Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Noorderhaven en Hoge der A in Groningen

De Noorderhaven en het Hoge der A zijn één van de meest gefotografeerde plekken in de stad Groningen. Meer informatie over de Noorderhaven en het Hoge der A in Groningen leest u in dit artikel.

Inhoudsopgave

Noorderhaven

De Noorderhaven is één van de meest gefotografeerde plekken in de stad Groningen. De masten zorgen voor een fotogeniek beeld.

De Noorderhaven is een deel van de Diepenring in de binnenstad. Het ligt daar waar de rivier de A overgaat in het Reitdiep. Het deel van de gracht dat aansluit op het Lopende Diep wordt tot de Noorderhaven gerekend.
Het einde van de Noorderhaven is bij de Visserbrug, de Kijk in ’t Jatbrug en bij de Plantsoenbrug.

De Noorderhaven was, voor het Reitdiep werd afgesloten, de eerste haven van Groningen voor schepen vanaf zee. De Noorderhaven was in de 16e en 17e eeuw de belangrijkste handelshaven van Groningen. Langs de Noorderhaven staan rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Aan de noordzijde bevond zich de stadstimmerwerf en aan de zuidzijde het havenkantoor. Dit gebouw is voorzien van een stadswapen in het timpaan (dit is een driehoekig gevelveld tussen de kroonlijst en de schuin oplopende daklijsten van het gebouw). In de volksmond wordt dit deel ook wel Hoek van Ameland genoemd. Een ander bekend gebouw aan de Noorderhaven is brouwerij de Sleutel (is nu een café). De brouwerij brouwde zijn bieren met water dat uit de haven kwam. Het bier dat hier werd gebrouwen werd kluinbier genoemd.
Ook de meeste korenpakhuizen en zeemanscafés waren aan de noordkant gevestigd.

Noorderhaven in Groningen in de winter
Noorderhaven in Groningen in de winter

Hoge der A

Het Hoge der A is samen met het Lage der A een straat langs de beide zijden van de A. De straat ligt tussen de Brugstraat en de Visserstraat in de binnenstad van Groningen. Langs de beide kades liggen 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten.

De naam Hoge heeft te maken met de hoge kade langs de A. Dit is aan de oostzijde.
De naam Lage heeft te maken met de lager gelegen westelijke oever.
De hoge kade werd gebruikt voor het lossen van schepen bij hoogwater en de lage kade bij laagwater.

In de middeleeuwen stond het hier vol met kranen en hijswerktuigen om de schepen te lossen. Pakhuis Libau is één van de oudste pakhuizen in de stad. Pakhuis Eem stamt uit 1330. Beide pakhuizen liggen aan het Hoge der A.

Met de A wordt de Drentsche A bedoeld. Dit was de oorspronkelijke begrenzing van Groningen in het westen. Langs de A ontstonden woonkernen. Het Hoge der A was de eerste haven in Groningen. De haven lag binnen de stadsmuren.

Bewaar op Pinterest

Een leuke fotogenieke plek in Groningen is de Noorderhaven. Maar wat is de Noorderhaven. Dit lees je in dit artikel. Lees je mee? #noorderhaven #groningen #hogedera Een leuke fotogenieke plek in Groningen is de Noorderhaven. Maar wat is de Noorderhaven. Dit lees je in dit artikel. Lees je mee? #noorderhaven #groningen #hogedera

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven