Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stadse Tocht Leiden

In dit artikel beschrijf ik de Stadse Tocht Leiden via het Singelpark, Cronesteyn en Matilo. Deze Stadse Tocht Leiden heeft een lengte van 13 kilometer. De wandeling begint en eindigt bij NS-Station Leiden Centraal.

U loopt via het historische stadscentrum van Leiden langs de singelgracht en via het buitengebied, park Cronesteyn en via de reconstructie van het Romeinse legerkamp Matilo komt u weer uit in Leiden Centrum en loopt u terug naar NS-Station Leiden Centraal. Een leuke wandeling in Leiden.

Inhoudsopgave

Stadse Tocht Leiden

De binnenstad van Leiden is het makkelijkst per trein via NS-station Leiden Centraal te bereiken. Het station ligt aan de rand van het centrum en is ook het begin- en eindpunt van deze Stadse Tocht Leiden.

Leiden Centrum

Vanaf het Centraal Station loopt u via de Stationsweg en de brug naar het terrein van Museum Volkenkunde. U loopt om het gebouw heen. Aan de andere kant van het museum loopt u het terrein weer af. U staat aan de achterkant van de Morspoort, één van de twee overgebleven stadspoorten (samen met de Zijlpoort). Leiden had ooit acht stadspoorten. De Morspoort dateert uit 1669. De Morspoort heeft een achtkantige koepel op een rechthoekig benedenstuk. De poort deed lang dienst als gevangenis. De naam is afgeleid van De Morsch, het drassige weidegebied buiten Leiden.

De Morspoort tijdens de Stadse Tocht Leiden

Na de Morspoort loopt u Park de Put in. Overal staan zuilen met de naam van het park en een informatiebord. In Park de Put valt de oude korenmolen De Put op en aan het einde staat de ophaalbrug. Ook in dit park Kinderspeelplaats Boot en het oorlogsmonument Oost-Indiëstrijders Monument.

Molen De Put tijdens de Stadse Tocht Leiden

Via de ophaalbrug loopt u naar de Rembrandtplaats en het Rembrandtpark. Rembrandt is in 1606 in Leiden geboren. Zijn geboortehuis ligt aan de Weddesteeg. Hij woonde hier tot 1631. In het midden van het plein staat Rembrandt zijn werk te bestuderen en aan een muur hangt een schilderij. Vanaf de Rembrandtplaats  loopt u langs het water door het Rembrandtpark en steek de Noordeinde over. Hier gaat het Rembrandtpark verder. Aan het eind van het park komt u uit bij één van de vele bruggen met spiegelende ballen.

Via de Groenhazengracht loopt u naar de Doelenpoort. Via de Doelenpoort kreeg men vroeger toegang tot het oefenterrein van de twee Leidse schutterijen. De poort dateert uit 1645. Aan de Groenhazengracht staat een smal klein roze huisje. Hier een prostitué. De Groenhazengracht is later naar haar genoemd. U loopt langs de Doelengracht naar het terrein van de Hortus Botanicus van Leiden. De Hortus Botanicus in Leiden is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Deze botanische tuin is in 1590 opgericht. U loopt om de grote kas met horecagelegenheid heen. Het is nog niet de tijd van het jaar om de Hortus te bezoeken. Het ziet er nog kaal uit.

Hortus Botanicus tijdens de Stadse Tocht Leiden

Voor het gebouw van de Universiteit van Leiden loopt u om een tuin van de Hortus heen en via een poortje komt u uit op de 5e Binnenvestgracht. De route loopt om de Hortus heen langs de Sterrenwacht naar het Sterrenpark. Dit is een smal park, onderdeel van het Singelpark.

Bekijk ook: Foto’s van Leiden

 

Singelpark

Via een aantal parken en grachten gaat deze Stadse Tocht Leiden verder. Via het Van der Werfpark loopt u via de Garenmarkt en de Hoefstraat naar de Geregracht met het Monument van het Leidens Ontzet. Het Leidens ontzet wordt elk jaar op 3 oktober gevierd. Het Spaanse beleg van de stad werd in 1574 afgeslagen. U loopt door het Plantsoen langs een volière langs het water naar de Utrechtsebrug over de Zoeterwoudse Singel.

Plantsoen tijdens de Stadse Tocht Leiden

De Stadse Tocht Leiden gaat verder aan de rand van Leiden over een grasveld langs de Van den Brandelerkade en de Thorbeckestraat. Mocht het grasveld er slecht bij liggen, kunt u ook voor kiezen om de naast gelegen verharde weg te volgen. Via het Professorenpad en de Franchimontlaan komt u uit bij de Kanaalbrug en de spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal.

Cronesteyn

Aan de andere kant van de spoorbrug ligt aan de andere kant van het spoor polderpark Cronesteyn. Een fantastisch park uit 1982 dat maar liefst 90 hectare beslaat. Het park is opgedeeld in verschillende parkdelen, zoals het ‘Reigerbos’, het ‘Landgoedbos’, het ‘volkstuincomplex’, ‘Moerastuin’. Park Cronesteyn heeft ook een zorgboerderij, een camping en een waterspeelplaats.

Cronesteyn tijdens de Stadse Tocht Leiden

U loopt om de waterspeelplaats naar de ingang van het terrein van ‘De Tuin van de smid‘, een horecagelegenheid met op het terrein dieren zoals schapen, varkens en verschillende soorten grote vogels. In een hoek staat een pipowagen die dienst doet als toilet. Het terrein van ‘De Tuin van de smid’ is een leuke plek om rond te kijken. Er is een theehuis, een kas en een hooiberg die gebruikt worden als vegetarisch restaurant en voor zaalhuur.

De Tuin van de smid tijdens de Stadse Tocht Leiden

Aan de andere kant van het terrein van de Tuin van de smid loopt u Park Cronesteyn weer in. Via het Polderpad komt u weer uit bij de spoorwegovergang.

De Bult

De route gaat hier een stuk onverhard. Mocht dit stuk er slecht bij liggen, kunt u ook via het fietspad langs het water lopen. U loopt hier verhard en komt uiteindelijk op hetzelfde punt uit. Bij het Roomburgereiland passeert de wandelsluis en loopt u het terrein De Bult op.

Park De Bult is aangelegd op een oude vuilstort. Overal wordt u gewaarschuwd voor wielerwedstrijden van de lokale wielervereniging en dat u op bepaalde tijden niet op het wielerparcours moet komen. Het gebied is glooiend (het heet natuurlijk niet voor niets Bult). U loopt zigzaggend door het gebied om uiteindelijk via een bruggetje bij de Minervalaan en de Besjeslaan uit te komen. Deze straat loopt u uit tot aan een groen-rood gebouw en een ophaalbrug.

Park Matilo

De ophaalbrug leidt naar het terrein van Park Matilo. Via de historische tuinen loopt u langs een houten scheepje uit bij de wachttorens van een voormalig Romeins legerkamp: Matilo, fort, castellum dat tweeduizend jaar geleden op deze plek door de Romeinen gebouwd werd. Het fort lag strategisch op de kruising van de Rijn, de noordgrens van het Romeinse Rijk, en het Kanaal van Corbulo, een door de Romeinen gegraven verbinding tussen Rijn en Maas. In de middeleeuwen woonden en werkten de Zusters van de Derde Orde van Sint Franciscus hier in het St. Margarethaconvent. De resten van het Romeinse fort en het middeleeuwse klooster liggen nog onder de grond. Ze zijn goed beschermd door een dikke laag aarde. Het fort is weer zichtbaar gemaakt met wallen, grachten, wachttorens en een stukje van de Limes-weg die alle forten langs de Rijn verbond. Een ijzeren kloosterbank herinnert aan de ijverige zusters. Als u langs deze bank loopt, klinkt er kloostermuziek. Het park is een archeologisch monument. De resten in de grond worden bewaard voor archeologen van de toekomst. Aan de zijkant loopt u het park uit. Mocht u het willen, kunt over de aarden wal lopen.

Park Matilo tijdens de Stadse Tocht Leiden

Utrechtse Jaagpad

Aan het eind van het pad dat uit Park Matilo komt, loopt u door de Matilotunnel naar de waterkant van de Oude Rijn. Dit is het Utrechtse Jaagpad. Via dit pad en langs eerst de Oude en later de Nieuwe Rijn loopt u richting de Watertoren. De watertoren dateert uit 1908.

Utrechtse Jaagpad tijdens de Stadse Tocht Leiden

Aan de andere kant van de Wilhelminabrug vervolgt u uw weg langs het Utrechtse Jaagpad. Het zicht op het water wordt deels door de woonboten onttrokken en aan de andere kant staan huizen.

Aan het eind van het Utrechtse Jaagpad loopt u via Plantage en Veer terug naar het water van de Nieuwe Rijn. Hier steekt u weer één van de vele mooie bruggen met zilveren ballen over. Dit is wel een hoge en absoluut niet geschikt voor rolstoelers en kinderwagens.

Een brug tijdens de Stadse Tocht Leiden

U bent weer terug in het Singelpark.

Terug in het Singelpark

Het eerste park dat u aan deze kant van de stad door loopt is het Ankerpark. In dit park staan verschillende kunstwerken. Ook op de hoge wal. U kunt, indien u dat zou willen, over de hoge wal lopen.

 

Ankerkpark tijdens de Stadse Tocht Leiden

Via het pad langs de kunstwerken loopt u langs de Zijlpoort, één van de twee overgebleven stadspoorten (samen met de Morspoort). Leiden had ooit acht stadspoorten. Achter de Zijlpoort ligt de RK-begraafplaats.

De volgende parken zijn het kleine Blekerspark en het eveneens kleine Huigpark. Dit laatste park verlaat u door onder en langs een paar houten gele bogen te lopen. Het laatste park tijdens deze wandeling van de Stadse Tocht Leiden is Park Lammermarkt. In dit park staat Molenmuseum De Valk. Dit is een stellingmolen uit 1743 met zeven verdiepingen. De molen is ingericht als museum.

Molenmuseum De Valk tijdens de Stadse Tocht Leiden

Langs de waterkant loopt u naar de brug. Kijk ook eens naar rechts. Hier staat een camera op statief, Kiek. De fotograaf maakt kiekjes. Foto’s worden vaak ook ‘kiekjes’ genoemd. Die benaming komt van de Leidse Fotograaf Israël David Kiek. Deze camerakast staat op een driepoot van roestvrij staal met een camera erop. Aan de overkant, op de Rijnsburgersingel, had fotograaf Kiek zijn atelier. Kijk door de camera en draai aan de rechterknop. Dan ziet u door de viewer enkele replica’s van foto’s van hem. Echte Kiekjes dus.

Deze Stadse Tocht Leiden is ten einde want voor u ligt NS-Station Leiden Centraal.

Praktische informatie

Afstand

Deze Stadse Tocht Leiden heeft een lengte van 13 kilometer.

Start- en eindpunt

Het startpunt van deze Stadse Tocht is bij het Centraal Station van Leiden, Stationsplein 3.

Bereikbaarheid

  • Auto:
    In Leiden moet u voor het parkeren van uw auto in de binnenstad, in het gebied rond NS-station Leiden Centraal en in de wijk Vreewijk betalen. U kunt uw auto parkeren op de parkeerterreinen van de Kaasmarkt, de Lammermarkt, rond Molen de Valk, de Morspoort, de Morssingel en Langegracht. Parkeerterrein Haagweg is een P+R. Dit is het grootste parkeerterrein van Leiden. Het pendelvervoer naar het centrum is gratis.
  • Openbaar vervoer:
    Het makkelijkst is om met de trein naar Leiden Centraal te reizen. Deze Stadse Tocht start en eindigt voor NS-station Leiden Centraal.
  • Fiets:
    Mocht u met de fiets komen, op NS-station Leiden Centraal is een fietsenstalling.
NS-Station Leiden Centraal tijdens de Stadse Tocht Leiden

Horeca

Onderweg passeert u in Leiden veel horecagelegenheden. Ik ga ze hier niet noemen, maar wil er wel een paar uitlichten:

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Leiden. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wilt u niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje een mogelijkheid.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

In Leiden zijn volop mogelijkheden om u te vermaken. Wist u dat Leiden maar liefst 13! musea heeft. Er zijn ook tal van wandelroutes in en rond de Sleutelstad.

Wat is een Stadse Tocht?

Een Stadse Tocht is een wandelroute door de groene en de blauwe gangen van een stad. Daarbij verkennen we de overgangen naar het buitengebied. Langs de beek of de vaart de stad uit wandelen, door parken, plantsoenen en rafelrandjes. Zeventig procent onverhard haal je bij een Stadse Tocht niet. Wel liefst zoveel mogelijk over vrij liggende, exclusieve wandel- en fietspaden. Er staan 67 Stadse Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track.  Deze wandelroute is, tegen betaling of gratis als u een abonnement heeft op Wandelzoekpagina voor het downloaden van de Trage Tochten en Groene Wissels, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina. De Stadse Tocht Leiden is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

rond de Sleutelstad.

Mijn route

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Stadse Tocht Leiden. Een wandeling via het Singelpark, Cronesteyn en Park Matilo. Meer over deze Stadse Tocht Leiden lees je hier. #leiden #singelpark #cronesteyn #matilo #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Stadse Tocht Leiden. Een wandeling via het Singelpark, Cronesteyn en Park Matilo. Meer over deze Stadse Tocht Leiden lees je hier. #leiden #singelpark #cronesteyn #matilo #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Stadse Tocht Leiden. Een wandeling via het Singelpark, Cronesteyn en Park Matilo. Meer over deze Stadse Tocht Leiden lees je hier. #leiden #singelpark #cronesteyn #matilo #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog
Ik liep de Stadse Tocht Leiden. Een wandeling via het Singelpark, Cronesteyn en Park Matilo. Meer over deze Stadse Tocht Leiden lees je hier. #leiden #singelpark #cronesteyn #matilo #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Stadse Tocht Leiden. Een wandeling via het Singelpark, Cronesteyn en Park Matilo. Meer over deze Stadse Tocht Leiden lees je hier. #leiden #singelpark #cronesteyn #matilo #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Stadse Tocht Leiden. Een wandeling via het Singelpark, Cronesteyn en Park Matilo. Meer over deze Stadse Tocht Leiden lees je hier. #leiden #singelpark #cronesteyn #matilo #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven