Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Natuurgebied De Bol

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied De Bol.

Inhoudsopgave

Ligging

Natuurgebied De Bol ligt ten noorden van het buurtschap Oost in het oosten van Texel in de polder het Noorden.

Geschiedenis

In 1875 werd Polder het Noorden ingepolderd en werd er een molen voor de waterhuishouding gebouwd. De molen maalde het water vanuit de polder in opvangbekkens, waarna het via zogenaamde suatiesluizen naar de Waddenzee werd afgevoerd. Door middel van eb en vloed gingen de sluisdeuren open en kon er uitwisseling tussen het zoete binnenwater en het zoute zeewater plaatsvinden. De functie van de molen en de waterbekkens verviel na de aanleg in 1978 van het gemaal De Krassekeet.

Natuurgebied De Bol

Natuurgebied De Bol dankt zijn naam aan de bolle zandplaat tussen de zwinnen.

Het gebied is een laag weidegebied met bijzondere planten en plassen vol wadvogels. Om de rust in het natuurgebied te respecteren is het niet toegankelijk voor publiek. Wel kunt u vanaf de Zwinweg (net boven Oosterend), de natuur goed overzien. De Bol is vooral bekend om zijn bijzondere orchideeën, de markante molen, de brakke sloten met bijzondere beestjes en grote groepen eenden en ganzen.

Drijvers Vogelweid De Bol is één van de belangrijkste natuurreservaten op Texel. Het gebied bestaat uit voormalige wadkreken en schrale graslanden. Sinds 1937 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten. In Drijvers Vogelweid de Bol komt bijzondere vegetatie voor. Zoutminnende planten als rode ogentroost, zeekraal en zeeaster groeien op de lagergelegen gedeelte van het natuurgebied. Het water achter de waddendijk is brak. Voor een deel komt dat doordat zeewater onder de dijk door omhoog komt. In de maanden in mei en juni ziet u vanaf de dijk de weilanden van De Bol paars kleuren. Dit zijn bijna allemaal orchideeën. In 2005 zijn de geulen van de Bol uitgebaggerd. 40.000 ton slib is weggehaald om de bijzondere planten en dieren terug te laten keren. De bloemrijke graslanden van natuurgebied de Bol zijn in het voorjaar een thuishaven voor veel broedende weidevogels. Bij hoogwater vluchten de wadvogels naar het waterrijke gebied achter de waddendijk. Hier kunnen ze rustig foerageren. Vanaf de openbare weg is het natuurgebied goed te overzien. Zwinnen liggen parallel aan de kust tussen zandbanken in en worden met zeewater gevuld bij opkomend water. Bij eb loopt het water weer terug, via muien, richting zee. Het ondiepe water geeft een veilig onderkomen aan de vogels in het natuurgebied.

De omliggende agrarische gronden, ongeveer 34 hectare, zijn sinds 2016 eigendom van Natuurmonumenten. De agrarische grond die vrijkomt wordt omzet naar natuur en zal aansluiten bij het naastgelegen natuurgebied.

Lepelaars in natuurgebied De Bol

Voor recreanten en natuurliefhebbers worden enkele voorzieningen gecreëerd in de vorm van een uitzichtpunt, een wandelroute en een kleine parkeervoorziening.

Markant in dit gebied is Poldermolen het Noorden. Deze molen is in 1878 gebouwd. De grondmolen bestaat uit een stenen onderstuk en rieten tussenstuk en kap. De molen is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het uitwateringscomplex. Daarnaast is molen uit architectuurhistorisch oogpunt van belang als gaaf bewaard gebleven bemalingsmolen uit het vierde kwart van de 19e eeuw op het Noord-Hollandse platteland. De molen is niet te bezichtigen.

Molen het Noorden in natuurgebied De Bol

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Bol is een laag weidegebied met bijzondere planten en plassen vol wadvogels, dat niet toegankelijk voor publiek. De Bol is vooral bekend om zijn orchideeën, de markante molen en grote groepen eenden en ganzen. Wil je meer weten over de Bol, lees dan mijn website. Lees je mee? #debol #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven