Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Informatie over de Keukenhof 2015

Dit artikel geeft informatie over Keukenhof 2015. Het thema van 2015 was Vincent van Gogh. Naast de vele mooie (vooral tulpen) bloemen buiten, zijn er in de verschillende paviljoens wisselende tentoonstellingen, er zijn zgn. inspiratietuinen en tussen de bloemen staan kunstwerken. De overige informatie zoals de inspiratietuinen en het thema Vincent van Gogh zijn van 2015.

Inhoudsopgave

Wat is de Keukenhof?

De Keukenhof is een leuk en fleurig dagje uit. Elk voorjaar staan er meer dan zeven miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. U kunt hier bijna 32 hectare aan bloemen zien en daarnaast kunt u genieten van bloemenshows, inspiratietuinen, kunstwerken en evenementen. In het Juliana Paviljoen wordt de Tulpomania tentoonstelling gehouden.

De tuinontwerper is in mei klaar met de nieuwe ontwerpen voor het park voor het volgend jaar. Hierbij rekening houdend met een zo lang mogelijke bloeitijd van de bollen en de kleurencombinaties. De tuinontwerper maakt voor elk van de bijna 100 hofleveranciers een ontwerp. Hij overlegt met de leverancier over de kleuren, bloeitijd en hoogte. De hofleveranciers laten in het park hun mooiste assortiment voorjaarsbloeiende bolgewassen zien. Zij leveren in de herfst hun bloembollen aan, zodat vanaf half september de tuinlieden van de Keukenhof kunnen starten met het handmatig planten van de zeven miljoen bollen. Daar zijn ze ongeveer drie maanden mee bezig. Daarna wordt er voor de periode dat de Keukenhof open is gras gezaaid. Dit zorgt voor de frisgroene uitstraling die de Keukenhof heeft. Als de Keukenhof vanaf mei weer gesloten is, worden alle bollen gerooid en vernietigd. In september beginnen ze weer opnieuw.

Om zo lang mogelijk de bloei in het park te houden, gebruikt de Keukenhof de zogenoemde lasagnebeplanting. Dit houdt in dat de verschillende bolgewassen in meerdere lagen worden geplant. Bovenaan de vroege bloeiers, daaronder de bolgewassen die in de maand april bloeien en daaronder de late bloeiers. Door in de drie lagen te planten, is er ruim 6,5 week een volledig bloeiende Keukenhof.

Tulpen en hyachinten tijdens Keukenhof 2015

Gedurende de hele openingsperiode van de Keukenhof zijn er bloemenshows. Toen ik er in april 2015 was, waren dit in de verschillende paviljoens een orchideeëntentoonstelling, een narcissententoonstelling en een potplantenshow.

Ligging

De Keukenhof ligt net buiten de Zuid-Hollandse plaats Lisse, niet ver van Leiden, Hillegom en Haarlem.

De geschiedenis van de Keukenhof

De geschiedenis van de Keukenhof gaat terug tot de 15e eeuw. Landgoed Keukenhof ontstond in 1642. Er werd een hoekige hofstede ‘Keukenhof’ gebouwd in het keukenduin van Slot Teylingen. Het keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen door Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) uit het Keukenduin gehaald werd  voor de keuken van kasteel Teylingen.

Kasteel Keukenhof in Lisse werd in 1641 gebouwd. Het landgoed groeide tot een oppervlakte van meer dan 200 hectare.

Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher (ook bekend van het Vondelpark in Amsterdam) richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Het park werd in Engelse landschapsstijl aangelegd en is nog altijd de basis van de Keukenhof.

Een groep belangrijke bloembollenkwekers en –exporteurs bedacht in 1949 het plan om op het landgoed een voorjaarsbloeiende bloembollententoonstelling te maken. Het lentepark Keukenhof was gesticht. Het park ging in 1950 voor het eerst open. Het werd direct een succes, er kwamen dat jaar 236.000 bezoekers.

In 2015 vond de 66e editie plaats en trok de Keukenhof 1.175.000 bezoekers.

De Keukenhof is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldwijd begrip. Veel buitenlandse toeristen bezoeken, als ze in de openingsperiode in Nederland zijn, de Keukenhof via georganiseerde tours.

Plattegrond van de Keukenhof in 2015

Plattegrond van de Keukenhof in 2015

Het thema in 2015

Het thema in 2015 is Vincent Van Gogh. Hij vormt de inspiratie voor de bloemenshows en de Selfie-tuin. Hoogtepunt in 2015 is het bloembollenmozaïek van een zelfportret van Vincent van Gogh in duizenden tulpen. Dit bloembollenmozaïek van Vincent van Gogh is gemaakt van ruim 250m2 die van duizenden tulpen en muscari’s. Het is in 2015 125 jaar geleden dat kunstenaar Vincent van Gogh (1853 – 1890) stierf. Dit wordt door de Keukenhof aangegrepen om hem te eren. Nieuw in 2015 is een Selfie-tuin. Deze tuin is geïnspireerd door de zelfportretten van Vincent Van Gogh en is in een modern jasje vormgegeven.

Het thema in de Keukenhof 2015 : Vincent van Gogh

De Inspiratietuinen

De Inspriatietuinen laten tuinen zien met de trends van dat moment, zoals de Insectentuin, de romantische tuin, de Amsterdam-tuin en de selfie-tuin.

Amsterdam-tuin

De Amsterdam-tuin is een Amsterdamse grachtentuin, een groene stadstuin aan de gracht. Tuinieren op de vierkante meter in met behulp van potten, op het dak in een kas of op het balkon. Alle beschikbare ruimte wordt benut.

Een inspiratietuin in de Keukenhof 2015 : de Amsterdamse tuin

Kruidentuin

In de kruidentuin gaat het om geur en beleving. Lekker ruikende bolbloemen als hyacinten, jonquila narcissen en de oranje tulp en kruiden zijn hier te vinden. De tuin heeft een schitterend uitzicht over de bollenvelden.

Noviteitentuin

In de noviteitentuin heeft u de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de kraamkamer van de Nederlandse bloembollenkwekers. Verrassende bolbloemen met bijzondere kleurcombinaties en gekke vormen. Deze bolbloemen zijn het resultaat van een lang veredelingsproces. Sommige soorten zijn nog niet eens te koop, maar zullen binnen enkele jaren wel verkrijgbaar zijn.

Outlet-tuin

De Outlet-tuin is een doe-het-zelf tuin, tweedehands op eBay gekocht, uit de outlet: meubels en accessoires krijgen een tweede leven in deze tuin. Het sleutelwoord is creativiteit in deze tuin. Deze Outlet-tuin heeft een klassieke, eigentijdse sfeer in schitterende bloedrode en aubergine tinten.

Een inspiratietuin in de Keukenhof 2015

De Insectentuin

De Keukenhof wordt volop door bijen, vlinders en insecten bezocht. De Insectentuin inspireert u om de bijen en vlinders te helpen door ook geschikte bollen te planten in uw eigen tuin.

Romantische tuin

De romantische tuin is een idyllische tuin met bolbloemen in zachte pastellen die langzaam overgaan in het omringende bos. Een paadje leidt u naar een feeëriek prieel. De bloemen zijn betoverend. Romantischer kan het niet. Deze tuin is een must voor verliefden.

Selfie-tuin

De vele zelfportretten van Vincent van Gogh zijn de inspiratiebron van deze selfie-tuin. Deze tuin vormt het decor om leuke selfies te maken én te zien.

Rob's inspiratietuin

Rob’s inspiratietuin is de nieuwe inspiratietuin van de bekende tuinman Rob Verlinden. Het is een kubistische tuin, waarin een grote vijver centraal stond.

Historische tuin

In de historische tuin vertellen de tulpen zelf de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland. In deze tuin ziet u welke verschillende soorten tulpen en narcissen er zijn en welke er de aankomende jaren nog bijkomen.

Tulpomania

In de tentoonstelling Tulpomania worden verhalen over de tulpen verteld. Tulpomania is te zien in het Juliana Paviljoen. Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Bollen die goud waard waren, diefstal en een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlandse klimaat. Daarnaast is er ook het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen.

Bloemenshows

In de verschillende paviljoens worden elke week andere bloemenshow georganiseerd met bolbloemen, snijbloemen, potplanten en heesters.

In het Oranje Nassau Paviljoen kunt u genieten van elke week veranderend een kleurrijk schouwspel.
Het Willem-Alexander Paviljoen toont u vele duizenden tulpen.
In het Beatrix Paviljoen kunt u genieten van orchideeën, anthuriums en bromelia’s.

Orchideeënshow tijdens Keukenhof 2015
Hortensiashow tijdens Keukenhof 2015

Kunst

Beelden en andere kunstobjecten geven de Keukenhof een extra dimensie. Ieder voorjaar krijgen vele kunstenaars de gelegenheid om één of meer van hun kunstobjecten in het park te laten zien. De kunstvoorwerpen zijn door het hele park te vinden en na het sluiten van de Keukenhof in mei ook te koop.

Voorbeelden van kunstwerken die in 2015 in de Keukenhof te zien waren, zijn:
Drie duiven – Carlo E. van Kervel
Tree of Life – Jos Naus & Marjan Tabak
Ruiter te paard – De Koning
Golvend Licht – Frans Kegels
Green purple blue and red fishes – Ellen Kuijl
Meisje – Marij Janssen
Zittende vrouw – PazSansFle
Gehurkte vrouw – Nic Jonk
Dynamic Baccata – Will Schropp

Kunst in de Keukenhof 2015

Molen

Midden in het park staat de molen van meer dan een eeuw oud. Deze molen werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. De Holland Amerika Lijn kocht de molen in 1957 en schonk de molen aan Keukenhof. U kunt de molen beklimmen en genieten van het uitzicht over het park en de bollenvelden naast de Keukenhof.

Het uitzicht vanaf de molen tijdens de Keukenhof 2015

Praktische informatie

Overige informatie

 • De gratis plattegronden zijn verkrijgbaar bij de kassa, informatiebalie en entree.
 • Bij de hoofdingang zijn gratis lockers aanwezig voor uw bagage.
 • De parkgids geeft u informatie over Keukenhof en handige tips om thuis uw eigen Keukenhof te maken. De parkgids is voor € 5,– te koop bij de kassa en de souvenirshop.
 • De Keukenhof is goed toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over aangepaste toiletten. De rolstoelen kosten € 5,– per rolstoel en zijn beschikbaar bij de ingang. Een scootmobiel kunt u NIET huren. Er wordt een borg gevraagd van € 20,– (contant betalen), die u bij inlevering van de rolstoel weer terugkrijgt. Naast rolstoelen zijn ook rollators, kinderwagens of kinderbuggys toegestaan. Andere middelen zijn niet toegestaan.
 • Rondom de Keukenhof kunt u fluistervaren, genieten van de eindeloze bollenvelden rondom de Keukenhof in een elektrisch aangedreven fluisterboot. Deze boten varen milieuvriendelijk en geruisloos door het Hollandse landschap. De elektrische boten zijn speciaal geschikt om door de smalle en ondiepe slootjes in de omgeving te varen. De vaartocht duurt 45 minuten. Bij de molen in het park kunt u voor € 8,– een kaartje kopen voor een rondvaart met de fluisterboot. Kinderen van 4 t/m 11 jaar) betalen € 4,– en kinderen van 0 t/m 3 jaar zijn gratis. Elke dag is er om 14.00 uur vanaf het Juliana Paviljoen een gratis rondleiding. (Prijzen zijn van 2015).
 • Ook voor kinderen is de Keukenhof een groot feest. Er is een gratis leerzame speurtocht (gratis op te halen bij de informatiebalie), een kinderboerderij, met lammetjes, geitjes en hangbuikzwijnen en andere dieren, een doolhof en een speeltuin waar ze zich heel goed kunnen vermaken. Voor de kleintjes was er een Nijntje-speeltuin, met een speelmuur, veerwip, schommel en glijbaan en het Huis van Nijntje. Hier stond een groot beeld van Nijntje. Leuk voor klein en groot om hier met Nijntje op de foto te gaan. Ook de poffertjeskraam ontbreekt niet.
 • In de Keukenhof zijn aangelijnde honden toegestaan. Honden worden niet toegelaten in de paviljoens en restaurants, behalve geleidehonden voor hulpbehoevenden. Er zijn bij de toegangscontroleurs gratis hondenpoepzakjes af te halen.
 • U kunt in de paviljoens gebruik maken van de gratis WiFi.
 • In de winkels in de Keukenhof kunt u een leuke herinnering kopen. Verspreid over de Keukenhof zijn 16 souvenirwinkels. Naast souvenirs van de Keukenhof zelf vindt u hier ook Holland merchandising.
Voor de kinderen op de Keukenhof: Nijntje

De Keukenhof was in 2015 geopend van 20 maart tot en met 17 mei.

Eten en drinken

Op de Keukenhof zijn vijf paviljoens met restaurants waar u kunt genieten van een kopje koffie, een drankje of een lunch met uitzicht op miljoenen bloemen.

In de Keukenhof zijn verschillende kraampjes waar u wafels, poffertjes, broodjes rookworst of lekkere Hollandse Nieuwe kunt kopen.

 • In het Wilhelmina paviljoen krijgt u het echte Oudhollandse huiskamergevoel met een vleugje nostalgie. Hier worden direct aan de vijver authentieke gerechten met een moderne twist geserveerd.
 • Het Juliana paviljoen is het oudste paviljoen met een heerlijk terras waar u kunt genieten van een kopje koffie, warme dranken en lekkernijen.
 • In het Oranje Nassau paviljoen kunt u genieten van een overheerlijke pannenkoek en heeft u uitzicht op de drie bekendste landschappen van Nederland: duin, polder en dijk.
 • In het Willem Alexander paviljoen kunt u Koninklijk genieten in het hart van Keukenhof. Er is een verrassend effect door de moderne en kleurrijke inrichting. Het restaurant biedt een uitgebreide kaart met warme gerechten. Op het binnenterras met kleurrijk uitzicht kunt u genieten een heerlijk kopje koffie.
 • Het Beatrix paviljoen is het luxueuze restaurant en bevindt zich naast het orchideeën showpaviljoen. Hier worden authentieke gerechten met een Italiaans tintje geserveerd.
 • In het Thee paviljoen kunt u genieten van allerlei soorten thee met zoetigheden en heeft u uitzicht op de bollenvelden. Het Thee paviljoen bevindt zich bij de inspiratietuinen.
 • Het Poffertjeshuis vindt u naast de speeltuin en de dierenweide. Hier kunnen jong en oud genieten van de heerlijkste poffertjes.

Bereikbaarheid

De Keukenhof is per auto, fiets en met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Auto
De Keukenhof ligt in de Bollenstreek tussen Amsterdam en Den Haag en is bereikbaar via de A4 (afslag Nieuw-Vennep) en de A44 (afslag 3 Lisse). Vanaf daar kunt de borden ‘Keukenhof’ volgen.
Voor € 6,– kunt u uw auto parkeren bij de Keukenhof. Er zijn voldoende plekken om uw auto te parkeren op één van de 2 parkeerplaatsen.
Op het parkeerterrein bij de hoofdingang zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s.
De parkeerterreinen sluiten om 19.30 uur.

 

Openbaar vervoer
U kunt ook heel makkelijk met het openbaar vervoer naar de Keukenhof reizen. Er zijn voordelige Combitickets (vervoer en entree tot het park) te koop. U kunt hiermee zonder wachten in het park komen.

Vanaf Schiphol Plaza, Leiden Centraal Station of het centrum van Amsterdam neemt u de Keukenhof Express. Deze bussen rijden zonder tussenstops naar de hoofdingang van de Keukenhof. De bussen rijden 4-12 x per uur. Combitickets zijn meestal voordeliger dan de reiskosten en de toegangstickets van de Keukenhof bij elkaar. Het Combi-Ticket vanaf vanaf Schiphol Plaza, Leiden Centraal Station en Haarlem Centraal Station kost € 23,50 per persoon en vanaf Amsterdam kost een combiticket € 28,50 per persoon. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar kost een Combi-Ticket € 12,50.

Vanaf Schiphol Plaza neemt u de Keukenhof Express buslijn 858. Vanaf Leiden Centraal Station is de Keukenhof Express buslijn 854. Dit zijn buslijnen van Arriva. Vanaf Amsterdam reist u met buslijn 197 van Connexxion naar Schiphol Plaza en vandaar neemt u de Keukenhof Express buslijn 858.
Vanaf Haarlem Station neemt u buslijn 50 naar Lisse, hier stapt u over op buslijn 850 die u naar de hoofdingang van de Keukenhof brengt.

Er zijn ook combitickets trein + bus + entree Keukenhof voor slechts € 35,–. Dit is een arrangement van de NS en brengt u vanaf bijna stations in Nederland naar Schiphol of Leiden Centraal Station. Daarvandaan neemt u één van de Keukenhof Express buslijnen.

(Prijzen zijn van 2015).

 

Fiets
U kunt, als u op de fiets naar de Keukenhof komt, uw fiets kwijt bij de fietsenstalling. Bij de Keukenhof kunt u ook fietsen huren om zo de omgeving met de bollenvelden te ontdekken. U mag NIET fietsen in de Keukenhof.

 

Parkeren
Het parkeren van een touringcar is gratis.
Voor het parkeren van uw auto betaald u € 6,– per auto.

(Prijzen zijn van 2015).

De beste tijd voor een bezoek aan de Keukenhof

De bloei van de bollen in de Keukenhof loopt parallel aan de bloei in de natuur. Aan het begin van het seizoen bloeien de vroegbloeiende soorten zoals krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen. Later in het seizoen bloeien de latere bloeiers zoals (grotere) tulpen

De beste tijd is voor 10.30 uur en na 16.00 uur. Rond deze tijden is het rustiger in de Keukenhof. Op maandag, dinsdag en woensdag is het rustiger dan op andere dagen. Vermijd de weekenden voor een bezoek aan de Keukenhof en de hele Bollenstreek. Het is er dan ontzettend druk en wegen kunnen afgezet zijn.

De beste tijd is voor 10.30 uur en na 16.00 uur op maandag, dinsdag en woensdag.

Openingstijden

Keukenhof is in 2015 geopend van 20 maart tot en met 17 mei.

De Keukenhof is dagelijks geopend van maandag t/m zondag van 08.00 – 19.30 uur. De kassa sluit om 18.00 uur.

Entree

Volwassenen: € 16,– per persoon.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis.
Kinderen van 4 t/m 11 jaar: € 8,– per persoon.

Groepen van 20-200 personen: € 13,50 per persoon.

Parkeren auto: € 6,– per auto.

Uw tickets kunt u hier online bestellen. Dit is een tour naar de Keukenhof. U hoeft, omdat u al een ticket heeft, niet in de rij te staan om de Keukenhof in te komen.

(Prijzen zijn van 2015).

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en Hillegom (bijv. De Groene Bollenschuur) of één van andere hotels in de Bollenstreek.

In de Bollenstreek zijn ook leuke natuurhuisjes te boeken waar uw in de natuur kunt uitrusten van uw bezoek aan de Keukenhof en aan de Bollenstreek.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

Vanuit Lisse en omgeving kunt u heel goed de rest van Bollenstreek verkennen, breng een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam.

Adres

Keukenhof
Stationsweg 166a
2161 AM Lisse
Telefoon: 0252 – 46 55 55
Fax: 0252 – 46 55 65
E-mail: info@keukenhof.nl
Website:
Keukenhof

Sociale media

Bewaar op Pinterest

In 2015 bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog In 2015 bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog In 2015 bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog
In 2015 bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog In 2015 bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog In 2015 bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven