Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hembrugterrein in Zaandam

Ik nam deel aan de Instawalk Hembrug. Maar wat is de Hembrug in Zaandam. U leest het in dit artikel.

Inhoudsopgave

Hembrug

De naam Hembrug verwijst naar de vroegere spoorbrug over het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Zaandam. Hem is de historische naam voor een stuk buitendijks land. In het geval van het Hembrugterrein was dat in het voormalige IJ. De landtong werd na de aanleg van het Noordzeekanaal opgehoogd en het terrein kwam beschikbaar voor gebruik.
Het hele Hembrugterrein beslaat 42 hectare grond met daarom 35 rijksmonumenten en 22 gemeentelijke monumenten. De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur.

Op het afgesloten deel van de Instawalk Hembrugterrein op 20-10-2018
Op het afgesloten deel van de Instawalk Hembrugterrein op 20-10-2018

Ligging

Het Hembrugterrein ligt op de grens van Amsterdam en Zaandam aan het Noordzeekanaal.

Geschiedenis

Het Hembrugterrein was oorspronkelijk een defensieterrein en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit is de verdedigingslinie die om Amsterdam ligt. Het is een cirkel op een afstand van 15 tot 20 kilometer rond de stad. Deze linie bestaat uit dijken, sluizen, inlaten en 42 forten en een aantal batterijen. Het was een verdedigingslinie en een waterlinie.
Het terrein was tussen 1895 en 2003 de vestiging voor een wapen- en munitiefabriek. Het was het hart van de Nederlandse militaire industrie. Hier werden in het verleden wapens en munitie ontwikkeld en geproduceerd en later werden hier ook andere zaken gemaakt voor de civiele industrie, zoals de Hembrugdraaibank. De gebouwen hebben kenmerkende halfronde daken die een eventuele schok moesten geleiden, mocht het tot een explosie komen. De positie van de gebouwen en de inrichting van de buitenruimte, zoals de aarden wallen en het plof bos, waren gericht op het beperken van de schade in geval van een explosie. Het resultaat is een voor Nederland uniek fabrieksterrein.
Vroeger werkten hier 8.500 mensen maar na het de Eerste en met name de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek bijna vernietigd. De productie is na de Tweede Wereldoorlog weer opgestart met behulp van het Marshallplan.
In 2003 werden de deuren definitief gesloten. De natuur nam het terrein over en de gebouwen raakten in verval. Het terrein was jarenlang afgesloten van de buitenwereld. In 2011 werden de eerst gebouwen gerenoveerd. Maar op het terrein staan tientallen gebouwen die in slechte staat zijn of waren en inmiddels gerestaureerd zijn of worden. In en tussen de 50 monumenten, het ‘explosievenbos’, de bunkers en schietbanen hebben zich tientallen creatieve ondernemers, bijzondere horeca en verrassende evenementen gevestigd.
In 2014 werd het terrein geopend voor het publiek. Sindsdien is een steeds groter gebied te bezoeken.
In 2018 is het Hembrugterrein door het Rijk verkocht aan een projectontwikkelaar. Hij gaat op het Hembrugterrein 1.000 woningen bouwen. Ook komen hier bedrijven, winkels en kantoren. Het bos op het terrein wordt in de toekomst geopend voor het publiek. Van de 42 hectare, die het terrein groot is, is 30 hectare aangekocht door de projectontwikkelaar, inclusief de 70 gebouwen die hier staan. Deze oorspronkelijke gebouwen worden behouden en gerestaureerd om in te wonen of te werken. De historie wordt behouden. Oude panden die op instorten stonden zijn gerestaureerd.

Het Hembrugterrein tijdens de Instawalk op 20-10-2018
Het Hembrugterrein tijdens de Instawalk op 20-10-2018

Hembrugterrein

Op het Hembrugterrein zijn in de gerestaureerde panden veel innovatieve en creatieve ondernemers gevestigd. Hier kunt hier eten, drinken, winkelen, een museum bezoeken of binnenkijken bij ambachtslieden.

Ook op het terrein is het Hembrug Museum gevestigd. Dit museum vertelt de geschiedenis van het terrein en de fabriek. Het museum is in twee transformatorhuisjes gevestigd. Het museum is dagelijks gratis te bezoeken. U ziet de monumentale gebouwen, objecten, foto’s, films, persoonlijke verhalen en documenten uit de Hembrugcollectie die de geschiedenis van Hembrug als het militaire logistieke hart van de Stelling van Amsterdam vertellen. Het is zeker de moeite waard om dit te bekijken. U volgt de tijdslijn en u krijgt meerdere inkijkjes in de fabriek binnen tijdsperiodes die geaccentueerd werden door Oorlog en Vrede. De producten die hier gemaakt werden komen voorbij evenals verschillende soorten munitiehulzen en innovaties op dit gebied. Hembrug stond bekend om haar precisie metaalbewerking machines, zoals draai- en freesbanken.

Het Hembrugterrein tijdens de Instawalk op 20-10-2018

Yada Yada Market is gevestigd in de oude munitiefabriek. De industriële elementen zijn bij de restauratie behouden gebleven. Hier vindt u marktkraampjes met internationaal eten en drinken, die u zittend aan grote steigerhouten tafels kunt nuttigen. Daarnaast zijn in Yada Yada ook creatieve winkeltjes gevestigd. Het is de moeite waard hier een kijkje te nemen, als u een bezoek brengt aan het Hembrugterrein.

Praktische informatie

Rondleidingen

Op het terrein is een rondleiding mogelijk. Een gids vertelt u alles over het Hembrugterrein. Deze rondleidingen zijn maandelijks op zondag om 11.00 uur en 14.00 uur.

Bereikbaarheid

Het Hembrugterrein is op verschillende manieren bereikbaar:
  • Per auto: via de afslag Zaanstad rijdt u via de Kolkweg, Zaandam Zuid/N516 naar de Provincialeweg S152 en dan neemt u de 3e afslag naar de ingang van het Hembrugterrein. Parkeren op het Hembrugterrein is gratis.
  • Met het openbaar vervoer: Met de trein reist u naar het station Zaandam. Vandaar reist u verder met de bus, lijn 65, 67 of 465.
  • Met de pont: De Hempont vaart 3x per uur tussen het Hempontplein in Amsterdam en de Hemkade. Ook is er op donderdag t/m zondag een bootverbinding tussen Amsterdam CS en het Hembrugterrein.

Openingstijden

Het Hembrugterrein is van maandag t/m donderdag tussen 07.00 – 19.00 uur geopend.
Op vrijdag is het terrein tussen 07.00 – 22.00 uur geopend.
Op zaterdag en zondag is het Hembrugterrein tussen 07.00 – 21.00 uur geopend.

Adres

Hembrugterrein
Hemkade 18
1506 PR Zaanstad
Telefoon: 020 – 214 89 52
E-mail: info@hembrugterrein.com
Website:
Logo Hembrugterrein

Bewaar op Pinterest

Ik nam deel aan de Instawalk Hembrugterrein in Zaandam. Dit alles in het kader van de week van de Industriecultuur. Wat het Hembrugterrein is en wat er te doen is lees je hier. Lees je mee? #hembrugterrein #zaandam #instawalk #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instawalk Hembrugterrein in Zaandam. Dit alles in het kader van de week van de Industriecultuur. Wat het Hembrugterrein is en wat er te doen is lees je hier. Lees je mee? #hembrugterrein #zaandam #instawalk #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven