Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Reisverslag Texel : dag 2 – vrijdag 7 juli 2017

Dit is het reisverslag van dag 2 van mijn 10-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vandaag een bezoek aan zeehondenopvang Ecomare en het natuurgebied Nationaal Park Duinen van Texel.
Overnachting: Hotel Beatrix in De Koog. (Voor foto’s van het hotel, zie Foto’s Hotel Beatrix).

Ochtend

Vannacht heb ik redelijk geslapen, kon eerst niet in slaap komen, het bed is zacht en de kussen is redelijk dik. Ik heb geslapen tot 08.35 uur. Tot 08.45 uur ben ik blijven liggen en na het opgestaan heb ik me klaargemaakt om te ontbijten. Als ik in de ontbijtruimte kom, ben ik één van de laatsten, er zijn zoals ik tel gasten van acht kamers bij het ontbijt. Het ontbijt is goed en best uitgebreid voor een klein hotel. Ik neem twee pistoletten met kaas en koffie en een glas jus d’orange.

Als ik terug ben op mijn kamer is mijn kamer al schoongemaakt. Dit is door de eigenaresse die ook de housekeeping doet, gedaan. Dit moet wel snel gedaan zijn, want zolang ben ik niet weg. Het dekbed is gewoon rechtgetrokken, de badkamervloer is schoongemaakt, handdoeken die ik al op de vloer had liggen zijn weg en nieuwe handdoeken liggen op bed en er is gestofzuigd. Je kan zien dat dit een klein hotel is waar het niet strak is georganiseerd, want ik heb nu een bruine handdoek en de rest zijn wit. Dit zou niet overal kunnen.

Ik maak me klaar voor vandaag. Het schijnt gisteren op het vasteland heel erg geonweerd te hebben, lees ik nog op internet voor ik vertrek. Om 10.10 uur vertrek ik met de fiets. Ik ga eerst naar de Jumbo supermarkt om brood te kopen. Als ik die heb fiets ik langs de Lidl en vlakbij het Fletcher hotel langs naar de Ruyslaan om via deze weg bij Ecomare uit te komen.

Zeehondenopvang Ecomare in De Koog

Wat mij opvalt, is dat het bij de parkeerplaats van Ecomare wel erg rustig is bij de fietsen. Ik ben om 10.35 uur bij de kassa. Ik krijg op vertoon van mijn bon van het fietsverhuurbedrijf 15% korting en betaal € 10,75 entree. Ik word er door de medewerkster op geattendeerd dat de bruinvissen nu gevoerd worden. Ik loop direct door naar buiten en zie nog een klein deel van deze voedersessie. Hier valt op dat er heel veel meeuwen boven het bassin van bruinvissen Michael en Dennis rondvliegen. Ook is het water, door waarschijnlijk algen, heel troebel. De dieren zijn bijna niet te volgen als ze onder water zwemmen. Na 20 minuten voeren en controleren en spelen is deze voedersessie voorbij.

Ik loop terug naar binnen. Hier bezoek ik deel 1, 6 en een stukje van deel 2 van de plattegrond. Deel 1 gaat over Texel zelf, deel 6 is de walviszaal en boven deel 1 is een verdieping met opgezette vogels. Ik vind binnen niet veel aan m.u.v. het zeeaquarium. Om 11.25 uur wordt er omgeroepen dat over vijf minuten de zeehonden gevoerd worden. Het begin is bij de gewone zeehonden. Dit zijn de blinde zeehonden. Vorig jaar vond ik dit erger om te zien dan nu. Nu bevinden zich hier ook zeehonden die er gewoon uitzien. Deze voedersessie heeft ook weer veel last van zeer brutale meeuwen. Ze snaaien gewoon de vissen uit de handen van de verzorger. De zeehond heeft even geen vis. Het tweede bassin wordt vandaag vanwege schoonmaakwerkzaamheden overgeslagen. De grijze zeehonden hier liggen op het droge en met twee hogedrukreinigers wordt hun bassin schoongemaakt. Er wordt direct doorgelopen naar de gewone zeehonden in het bassin. In dit bassin kun je de zeehonden ook onder water zien. Deze voedersessie duurt ook 20 minuten.

Gewone zeehonden in Ecomare bij de Koog
Het voeren van de gewone zeehonden in Ecomare bij de Koog

Na afloop blijf ik op het terras zitten om wat te drinken en even rustig te zitten en een paar aantekeningen te maken. Ik loop terug naar binnen om nog een deel van de tentoonstelling in ruimte 2 te bekijken. Een deel had ik voor de voedersessie al bekeken. Daarna bezoek ik deel 3, het zeeaquarium. Hier zie je de bruinvissen onder water zwemmen, ook zijn er ruimtes met andere vissen, zoals roggen, zeebaars, en vele anderen waarvan ik de naam niet weet. Ik vind dit een leuk deel.

Een bruinvis in Ecomare bij de Koog
In het aquarium in Ecomare bij de Koog

Ik ga weer naar buiten. Hier bekijk ik op mijn gemak de gewone zeehonden in het u-vormige bassin. Twee zeehonden liggen op de rand van het bassin. Eén is een volleerd fotomodel, maar wordt ook wel slaperig van al die mensen die foto’s maken. Er wordt wat gegaapt en van de ander krijgt het dier af en toe een zwieperd van de staart op zijn kop.

Een zeehond liggend op de kant van het bassin in Ecomare bij de Koog

Ik bezoek de vogelvijver waar niets te beleven is, er zijn 2 aalscholvers te zien maar meer niet.

Ook in de zeehondenopvang zijn niet alle hokken gevuld. Door het glas zijn de jonge en kleine zeehondjes in quarantaine te zien, maar veel zie je niet, de zon staat recht op het raam en er is een ontzettende weerspiegeling in het glas. Het is etenstijd. Op het terras eet ik een paar mueslibollen op. Vijf minuten voor de voedertijd van de bruinvissen van 13.30 uur wordt omgeroepen dat de bruinvissen gevoerd gaan worden. Ik loop naar het bassin om een mooie plek te zoeken. Het staat absoluut niet druk, iedereen kan het goed zien. Ik heb een goede dag voor een bezoek aan Ecomare uitgekozen.

Een bruinvis in Ecomare bij de Koog

Wandeling in het duinpark

Na het voeren maak ik de lange wandeling in het duinpark. Ik heb via de app van Izitravel een wandeling geprint. Het is de route van twee kilometer. De kinderroute van één kilometer heb ik vorig jaar gelopen. Het is een leuke wandeling, maar veel vogels zie ik niet, ik hoor ze wel maar ze zitten zo dat ik ze niet zie, ook niet met de verrekijker. Het is een onverhard en smal pad. Op een bepaald punt komt de route samen met de kinderroute. Ik loop langs kolonies meeuwen die hier hun nesten hebben. Aan het einde van deze mooie wandeling is de plaggenhut. Deze is vandaag alleen van buiten te bewonderen, want de deur van het hutje is op slot. Ik heb alles gezien.

Een kamperfoelie in het Duinpark bij Ecomare bij de Koog
Het uitzicht in het Duinpark bij Ecomare bij de Koog

Als ik weer op het terrein van Ecomare ben loop ik langs de excursiebalie. Hier bevinden zich rekken met folders. Ik neem een paar mee. Ik vraag waar het bezoekerscentrum is en dan wordt er gezegd, dat ze dat niet weet. Beetje vreemd, het zou in Ecomare moeten zijn. Bij de souvenirwinkel koop ik twee magneten van een zeehondje en een paar ansichtkaarten. Ik reken af en loop naar de overkant van de naast gelegen weg.

Nationaal Park de Duinen van Texel

Hier bevindt zich de ingang van het Nationaal Park de Duinen van Texel. Hier maak ik een wandeling. Deze wandeling heb ik ook van de app van Izitravel gekopieerd. Ik ben blij met mijn plattegrond, want de gekleurde paaltjes zijn voor andere wandelingen. Het eerste deel loopt parallel aan de Ruyslaan tot aan de hoogte van de Pelikaanweg. Onderweg is een standbeeld van Jac. Thijsse te bewonderen. Op de hoogte van de Pelikaanweg sla ik linksaf. Het landschap is afwisselend, eerst een stuk bos en als ik linksaf sla, is het een heuvelig gebied met duinlandschap. Aan het eind van dit deel zie ik de zee. Hier staat een bankje waar ik een rustpauze en drinkpauze neem. Ook hier hoor ik wel vogels maar ik zie er niet veel en als ik ze zie zitten ze op zo’n afstand dat ik ze niet kan fotograferen, met de verrekijker zie ik nog wel een paar.

Het uitzicht tijdens mijn wandeling in Nationaal Park Duinen van Texel bij de Koog

Ik loop terug in de richting van de weg waar ik weer bij Ecomare zou moeten uitkomen. Ik ben heel snel op een parkeerplaats, waar de badgasten voor het strand moeten parkeren. De uitgang is de parkeerplaats recht oversteken en dan afslaan naar links. Het is dan nog maar een klein stukje lopen naar de ingang van Ecomare.

Bij de fietsen is het wederom rustig. Ik pak mijn spullen in de rugzak en fiets terug naar het hotel. Op de kruising van de Ruyslaan kom ik de dames, die gisteren tegenover me in de bus zaten, tegen.

Avond

Het is 17.00 uur als ik terug ben in mijn hotelkamer. Ik relax een poosje op het balkon en stap dan onder de douche om het zand weg te spoelen.

Als ik klaar ben, besluit ik om te gaan eten in de Dorpsstraat even voorbij de kerk. Ik besluit om bij restaurant Cascade te eten. Ik kies voor een zalmfilet met friet en salade en een sprite. Ik heb heerlijk gegeten voor een mooi bedrag.

Na het afrekenen loop ik terug naar mijn hotelkamer. Hier ruim ik mijn spullen op, lees mijn e-mails en schrijf dit reisverslag.

Ik surf nog wat rond op internet en lees nog wat in een boek op mijn tablet voor ik om 22.40 uur besluit dat het genoeg is voor vandaag.

Het weer

half bewolkthalf bewolkt, benauwd; ± 24° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 2 van mijn verblijf op Texel bezoek ik zeehondenopvang Ecomare en maak ik een wandeling in het Nationaal Park de Duinen van Texel. Alles over de tweede dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #reisverslag #ecomare #zeehondenopvang #nationaalparkduinenvantexel #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven