdstad Bangkok op te bouwen. Er resteren alleen nog wat overblijfselen van muren en een houten replica van een open paviljoen.

De belangrijkste tempel is de Wat Phra Sri Sanphet. Rondom deze tempel vindt u meer tempels zoals de Viharn Phra Mongkol Bopit met één van de grootste bronzen Boeddhabeelden van Thailand. Dit vergulde beeld dateert uit het einde van de 15e eeuw en is meerdere keren gerestaureerd. Het gebouw van de Viharn Phra Mongkol Bopit dateert uit 1950. Deze viharn vervangt een eerder gebouw dat in 1767 verloren ging. Na binnenkomst zit u het bronzen Boeddhabeeld, dit is één van de grootste Boeddhabeelden van Thailand. Het beeld stond vroeger buiten.

In het park liggen de ruïnetempels van Wat Phra Mahathat. Deze tempel is in 1374 tijdens het bewind van Koning Ramesuan gebouwd. De naam mahathat (grote relikwieënchedi) geeft aan dat deze tempel was bedoeld om lichaamsdelen van de Boeddha te huisvesten. Volgens overlevering zag koning Ramesuan vanuit zijn raam de as van de Boeddha verschijnen. De as werd in een oude kist in een 38 meter hoge prang geplaatst. Deze prang stortte in. Het relikwieënkastje is in de jaren vijftig, samen met andere kostbaarheden, opgegraven. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya. De belangrijkste constructie was een hoge pagode (prang) die door de Birmezen totaal verwoest is. In 1956 is begonnen met de restauratie van Ayutthaya. Hier zijn toen kostbare schatten gevonden, zoals diverse gouden Boeddhabeelden, een relikwie van Lord Buddha en voorwerpen van robijn en kristal. Deze worden bewaard in het Nationaal Museum te Bangkok. U kunt nog resten van de oude prang zien en ook ruïnes van meerdere chedis. Als u de resten van de prang beklimt, hebt u een mooi uitzicht op het grote tempelcomplex. U ziet dan tientallen stenen spitsen in allerlei vreemde hoeken en vele hoofdloze Boeddha’s. Ergens op het terrein staat een boedhiboom met in zijn wortels een sereen hoofd van een stenen Boeddha.

De Wat Phra Mahathat in Ayutthaya Historical Park De Wat Phra Mahathat in Ayutthaya Historical Park

De Wat Ratchaburana ligt ten noorden van de Wat Phra Mahathat en dateert uit de 15e eeuw. Deze tempel is door koning Borrommaracha II gebouwd op de plek waar zijn twee broers, Ay en Yi, zijn gecremeerd. Deze broers doodden elkaar tijdens een gevecht om de troon. De strijd werd gestreden op olifanten. Koning Borrommaracha II was de derde zoon en hij liet deze tempel bouwen zodat hier de as van zijn broers en de overleden koning bijgezet kon worden. De as van de koning werd bijgezet in de grote centrale chedi. De as van de prinsen in twee kleinere chedis. In de crypte zijn resten van fresco’s uit de vroeg Ayutthayaanse tijd zichtbaar. De ruïne lijkt met zijn stenen gebouw en grote prang erg op een kerk. In 1957 zijn gouden kunstvoorwerpen uit de crypte gestolen, waarvan enkele teruggevonden zijn en nu in het Chao Sam Phraya National Museum bewaard worden.

Het Chandra Kasem-paleis ligt ten noordoosten van de Wat Ratchaburana. Het Chandra Kasem-paleis is nu een museum. Hier worden talloze Boeddhabeelden en kunstvoorwerpen, zoals houtsnijwerk en juwelen, bewaard. Het paleis werd in 1577 gebouwd. Ook dit gebouw is door de Birmezen met de grond gelijk gemaakt. Achter het paleis ligt de Pisai Sayalak-toren, die ooit dienst deed als sterrenwacht van koning Mongkut.

U kunt het Ayutthaya Historical Park het beste per fiets bekijken. Zo kunt u de afstanden eenvoudig overbruggen.

De Wat Phra Ram tempel ligt vlakbij Ayutthaya Historical Park. Deze tempel is in 1369 door Koning Ramesuan gebouwd. Deze tempel is gebouwd in de typische Ayutthaya stijl. De kleine tempel heeft een kolfvormige prang en is gebouwd op de begraafplaats van koning Ramathibodi, de vader van koning Ramesuan. De belangrijkste bezienswaardigheden in deze tempel zijn een Boeddhabeeld en een zwartstenen beeld.

De Wat Na Phra Meru is een van best bewaarde tempels in Ayutthaya. De tempel ligt op de noordoever van de Lopburi rivier. De Phu Khao Thong is een chedi uit 1745.

Op ongeveer 1 kilometer ten westen van de Wat Na Phra Meru ligt de Phu Khao Thong, ook wel de 'Gouden Heuvel' genoemd. Aan deze 80 meter hoge chedi uit 1569, zijn in 1745 delen toegevoegd. De eerste tempel werd door de Birmezen gebouwd. Deze tempel mocht volgens de Boeddhistische wetten niet vernietigd worden. De Thai moesten bijna 200 jaar wachten voordat de tempel van de vijand vanzelf instortte. Toen werd de nieuwe Thaise tempel gebouwd. Deze werd in 1767 weer door de Birmezen vernietigd. De huidige chedi is gebouwd naar voorbeeld van de vorige chedi. Er is toen ook een ruiterstandbeeld van koning Naresuan gebouwd. Vanaf de Chedi heeft u een schitterend uitzicht over het platteland rond Ayutthaya.

Bij de rivier ligt de Chai Wattanaram tempel. Deze tempel is in 1630 door koning Prasat Tong gebouwd. De tempel bestaat uit stenen Khmerstupa's die met pleisterwerk versierd zijn. Het gebouw doet denken aan een kleinere uitgave van de Angkor Wat in Cambodja, met de centrale maïskolfvormige prang. De wat ligt verhoogd op een terras en is omgeven door vier kleinere prangs en acht spits toelopende chedi's. Er zijn ook nog wat heel gebleven stukken pleisterwerk over op de chedi's, waarop het leven van de Boeddha is afgebeeld. In de gang die de chedi's verbindt, vindt u 120 hoofdloze Boeddha's, die elk op een podium van rode baksteen zitten. Ze waren oorspronkelijk bedekt met zwarte lak en bladgoud, hier is niets meer van over. Aan de oostkant bevinden zich op de fundamenten van de oude bot een paar grotere zittende Boeddha’s die uitkijken op de rivier. Als u de steile trappen van de achter de Boeddha's gelegen centrale prang beklimt, kunt u van het uitzicht genieten. Vroeger stopten hier veel boten, maar na een aantal overstromingen is er een muur geplaatst om het gebouw te beschermen tegen de rivier, zodat de tempel alleen nog over de weg bereikbaar is. De tempel ligt aan de overkant van de rivier ten zuidwesten van het eiland.

De Wat Phanan Choeng is een klooster waar de voor de inwoners van Ayutthaya de zeer belangrijke Phra Chao Phanan Choeng bewaard wordt. Dit is een 14e eeuws zittende Boeddha van 19 meter hoog. Rondom de Boeddha bevinden zich honderden andere Boeddhabeelden, zoals in de niches waar u voor een kleine bijdrage zelf ter plekke een Boeddha kunt laten maken. Het is de oudste functionerende tempel van Ayutthaya. De centrale viharn is gevuld met de geluiden en geuren van de verschillende activiteiten van gelovigen. Zij steken grote roze Chinese wierookkaarsen aan, offeren voedsel en rammelen met gelukstokjes. De tempel is vooral populair bij de Chinezen. Dit vanwege het 18e eeuwse altaar bij de steiger. Hierop staat een mooie Chinese prinses afgebeeld die zichzelf hier heeft verdronken omdat de koning haar ontrouw was geweest. Uit spijt liet de koning het altaar op de plek bouwen waar zij de rivier in was gelopen.

Het Nationaal Museum Chao Sam Phraya herbergt veel voorwerpen uit Ayutthaya. Hier worden gouden kunstvoorwerpen, bronzen Boeddhabeelden, boeddhistische altaars, houten deurpanelen en tekeningen bewaard. Het museum huisvest de zeldzame stukken die de plundering door de Birmezen hebben overleefd en stukken die zijn teruggevonden na de diefstal in 1957 uit de crypte van de Wat Ratchaburana, zoals een met edelstenen ingelegd zwaard.


Voor meer foto's van Ayutthaya, zie: foto's Ayutthaya.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #ayutthaya #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment