Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Foto’s van mijn wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen in augustus 2016

Hieronder vindt u een impressie van de door mij gemaakte foto’s van 6 en 23 augustus 2016 in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Op 6 augustus heb ik een wandeling gemaakt vanaf de ingang Panneland, dezelfde ingang waar ik in 2015 ook telkens het gebied binnenging. Voor de afwisseling ben ik op 23 augustus 2016 naar de ingang Oranjekom/Oase gefietst.

Sinds 2015 heb ik veel in de Amsterdamse Waterleidingduinen gewandeld en gestruind. 

Inhoudsopgave

Ingang Oranjekom/Oase is niet veel verder fietsen. Ik wilde van de Amsterdamse Waterleidingduinen een keer zien.

Ik heb deze keer ook een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum, dat achter de ingang Oranjekom/Oase ligt. Via een houten kronkelweg is het bezoekerscentrum vanaf de ingang bereikbaar. Aan beide zijden van dit kronkelpad waren, toen ik er was, veel varens te zien. Beide keren heb ik de, qua afstand, kortste wandeling gemaakt. Vanaf beide ingangen is dat de gele route.

Ik heb bij de ingangen foto’s gemaakt van de plattegronden die daar staan. Hierop staan nummers die een deel van het gebied uitleggen. Zie de twee foto’s van de plattegronden met de wandelroutes. Onderstaande nummers corresponderen met de nummers die op deze plattegronden staan.

Verdeelvijver (nr. 1)

In de verdeelvijver komt voorgezuiverd Rijnwater uit Nieuwegein via buizen het duingebied binnen. Vanuit de verdeelvijver loopt het water via een smal kanaal naar het infiltratiegebied, waar het de bodem in zakt. Uiteindelijk komt het gezuiverde water via lange kanalen terecht in De Oranjekom. Omdat de verdeelvijver ongeveer negen meter hoger ligt dan De Oranjekom, zijn in het gehele gebied geen pompen nodig. De zwaartekracht doet het meeste werk. Zo produceren de Amsterdamse Waterleidingduinen op een gemiddelde dag ongeveer 175 miljoen liter drinkwater.

Bezoekerscentrum De Oranjekom (nr. 3)

Vroeger pompte men hier het water uit De Oranjekom naar de zuiveringsinstallatie. Die functie is overgenomen door het nabijgelegen nieuwe pompstation. Tegenwoordig is het monumentale gebouw uit 1932 een bezoekerscentrum en het thuishonk van de boswachters. Bij de renovatie is het oorspronkelijke karakter zo goed mogelijk bewaard gebleven. Het schitterend gelegen gebouw kijkt uit op de Oranjekom. De Oranjekom is een historische plek: hier begon in 1853 de drinkwatervoorziening voor Amsterdam.

Savanne (nr. 6)

Hollandse luchten boven een Afrikaan aandoend savannelandschap. Bijvoorbeeld op het Vogelenveld en het Zegveld. Deze open vlaktes waren vroeger in gebruik bij duinboeren, die er hun vee lieten grazen. Na de Tweede Wereldoorlog stopte het laatste boerenbedrijf ermee. Meidoorns en vliegdennen zorgen tegenwoordig voor een savanneachtige aanblik van de grazige vlaktes met duinriet en zandzegge.

Vinkenbaan (nr. 7)

Vlakbij ingang Oase vindt u de vinkenbaan Zeerust. In de herfst ving men vanuit dit kleine 19e eeuwse gebouwtje vroeger vogels voor consumptie, vooral vinken. In 1912 maakte de Vogelwet daar een einde aan. Vroeger stonden er meerdere vinkenbanen in de duinen. Zeerust was van de familie Van Lennep, die in Huis te Manpad woonde. Deze familie maakte ook de eerste drinkwaterwinning in het gebied mogelijk. Het is de enige vinkenbaan in Nederland die nog op de originele plaats staat en in oorspronkelijke staat verkeert. Het is dan ook een Rijksmonument.

Duinbos (nr. 8)

Dit is het meest landinwaarts gelegen en oudste deel van het duingebied. Oude en hoge bomen bepalen hier de sfeer. De lommerrijke Beukenlaan bijvoorbeeld werd in de 18e eeuw geplant door de bewoners van het Huis te Vogelenzang.

Foto's van augustus 2016

6 augustus 2016

 

23 augustus 2016

Bewaar op Pinterest

In augustus 2016 maakte ik twee wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Eén vanaf de ingang Panneland en de andere wandeling vanaf ingang Oase, waar ook het bezoekerscentrum te vinden is. Ik spotte opnieuw veel damherten en genoot van de schitterende natuur. Kijk je mee wat ik allemaal zag? #awd #damhert #wandelen #hiken #natuur #jtravel #jtravelblog #fotos

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven