Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Texel : dag 10 – zaterdag 15 juli 2017

Dit is het reisverslag van dag 10 van mijn 10-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vandaag een huifkartocht vanuit De Koog door natuurgebieden De Muy en De Slufter. Daarna met de boot en het openbaar vervoer terug naar huis.
Overnachting: Mijn eigen bed

Ochtend

Vanochtend ben ik opnieuw rond 05.00 uur voor de eerste keer wakker. Tot dan heb ik heerlijk geslapen. Ik heb de wekker gezet om 08.30 uur, want ik wil me vandaag niet verslapen. Ik val gelukkig wel weer in slaap, tot 08.15 uur dit keer. Dan ben ik wakker. Ik kleed me aan en pak mijn spullen beter in. Al voor 09.00 uur loop ik naar het ontbijt. Ik kies opnieuw voor de pistoletten met kaas en koffie en jus d’orange. Ik ben de eerste in de ontbijtruimte. Na mij komt de rest van de gasten.

Als ik het ontbijt op heb, loop ik terug naar boven om mijn tanden te poetsen en mijn spullen te halen. Alles wat wel in de rugzak moet, maar niet meegaat met de huifkartocht stop ik in een plastic tas. Deze leg ik naast mijn koffer neer. Ik zet alles beneden naast de piano in de ontbijtruimte. Ik wil mijn sleutel inleveren, maar ik heb deze nog nodig om het fietsenhok te openen.

Op mijn fiets rijd ik om 09.45 uur naar de Nikadel, het vertrekpunt van de Jan Plezier. Ik ben de eerste die hier aankomt. Vlak na mij arriveert een groepje Duitsers. De wachtende groep wordt groter en groter.

Huifkartocht

Om 09.55 uur arriveert de huifkar met zijn menner en hulp. De Jan Plezier wordt door twee paarden getrokken. Er zijn twee begeleiders aan boord, een meisje van in de twintig, Inge en de menner, Pieter. De bankjes zijn tweezits bedekt met schapenvellen, zit ook wel iets beter dan een houten bankje. Aan boord zijn Belgen, Duitsers en Nederlanders. Er wordt veel verteld zoals de namen van de paarden, Kyra en Arie, het feit dat De Muy en De Nederlanden zoetwater gebieden zijn en het achterliggende gebied De Slufter door de verbinding met zee een zoutwater gebied. Het is voor de Duitsers te hopen, dat ze iets van het Nederlands begrijpen, want er wordt niets vertaald.

We rijden De Koog uit en rijden bij de schapenboet, waar ik van de week ook langsgelopen ben, De Nederlanden en De Muy in.

Een Calloway rund in De Muy tijdens de huifkartocht

De hekken worden door Inge geopend en zij neemt het mennen van Pieter over. Hij wijst ons op verschillende planten, waaronder het paarse wilgenroosje en de duinroos en de Calloway runderen. Deze lopen in de buurt van de schapenboet en ook verderop in het gebied.

Dan rijden we het zoutwatergebied De Slufter in. We rijden een stuk waar ik van de week tijdens mijn wandeling door De Slufter ook gelopen heb. Wat mij vandaag opvalt is, dat het water veel verder het gebied in gelopen is dan eerder deze week. Een week geleden kon ik strak langs de touwen lopen, nu liggen deze touwen een heel stuk in het water met een brede rand er omheen.

In de duinen wordt een koffiepauze gehouden. Voor de kinderen is er limonade. Dit alles is door Peter en Inge meegebracht. De paarden Kyra en Arie kunnen even rusten, de dieren wegen 900 kilo per paard. Ik loop een stukje langs het water waar zich o.a. sterns en scholeksters bevinden.

De Slufter tijdens de huifkartocht
De paarden tijdens de huifkartocht

Dan is het al weer tijd voor vertrek. Helaas kunnen we niet via het strand terug, dit omdat er drijfzand is en de paarden en huifkar 80 centimeter in het zand zouden wegzakken. Da’s niet de bedoeling en dat is dan ook de reden dat we een stuk terugrijden over hetzelfde deel waar we ook op de heenreis langs gereden zijn. Het hoge water is op komst. Er gaan foto’s rond die laten zien dat het hele gebied onder water staat. Het gebied is ook veel natter dan eerder deze week. Het is zelfs zo dat Pieter ons erop wijst dat in de periode tussen de heenreis en nu op de terugreis hij kan zien dat het water hoger is komen te staan.

We rijden het gebied uit langs een muur met oeverzwaluwen. Dan komen we bij een stukje waar we allemaal de huifkar moeten verlaten. Dit omdat de weg redelijk steil omhoog loopt en de paarden een volle huifkar niet kunnen trekken. Deze korte wandeling gaat langs de Italiaanse arendskelk, een giftige plant voor paard en rund. We stappen weer in de huifkar.

We komen uit op de Zanddijk, de weg tussen De Koog en de Sluftertrap en verder in de richting van De Cocksdorp, waar ik eerder deze week al vaker heb gefietst. We hebben veel bekijks van de fietsers en wandelaars die we tegenkomen.

Zo rijden we terug naar De Koog. Inge komt intussen met een kruidenbitter langs. Deze kun je voor € 1,– per glaasje kopen. De kruidenbitter komt van het wijnhuis in Oosterend. Daarna komt ze ook nog langs om het geld (€ 16,50 per persoon) voor de huifkartocht te incasseren. Dit bedrag moet contant betaald worden.

Onderweg wordt door Pieter nog verteld dat er in het hoogseizoen 700 auto’s op en af rijden. Er wonen ongeveer 13.500 mensen op het eiland, waarvan er 3.500 werken, en 25-30 mensen afhankelijk zijn van de voedselbank. Jaarlijks wordt er 650 miljoen euro door toeristen op het eiland besteed.

Na een rit van 16,5 kilometer worden we 12.45 uur weer bij de Nikadel afgezet, ik pak mijn fiets en ik rijd naar de Fiets-Inn om mijn fiets in te leveren. Het is hier druk.

Busrit naar de haven

Ik besluit terug te lopen naar het hotel om mijn spullen op te halen. Ik heb het wel gezien en ik heb nog een lange terugreis voor de boeg. Ik heb nu nog 20 minuten om de bus te halen. In het hotel pak ik alles uit de plastic tas over in mijn rugzak en neem afscheid van eigenaresse Ria.

Ik loop met mijn spullen naar de bushalte Dorpsstraat. De bus laat even op zich wachten, hij zou er om 13.15 uur moeten zijn, maar het is ongeveer 13.23 uur als de bus arriveert, de drukte valt mee.

Via de Ruyslaan, Ecomare en de Californiëweg rijdt de bus naar Den Burg. In de bus wordt aangeven dat de bus om 14.05 uur bij de veerhaven zal aankomen. Ik hoop dat de bus door kan rijden, want als de tijd klopt is de boot vertrokken en dan moet ik bijna een half uur op de boot wachten. Gelukkig gaat de busrit voorspoedig en kan de bus doorrijden. Na Den Burg rijdt de bus de 6 kilometer over de Pontweg in één ruk door naar de haven. Om 13.50 uur is de bus in de haven.

Overtocht naar Den Helder

De boot vanuit Den Helder is net aangemeerd en de eerste auto’s rijden er net af. Het is weer de Texelstroom. Ik loop aan boord helemaal naar voren en ga buiten zitten met het gezicht naar Den Helder. Het is volgens mij niet druk aan boord. De meeuwen laten zich pas op het laatst echt goed zien, dit omdat er dan mensen zijn die ze gaan voeren.

Het schip Dr. Wagemaker maakt de overtocht Den Helder - Texel
De haven van Den Helder

Na 20 minuten varen, is de haven van Den Helder in zicht. Ik loop op de boot naar beneden en eenmaal van de boot af naar de bus, die naar het station gaat. In de bus is het erg rustig. De bus doet er lang over, het is zaterdag en dus druk in de stad. 

Treinreis

Op het station moet ik rennen om de trein van 14.34 uur te halen. Ik haal hem nog net, maar ik ben net binnen als de deuren sluiten. Ik denk dat anderen de trein hebben gemist.

De trein gaat via de stations van Den Helder Zuid, Anna Paulowna, Schagen, Heerhugowaard, Alkmaar Noord, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Zaandam naar Station Amsterdam Sloterdijk.

In de trein type ik dit reisverslag, ik heb nu de tijd, deze treinrit duurt 1.10 uur. Om 15.45 uur rijdt de trein Station Amsterdam Sloterdijk binnen. Als ik met de lift naar boven zoef, rijdt de trein die ik wil hebben net weg. Ik moet wachten. De volgende trein is gelukkig op tijd.

Ik stap vanuit de trein nog een keer over op de bus die me naar mijn huis zal brengen. Deze rit gaat voorspoedig. Om 16.50 uur arriveer ik bij de bushalte vlak bij mijn huis.

Weer thuis

Ik stap thuis onder de douche en intussen heb ik mijn computer aangezet en worden mijn vele foto’s op de computer geüpload. Ik surf wat op internet en bekijk de foto’s en lees een paar kranten.

Ik heb nog een bakje aardappelsalade in de koelkast staan, die ik televisiekijkend opeet.

De rest van de avond breng ik voor de televisie door. Tijdens de nieuwsuitzendingen type ik verder aan dit reisverslag. Dan is het bedtijd. Ik lees nog een hoofdstuk en om 22.40 uur gaat het licht uit.

Het weer

zwaar bewolktbewolkt; ± 22° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 10 van mijn verblijf op Texel maak ik vanuit De Koog een huifkartocht door natuurgebieden De Muy en De Slufter. Daarna reis ik per bus, boot en trein weer terug naar huis. Alles over deze laatste zesde dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #huifkartocht #janplezier #dekoog #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven