Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Instameet Week van de Industriecultuur 2021

De aankondiging voor de Instameet Week van de Industriecultuur 2021 verschijnt begin oktober 2021 op het Instagram account van Instameet Holland. Alleen de datum van 23 oktober en dat het een samenwerking betreft met  @Industriecultuur is bekend.

Later komt er nog een tweede datum: woensdag 20 oktober. Dan wordt ook bekend dat de start rond het middaguur is en dat de locaties in Beverwijk of IJmuiden zijn. Ik heb me voor beide data opgegeven.

Weer een paar dagen later hoor ik dat ik mee mag en wel op woensdag 20 oktober.

Inhoudsopgave

Programma

Maandag wordt de verzamelplek voor de Instameet van 20 oktober bekend: om 10.30 uur aan de Zuiderkade 12 in Beverwijk. Het programma duurt tot 17.00 uur.

Een dag later volgt het bericht  via de Whatsapp-groep met het volledige programma. Wat al bekend was, is dat dit een instameet in het kader van de Week van de Industriecultuur is.

11.00 uur – 12.30 uur : Rondleiding Riwald Recycling in Beverwijk
13.00 uur – 14.15 uur : Broedmachine in Beverwijk met lunch
14.30 uur – 15.30 uur : Beverwijkse haventocht
16.00 uur – 17.00 uur : Beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee
17.00 uur : Einde programma

Woensdag 20 oktober 2021

De planning is dat ik per bus en trein naar Beverwijk afreis. Maar de treinen rijden weer eens niet. Er moet een ander reisschema gemaakt worden. In plaats van via Amsterdam en Zaandam met de trein te reizen rijd ik de andere kant op, met de bus naar Station Haarlem en vandaar verder met de bus naar Station Beverwijk. Er zijn meer deelneemsters die problemen hebben met het openbaar vervoer. Ik ben op tijd, om 10.00 uur arriveer ik op het station. Een andere deelneemster reist ook via dit station en is ook net gearriveerd. Samen lopen we in een kwartier naar het verzamelpunt bij Braam, Zuiderkade 12. Daar is het uitkijken naar de rest van de groep. Het is een groep van 8 personen, later valt er, door persoonlijke omstandigheden, nog iemand af. Gezamenlijk lopen we naar Riwald Recycling, een eindje verderop.

Riwald Recycling in Beverwijk

De eerste locatie die we bezoeken is Riwald Recycling aan het eind van de Zuiderkade. Hier worden we welkom geheten door Richard. Er zijn meer deelnemers aan deze rondleiding. Zij hebben zich opgegeven via de website. In een vergaderruimte krijgen we koffie/thee aangeboden en vertelt hij in het kort wat Riwald Recycling doet. Het bedrijf is één van de meest toonaangevende metaalrecyclingsbedrijven en heeft een spilfunctie als leverancier van de circulaire keten van duurzaam materiaalgebruik. De hoofdvestiging is in Almelo. Riwald is één van de grotere spelers op het gebied van metaalrecycling in Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in het verwerken van schroot en non-ferro metalen. Speciaal voor de Week van de Industriecultuur mogen de deelnemers de grote afvalberg van dichtbij komen bekijken en leren wat er allemaal bij komt kijken om deze waardevolle metalen een nieuw leven te geven.

Na dit introductierondje krijgen we helmen ter beveiliging uitgereikt en maken we een rondje over het terrein. Het is een zeer interessante plek in het kader van duurzaam materiaalgebruik in een tijd waarin duurzaamheid steeds hoger in het vaandel komt te staan.

We zien de verschillende producten, zoals balkijzer, ijzerdraaisels, spoor, knipijzer, brandijzer, verbrandingsschroot, klein huishoudelijk elektrisch- en ICT apparatuur, groot witgoed, kabels, motoren en nog meer. Doordat deze vestiging in Beverwijk aan het Noordzeekanaal ligt is het mogelijk om ook transport voor binnenvaart en zeeschepen te accepteren. We zien een paar schrootscharen in werking en op een andere plek wordt brandijzer door middel van een snijbrander in stukken gemaakt. Dit ijzer te fors is om door de ijzerschaar geknipt te worden. De vonken vliegen er af. Er staat een mega-installatie aan de ketting. Deze wordt vanaf week 44 volledig gedemonteerd en vernietigd. In elk deel van het terrein ligt weer een ander soort product. Het is een interessante plek en we leven ons dan ook flink uit met fotograferen.

Na het maken van de groepsfoto verlaten we het terrein van Riwald Recycling.

Riwald Recycling in Beverwijk tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

Broedmachine in Beverwijk

We lopen de Zuiderkade af, op de hoek met de Parallelweg is de Broedmachine gevestigd. De Broedmachine is een plek waar creatieve en startende ondernemers terecht kunnen om te experimenteren en te maken. Er zijn in het gebouw een gedeelde werkplaats, oefenruimtes, een koffiebranderij en een flexwerkplek gevestigd. Deelnemers worden lid van de vereniging Broedmachine. De basisbeginselen van de Broedmachine zijn techniek, innovatie, cultureel ondernemerschap, eigen initiatief en het delen van kennis. Er zijn optredens, exposities en bijeenkomsten in de Broedmachine. Alle atelierhouders voldoen aan de eisen creativiteit, kwaliteit en ondernemerschap.

Lunchen lunchen en dineren kun je bij Podiumcafé Toos. Dit café, op de begane grond, is van woensdag t/m zaterdag geopend. Wij hebben hier ook heerlijk geluncht. Na de lunch hebben we boven een kijkje genomen. Daar werd op het moment dat ik er rondliep een workshop KinderLab: ‘Proeven met metaal’ gehouden.

Broedmachine in Beverwijk tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

Beverwijkse haventocht in Beverwijk

Vanuit de Broedmachine lopen we in een paar minuten naar de aanlegsteiger voor de Beverwijkse haventocht van een uur. We moeten even wachten, de boot is aan de late kant. Wij vermaken ons wel.

De Beverwijkse haven heeft een lange historie en was ooit een bruisende plek voor goederen en ontmoetingen. Er is vanaf het water nog veel te zien, zoals grote kranen en goederenoverslag. De gids vertelt er tijdens deze boottocht alles over.

We stappen aan boord van de Koningin Emma. Net als bij Riwald Recyling zijn er nog ook meer deelnemers dan alleen ons groepje. Wij gaan bovenop het dek vol in de wind zitten. We willen foto’s kunnen maken.

Onderweg wordt ons van alles verteld over de bedrijven en boten waar we langs varen. We varen langs Riwald Recycling en een eindje verderop slaan we rechtsaf het Noordzeekanaal op. Er is onderweg zoveel te zien, zoals de Velsertunnel aan beide kanten van het water, Oud-Velsen (wist je dat hier de buitenscènes van GTST worden opgenomen Oud-Velsen is dan even omgetoverd tot Meerdijk). We varen tot aan de grote zeesluis IJmuiden die nog in gebruik moet worden genomen.

Net voor de sluis keert de boot en varen we via het zijkanaal A en De Pijp hetzelfde stuk terug. Ook nu weer kijkend en speurend naar leuke plekjes om te fotograferen.

Na een uurtje leggen we weer aan in Beverwijk.

Beverwijkse haventocht tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

Beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee

We lopen terug naar de auto’s en rijden vanuit Beverwijk naar het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee.

Het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ ligt in het duingebied naast Wijk aan Zee. Het is een bijzonder beeldenpark met stalen beelden, die ieder hun verhaal vertellen. Er staan in totaal veertien beelden tussen helmgras, bramenstruiken en zeldzame plantensoorten. De duinflora wordt afgewisseld door metershoge stalen beelden, met op de achtergrond de rokende hoogovens en donkere ertsbergen. De beeldende kunst moet wedijveren met de imposante industrie en de al even indrukwekkende natuur.

De meesten zijn hier al eerder geweest. Ik ken het alleen van naam. We lopen al fotograferend een rondje en gaan, in mijn ogen een beetje te snel, weer weg. Ik had hier graag nog wat langer rondgelopen. 

Beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

Het waait hard als we nog een strandtent voor de afsluitende borrel willen bezoeken. Op de weg naar deze strandtent worden we gezandstraald. Helaas is de strandtent om 17.00 uur gesloten. We moeten een ander plan bedenken. Het is druk op het strand met kitesurfers.

De borrel wordt verplaatst naar een restaurant bij Station Beverwijk. Onderweg hier naar toe zie ik dat er heel snel een bus naar Haarlem vertrekt. Ik ben moe en besluit deze bus te nemen en niet meer mee te gaan naar de borrel. Er zijn al meer deelnemers afgehaakt die een trein wilden halen of op een bepaald tijdstip een andere afspraak hadden.

Monique bedankt weer voor de organisatie en alle deelnemers bedankt voor de gezelligheid.

Instagram

Nog tijdens deze instameet zie ik de eerste foto’s en stories al op Instagram verschijnen.

De # en @ waar de foto’s van deze instameet Week van de Industriecultuur 2021 georganiseerd door Monique van Instameet Holland te vinden zijn: @industriecultuur, @instameetholland, @gemeentebeverwijk, #weekvandeindustriecultuur, #instameetholland_industriecultuur, #ookditisgemeentebeverwijk, #industriecultuur, #instameetholland, #spoorzonebeverwijk, #beverwijk, @broedmachine, #broedmachinebeverwijk, #zeevanstaal en #riwald

Lees en bekijk ook: Week van de Industriecultuur, de bezochte locaties tijdens deze instameet en de foto’s die ik gemaakt heb tijdens deze instameet

Andere instameets/instawalk waar ik aan heb deelgenomen

Bewaar op Pinterest

Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog
Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven