Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

In dit artikel beschrijf ik de wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn. Dit is een wandeling van iets meer dan 8 kilometer, uitgezet door Wandelnetwerk Amstelland. Het is een wandelroute langs een paar forten rond Uithoorn die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam.

De wandelroute begint bij TOP Fort aan de Drecht, Grevelingen 30 in Uithoorn bij knooppunt 21. Deze wandeling is echter op elk punt te starten en kan ook in tegenovergestelde richting gelopen worden. Onderweg wordt de route met blauwe pijlen en oranje knooppunten aangegeven. Wandelt u mee langs het Fortenpad rond Uithoorn?

Inhoudsopgave

Deze wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland was in april 2021 het ommetje van de maand op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. In het Ommetje van de maand nemen wandelverslaggevers u mee over de mooiste wandelroutes van Noord-Holland.

Fortenpad

Deze wandeling van het Fortenpad loopt vanaf Fort aan de Drecht langs de oevers van het Amstel-Drechtkanaal naar Vrouwenakker, langs een drukke weg naar Fort bij De Kwakel, de Vuurlijn en het Zijdelmeer terug naar het beginpunt, knooppunt 21.

Fort aan de Drecht

Fort aan de Drecht is het officiële beginpunt van het Fortenpad. De TOP bevat interessante informatie over de omgeving, het fort en de wandelmogelijkheden. Als de poort openstaat kunt u het terrein oplopen. Het Fort aan de Drecht moest er in oorlogstijd voor zorgen dat de vijand de inmiddels verdwenen damsluis in de Drecht niet kon bezetten en zo het peil van de onderwaterzettingen niet kon verlagen. Het fort had de beschikking over vier kanonnen. Nu is Fort aan de Drecht is een bedrijvencentrum met een Pannenkoekenrestaurant, Magenta Projects, wijngenootschap Vinocerf, evenementenbureau Drechtfort en reclamestudio Rijk. Het fort is in 2000 gerestaureerd.

Fort aan de Drecht is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van 135 kilometer. Deze verdedigingslinie werd tussen 1880 en 1914 aangelegd. De opzet was dat de regering, de koning(in) en het leger zich binnen deze ring konden terugtrekken als er een aanval op Nederland was ingezet. De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingsring rond Amsterdam die grotendeels tussen 1881 en 1914 is gebouwd. De Stelling van Amsterdam bestaat uit 42 forten. Daarnaast bestaat de Stelling uit 4 batterijen, 1 kasteelvesting, 2 vestingsteden, dijken en sluizen. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens deze fortenpadwandeling passeert u twee forten die onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam: Fort bij De Kwakel en Fort aan de Drecht.

Fort aan de Drecht tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Amsteldijk

Als u vanaf Fort aan de Drecht langs het water loopt staat op de hoek met de Amsteldijk het paaltje met knooppunt 22. De Amsteldijk loopt langs de Amstel naar Vrouwenakker. U loopt het veiligst aan de linkerkant via het fietspad. Voor een zicht op het Amstel-Drechtkanaal moet u de weg oversteken.

Het fietspad langs de Amsteldijk tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Het is een lang verhard fietspad langs weilanden met af en toe koeien, maar verder is er niet veel te beleven op dit stuk. Het Amstel-Drechtkanaal is de verbinding van de rivier Drecht en het Aarkanaal met de Amstel.

Aan het eind van het fietspad, in Vrouwenakker, heeft u een mooie uitkijk op de brug over de Amstel. Op de hoek is knooppunt 35. Hier verlaat u de Amsteldijk.

De brug bij Vrouwenakker langs de Amsteldijk tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

De Kwakel

Vanuit Vrouwenakker loopt u langs een drukke Drechtdijk, een weg die niet berekend is op wandelaars, want hier is geen apart wandelpad of stoep. U deelt de drukke weg met fietsers, auto’s, lijnbussen, scooters en al het andere verkeer.

Sinds 1576 maakt De Kwakel deel uit van de gemeente Uithoorn. Het dorp telt 4.480 inwoners. De meeste huizen langs de Drechtdijk worden omringd door water. Veel huizen hebben een privé bruggetje. Het ziet er gezellig uit, met de huizen langs het water en de bruggetjes maar let aub op want ik vond het hier niet prettig lopen met al het verkeer.

Fort bij de Kwakel

U loopt via een grindpad langs een aantal huizen naar Fort bij de Kwakel. Het fort ziet er niet geweldig uit, slecht onderhouden, rondom veel onkruid en vol spinnenwebben. Het Fort bij De Kwakel is gebouwd in 1906 als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is sinds 1972 particulier bezit. In het Fort zou een horecagelegenheid gevestigd zijn, maar met uitzondering van een klein terras en een bord van ingang boven een deur en een reclamebord van Heineken ziet het er erg verlaten, ongezellig en gesloten uit. Het doel van het Fort bij De Kwakel was om het oostelijke deel van de ringdijk van de Zuiderlegmeerpolder en het riviertje de Kleine Drecht te verdedigen. De troepen uit Vrouwenakker kregen, als ze zich terug zouden moeten trekken, dekking.

Via een andere brug loopt u het fortterrein weer af. U loopt via de Ringdijk langs het water naar knooppunt 33. Hier steekt u een bruggetje over. Dit is de Vuurlijn.

Fort bij de Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

De Vuurlijn

De Vuurlijn maakte deel uit van de verdedigingslinie. De Vuurlijn is een grasdijk waar de route van het Fortenpad over heen loopt. Het is een onverhard pad. De meeste wandelaars lopen beneden langs de weg. Het is aan u hoe u over de Vuurlijn loopt. De route gaat over de dijk. Als u besluit via het verharde pad te lopen, mist u het paaltje met knooppunt 25, want deze staat bovenop de dijk.

Tussen knooppunt 33 en 25 moet u regelmatig over een hek klimmen. Nu vallen deze metalen hekken wel mee, het hek kan open waardoor u niet al te hoge opstappen hoeft te nemen.

Een hek op de Vuurlijn tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Op de dijk met rechts de natuur en links een nieuwbouwwijk staat het paaltje van knooppunt 25. Rechts liggen een aantal bruggen.

Een ophaalbrug vanaf de Vuurlijn tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Aan het einde van de dijk steekt u een drukke doorgaande weg over. Hier bevindt zich voor het bruggetje, knooppunt 29.

Het Zijdelmeer

Tussen knooppunt 29 en knooppunt loopt u langs het Zijdelmeer. Het Zijdelmeer heeft een oppervlakte van 60 hectare. Het meer is één van de oudste veenwateren in Hollands laagveen die vroeger in open verbinding met de Amstel stond. De noordoever van het meer wordt aangeduid als ‘Zijdelse Zomp’ en bestaat uit broekbos, ruigte en rietland. Hier komen allerlei zeldzame planten voor. Ook leven hier veel vogelsoorten. U loopt onverhard langs het water van het meer. Het is ruig en er staat veel riet, waardoor het water niet goed te zien is. Het riet onttrekt wel de huizen aan de waterkant uit het zicht. Aan de andere kant van het water grazen de schapen en koeien.

Een onverhard pad langs het Zijdelmeer tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Aan het eind van het pad staat het paaltje met knooppunt 27. Dit deel gaat ook weer onverhard tussen hoge rietkragen door.

Een onverhard pad tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Het Fortenpad kruist onderweg het Waterliniepad, een lange afstandswandeling langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden tot Werkendam aan de Biesbosch, een wandelpad van 350 kilometer lengte. Aan het eind van het onverharde pad komt u uit bij een bruggetje. Vanaf hier loopt u een klein stukje via een verhard pad door een woonwijk van Uithoorn.

U bent weer bij de plek waar u uw wandeling begon: Fort aan de Drecht.

Praktische informatie

Wandelroute

De route van het Fortenpad staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

De knooppunten zijn: 21, 22, 35, 33, 25, 29, 27 en 21. Ik begon bij knooppunt 29.

Knooppunt 33 tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Afstand

De wandelroute Fortenpad blauw heeft een lengte van 8,02 kilometer.

Ondergrond

Ik schat dat deze wandeling voor 50% via verharde paden en voor 50% onverharde paden gaat.

Bereikbaarheid

Het officiële beginpunt is TOP Fort aan de Drecht. Hier kunt u uw auto gratis parkeren. Dit is bij knooppunt 21.

Uw fiets kunt u overal op de route neerzetten.

Het Busstation van Uithoorn is een groot busstation waar veel bussen uit de omgeving stoppen, zoals R-NET lijn 347 richting Amsterdam Elandsgracht, R-NET lijn 340 richting Haarlem Station via Hoofddorp Centrum of richting Mijdrecht, R-NET lijn 348 richting Amsterdam Station Zuid, Syntus Utrecht streekbus 130 richting Breukelen via Mijdrecht en buslijn 147 richting Alphen a/d Rijn.

Vanaf het busstation van Uithoorn aan het Cort van der Lindenplein is het een stukje lopen naar beginpunt: 29. U loopt via de Beellaan, de Zijdelweg en de Watsonweg naar de kruising van de Watsonweg met de Vuurlijn.

Honden

Honden zijn op delen van deze wandelroute NIET toegestaan.

Horeca

Onderweg zou in Fort aan de Drecht een pannenkoekenrestaurant gevestigd moeten zijn, maar toen ik hier liep was het daar uitgestorven. Het restaurant was nog gesloten.

Op het busstation van Uithoorn is wel horeca gevestigd. Het busstation is geen onderdeel van deze wandelroute.

Overnachten

Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Uithoorn en in De Kwakel.

Vanuit Uithoorn en De Kwakel kunt u andere plaatsen in de directe omgeving, zoals Aalsmeer, Hoofddorp en omgeving, Haarlem of Amsterdam bezoeken. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt overnachten in een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Mijn route

Wat is Wandelnetwerk Amstelland

Wandelnetwerk Amstelland is sinds 25 maart 2021 officieel geopend. Het wandelnetwerk ligt langs de zuidkant van de provincie Noord-Holland. Wandelnetwerk Amstelland is ruim 300 kilometer wandelplezier onder Amsterdam. Alle wandelingen zijn online te vinden op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Wandelnetwerk Amstelland verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. De wandelroutes liggen tussen Diemen, Aalsmeer, Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. De ontwerper van deze wandelregio is de bekende routemaker Rutger Burgers. De routes bieden exclusieve wandelpaden, vergezichten met kerkjes en molens langs de slingerende Amstel, parken, heemtuinen, pittoreske dorpjes en stille boerenlandpaden met wuivende rietkragen langs slootjes en meren.

Wandelnetwerk Amstelland sluit aan op de wandelnetwerken van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Ook het Noord-Hollandpad, een langeafstandsroute door Noord-Holland, loopt voor een deel via het Wandelnetwerk Amstelland.

Het routepaaltje bij knooppunt 27 tijdens mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een wandel-app ontwikkeld met alle routes van het wandelnetwerk incl. de wandelroutes van Wandelnetwerk Amstelland. Deze gratis app kun je downloaden in de App Store en in PlayStore. Wat mij opvalt in deze app is dat er geen mogelijkheid is om vanuit de app de GPS-track te downloaden. Het downloaden kan wel als je de website van Wandelnetwerk Noord-Holland opent en via de oranje button opslaan kiest voor GPS. Sinds het voorjaar van 2021 heb ik tijdens elke wandeling het GPX-bestand gedownload. Mocht de route onderweg slecht aangegeven worden, kan ik terugvallen op mijn telefoon. Ik heb hem dit keer niet nodig gehad, omdat de route onderweg via de blauwe pijlen op de routepaaltjes prima aangegeven stond.

Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap West-Friesland en in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. De wandelingen gaan via onverharde paden. U loopt over grasdijken of dwars door de weilanden. Soms staat er vee. Het kan zijn dat u hekken met overstappen of klaphekken tegenkomt of een sloot via een bruggetje moet oversteken. Dit is de charme van dit soort wandelingen.

Website

     Logo van Wandelnetwerk Noord-Holland

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Ik maakte de wandeling via het Fortenpad rond Uithoorn. Een wandelroute van Wandelnetwerk Amstelland met een lengte van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad rond Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad rond Uithoorn. Een wandelroute van Wandelnetwerk Amstelland met een lengte van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad rond Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad rond Uithoorn. Een wandelroute van Wandelnetwerk Amstelland met een lengte van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad rond Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte de wandeling via het Fortenpad rond Uithoorn. Een wandelroute van Wandelnetwerk Amstelland met een lengte van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad rond Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad rond Uithoorn. Een wandelroute van Wandelnetwerk Amstelland met een lengte van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad rond Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad rond Uithoorn. Een wandelroute van Wandelnetwerk Amstelland met een lengte van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad rond Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven