Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

In september 2021 nam ik deel aan de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer, een instameet in mijn eigen gemeente. In dit artikel lees je alles over deze instameet.

Inhoudsopgave

Aankondiging

De aankondiging voor een nieuwe instameet verschijnt op maandag 6 september 2021. Alleen de datum van 10 september en de begin- en eindtijd van 13.00 uur en 22.00 uur en dat deze instameet in de omgeving Haarlemmermeer is staat in het bericht. Dat wordt, als ik mee mag, een thuiswedstrijd. Want ik woon in de Haarlemmermeer.

Dinsdagavond hoor ik dat ik mee mag. Er is niet heel veel belangstelling. Waarschijnlijk komt dit doordat de instameet op vrijdag plaatsvindt en velen moeten werken.

Donderdag wordt bekend dat de startlocatie het Cruquius Museum in Cruquius is. Voor mij bekend terrein. Mijn eerste instawalk (Instawalk Waterbazen) vond ook voor een deel plaats in het Cruquius Museum en ik heb daarna het museum nog 2x bezocht.

Vrijdag 10 september 2021

Op het tijdstip dat ik met de bus vertrek naar het Cruquius Museum is het programma nog altijd niet bekend. Terwijl ik wacht op de bus, komt het bericht met het volledige programma via de Whatsapp-groep binnen.

Het is een instameet in het kader Ode aan het Landschap Noord-Holland.

Het programma

13.00 uur : Cruquius Museum in Cruquius
15.00 uur : Fort van Hoofddorp in Hoofddorp
17.30 uur : Diner bij Boerderij en landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep
19.30 uur : Theatervoorstelling KIEM
21.00 uur : Stamtafel onder leiding van Ellen Klaus van Ode aan het Landschap Noord-Holland
22.00 uur : Einde programma

Locaties

Cruquius Museum in Cruquius

Ik reis per bus naar het beginpunt van deze instameet: het Cruquius Museum in Cruquius. Als de groep van 10 deelnemers compleet is worden we verwelkomd door Elise Melis, de directeur van het Cruquius Museum. Zij geeft ons een rondleiding door dit fantastische museum over de geschiedenis van het droogmalen van de Haarlemmermeerpolder.

Het Cruquius Museum werd in 2020 volledig vernieuwd. Er is een nieuwe film gemaakt en ook de pomp werd onder handen genomen. Na een bezoek aan het museum en het zien van de film over de droogleggen wordt het gemaal in werking gezet en zien we aan de binnenkant hoe de zuigers werken. De armen steken deels naar buiten waar je ook de kleppen ziet. Je kunt ook de werking aan de buitenkant zien. Karakteristiek voor de binnenkant is de smeedijzeren trap. Helaas mogen we hier niet naar boven. Dit vanwege de veiligheid. Het is een prachtig, karakteristiek gebouw aan de Ringvaart, gratis toegankelijk met de museumkaart en ook leuk voor kinderen.

Cruquius Museum in Cruquius tijdens de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Fort van Hoofddorp

Met een paar auto’s rijden we naar Hoofddorp voor een bezoek aan het Fort van Hoofddorp. Dit fort ligt verscholen bij de Molen De Eersteling aan het Hoofdvaart, net buiten het centrum. Het Fort van Hoofddorp is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het staat al een tijdje op mijn lijstje om een keer te zoeken. In 2020 is het Fort na tien jaar van ontwikkeling en herbestemming opnieuw geopend voor het publiek. We krijgen hier een rondleiding van Femme Hammer, één van de bestuursleden van de stichting van het fort.

Het meest opvallende van het Fort van Hoofddorp is de verdieping op het fort die noodzakelijk was door de beperkte ruimte. De fortgracht verdween voor een deel uit het zicht van de verdedigers. Na de rondleiding lopen we rond in dit fantastisch gerenoveerde fort met schitterende gangen en mooie trappen. Ook breng ik een kort bezoek aan het nog gesloten restaurant ‘Vis aan de Linie’, een mooi ingericht restaurant waar ik graag nog een keer wil dineren. Ook het buitenterrein is de moeite van een bezoek meer dan waard. Naast het restaurant is hier ook een muziekschool en een theater gevestigd. Op het fort is een mooie tuin. vanaf het fort heb je uitzicht Korenmolen De Eersteling, die in 1977 verplaatst is vanuit het centrum van Hoofddorp naar de huidige plek.

Fort van Hoofddorp tijdens de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep

Vanuit Hoofddorp rijden we door naar Landgoed Kleine Vennep buiten Nieuw-Vennep. Hier wordt een festival gehouden. Buiten krijgen we een drankje aangeboden. Op het terrein staan een aantal foodtrucks. Het diner is in de boerenschuur: een voorafje met kaas, hoofdgerecht couscous met groente, zoals champignons, courgette en paprika en een apart schaaltje van zoete aardappelen, een sausje en spinazie. Het toetje was het lekkerst met kaas en mooie opgemaakte glaasjes met een heerlijke inhoud. Wat is precies was, geen idee maar het smaakte heerlijk.

Nagerecht tijdens het diner op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep tijdens de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Na het diner lopen wel over het terrein van het landgoed naar een theater in het land. In het weekend van 10-12 september werden hier allerlei theateractiviteiten uitgevoerd. Deze avond was dat het boerendrama Kiem. Het is een intiem en persoonlijk verhaal over een situatie in de toekomst, die het uiterste gevolg zou kunnen zijn van het huidige systeem dat dreigt vast te lopen. Dit hoeft niet als we andere richtingen in durven te slaan.

Theatervoorstelling op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep tijdens de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Na deze voorstelling in de openlucht (gelukkig is het goed weer) is er in de boerenschuur die intussen helemaal is opgeruimd een stamtafelgesprek over de gevolgen van alle regelgeving over het veredelen van gewassen voor het boerenbedrijf. Dit deel had ik niet gemist, als het er niet zou zijn. Dit stamtafelgesprek stond onder leiding van Ellen Klaus van Ode aan het Landschap Noord-Holland met de gasten: Jeanneke Scholtens (futurist), Gert Jan Petrie (duurzaam agrariër) en Wouter van As (master-student plant Biotechnology). Er zijn niet veel bezoekers aan deze stamtafel.

Instagram

Nog tijdens deze instameet zie ik de eerste foto’s en stories al op Instagram verschijnen.

De # en @ waar de foto’s van deze instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland georganiseerd door Monique van Instameet Holland te vinden zijn: #odeaanhetlandschapnh, #odeaanhetlandschap, #ontdekhaarlemmermeer, #instameetholland, #instameetholland_odeaanhetlandschapnh, @cruquiusmuseum #cruquiusmuseum, @fortvanhoofddorp, #fortvanhoofddorp, @stellingvanamsterdam, #stellingvanamsterdam, #hollandsewaterlinies, @karavaan_exeptionel, #grazendezwaan, @Instameetholland, @ode.aan.het.landschap.nh, @OntdekHaarlemmermeer

Andere instameets/instawalk waar ik aan heb deelgenomen

Bewaar op Pinterest

Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #cruquiusmuseum #cruquius #fortvanhoofddorp #hoofddorp #landgoedkleinevennep #nieuwvennep #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #cruquiusmuseum #cruquius #fortvanhoofddorp #hoofddorp #landgoedkleinevennep #nieuwvennep #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #cruquiusmuseum #cruquius #fortvanhoofddorp #hoofddorp #landgoedkleinevennep #nieuwvennep #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog
Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #cruquiusmuseum #cruquius #fortvanhoofddorp #hoofddorp #landgoedkleinevennep #nieuwvennep #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #cruquiusmuseum #cruquius #fortvanhoofddorp #hoofddorp #landgoedkleinevennep #nieuwvennep #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Ode aan het landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #cruquiusmuseum #cruquius #fortvanhoofddorp #hoofddorp #landgoedkleinevennep #nieuwvennep #odeaanhetlandschapnoordholland #instameet #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven