Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

In dit artikel beschrijf ik mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen. Dit is een wandeling van iets meer dan 5,85 kilometer, uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute over buitenplaatsen Beeckestijn en Velserbeek en via het centrum van Oud-Velsen.

De wandelroute begint bij Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 136, Velsen-Zuid bij knooppunt 80. Deze wandeling is echter op elk punt te starten en kan ook in tegenovergestelde richting gelopen worden. Onderweg wordt de route met verschillende kleuren pijlen en oranje knooppunten aangegeven. Wandelt u mee rond de buitenplaatsen van Velsen?

Inhoudsopgave

Deze wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland was in november 2020 het ommetje van de maand op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. In het Ommetje van de maand nemen wandelverslaggevers u mee over de mooiste wandelroutes van de provincie Noord-Holland.

Buitenplaatsenwandeling rond Velsen

Deze wandeling van de Buitenplaatsroute rond Velsen start bij knooppunt 80. Dit startpunt ligt tussen de ingang van Buitenplaats Beeckestijn en de parkeerplaats.

Eenmaal binnen de hekken van Buitenplaats Beeckestijn volgen de knooppuntenpaaltjes elkaar in het begin heel snel op: u begint bij knooppunt 80 en daarna volgen de knooppunten 94, 77 en 79. U volgt in dit deel de rode pijlen. Vanaf het toegangshek heeft u een mooi zicht op het landhuis en de naast gelegen koetshuizen. In het gebouw aan de rechterkant is een brasserie gevestigd.

Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

De achterkant van landhuis Beeckestijn en vooral de beelden en de zichtlijn aan de achterkant zijn prachtig. In totaal staan hier 4 witte beelden op hun sokkel. Met de herfstkleuren van de omgeving een schitterend plaatje.

Een beeld op Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Landhuis Beeckestijn dateert uit de 15e eeuw. Het versterkte landhuis was eigendom van de familie Beeckestijn. In de 18e eeuw kocht Jacob Boreel Janszoon Landhuis Beeckestijn. Het huis werd in 1755 vergroot en het park achter het huis werd aangelegd. De tuinen van Beeckestijn zijn uniek voor Nederland. U ziet hier twee historisch belangrijke stijlvormen: een strak geometrisch opgezet deel volgens de Franse barok en een Engels landschapspark. Het is er prachtig met alle zichtlijnen. In het koetshuis is Brasserie Beeckestijn gevestigd.

Vanaf de achterkant loopt naar knooppunt 79. Rechts ziet u de nutstuinen. Deze nutstuin/moestuin heeft aan twee kanten een slangenmuur. Een andere mooie tuin is de cirkelvormige bloementuin. Via de verschillende paden loopt u tussen de heggen en bloemen door. De route gaat verder aan de andere kant van de bloementuin. De rode pijlen staan wel erg laag bij de grond en soms achter het groen. U loopt langs de boomgaard naar de schelpvormige vijverkom. Een mooi aangelegde vijver, helaas zonder werkende fontein, maar met mooie zichtlijnen. Aan de overkant van de vijver ziet u het landhuis.

De vijverkom op Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Via een laan in herfsttooi komt u bij knooppunt 76 en 75. Net als tijdens de hele wandeling zijn er overal schitterende zichtlijnen via de lanen. Vanaf knooppunt 75 volgt u de blauwe pijlen.

De volgende knooppunten zijn 74 en 73. Bij knooppunt 74 staat een informatiebord over Buitenplaats Hoogergeest. Van het landhuis is niets meer over, het is nu een mooi wandelgebied. Alleen de muur en het hekwerk herinneren nog aan buitenplaats Hoogergeest.

U heeft Buitenplaats Beeckestijn verlaten en bent onderweg naar Buitenplaats Velserbeek. Via de Waterlandweg en een bospad loopt u naar de Driehuizerkerkweg. Dit gebied hoort bij de plaats Driehuis. Via een bospad loopt u naar knooppunt 70.

De kleur van de pijlen verandert vanaf knooppunt 70 naar paars. Het deel tussen knooppunt 70 en 69 is het langste stuk van deze wandeling.

Een laan tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Op Buitenplaats Velserbeek loopt u om de theekoepel naar de theeschenkerij Velserbeek. In dit deel loopt u om het water van het hertenkamp. Er lopen hertjes en zwemmen eenden en andere vogels. In de buurt van de theeschenkerij is een volière met o.a. parkieten. In het landhuis van Buitenplaats Velserbeek is nu een advocatenkantoor gevestigd. De Buitenplaatsroute volgt het water dat om het hertenkamp loopt.

Buitenplaats Velserbeek is een statig gebouw met met omliggend park. De buitenplaats stamt uit de tweede helft van de 16e eeuw. Een deel van de Buitenplaatsroute rond Velsen loopt door Park Velserbeek. Dit groene park vol bossen is ontstaan vanuit een oude buitenplaats met een rijke historie. De buitenplaats is nu een rustig natuurgebied. De Theeschenkerij is gevestigd in de oude Oranjerie van Buitenplaats Velserbeek.

De theeschenkerij op Buitenplaats Velserbeek tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Knooppunt 69 vindt u aan het eind van het pad om het hertenkamp. De officiële route gaat door naar knooppunt 74 maar u kunt er ook voor kiezen om hier naar rechts te gaan door de paarse pijlen te volgen via het tunneltje onder de Parkweg naar Oud-Velsen te lopen.

Velsen wordt al in een schenkingsactie in de 8e eeuw met Felison aangeduid. Felison is de oudste bekende benaming. In deze tijd vindt ook de kerstening van Kennemerland plaats. Uit deze tijd dateert ook het middelpunt van Oud-Velsen: de Engelmunduskerk. Deze kerk ligt op een terp en werd gebouwd in de 12e eeuw. Toen was het een eenvoudig tufstenen gebouwtje. In de 13e eeuw werd de kerk uitgebreid met een bakstenen toren en een kapel. Velsen was rond 1900 op zijn grootst. Daarna is het dorp gehalveerd door de aanleg van het Noordzeekanaal. Dit kanaal werd tussen 1865 en 1876 ten noorden van Velsen aangelegd. Mede door de kanaalverbredingen is Velsen steeds kleiner geworden. De dorpskern dateert uit de 18e eeuw en is grotendeels bewaard gebleven. Sinds 1970 is Velsen een beschermd dorpsgezicht. In het dorp ziet u nog verschillende monumenten, zoals de Engelmunduskerk, het oude raadhuis, het huis met de troffel, het cachot (voormalig arrestantenlokaal) en de tuinmuur. Het dorp heeft mooie gevels. Oud-Velsen is een schitterend dorp met veel (rijks)monumenten.

Vanaf de kade van het Noordzeekanaal heeft u een mooi uitzicht over het water en de overkant. In het dorp volgt u de paarse pijlen, zo ziet u het hele oude centrum. In Oud-Velsen staat aan het water het paaltje met knooppunt 68. Vanaf hier volgt u de paarse pijlen terug naar knooppunt 69.

De Engelmunduskerk in Oud-Velsen tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Tussen knooppunt 69 en 74 volgt u de grijze pijlen. Het is een lang stuk met (helaas) hekken aan beide kanten van het bospad. Dit is niet het mooiste stuk van deze wandeling.

Vanaf knooppunt 74 volgt u weer de blauwe pijlen tot knooppunt 75. Vanaf knooppunt 75 volgt u weer de rode pijlen. Volgt u het nog, al die kleuren? Verderop in dit artikel onder het kopje wandelroute staan alle knooppunten en de kleuren pijlen die u moet volgen.

Een bospad tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

U bent weer op Buitenplaats Beeckestijn. Het ‘kerkje’ dat u ziet is een folly. Dit is een kapelwoning uit 1769 in neogotische stijl en heeft dienst gedaan als tuinmanswoning en niet als kapel. Een folly had geen nut, maar dienden als tuinversiering. U loopt door tot knooppunt 82. Net na knooppunt 82 staat de historische koelkast. Op een heuvel ligt een ijskelder uit de 18e eeuw. Deze ijskelder is 5 meter diep en in de winter werden er ijsblokken gezaagd en bewaard in de kelder. Het ijs smolt niet en in de zomer werden de ijsblokken gebruikt om het voedsel te koelen. Nu leven er vleermuizen in de ijskelder.

De ijskelder tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Bij zowel de folly als de ijskelder staan borden met uitleg. Deze borden staan ook bij de tuinen en op meer interessante plekken tijdens deze wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen.

Via mooie bospaden en knooppunt 78 komt u uit bij het landhuis en de schitterende tuinen van Buitenplaats Beeckestijn, zoals de neobaroktuin met een tunnelvormige berceau (een met bomen overgroeid pad/loofgang van beuk).

De berceau op Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

De laatste twee knooppunten zijn knooppunten 94 en 80.

Een fantastische wandeling over schitterende buitenplaatsen in een mooie natuur. Ik was er in de herfst maar kom zeker nog een keer in de lente terug.

Praktische informatie

Wandelroute

De route van deze Buitenplaatsroute rond Velsen staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

De knooppunten zijn: 80, 94, 77, 79, 76, 75, 74, 73, 70, 69, 68, 69, 74, 75, 82, 78, 94 en 80.

 

Knooppunt 79 tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

U moet onderweg verschillende kleuren pijlen volgen:
Tussen de knooppunten: 80, 94, 77, 79, 76, 75 volgt u de rode pijlen.
Tussen de knooppunten 75, 74, 73 en 70 volgt u de blauwe pijlen.
Tussen de knooppunten 70, 69, 68 en 69 volgt u de paarse pijlen. Dit is inclusief het rondje door Oud-Velsen die ik extra heb toegevoegd tussen knooppunten 69, 68 en 69.
Tussen de knooppunten 69 en 74 volgt u de grijze pijlen.
Tussen knooppunt 74 en 75 volgt u de blauwe pijlen.
En tussen knooppunten 75, 82, 78, 94 en 80 volgt u de rode pijlen.

Een routepaaltje tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen
Een routepijl tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Afstand

De wandelroute Buitenplaatsroute Velsen heeft een lengte van 5,85 kilometer. Ik liep meer kilometers, omdat ik bij knooppunt 69 naar Velsen-Zuid gelopen ben voor een wandeling door het centrum van Oud-Velsen.

Ondergrond

Deze wandeling is bijna volledig onverhard. Alleen het deel door Velsen is verhard.

Honden

Honden zijn op delen van deze wandelroute toegestaan. U mag NIET met uw hond door de tuinen van Buitenplaats Beeckestijn lopen. Waar uw hond wel of niet mag lopen staat goed aangegeven.

Bereikbaarheid

Het beginpunt is Buitenplaats Beeckestijn. De parkeerplaats ligt aan de zijkant van de ingang. Voor uw navigatie moet u Parkeerplaats Kweekensteinweg, Rijksweg 136, Velsen-Zuid of Wandelstartpunt Beeckestijn invoeren.

Ik ben met de bus vanuit Haarlem naar Beverwijk Station gereisd en heb daar buslijn 74 van Connexxion genomen naar bushalte Velsen Zuid, Beeckestijn. De bus stopt hier alleen als u vanuit Beverwijk naar Buitenplaats Beeckestijn reist. De terugreis ben ik vanaf de bushalte Velsen Zuid, Beeckestijn verder gereisd met dezelfde lijn 74 naar IJmuiden. Waar de bus op de terugreis stopt, geen idee, want aan de overkant is geen bushalte voor de bus naar Beverwijk.

Met de trein kunt u naar Driehuis reizen en daar de route oppikken of naar station Beverwijk en vanaf Beverwijk met de bus naar Buitenplaats Beeckestijn.

Horeca

Direct bij de start van deze wandeling is Brasserie Beeckestijn gevestigd. Dit restaurant is gevestigd in het koetshuis van Buitenplaats Beeckestijn.

Aan de andere kant op Buitenplaats Velserbeek is De Theeschenkerij gevestigd. De Theeschenkerij is gevestigd in de oude Oranjerie van Velserbeek.

Brasserie Beeckestijn tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen

Overnachten

Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Velsen-Zuid in de buurt van Buitenplaats Beeckestijn.

Wilt u liever in bijv. Beverwijk of IJmuiden overnachten, ook daar zijn mogelijkheden. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt overnachten in een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Mijn route

Wat is Wandelnetwerk Noord-Holland

De website van Wandelnetwerk Noord-Holland geeft u de keuze uit bestaande routes of het maken van uw eigen route. Dit kan met behulp van de routeplanner. De gratis routekaarten download en/of print u vanaf de website. U kunt ze ook delen met vrienden of toevoegen aan de app. De markering van het wandelnetwerk in het veld is leidend voor de routes. U wandelt vanaf één van de startpunten, waar u uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Deze startpunten liggen op strategische locaties (bij stations, parkeerterreinen en/of horeca gelegenheden) waar een informatiebord (startpaneel) de rondwandelingen vanaf dat startpunt toont. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Naast de routeplanner zijn er ook de ommetjes van de maand, themaroutes en startpuntenroutes. Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap West-Friesland en in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. Wandelnetwerk Noord-Holland bestaat in 2021 10 jaar. De wandelingen gaan vooral via onverharde paden. Deze wandelroute is ongeveer 90% onverhard, 10% verhard.

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een wandel-app ontwikkeld met alle routes van het wandelnetwerk incl. de wandelroutes van Wandelnetwerk Amstelland. Deze gratis app kun je downloaden in de App Store en in PlayStore. Vanuit de app kunt u de kaart en de GPS-track downloaden. Sinds het voorjaar van 2021 heb ik tijdens elke wandeling het GPX-bestand gedownload. Mocht de route onderweg slecht aangegeven worden, kan ik terugvallen op mijn telefoon. Ik heb hem dit keer niet nodig gehad, omdat de route onderweg via de blauwe pijlen op de routepaaltjes prima aangegeven stond.

Website

     Logo van Wandelnetwerk Noord-Holland

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de buitenplaats van Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute over Buitenplaats Beeckestijn en Buitenplaats Velserbeek. Een mooie wandeling door de bossen van de buitenplaatsen. Wandel je mee? #buitenplaatsroute #buitenplaatsbeeckestijn #buitenplaatsvelserbeek #velsen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling langs de buitenplaats van Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute over Buitenplaats Beeckestijn en Buitenplaats Velserbeek. Een mooie wandeling door de bossen van de buitenplaatsen. Wandel je mee? #buitenplaatsroute #buitenplaatsbeeckestijn #buitenplaatsvelserbeek #velsen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling langs de buitenplaats van Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute over Buitenplaats Beeckestijn en Buitenplaats Velserbeek. Een mooie wandeling door de bossen van de buitenplaatsen. Wandel je mee? #buitenplaatsroute #buitenplaatsbeeckestijn #buitenplaatsvelserbeek #velsen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling langs de buitenplaats van Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute over Buitenplaats Beeckestijn en Buitenplaats Velserbeek. Een mooie wandeling door de bossen van de buitenplaatsen. Wandel je mee? #buitenplaatsroute #buitenplaatsbeeckestijn #buitenplaatsvelserbeek #velsen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling langs de buitenplaats van Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute over Buitenplaats Beeckestijn en Buitenplaats Velserbeek. Een mooie wandeling door de bossen van de buitenplaatsen. Wandel je mee? #buitenplaatsroute #buitenplaatsbeeckestijn #buitenplaatsvelserbeek #velsen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling langs de buitenplaats van Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute over Buitenplaats Beeckestijn en Buitenplaats Velserbeek. Een mooie wandeling door de bossen van de buitenplaatsen. Wandel je mee? #buitenplaatsroute #buitenplaatsbeeckestijn #buitenplaatsvelserbeek #velsen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven