Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De tuinen van de Hortus Botanicus in Haren

In dit artikel een beschrijving van de tuinen van de Hortus Botanicus in Haren.

Inhoudsopgave

De tuinen in de Hortus Botanicus in Haren

Plattegrond van de Hortus Botanicus

Chinese Tuin (nummer 34 op de plattegrond)

‘In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Hangzhou en Suzhou’ is oud Chinees gezegde. Het voorbeeld van de Chinese tuin in de Hortus Botanicus in Haren waren de eeuwenoude tuinen van in de Chinese stad Suzhou. Deze tuinen worden als de mooiste van China beschouwd. Alles aan de tuin in Haren is Chinees: de tuin is door de stadstuinarchitect van Shanghai ontworpen, door werkkrachten uit China aangelegd en met authentieke Chinese materialen opgebouwd.

Een Groningse handelsmissie bezocht in 1986 verschillende Chinese steden. Eén van de leden van deze handelsmissie zei tijdens een bezoek aan een restaurant bij de Long Hua tempel in de stad Shanghai, dat ze ‘zoiets ook in Groningen moesten hebben’. Dat was de start van de Chinese Tuin in Haren.
De beroemde stadstuinarchitect van Shanghai, meester Le Wei Zong, maakte tijdens een bezoek aan de Hortus in Haren de eerste ontwerpen. Nederland stelde de benodigde fondsen beschikbaar en de stad Shanghai stelde bouwmaterialen beschikbaar. Bijna al het materiaal waarmee de Chinese tuin is opgebouwd, werd vanuit China naar Nederland verscheept. Van de stenen in de tuin en het hout van de paviljoens tot het meubilair van het Kreunen van de Draak Theehuis.
Tientallen Chinese werklieden hebben zeven maanden lang gewerkt om het park grotendeels met de hand aan te leggen, want ‘Wat je met de hand maakt, daar kun je je ziel inleggen’, werd gezegd. Het resultaat van deze samenwerking tussen Nederland en Shanghai is de prachtige Chinese tuin Het Verborgen Rijk van Ming. De namen Shanghai en Nederland staan links en rechts van de toegangspoort op de pilaren. Op de toegangspoort zelf staat in Chinese karakters het woord Vriendschapstuin.

Rijke kooplieden en ambtenaren lieten tijdens de Ming-dynastie grote privétuinen aanleggen. Zij trokken zich hier terug om te genieten van de natuur, om te schilderen en om te dichten. De Chinese tuin in Haren is een tuin waar u ook heerlijk weg kunt dromen. De Chinese tuin is zo ontworpen dat er in elk jaargetijde iets in bloei staat en ook ’s winters heeft de tuin een prachtige uitstraling. De Chinese tuin is 6.000 m2 groot.

U heeft in een westerse tuin vaak direct een overzicht van de hele tuin. Dit is in een Chinese tuin juist niet het geval. Door de Chinese tuin wandelen is als dwalen door een Chinees schilderij. Er zijn galerijen met verrassende doorkijkjes, paviljoens, kronkelende paden met wisselende gezichtspunten, een vijverpartij, een eiland en een waterval. Een Chinese tuin staat bol van symboliek. Geschreven teksten spelen naast de planten, water, stenen en architectuur een belangrijke rol in de beleving van de tuin.

In ieder seizoen kunt u de kleuren en geuren van de bloeiende platen en bomen bewonderen, zoals de magnolia, blauwe regen, acer, azalea, pioenroos, boompioen, meloenboo, Judasboom, pagodeboom, kwee, ginkgo biloba, kerria japonica, jasmijn en diverse bamboesoorten.

De paviljoens en onderdelen van de tuin hebben prachtige namen meegekregen als De Tuin van het Thee maken, het Duizend Dingen Paviljoen, het Kreunen van de Draak Theehuis, het Pad door het Bos van de Eeuwige Bamboe en het Meer van de Rode Karpers met het Eiland der Geliefden.
In 1995 werd de Chinese tuin door Koningin Beatrix geopend en kreeg de tuin zijn naam: Het Verborgen Rijk van Ming. Er zijn het hele jaar door regelmatig rondleidingen door de Chinese Tuin.

Rotstuin (nummer 23 op de plattegrond)

U heeft vanaf de rotstuin een schitterend uitzicht over de tuinen van de Hortus Haren. Deze rotstuin is het letterlijke hoogtepunt van de Hortus Botanicus in Haren. U kunt zich hier bijna tijdens het klimmen en klauteren langs rotsige trappen en smalle bergpaden in de Alpen wanen.
In 1970 kwam uit de bouwput van het naburige voormalig Biologisch Centrum een enorme hoeveelheid leemgrond vrij. Van deze leemgrond is toen een heuvel in de Hortus gemaakt, die met gesteenten uit Duitsland, België en Zweden werd bedekt. Er zijn groeimogelijkheden voor diverse soorten rotsplanten. Dit door de aanwezigheid van kalkarme, kalkrijke, harde en zachte gesteenten. Ook meer inheemse kruidachtige planten hebben zich op de rots gevestigd. Wilde akelei, grasanjer, spoorbloem, muurleeuwenbek, viltige hoornbloem en echt bitterkruid zijn een paar soorten die u in de rotstuin kunt vinden.

Rotstuin in Hortus Haren

Hortensiatuin (nummer 27 op de plattegrond)

In de Hortensia- of Hydrangeatuin vindt een grote variatie aan hortensia’s. De lager opgaande planten staan in het middengedeelte en de hoger opgaande planten staan langs de randen. Het kleurenpalet loopt van roze via wit naar blauw. De hortensiasoorten hebben een schermvormige of een bolvormige bloeiwijze.

Kruidentuin (nummer 18 op de plattegrond)

De grondlegger van de Hortus, Henricus Munting, is de naamgever van de Kruidentuin. Henricus Munting (1583-1658) was arts, apotheker en professor heeft in Groningen de bodem gelegd voor de Hortus Botanicus. Enkele jaren nadat de Hortus in 1973 naar Haren is verhuisd, werd deze kruidentuin aangelegd als eerbetoon aan Henricus Munting en kreeg daarbij zijn naam. De tuin heeft een ontwerp uit de 17e eeuw. De indeling is gelijk aan de originele tuin van professor Munting.
Driekwart van de tuin bestaat uit planten waarvan men vroeger dacht dat zij een geneeskrachtige werking zouden hebben. Een deel van deze planten wordt hiervoor nog steeds gebruikt. Het grootste deel van de planten bestaat uit keukenkruiden en verfplanten. In de middeleeuwse kloostertuinen namen deze drie soorten kruiden een belangrijke plaats in.
Waarschuwing: alle planten in de kruidentuin kunnen irriterend of zelfs zeer giftig zijn. U kunt geen plant aanraken en ook niet proeven van de bessen en vruchten. De Hortus is niet aansprakelijk voor schade aan de gezondheid als gevolg van het plukken en eten van kruiden uit de kruidentuin.

Keltische tuin – de tuinen van Ogham (nummer 16 op de plattegrond)

In de Keltische Tuin bevindt zich de boomkalender. Deze kalender bestaat uit 21 boomsoorten die volgend de Keltische mythe elk met een menstype overeenkomen. In de tuin zijn elementen uit de mythologie van de oude Kelten uitgewerkt. De Kelten hadden een grote verering voor de natuur en vooral voor bomen. Zij bestudeerden ook de kosmos en het vaststellen van de juiste tijd om te weten te komen wanneer er gezaaid kon worden, wanneer de goden gunstig gestemd waren, hoe ziekten zouden verlopen.
Het Keltische jaar was ingedeeld in zon- en maanfestivals. Aan verschillende periodes in het jaar werden bepaalde eigenschappen, symbolen, bomen en takken verbonden. Met behulp van in houtstaafjes gegraveerde letters deden de Kelten voorspellingen. Hieruit is het Ogham-alfabet ontstaan.
U begint de reis naar de tuinen van Ogham, zoals de Keltische tuin heet, in de Poolgarden van de Engelse tuin (nummer 14 op de plattegrond). Een tijdstunnel voert u slingerend terug in de tijd. De ingang is gemaakt aan het eind van de vlonder. De ringmuur van ruwe stapelstenen doet denken aan een elfenfort. Het Pad van de Zee ligt aan de binnenzijde van de bomenring. U kunt uw geboortedag zoeken en de boom die bij u past, vinden. Bij elke datum hoort een boom met specifieke karaktereigenschappen.

Floriadetuin in Hortus Haren

Floriadetuin (nummer 12 op de plattegrond)

Plantenkwekers laten in de Floriadetuinen hun werk zien. U ziet hier kleurrijke vaste plantenborders, coniferen en heide. Elke tuin toont de producten van een kweker die in 1992 meedeed aan de Floriade in Zoetermeer. U ziet hier veel soorten hosta’s, lelies, astilbes, pioenrozen en herfstasters. De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 om de tien jaar gehouden. Er werd na afloop van de Floriade van 1992 in Zoetermeer een plek gezocht om de tuinen een waardige bestemming te geven. De tuinen werden na het evenement ter beschikking gesteld aan de Hortus Botanicus in Haren.

Watertuin (nummer 31 op de plattegrond)

De watertuin ligt naast de uitgestrekte wilde plantentuin. De watertuin bestaat uit twee delen. U vindt hier een geometrisch gevormd vijvergedeelte met houten vlonders en pergola’s. Deze pergola’s hebben een architectonische functie. Verder vindt u hier een natuurlijk gedeelte met water-, oever- en moerasplanten langs de oevers van een kronkelend beekje.

De Laarmantuin (nummer 3 op de plattegrond)

De Laarmantuin of wilde plantentuin maakt deel uit van de Nationale Plantencollectie. Deze tuin bestaat uit vier verschillende gebieden met ieder unieke eigenschappen. De wilde plantentuin heeft een omvang van ruim vier hectare.
De Laarmantuin werd in de jaren twintig van de vorige eeuw door de Rijksuniversiteit Groningen aangelegd. Dit om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar de interacties tussen plantensoorten en hun omgeving. Deze eerste ecologische tuin van Nederland heeft hierdoor bijgedragen aan de huidige beeldvorming over natuur en landschap.
Deze tuin bevat verscheidene inheemse en zeldzame vegetatietypen, zoals vochtige heidesoorten, blauwgrasland, kalkgrasland en voedselarme watervegetaties. Hier groeien planten die zeer zeldzaam zijn of bijna uit Nederland zijn verdwenen.

Arbobretum (nummer 5 op de plattegrond)

U vindt in het Arboretum meer dan 250 soorten loofbomen. Deze zijn afkomstig van over de hele wereld. De stinsenplanten zijn in het voorjaar te bewonderen. De rijke en unieke collectie is één van de grootste van Noord-Nederland. Veel soorten zijn al meer dan 50 jaar aanwezig. Veel bomen staan in de zomer volop in bloei. Het najaar is de tijd van de ‘Indian Summer’. Dan kleuren de bladeren in allerlei tinten rood en geel en er zijn fraai gevormde en gekleurde vruchten. Na een regenperiode groeien er veel paddenstoelen onder de bomen. In de winter lijkt het alsof de natuur tot stilstand is gekomen. Ergens verstopt in het Arboretum staat een hele bijzondere boom. Kunstenares Els Otten heeft een boom omgetoverd tot ‘knikkerboom’.

Pinetum (nummer 9 op de plattegrond)

In het Pinetum vindt u een grote collectie naaldbomen en coniferen. Deze zijn afkomstig uit Oost-Azië, Noord-Amerika en Midden-Europa, zoals de sequoia’s, de grootste bomensoort ter wereld. U kunt hier genieten van de schoonheid van de bossen uit het Amerikaanse Spruce-Hemlock Forest of een wandeling door de Scandinavische kustbossen maken. U kunt met een beetje geluk een ree tegenkomen.

Heidegebied (nummer 8 op de plattegrond)

U kunt via smalle paadjes het vochtige heidegebied doorkruisen. In de zomer ziet u hier veel orchideeën, maar ook vleesetende planten zoals zonnedauw, te herkennen aan zijn kleine roze tentakels.

Weidegebied (nummer 7 op de plattegrond)

In het vroege voorjaar staat het weidegebied staat vol met kievitsbloemen. In de zomer verandert het in een rijk bloeiende weide, vol met vlinders. In de herfst kunt u er naar wasplaten (kleine, kleurige paddenstoelen die eruit zien of ze van porselein zijn gemaakt) zoeken. U kunt hier diverse soorten insecten en spinnen tegenkomen, zoals de grote (maar ongevaarlijke) tijgerspin die tussen de kruiden op zijn prooi wacht.

Hondsrugtuin (nummer 2 op de plattegrond)

Op de plek waar vroeger de grote tropische kas stond, wordt nu de Hondsrugtuin aangelegd. De inspiratie voor landschapsarchitect Jan Maas voor zijn ontwerp van de Hondsrugtuin komt door de Hondsrug. Haren maakt sinds een paar jaar deel uit van het Unesco Geopark De Hondsrug. Dat is de reden dat de Hortus met de nieuwe Hondsrugtuin bezoekers wil laten ervaren hoe boeiend en uniek dit landschap is. De Hondsrug is ongeveer 150.000 jaar geleden ontstaan. Geopark De Hondsrug wordt gekenmerkt door keileem, zandpaden, kronkelige beken, hunebedden, heide, ijstijden, geologie, megaflutes, eiken, dennen, stuifzand, schapen, vuursteen, karrenspoor, vennen, dekzanden. Deze zijn van invloed op de compositie, lijnvoering, materialisatie en beplanting van de tuin. De Hondsrug bestaat uit drie keileem ruggen die zich aftekenen in het vlakke dekzand landschap en de provincies Groningen en Drenthe. De Hortus Botanicus ligt op de binnenkant van de centrale rug. De Hondsrug zou een taalkundige verbastering zijn van de naam ‘Hunze’, de rivier aan de oostkant van de rug.
De tuin wordt ongeveer 8.500 m2 groot. De gezichtsbepalende tuin wordt aangelegd rond de entree van de Hortus Botanicus in Haren. Deze tuin gaat letterlijk en figuurlijk het gat vullen, dat ontstond na de noodgedwongen afbraak van de grote kas.

Plattegrond van de Hondsrugtuin in Hortus Haren

Er zijn drie fases in de aanleg van de Hondsrugtuin:

  • De eerste fase van landscaping bestaat uit het storten van de drie verschillende grondsoorten die het meest kenmerkend zijn voor de Hondsrug en het toe leiden van water naar de tuin voor het beekje. Dit zijn beekdalgronden, dekzand en keileem. De bodemsoorten worden op elkaar aangebracht waardoor er een geaccidenteerd landschap ontstaat.
  • In fase twee volgt bestrating van de tuin. Het padennetwerk zal geïnspireerd zijn op hoe schapen en wild witte kenmerkende lijnen trekken door heide- en duinlandschappen. Voor comfort en toegankelijkheid zullen de paden worden gemaakt van een lemige halfverharding.
  • De derde en laatste fase bestaat uit het beplanten van de tuin. Ook de flora zal representatief zijn voor de Hondsrug. Op de flanken van de tuin worden bomen geplant. Hierdoor ontstaat er een omsloten ruimte waarin de ruggen in het veld als coulissen afleesbaar zijn. De bodem wordt bedekt met een plantenmengsel met soorten die specifiek horen bij de drie grondsoorten. De flora zal een representatie zijn van de Hondsrug.

In 2017 kunt u via de schapenpaadjes de Hondsrugtuin gaan verkennen. De Hondsrugtuin ligt direct naast het entreegebouw. Achter het entreegebouw kunt u zich als bezoeker oriënteren en hebt u via een zichtas zicht op de poort van de Mingtuin (Chinese Tuin). Het pad naar de Mingtuin wordt geflankeerd door een keermuur die is opgebouwd uit stampbeton met dekzand en keien. De opbouw van het bodemprofiel van de Hondsrugtuin is hier verticaal af te lezen. Via de Hondsrugtuin komt u vanzelf aan bij de Laarmantuin.
Tijdens de aanleg van de Hondsrugtuin is rondom de tuin een bouwhek geplaatst. Dit voor de veiligheid van u als bezoeker. Op het bouwhek is een werfdoek aangebracht met afbeeldingen van flora en fauna die te vinden zijn op de Hondsrug. Een zeventig meter lange collectie van lokale planten, dieren en insecten op kunststof canvas.

Bewaar op Pinterest

In het Groningse Haren vind je de Hortus Botanicus. Het is één van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Deze Hortus is bekend om zijn Chinese Tuin. Meer over deze Chinese tuin lezen of de andere tuinen. Kijk dan op mijn website. Lees je mee? #hortus #hortusbotanicus #hortusharen #haren #groningen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven