JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Kaap Skil Museum staat in het centrum van het vissersdorpje Oudeschild. Het museum is een juttersmuseum, maritiem museum en een openluchtmuseum. Kaap Skil Museum is een uniek museum. Hier ziet u exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen (levensgrote maquette), een levendig openluchtmuseum en een molen.

Plattegrond Kaap Skil Museum - Oudeschild

Het museumgebouw is een modern gebouw uit 2012. De inrichting aan de binnenzijde is net zo modern. Het museum heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken die opgaan in het ritme van dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De houten gevel van het Kaap Skil Museum is gebaseerd op een eeuwenoude traditie van hergebruik van materialen. De houten verticale lamellen die u ziet, zijn gemaakt van de verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal. Dit hout staat symbool voor het tweede leven dat alle aangespoelde collectiestukken van het Kaap Skil Museum krijgen.

Het museum heeft een prachtig buitenterrein waar u kunt rondlopen en bijzondere objecten kunt bekijken. Het buitenterrein is klein en overzichtelijk.

De blikvanger op het buitenterrein is Molen de Traanroeier. U kunt, als de molen open is, de molen bekijken en naar boven lopen. Deze molen komt oorspronkelijk uit Zaandam. Daar is de molen in 1727 gebouwd. Molen De Traanroeier is een nog werkende graanmolen. Na bijna 200 jaar dienst is deze graanmolen naar Texel verplaatst. Sinds 1902 bepaalt de molen de skyline van Oudeschild. Molen De Traanroeier dankt zijn naam aan de plek waar hij oorspronkelijk stond. Dit was in Zaandam aan de Weer, op de kruising met de Traanroeyersloot. Met het roeien van traan had de molen zelf niks te maken. De Traanroeier is als onderdeel van het Kaap Skil Museum te bezoeken. Elke woensdagmiddag zijn de vrijwillige molenaars aan het werk in de molen. Als de wind gunstig is laten de molenaars de molen draaien. Het meel van de molen wordt in het museum verkocht. De Traanroeier is een achtkante bovenkruier met stelling. De onderbouw is van baksteen, de houten opbouw is gedekt met riet.

Molen de Traanroeier in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In de kelder ziet u de Reede van Texel. De Reede van Texel was de belangrijkste ankerplaats uit de Gouden Eeuw. De schepen van en naar Amsterdam ankerden bij Texel. In het Kaap Skil Museum is de Reede volledig nagebouwd. In het midden van de ruimte is een grote maquette opgesteld. Rondom de maquette kunt u met kijkers inzoomen op onderdelen van de maquette en hoort u het verhaal bij de close-up. Op de achterwand wordt een film van de vloot vertoond. De vloot kwam in een storm op zee terecht en een deel van de vloot verging. Daarnaast is er voor de kinderen een interactief spel, waar ze als schipper van een schip de zee moeten trotseren.

Boven is de tentoonstelling archeologie onder water met een verzameling van archeologische vondsten in de zeebodem. U ziet hier genummerde ladekasten aan de wand. De nummers zijn in de computer terug te vinden, samen met een beschrijving van de vondst die in de betreffende ladekast zit.

De Rede van Texel in het Kaap Skil Museum in Oudeschild In de keuken van een vissershuisje in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Op het buitenterrein ziet u oude vissershuisjes, een timmermanshuisje, een smederij en een bakkerij. U kunt de huisjes van binnen bekijken. In de huisjes gaat u terug naar de periode tussen 1930 en 1950. Voor veel bezoekers zal het een feest van herkenning zijn. De grote radio in de kamer, het emaille in de keuken, de pomp boven het aanrecht, de bedstede achter de deurtjes, de kolenkit naast de kachel en de asbak op tafel. Bijzonder aan deze huisjes is dat u ervaart hoe de mensen toen leefden op een heel klein oppervlak en ziet hoe wonen en werken door elkaar lopen.

Er vinden regelmatig demonstraties plaats in het museum, zoals touwslaan. Twee touwslagers laten het publiek zien hoe dikke scheepstouwen worden gemaakt.

Achter de molen staat een grote schuur met een bak met jerrycans, boeien en scheepsmotoren. Alles is aangespoeld op het Texelse strand. De schuur staat stampvol met jutterswaren. Alle muren en plafonds hangen vol met de meest vreemde juttersvondsten, zoals schoenen in alle maten en kleuren, beeldschermen en babyflesjes en flesjes die gerangschikt staan op kleur, in allerlei vormen en maten. Jutten is een eeuwenoude traditie. Bewoners van Texel gingen vroeger naar het strand voor aangespoeld hout. Hiervan bouwden zij een schuur of brandden ze de kachel. Dagelijks spoelt er nog van alles aan. Wat dat allemaal is, kunt u zien in de jutterij van Kaap Skil. In de film maakt u kennis met de jutters van Texel en hun vele verhalen.

In een ander gebouw ziet u de tentoonstelling 'Varen voor Texel'. Dit is een interactieve expositie over 100 jaar veerdienst tussen Texel en Den Helder. U ziet hier de eerste stoomboot en het laatste dubbeldekschip. Op een computerzuil kunt u deelnemen aan een simulatiespel waarbij u de TESO-veerboot mag beladen. In het opstelspel van de TESO moeten alle opstelstroken vol geladen worden met auto’s en vrachtwagens. Het schip moet in evenwicht blijven. Bij ongelijke verdeling van de voertuigen kapseist het en is het spel over en uit. Voor de allerkleinsten is een houten veerbootspel op de vloer aanwezig.

Buiten staat een onderzeeër opgesteld. In deze duikboot gaat u mee onder water op zoek naar oude VOC-schepen die op de zeebodem liggen. U daalt via een trap af in de onderzeeër. Achter de duikbootsimulator staat een dinghy. Dit is een reddingsvlot zoals die vroeger bij zeeschepen aanwezig was.

Gevonden voorwerpen tijdens het jutten in het Kaap Skil Museum in Oudeschild Texelse blazer in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In het gebouw Visserij staat een levensgroot scheepswrak opgesteld. Via een looproute kijkt u door het verweerde hout heen naar de binnenkant van de romp. Achterin het gebouw bevindt zich een expositie over de visserij van Texel. Met grote puzzelstukken wordt de groei van de vissershaven van Texel in beeld gebracht en in grote vissersnetten is te zien met welke vissen de vissers allemaal terugkwamen van zee. Beneden bevindt zich een stuurhut van een oude vissersboot waar u, als kapitein, een tocht over zee kunt maken.

Openingstijden
Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00-17.00 uur. In juli en augustus is het Kaap Skil Museum ook op maandag geopend.
In de vakanties in Nederland is het museum ook geopend op maandag van 10.00-17.00 uur.
Het museum is gesloten op 1 januari en 1e kerstdag.

Entree
Volwassenen betalen € 9,-- per persoon.
Kinderen tot 14 jaar betalen € 6,50 per persoon.
Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.
De entree met de Museumkaart is gratis.
Het entreebewijs voor het Kaap Skil Museum is ook geldig voor een bezoek aan de Oudheidkamer in Den Burg.
Prijzen zijn van 2017.

Adres
Kaap Skil Museum
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild
Telefoon: 0222 - 314 956
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van het Kaap Skil Museum te gaan


Voor meer foto's van het Kaap Skil Museum in Oudeschild, zie: foto's Oudeschild.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild. Je ziet hier uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes, een maquette van de Rede van Texel en een collectie onderwaterarcheologie. Meer informatie over het Kaap Skil Museum in Oudeschild lees je op mijn website. Lees je mee? #oudeschild #texel #kaapskilmuseum #museum #museumkaart #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment