Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Martinitoren in Groningen

De Martinitoren in Groningen is hét symbool van de stad. De Martinitoren is 97 meter hoog en staat aan de Grote Markt in het centrum van de stad Groningen. De toren bepaalt al meer dan 500 jaar de skyline van de stad. Vanaf alle hoeken van de stad is de Martinitoren te zien. Ik heb de klim van 261 treden naar boven gemaakt en genoten van het schitterende uitzicht vanaf de d’Olle Grieze (zoals de Groningers de Martinitoren noemen) over Stad en Ommeland.

Inhoudsopgave

Ligging

De Martinitoren staat aan de rand van de Grote Markt in het centrum van de stad Groningen.

Geschiedenis

De Martinitoren zoals we die nu kennen dateert van 1469. Daarvoor hebben hier twee andere torens gestaan. De eerste toren werd in de 13e eeuw gebouwd. Deze toren was 30 meter hoog en gebouwd in de Romano gotische stijl. Door een blikseminslag in 1408 werd deze toren vernietigd.

De achterliggende Martinikerk werd uitgebreid en in 1452 werd de toren weer opgebouwd. Deze tweede toren was 45 meter hoog. Deze toren ging al in 1465 door brand, vermoedelijk door blikseminslag, verloren.

De derde toren werd buiten de Martinikerk gebouwd. Deze toren werd gebouwd van zandsteen en de bovenbouw van de spits is van hout. De bouw van de derde toren begon in 1469. De bouw van de toren zou 79 jaar hebben geduurd.

In 1577 werd de toren wederom getroffen door brand en brand en stortte gedeeltelijk in. Dit kwam door brandende pektonnen op de 3e trans die ontstoken werden na vertrek van de Spaanse en de Waalse troepen. Door de 80-jarige oorlog werd de toren pas in 1627 hersteld.

De toren werd nog diverse keren beschadigd. De Martinitoren overleefde de Tweede Wereldoorlog. Rondom de Grote Markt werd hevig gevochten, maar de toren kwam er redelijk ongeschonden vanaf. Alleen een kogelgat in één van de klokken herinnert aan de oorlog. Dit kogelgat is nog altijd te zien en is ontstaan tijdens de bevrijding van de stad. Ook een paar muurbeschadigingen zijn nog altijd te zien.

De Martinitoren aan de Grote Markt in Groningen

Martinitoren in Groningen

De Martinitoren is 97 meter hoog. De bovenste ruimte die te bezoeken is, ligt op 76 meter hoogte. Deze is bereikt na 261 traptreden. De treden zijn smal, maar de muren aan beide kanten staan net ver genoeg uit elkaar om twee mensen elkaar te laten passeren. Dit was een truc die er vroeger voor zorgde dat de Martinitoren niet gemakkelijk bestormd kon worden. Let eens op dat alle trappen rechtsom gaan. De reden is net de breedte van de trappen: de bestormingen. De verdedigers moesten de trappen van bovenaf beschermen en hielden hun zwaard met rechts vast. De aanvallers moesten of het zwaard met de linkerhand vasthouden of konden zich niet goed verdedigen omdat de muur hun slag blokkeerde. Beide niet handig en zo wonnen de Groningers de aanvallen op de Martinitoren.

Toren van de Martinitoren

De toren van de Martinitoren is te beklimmen. Tijdens deze klim kunt u verschillende ruimtes zien zoals de gewelven (16 meter), de luidzolder (16 meter), de klokkenzolder (29 meter), het klokkenbordes (37 meter) , de eerste trans (39 meter), de filmzolder (40 meter), de vlaggenzolder (58 meter) en de uurwerkzolder (76 meter).

De Martinitoren in Groningen

Op de eerste trans kunt u een frisse neus halen. U heeft op 39 meter hoogte een mooi uitzicht over de stad. De tweede trans is bij de uurwerkzolder. Hier bevindt u zich op 76 meter hoogte. Hier weer een mooi uitzicht over stad en Ommeland. Vanwege zelfdodingen zijn er om de transen heen hekken geplaatst. Alleen de eerste en tweede trans zijn buitenom te bekijken.

De gewelven van de Martinitoren in Groningen
De klok op de klokkenzolder van de Martinitoren in Gronigen
Uitzicht vanaf de eerste trans van de Martinitoren in Gronigen
De tweede trans van de Martinitoren in Gronigen

Klokken van de Martinitoren

In de Martinitoren hangen twaalf klokken, het grootste aantal na de Domtoren van Utrecht, in Nederland.

De Beiaard van de Martinitoren is in 1662-1663 gegoten. Het is een beroemde beiaard hoog in de Martinitoren. Helaas ging de klim niet tot de beiaard.

De uurwerkzolder van de Martinitoren in Gronigen

Praktische informatie

Overige informatie

  • De gemiddelde bezoektijd is ongeveer een uur.
  • Voor kinderen is er een puzzeltocht naar boven. Deze is gratis verkrijgbaar bij het VVV kantoor.
  • De naastgelegen Martinikerk heeft een aparte ingang en is ook niet vanuit de Martinitoren te bezoeken. Wel kunt u in de toren het kerkorgel horen.

Bereikbaarheid

  • Auto:
    Uw auto kunt u tegen betaling parkeren bij Parkeergarage Centrum Groningen. Vanaf hier is het 5 minuten lopen naar de Martinitoren.

  • Openbaar vervoer:
    Vanaf station Groningen is het ongeveer een kwartier lopen naar de Martinitoren. U kunt ook bus 1, 3, 5 of 8 nemen en uitstappen op de Grote Markt. Vanaf hier is het een minuut lopen naar de Martinitoren.

Entree

Volwassenen: € 6,– per persoon. Kinderen t/m 11 jaar: € 4,– per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis onder begeleiding van een volwassene. (Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden

De Martinitoren is het gehele jaar geopend.

Maandag t/m vrijdag: 11.00-18.00 uur.
Zaterdag: 11.00-17.00 uur.
Zondag: 12.00-17.00 uur.

De Martinitoren is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Eerste Paasdag, Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag, Eerste (25 december) en Tweede Kerstdag (26 december) en Oudejaarsdag (31 december).

De weersomstandigheden kunnen er toe leiden dat de Martinitoren tijdens openingstijden gesloten wordt.

Adres

Martinitoren
Martinikerkhof 29
9712 HS Groningen
Telefoon: 050 – 31 39 741
Email: info@vvvgroningen.nl
Website:
Logo van de Martinitoren

Bewaar op Pinterest

In het centrum van Groningen, aan de Grote Markt, staat de Martinitoren, d'Olle Grieze, hét symbool van de stad. Lees je mee over deze toren en het schitterende uitzicht over Stad en Ommeland? #martinitoren #ollegrieze #groningen In het centrum van Groningen, aan de Grote Markt, staat de Martinitoren, d'Olle Grieze, hét symbool van de stad. Lees je mee over deze toren en het schitterende uitzicht over Stad en Ommeland? #martinitoren #ollegrieze #groningen

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven