Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Groninger Museum in Groningen

U kunt het gebouw van het Groninger Museum tegenover het Hoofdstation van Groningen niet over het hoofd zien. De museumbrug tussen de paviljoens is een verbinding met de binnenstad van Groningen en wordt behalve door museumbezoekers ook veelvuldig gebruikt door fietsers en voetgangers die naar het centrum van Groningen komen of uit het centrum van Groningen komen. Het Groninger Museum bestaat uit verschillende eilanden met daarop de paviljoens. Deze paviljoens zijn ontworpen door verschillende ontwerpers. De hoofdontwerper was de in februari 2019 overleden Italiaan Alessandro Mendini. Hij werkte samen met De Lucchi, Starck en Coop Himmelblau. De drie paviljoens zijn allemaal anders en toch vormen ze een geheel. In het Groninger Museum worden wisseltentoonstellingen gehouden. Daarnaast is er een vaste collectie van meer dan 80.000 objecten zoals porselein, beeldende kunst, kunstwerken van De Ploeg, fotografie, archeologie en geschiedenis van Groningen en Ommeland, mode, vormgeving.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Groninger Museum in Groningen ligt tegenover het Hoofdstation van Groningen. Het Groninger Museum is gebouwd in het Verbindingskanaal.

Geschiedenis

In 1874 werd het Groninger Museum opgericht. Het oude museum was gevestigd aan de Praediniussingel. Dat gebouw voldeed niet meer en er werd besloten om een nieuw museum te bouwen. De plaats waar het museum werd gebouwd was in het Verbindingskanaal tegenover het station van Groningen. Met het door de Gasunie geschonken bedrag van 25 miljoen gulden werd het nieuwe museum gebouwd. Het gebouw is gebouwd in de postmodernistische stijl. In 1994 werd het nieuwe museum geopend door toenmalig koningin Beatrix. De architect van het gebouw is Alessandro Mendini. Hij trok gastarchitecten aan die hem bijstonden, zoals Michele de Lucchi, Philippe Starck en Coop Himmelblau. Uitgangspunten tijdens de bouw waren: geen hiërarchie in de verschillende kunstdisciplines, heel veel gebruik van decoraties en samenwerken met andere ontwerpers.

In 2010 werd het museum aangepast. Nieuwe ruimtes werden in gebruik genomen, zoals het informatiecentrum, het restaurant en de lounge.

Het museum trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers.

Het gebouw van het Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft sinds 1894 een eigen gebouw. Het museum was tot 1994 gevestigd aan de Praediniussingel in een neogotisch pand. Sinds 1994 is het Groninger Museum gevestigd in het gebouw tegenover het Hoofdstation Groningen. Het is een gebouw dat u niet over het hoofd kunt zien als u van het station naar de binnenstad van Groningen loopt.

Het Groninger Museum zijn verschillende eilanden in het water met op verschillende paviljoens die door verschillende ontwerpers zijn ontworpen. Deze paviljoens zijn verbonden door gangen en water. Zo is er het midden paviljoen, het Lucchipaviljoen en het Starckpaviljoen.

De loopbrug heeft een ophaalgedeelte voor het scheepvaartverkeer door het Verbindingskanaal. Deze brug is geïntegreerd in het museum. Deze brug is genoemd naar H.N. Werkman, een Groningse kunstenaar uit het collectief De Ploeg.

Het midden paviljoen bestaat uit een goudkleurige toren die is ontworpen door Alessandro Mendini. Het is het hart van het museum met de entree, de museumwinkel en het café. Beneden zijn het auditorium, het kinderatelier en de ontvangstruimte. De toren staat centraal en is (helaas) niet toegankelijk voor het publiek. Hier bevindt zich het depot van het museum.
De buitenkant van de paviljoens zijn bekleed met het Proust motief. Aan de hand van een schilderij werd dit patroon ontwerpen. Aan de binnenkant bevinden zich twee verdiepingen met een rondgang en een middenzaal.

De buitenkant van het Groninger Museum in Groningen

Kleuren zijn belangrijk in het ontwerp. Elke ruimte heeft zijn eigen kleur.
Kleurrijk is de wenteltrap naar beneden in de centrale ruimte. Deze trap is gemaakt van mozaïekstenen, die met de hand zijn aangebracht. Onderaan de trap ziet u een kristallenbol op een pilaar. Deze bol symboliseert de vele ontdekkingen die u in het Groninger Museum doet. De kristallen bol is gemaakt door Swarovski naar een ontwerp van architect Mendini. Het is het middelpunt van het museum. In de gangen heeft u uitzicht over het water en de omgeving van het museum. De gangen lijken op gangen in kloosters of kerken. Via deze gangen loopt u van paviljoen naar paviljoen.

De wenteltrap in het Groninger Museum in Groningen

Michele De Lucchi is de ontwerper van het naar hem genoemde paviljoen. Het De Lucchipaviljoen is geïnspireerd op de oude verdedigingswerken van Groningen, die hier vroeger stonden. Het paviljoen is gebouwd van baksteen, een materiaal waar Groningen om bekend staat. Hier is nu kunst uit de regio te bewonderen.

De Fransman Philippe Starck ontwierp het naar hem genoemde paviljoen. Dit paviljoen herbergt kunstnijverheid en keramiek. Starck was geïnspireerd door keramiek en het maken van keramiek, iets wat overal in het paviljoen is terug te vinden, zoals in de ronde vorm van een potterbakkersschijf en de grijze kleur. Door de witte vitrages dwaalt u door het paviljoen en doet u steeds nieuwe ontdekkingen.

Bovenop het Mendini paviljoen bevindt zich het Coop Himmelb(l)au paviljoen. Dit paviljoen bestaat uit glas, staal en beton. Dit deel is gebouwd op een Groningse scheepswerf.

De drie paviljoens zijn alle drie anders, maar ze vormen samen één geheel.

Plattegrond van het Groninger Museum in Groningen

Permanente collectie

De permanente collectie bestaat uit De Ploeg schilderijen en typisch Gronings zilver, zoals een miniatuur van de Martinitoren. In de Meesterwerkenzaal ziet u schilderijen uit de Gouden Eeuw. Ook zijn er drie zalen gewijd aan modernisme, postmodernisme en hedendaagse kunst, mode en design.
Een zaal is gewijd aan het gekleurde design van Memphis en Mendini. Hier ziet u voorwerpen van heldere kleuren en versieringen van meubels, glas en lampen.

Tijdelijke tentoonstellingen

Chihuly

Deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen. Toen ik eind april het Groninger Museum speciaal voor deze tentoonstelling bezocht, kon ik nog genieten van de schitterende glascreaties van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. Wat een geweldige tentoonstelling.
De tentoonstelling liet 16 installaties zien, zowel buiten als in het museum. De kunstwerken buiten zijn de Red Reeds (verzameling halmen van rood glas) en Neon (glazen buiten in hoekige vormen die gevuld waren met neon- en argongas en van stroom waren voorzien).
Binnen waren bijv. Venetians, Cylinders, Mille Fiori, Rotolo te zien. Speciaal voor de tentoonstelling in het Groninger Museum was de Grand Stairwell Installation ontworpen, een serie sculpturen in onregelmatige vormen en gedurfde kleuren met een doorsnede van 1,4 meter. Deze glazen bloemen in het trappenhuis blijven hier hangen. Chihuly bouwde in zijn atelier het trappenhuis op schaal na zodat hij het kunstwerk precies op maat kon maken. U kunt, als u het museum in de toekomst bezoekt, een deeltje van het werk van Dale Chihuly bewonderen.

Het werk Grand Stairwell Installation van glaskunstenaar Dale Chihuly het Groninger Museum in Groningen
Het werk Fire Orange Baskets van glaskunstenaar Dale Chihuly in het Groninger Museum in Groningen
Het werk Mille Fiori van glaskunstenaar Dale Chihuly in het Groninger Museum in Groningen
Het werk Fiori Boat & Float Boat van glaskunstenaar Dale Chihuly het Groninger Museum in Groningen

De Fax Wall laat zien zijn manier van communiceren zien en geeft inzicht in het creatieve proces. U ziet schetsen van kunstwerken, boodschappen en plannen voor tentoonstellingen. Deze tentoonstelling was te zien in het Mendini en Coop Himmelb(l)aupaviljoen. Hebt u deze tentoonstelling niet gezien, dan heeft u zeker iets gemist. Ik laat u in mijn artikel Foto’s Groninger Museum meegenieten van deze geweldige tentoonstelling. Deze tentoonstelling trok maar liefst 155.000 bezoekers, veel meer dan waar op was gerekend door de museumdirecteur. Hij had gehoopt op 100.000 bezoekers, dit omdat de glaskunstenaar in Nederland niet zo bekend is. Een opmerkelijk feit is dat er tijdens deze tentoonstelling niets is gebroken. Om de glaskunst weer te vervoeren wordt elk onderdeel apart verpakt in totaal 750 verhuisdozen, die in twaalf vrachtwagens vervoerd worden naar zeven zeecontainers.

Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht

Deze tentoonstelling ter ere van het 100-jarig bestaan van de wet op het vrouwenkiesrecht in Nederland was t/m 15 september 2019 in het Mendini paviljoen te bewonderen. Deze wet werd in 1919 aangenomen na een jarenlange strijd. In 1894 werd de Vereeniging voor vrouwenkiesrecht opgericht. Deze vereniging had overal afdelingen. Deze tentoonstelling laat foto’s, vaandels, schilderijen, cartoons en documenten zien van deze strijd van vrouwen die een grote rol hebben gespeeld in de strijd voor gelijkheid. Deze tentoonstelling laat de ontwikkeling van het vrouwenkiesrecht zien en ook dat de strijd voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen nog altijd voortduurt.

De tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum in Groningen

Pronkjewails design uit heden en verleden

Deze tentoonstelling was t/m 22 maart 2020 te zien in het Starckpaviljoen. Conservator John Veldkamp heeft deze jubileumtentoonstelling, ter ere van het 25-jarig bestaan van het museumgebouw, samengesteld. Hier ziet u keramiek en glas uit het heden en verleden. De tentoonstelling laat u genieten van combinaties van voorwerpen die tot een stilleven zijn gecreëerd.

Pronkjewails design uit heden en verleden in het Groninger Museum in Groningen
De collectie in het Groninger Museum in Groningen

Dolf Verlinden

Deze tentoonstelling van Dolf Verlinden was t/m 1 september 2019 te zien in het Groninger Museum. Het betreft hier moderne kunst, met abstracte schilderijen, maar ook drukwerk en andere kunstvormen. Deze tentoonstelling laat een selectie van zijn meest recente werk zien. Verlinden probeert een antwoord te vinden op de vragen waar houdt een kunstwerk op en hoe verhoudt het zich tot de ruimte er omheen. Of de vraag hoe verbindt u wiskundige vormen en principes met gevoel en intuïtie.
Omdat ik niets heb met deze kunstvorm heb ik deze tentoonstelling links laten liggen.

Praktische informatie

Overige informatie

 • Vanwege de kwetsbaarheid van de kunstwerken zijn tassen, paraplu’s, rugzakken niet toegestaan. U kunt deze achterlaten bij de gratis garderobe. Koffers, vouwfietsen en reisbagage kunt u opbergen in een kluis op het tegenover het museum gelegen Hoofdstation van Groningen. De garderobe sluit om 17.00 uur.
 • In het Groninger Museum is een museumwinkel aanwezig.
 • In het Groninger Museum kunt u koffie/thee en andere versnaperingen kopen in het restaurant.
 • Het Groninger Museum is voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk. Er zijn liften en een invalidentoilet aanwezig. In het museum zijn ook rolstoelen en rollators te leen.
 • In het Groninger Museum worden rondleidingen verzorgd.

Bereikbaarheid

 • Openbaar vervoer:
  Het Groninger Museum ligt tegenover het Hoofdstation Groningen. Het Hoofdstation Groningen is heel goed per trein en stads-/streekbus bereikbaar.
 • Auto:
  Komt u met de auto, volg de borden Groningen Centrum. Uw auto kunt u parkeren in een parkeergarage in de stad. Het is goedkoper om uw auto op een P+R-terrein te parkeren en vanaf daar een bus te nemen naar het Hoofdstation van Groningen.

Openingstijden

Het Groninger Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00-17.00 uur. De kassa sluit om 16.45 uur.
In de schoolvakanties is het Groninger Museum ook op maandag geopend.

Het Groninger Museum is gesloten op 1e kerstdag (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari).

Entree

Volwassenen: € 15,– per persoon.
Kinderen t/m 18 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

Voor bepaalde tentoonstellingen kan een toeslag gelden, ook voor Museumkaarthouders.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
Telefoon: 050 – 3 666 555
E-mail: info@groningermuseum.nl
Website:
Logo van het Groninger Museum in Groningen

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Recht tegenover het Hoofdstation van Groningen staat het Groninger Museum. Informatie over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #groningermuseum #museum #museumkaart #groningen Recht tegenover het Hoofdstation van Groningen staat het Groninger Museum. Informatie over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #groningermuseum #museum #museumkaart #groningen

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven