Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Liniebrug

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instameet verkent een deel van het Waterliniepad.

Met deze instameets Waterliniepad maak ik kennis met de bijzondere plekken aan zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De organisatie van deze instameet ligt in handen van Instameet Holland.

In dit artikel leest u alles over de Liniebrug.

Inhoudsopgave

Ligging

De Liniebrug ligt bij Fort Nigtevecht en het dorp Nigtevecht. De brug ligt ten zuiden van de Velterslaan en de Vreelandseweg in Nigtevecht aan de Kanaaldijk.

Het uitzicht tussen Fort Nigtevecht en de Liniebrug aan het Waterliniepad

Liniebrug

De Liniebrug is een fiets- en voetgangersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. De brug is gemaakt van staal met een betonnen dek en betonnen steunpunten.

De Liniebrug aan het Waterliniepad

De Liniebrug is officieel op 7 september 2018 in gebruik genomen. Toen werd ook de officiële naam onthuld: Liniebrug. Deze naam dankt de brug aan het feit dat de brug een verbinding is tussen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Waterliniepad komt over deze brug en rijgt de beide linies aaneen. In 2020 willen beide linies onder de naam Hollandse Waterlinies één groot UNESCO Werelderfgoed worden. Nu staat alleen de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze fietsbrug zorgt ervoor dat de forten van de Hollandse Waterlinies nog beter bereikbaar zijn.

Vroeger moest iedereen omrijden via de Weesperbrug of Loenerslootsebrug om aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal te komen. Er was wel een pont, maar door de verbreding van het kanaal was er in 1967 geen plaats meer voor de pont en werd de verbinding tussen de Velterslaan en de Korte Velterslaan verbroken. Er ontstond een plan om Nigtevecht beter bereikbaar te houden. Het plan bestond uit een fietsbrug.

De Liniebrug heeft een hoogteverschil. Om dit verschil te overbruggen zijn er haarspeldbochten en trappen vanaf de Kanaaldijk aan beide kanten van het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd. Als u via de Kanaaldijk-Westzijde komt, is er een oprit opeen dijklichaam. Deze oprit sluit met een haarspeldbocht op op een lang recht gedeelte op een viaduct op pijlers dat aansluit op de Liniebrug. Aan de Kanaaldijk-Oostzijde sluit de Liniebrug aan op een viaduct op pijlers. Dit viaduct heeft drie haarspeldbochten en is er geen dijklichaam.

Het begin van de Liniebrug aan het Waterliniepad

De brug is een boogbrug met een netwerkboog. De boogbrug heeft 52 hangers, 26 aan beide kanten van de brug. Het brugdek is gemaakt van betonnen breedplaatvloer. Deze vloer rust op randliggers. De betonnen aanbruggen bestaan uit een tweehonderd meter lange rechte hellingbaan aan de westzijde. Aan de oostzijde is dit een driehonderd meter lange helling met haarspeldbochten.

De Liniebrug aan het Waterliniepad

De gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen hebben ervoor gezorgd dat de brug en de aanlandingen aangesloten werden op het wegennet. De fietsbrug koppelt recreatieve fietsroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ook zorgt het voor een betere bereikbaarheid in de regio.

Voor de dieren is er een faunatunnel onder de weg over de Kanaaldijk-Oost ten zuiden van Nigtevecht aangelegd. Hier kunnen dieren die het kanaal zwemmend willen oversteken, veilig de autoweg oversteken.

Het uitzicht vanaf de Liniebrug aan het Waterliniepad
De Liniebrug / Copyright © JTravel.nl

Bewaar op Pinterest

Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. de Linieburg Lees je mee over deze brug? #liniebrug #brug #instameet

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven