Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam

Het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam is deels Rijksmonument en onderdeel van het ecolint van Amsterdam. Het Gijsbrecht van Aemstelpark is lang en smal. Het Gijsbrecht van Aemstelpark heeft een oppervlakte van 27 hectare. Het Gijsbrecht van Aemstelpark is een belangrijk groene en ecologische verbinding tussen het Amstelpark en het Amsterdamse Bos in stadsdeel Zuid.

Het Gijsbrecht van Aemstelpark heeft een rijke flora en fauna. U ziet hier veel vogels. Toen ik hier was liepen er nijlganzen rond met jongen. Daarnaast zijn er 40 inheemse kruidachtige plantensoorten, zoals salie.
De paden in het park hebben namen gekregen, zoals Twikkel, Cannenburg, Hunneschans, De Kamp, Enzerinck met het Ontmoetingseiland, Hinderstein en Moersbergen.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Gijsbrecht van Aemstelpark ligt in de Amsterdamse wijk Buitenveldert (stadsdeel Zuid) ten noorden van de Van Nijenrodeweg tussen de Amstelveenseweg en de Europaboulevard.

Geschiedenis

De gemeente Amsterdam schreef in vijftiger jaren van de vorige eeuw een prijsvraag uit voor een ontwerp van een park in Buitenveldert. Dit werd een park met rechte lijnen. Wim Boer was de prijswinnaar. Hij ontwierp het deel Enzerinck, de rest van het Gijsbrecht van Aemstelpark is ontworpen door de Dienst Publieke Werken van de gemeente Amsterdam.
Het park werd genoemd naar Gijsbrecht van Aemstel, een toneelstuk van dichter Joost van den Vondel.
In 1968 was het park gereed. Vanaf 2007 is het park heringericht. Het netwerk van voet- en fietspaden is verbeterd en het groen erlangs werd teruggedrongen en de gebruiksmogelijkheden van het Gijsbrecht van Aemstelpark werden vergroot.

Bezienswaardig

Het Gijsbrecht van Aemstelpark heeft een rechthoekig patroon dat past bij de stedenbouwkundige bouw van de wijk Buitenveldert. De verschillende delen van het Gijsbrecht van Aemstelpark hebben elk hun eigen karakter.

Vanaf de Amstelveenseweg ziet u het eerste deel van Twikkel. Dit deel werd in 2009 opnieuw is ingericht met een waterpartij, glooiing in de plantvakken en nieuwe beplanting.
Bij het Ontmoetingseiland bevinden zich de Aldo van Eyckbanken, de Levensboom van Angie Abbink en het Herdenkingsmonument van Mischa Rakier.
De Stadsdeelwerf aan de van Heenvlietlaan ligt in het park en wordt omgeven door een houten loopbrug en water.

In het oostelijke deel van het park ligt het speelbos en een waterpartij. Dit is voor kinderen. In de waterpartij in het ondiepe deel een keienpad aangelegd, zodat kinderen overheen kunnen lopen zonder natte voeten te krijgen. Deze keienlijn voert naar een eilandje in de waterplas en verder langs een andere route naar de veilige kant. Ook leuk voor kinderen is het steltenpad dat de vaste oever met het eiland verbindt en deels op het droge en deels in het water staat.

Het Ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam

Kunst in het Gijsbrecht van Aemstelpark

 • The Long Hum – Theo Niermeijer op Enzerinck oost
 • Buizenkolom – André Volten op Enzerinck midden
 • Ruiter – Floyd Dewitt op Enzerinck west
 • Julianaboom op het Ontmoetingseiland, herdenkingsmonument ’40-’45
 • Ruiten – Frans en Marja de Boer-Lichtveld langs Cannenburg
 • Houten driehoeken – Josum Walstra op Cannenburg
 • Drie liggende figuren – Jan Snoeck op Twikkel
Het Gijsbrecht van Aemstelpark tijdens de groene wandeling Zuidas in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl

Praktische informatie

Overige informatie

Het is niet toegestaan om te barbecueën in het Gijsbrecht van Aemstelpark.

Bereikbaarheid

 • Auto:
  Uw auto kunt u bij een bezoek aan het Gijsbrecht van Aemstelpark parkeren in de parkeergarage Gelderlandplein onder het gelijknamige plein. Kort parkeren is gratis. De parkeertarieven voor lang parkeren zijn hoog. U kunt uw auto ook in de wijk Buitenveldert parkeren.
 • Bus:
  De dichtstbijzijnde bushalte is die van lijn 62 bij het Gelderlandplein of lijn 284 aan de Van Nijenrodeweg.
 • Tram:
  De dichtstbijzijnde tramhalte is de halte van lijn 5 aan de A.J. Ernststraat.
 • Trein:
  Met de trein reist u naar station Amsterdam Zuid. Vandaar loopt u naar het Gijsbrecht van Aemstelpark.
 • Metro:
  De dichtstbijzijnde metrohalte is de halte aan de A.J. Ernststraat.

Openingstijden

Het Gijsbrecht van Aemstelpark is altijd geopend.

Entree

De toegang tot het Gijsbrecht van Aemstelpark is gratis.

Adres

Gijsbrecht van Aemstelpark
Van Nijenrodeweg
1082 HM Amsterdam

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. langs en door het Gijsbrecht van Aemstelpark, een langgerekt en smal park in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Wil je meer lezen over het Gijsbrecht van Aemstelpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #gijsbrechtvanaemstelpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. langs en door het Gijsbrecht van Aemstelpark, een langgerekt en smal park in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Wil je meer lezen over het Gijsbrecht van Aemstelpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #gijsbrechtvanaemstelpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven