Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Ik maakte een kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. Een korte wandeling tussen Papa’s Beach House en de parkeerplaats aan de overkant van het meer in het Haarlemmermeerse Bos en terug. U kunt ook bij deze parkeerplaats bij het te koop staande paviljoen en voormalig restaurant Vork en Mes beginnen. Deze kabouterwandeling is een route langs 20 verschillende kabouterpaaltjes, 10 blauwe en 10 groene. Leuk voor de (klein)kinderen om ze vooruit te sturen om het volgende kabouterpaaltje al vast te zoeken. Wandelt u mee?

Inhoudsopgave

Wat is het Kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Het Kabouterpad is een speurtocht voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen is dit een leuke wandeling door het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. De kinderen speuren het bos af. De ouders scannen de QR-codes met een mobiele telefoon. Samen kunnen ze met behulp van deze  QR-code heeft een verhaaltje, opdracht of vraag lezen en uitvoeren. Dit zijn beweegopdrachten en weetjes die elk seizoen van inhoud veranderen. De start van het Kabouterpad is officieel op het grasveld naast Papa’s Beach House aan de IJweg 961 in Hoofddorp. Maar u kunt ook aan de overkant bij het te koop staande paviljoen en voormalig restaurant Vork en Mes beginnen.

Bij Papa’s Beach House kunnen de kinderen na betaling van € 3,50 een tasje gevuld met inhoud ophalen. Het tasje is in bruikleen en de kaboutermuts mogen de kinderen houden. Ik heb de inhoud van een tasje gezoek. Dit stelde toen niets voor: een kaboutermuts, een bosbingo waarbij ze onderweg dingen moeten zoeken die ze in de natuur tegen komen (een hond, een tak, een eend etc.) en er zou een loepje in moeten zitten die bij een opdracht gebruikt kan worden. € 3,50 is als u met meerdere kinderen gaat veel geld voor deze karige inhoud. Ook zonder dit tasje is deze kabouterwandeling heel goed te maken.

De kabouterroute bestaat uit 20 gelijke kabouterpaaltjes. 10 van deze paaltjes zijn blauw. Dit zijn de paaltjes tussen op de heenweg Papa’s Beach House en de parkeerplaats aan de overkant en 10 van deze paaltjes zijn groen. Dit zijn de paaltjes op de terugweg tussen de parkeerplaats bij het paviljoen en Papa’s Beach House. Deze kabouterwandeling duurt ongeveer 1 uur. Onderweg komt u verschillende speeltoestellen tegen. Het kan dus zijn dat uw wandeling, zeker als u met (klein)kinderen loopt, iets langer duurt.

Speeltoestel in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Onderweg staan ook routepijlen die u de weg naar de volgende kabouterpaal wijzen. Deze kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos was opgezet door Team Sportservice Haarlemmermeer, een onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer.

Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Het Haarlemmermeerse Bos ligt aan de N201 in de richting van Heemstede en Haarlem. Aan de rand van het bos liggen het Historisch Museum Haarlemmermeer, het Courtyard by Marriott Amsterdam Airport en een evenementencentrum. Het Haarlemmermeerse Bos heeft een oppervlakte van 115 hectare. Het gebied is parkachtig en ligt rondom de recreatieplas. Sinds 1979 is het Haarlemmermeerse Bos een regionale trekpleister. Het is een ideaal gebied voor dagjesmensen, wandelaars, trimmers, fietsers, bootcampers, zwemmers, surfers, hondenbezitters, ruiters, duikers en sportvissers. In 2002 was het noordwestelijke deel van het Haarlemmermeerse Bos onderdeel van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. De mooie tuinen en een speelbos bestaan nog.

Het vlonderpad bij het moeras in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

De kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

De kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos begint bij Papa’s Beach House. Voor het restaurant staat de eerste blauwe kabouterpaal: welkom. Vanaf Papa’s Beach House loopt u via het pad langs het water. Aan de waterkant staat een houtsnijwerk met drie uilen. Het tweede blauwe paaltje: water drinken, staat op de kruising. Paaltje nr. 3 is blaadjes schilderen en nr. 4 is zwerfafval. Nr. 4 staat heel toepasselijk bij een veldje met veel vuilnisbakken. De opdracht is dan ook om het zwerfafval op te ruimen. Het pad loopt langs het water van het meer. Aan het eind van het pad slaat u linksaf en bij de ingang van een bospad staat nr. 5: kabouterlach. Hier krijgt u de opdracht om een selfie te maken waarop u of uw kind een gekke bek trekt. Deze foto met de kabouter plaatst u vervolgens op sociale media.

Ik loop via een bospad naar kabouterpaal nr. 6. Deze staat bij de arena en gaat over het nut van buitenspelen. Iets wat vroeger heel normaal was, maar door de komst van computers en games en de drukte op straat spelen kinderen steeds minder buiten. Buitenspelen en met andere kinderen spelen is voor hun ontwikkeling heel goed.

Midden in het bos staan speeltoestellen en kabouterpaal nr. 7 over balansoefening. De opdracht is om op 1 been te gaan staan om te kijken hoe lang u het volhoudt. Probeer het met beide benen.

Het bospad loopt verder en uit bij een klimtoren. Aan het begin hiervan staat kabouterpaal nr. 8 over de noodzaak van een goed en gezond ontbijt. De 3 R’en zijn voor iedereen erg belangrijk: rust, regelmaat, reinheid.

De route gaat verder via het speelparcours waar u in het bos op kabouterpaal nr. 9 stuit: muziek maken. Het laatste blauwe kabouterpaaltje staat bij het hek aan het water bij de waterlelievijver. De QR-code van deze kabouterpaal werkt niet. Zo te zien is hier een sticker of iets anders over heen geplakt. Dit zou of beeldscherm of kikkersprongen moeten zijn.

U loopt helemaal door naar de opgang van de parkeerplaats bij het voormalig restaurant Vork en Mes staat. Let op dit wordt niet duidelijk aangegeven. Het eerste, groene, kabouterpaaltje is welkom groen. Het paviljoen was ten tijde van de Floriade 2002 het paviljoen waar de gemeente Haarlemmermeer zich presenteerde. Nu staat het markante gebouw te koop voor een slordige 1,9 miljoen. Deze kabouterwandeling gaat voor een deel over het oude Floriadeterrein.

Via het metalen vlonder in de waterlelievijver loopt u naar de overkant van de vijver. Hier staat weer een groene kabouterpaal maar zonder QR code. Dit zou of beeldscherm of kikkersprongen moeten zijn.De route gaat langs het meer. Achter het beeld van de recreanten staat kabouterpaal nr. 3 groen: geluiden in het bos.

Bij de rozentuin staat de groene kabouterpaal nr. 4: slapen. Deze kabouterpaal gaat over het feit dat een kind voldoende uren moet slapen voor een goede nachtrust. Het aantal uren dat een kind minimaal moet slapen wordt in deze QR-code uitgelegd. Aan het begin van de vlonder langs het moeras staat kabouterpaal nr. 5: kleine diertjes in het bos, zoals slakken, vogels en insecten. Laat, als u met de kinderen dit kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos loopt, de kinderen op zoek gaan naar beestjes. Hier heeft u het loepje voor nodig die in het tasje zou moeten zitten. Een eindje verder staat het kabouterhuisje met kabouterpaal nr. 6. Deze kabouterpaal bevat een leermoment over het feit dat frisse buitenlucht gezond is, net als voldoende slaap en rust. De kabouterwandeling gaat verder met het bospad achter het kabouterhuisje. In het bos staat kabouterpaal nr. 7: tandenpoetsen. Er zijn 3 B’s belangrijk bij het tandenpoetsen: binnenkant, buitenkant en bovenop.

Aan het pad richting Papa’s Beach House staat kabouterpaal nr. 8: vertellen. Bij het veldje met de toiletten staat kabouterpaal nr. 9: bewegen. Het is belangrijk om minimaal 1 uur per dag (intensief) te bewegen. De laatste kabouter groene kabouterpaal staat aan de zijkant van Papa’s Beach House: tot ziens. Dit is het einde van deze kabouterwandeling door het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp.

Een blauwe kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp
Een groene kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp
Een groene kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp
Richtingaanwijzer tijdens mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

De kabouterpaaltjes op een rijtje

 1. Welkom
 2. Waterdrinken
 3. Blaadjes schilderen
 4. Zwerfafval
 5. Kabouterlach
 6. De arena
 7. Balansoefening
 8. Ontbijten
 9. Muziek maken
 10. ?
 11. Welkom groen
 12. ?
 13. Geluiden in het bos
 14. Slapen
 15. Kleine diertjes
 16. Kabouterhuisje
 17. Tandenpoetsen
 18. Vertellen
 19. Bewegen
 20. Tot ziens

De QR codes van nummer 10 blauw en nummer 2 groen werken niet. Deze gaan over beeldscherm en kikkersprongen. Maar welke bij welke kabouterpaal hoort heb ik nog niet kunnen achterhalen. Hierboven heb ik de links met de opdrachten en wetenswaardigheden in het artikel geplaatst.

Praktische informatie

Duur van de wandeling

1 uur volgende officiële routebeschrijving.

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is officieel bij Papa’s Beach House, IJweg 961 in Hoofddorp. Ook vanaf de andere kant van het meer kunt u starten.

Het paviljoen tijdens mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Aandachtspunten

 • Er is tot op heden geen plattegrond beschikbaar met de plaatsing van de kabouterpalen. De kaart in dit artikel heb ik zelf gemaakt aan de hand van mijn aantekeningen die ik onderweg gemaakt heb. Het is de bedoeling dat er wel een plattegrond in het tasje komt. Deze plattegrond moet nog ontworpen worden.
 • De QR code van de 10e blauwe kabouterpaal werkt niet.
 • Op de 2e groene kabouterpaal is geen QR code te vinden.
 • De kabouterpalen zijn niet genummerd. Hierdoor weet u niet (ook omdat een plattegrond ook ontbreekt) of u goed loopt, aangezien de routepijlen ook niet altijd heel duidelijk zijn.

Deze aandachtspunten zijn mijn persoonlijke mening.

Bereikbaarheid

 • Auto:
  U kunt uw auto op twee plekken parkeren. Aan de IJweg, niet ver van het officiële beginpunt Papa’s Beach House of aan de andere kant bij de Paviljoenlaan.
 • Openbaar vervoer:
  De dichtstbijzijnde bushalte is de bushalte Overbos-Noord van buslijn 340 of 300. Dit is ter hoogte van Courtyard by Marriott Amsterdam Airport. Vanaf deze bushalte loopt u door het bos naar het beginpunt Papa’s Beach House.
 • Fiets:
  Bij zowel Papa’s Beach House als bij het voormalige restaurant Vork & Mes kunt u uw fiets stallen.

Horeca

Bij de start van de route is horecagelegenheid Papa’s Beach House gevestigd. In de buurt liggen ook Claus met verschillende restaurants en het Courtyard by Marriott Amsterdam Airport.

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Hoofddorp en omgeving. Het dichtstbijzijnde hotel is het Courtyard by Marriott Amsterdam Airport. In het centrum van Hoofddorp ligt een ander bekend Hoofddorps hotel, Hotel De Beurs. Wilt u een ander hotel boeken, vergelijk de hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

Aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos kunt u (als de musea geopend zijn) het Historisch Museum Haarlemmermeer bezoeken. In de Haarlemmermeer is meer te zien dan alleen het Haarlemmermeerse Bos. Vanuit Hoofddorp kunt u de omgeving verkennen, zoals de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam.

Mijn route

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Alles over deze kabouterwandeling leest u in dit artikel. #kabouterwandeling #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #n #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Alles over deze kabouterwandeling leest u in dit artikel. #kabouterwandeling #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #n #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Alles over deze kabouterwandeling leest u in dit artikel. #kabouterwandeling #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #n #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Alles over deze kabouterwandeling leest u in dit artikel. #kabouterwandeling #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #n #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Alles over deze kabouterwandeling leest u in dit artikel. #kabouterwandeling #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #n #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Alles over deze kabouterwandeling leest u in dit artikel. #kabouterwandeling #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #n #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven