JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Liniebrug is een fiets- en voetgangersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. De brug is gemaakt van staal met een betonnen dek en betonnen steunpunten.

           Het uitzicht tussen Fort Nigtevecht en de Liniebrug aan het Waterliniepad   De Liniebrug aan het Waterliniepad

De Liniebrug is officieel op 7 september 2018 in gebruik genomen. Toen werd ook de officiële naam onthuld: Liniebrug. Deze naam dankt de brug aan het feit dat de brug een verbinding is tussen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Waterliniepad komt over deze brug en rijgt de beide linies aaneen. In 2020 willen beide linies onder de naam Hollandse Waterlinies één groot UNESCO Werelderfgoed worden. Nu staat alleen de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze fietsbrug zorgt ervoor dat de forten van de Hollandse Waterlinies nog beter bereikbaar zijn.

Lees ook: De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

 

De Liniebrug ligt bij Fort Nigtevecht en het dorp Nigtevecht. De brug ligt ten zuiden van de Velterslaan en de Vreelandseweg in Nigtevecht aan de Kanaaldijk.

Vroeger moest iedereen omrijden via de Weesperbrug of Loenerslootsebrug om aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal te komen. Er was wel een pont, maar door de verbreding van het kanaal was er in 1967 geen plaats meer voor de pont en werd de verbinding tussen de Velterslaan en de Korte Velterslaan verbroken. Er ontstond een plan om Nigtevecht beter bereikbaar te houden. Het plan bestond uit een fietsbrug.

De Liniebrug heeft een hoogteverschil. Om dit verschil te overbruggen zijn er haarspeldbochten en trappen vanaf de Kanaaldijk aan beide kanten van het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd. Als u via de Kanaaldijk-Westzijde komt, is er een oprit opeen dijklichaam. Deze oprit sluit met een haarspeldbocht op op een lang recht gedeelte op een viaduct op pijlers dat aansluit op de Liniebrug. Aan de Kanaaldijk-Oostzijde sluit de Liniebrug aan op een viaduct op pijlers. Dit viaduct heeft drie haarspeldbochten en is er geen dijklichaam.

           Het begin van de Liniebrug aan het Waterliniepad     De Liniebrug aan het Waterliniepad

De gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen hebben ervoor gezorgd dat de brug en de aanlandingen aangesloten werden op het wegennet. De fietsbrug koppelt recreatieve fietsroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ook zorgt het voor een betere bereikbaarheid in de regio.

Voor de dieren is er een faunatunnel onder de weg over de kanaaldijk-Oost ten zuiden van Nigtevecht aangelegd. Hier kunnen dieren die het kanaal zwemmend willen oversteken, veilig de autoweg oversteken. De brug is een boogbrug met een netwerkboog. De boogbrug heeft 52 hangers, 26 aan beide kanten van de brug. Het brugdek is gemaakt van betonnen breedplaatvloer. Deze vloer rust op randliggers. De betonnen aanbruggen bestaan uit een tweehonderd meter lange rechte hellingbaan aan de westzijde. Aan de oostzijde is dit een driehonderd meter lange helling met haarspeldbochten.

          Het uitzicht vanaf de Liniebrug aan het Waterliniepad    De Liniebrug aan het Waterliniepad


Voor meer foto's van de Liniebrug, zie: Foto’s Liniebrug.
 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. de Linieburg Lees je mee over deze brug? #liniebrug #brug #instameet

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment