JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Met de Schiphol Experience neemt u een kijkje achter de schermen van Luchthaven Schiphol, de grootste luchthaven van Nederland. In een bustour wordt u in een uur over de luchthaven gereden. U ziet de brandweerkazerne, het detentiecentrum, een hangar, de sneeuwschuivers.
Tijdens de rit krijgt u via het videosysteem uitleg over de geschiedenis van de luchthaven, de banen, de vliegroutes, de spottersplekken en over de naam Schiphol. Tijdens de tour gaat u terug in de tijd. De eerste vlucht in 1916 was een militaire vlucht. In 1920 ging er bij de eerste burgervlucht al vracht mee en zijn er drie verschillende verklaringen voor de herkomst van de naam Schiphol.
U krijgt een inkijkje over hoe Schiphol functioneert, wat er nodig is om een vliegtuig de lucht in te krijgen en hoe het zit met de veiligheid.

De naam Schiphol
Zoals gezegd zijn er meerdere verhalen over de herkomst van de naam Schiphol:
• De eerste uitleg: In 1852 werd de bodem van het Haarlemmermeer drooggemalen. Het spookte enorm in het meer. Men denkt dat de naam is gebaseerd op de Scheepshol / Ships Hell. Het woord hol betekent graf. Schiphol zou een plek zijn waar schepen naar de bodem van het meer zonken. Deze uitleg klopt niet.
• De tweede uitleg: Schiphol komt van het woord scheepshaal. Schiphol zou de plek zijn waar de schepen over een dam van het ene meer naar het andere meer zijn gesleept. Ook deze uitleg klopt niet.
• De derde uitleg is het juiste verhaal: De naam Schiphol wordt in 1450 al voor de eerste keer genoemd. Het was een stuk land bij Aalsmeer, ten zuidenwesten van Amstelveen. Het was een moerasachtig land waar hout gehaald werd. Schip Holl is een samenvoeging van de gotische woorden 'Skip' (hout om te hakken) en Holl (laaggelegen land). Hier werd ook een fort met dezelfde naam gebouwd. De boeren hoorden op 19 september 1916 het eerste vliegtuigje landen. Een vliegtuigje van het Nederlandse leger. Dit is de eerste vlucht op onze nationale luchthaven.

Mijn ervaring
Mijn ticket heb ik gekocht via Eurosparen waardoor ik voor deze bustour de helft van de prijs (€ 8,--) betaalde. Met mijn ticket en kortingscode van Eurosparen moest ik mijn plekje in de bus nog reserveren. De betaling van de tour en de transactiekosten liep via Eurosparen.

Met mijn ticket en ruim op tijd liep ik naar de Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza. Omdat ik regelmatig op Schiphol ben, weet ik precies waar ik moet zijn. Nadat mijn legitimatie en ticket zijn gecontroleerd, heb ik ruim de tijd om wat rond te kijken. Naast de winkel stat een deel van een KLM vliegtuig waar ik een kijkje neem. Planes@Plaza is een leuke winkel met vliegtuigschaalmodellen en bijv. Nijntje artikelen. De winkel er tegenover is helemaal gericht op Nederland en ook hier veel Nijntje spullen.
         Bij de Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza     Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza

Dan is het tijd. Achter de tourleader/buschauffeur Ron loop ik met een klein groepje (ik denk dat er 9 mensen naast de chauffeur in de bus zaten uiteindelijk) naar de bus. Ik heb een heerlijk plekje voorin waardoor ik ook door de voorruit van de bus kan fotograferen.

         Follow de buschauffeur Ron op weg naar de bus voor de Schiphol Experience     Buschauffeur Ron tijdens de Schiphol Experience

Tijdens deze tour wordt er een film gedraaid waarin een steward en stewardess informatie geven over dat wat je ziet en leuke weetjes vertellen.
We rijden naar Schiphol Noord langs het gebouw van de KLPD. Hier staat een politiehelikopter. Bij de VIP lounge staat het regeringstoestel van Slowakije. Later zien we deze nog opstijgen en dus weer vertrekken.

Er zijn 3 spottersplekken op de luchthaven: Panoramaterras (die t/m juli 2019 is gesloten), bij de Polderbaan en bij de Buitenveldertbaan.

Wist u dat het 6-10 uur duurt voor de buitenkant van een vliegtuig door meerdere mensen met een gel of drywas compleet schoon te maken.

We rijden langs de security op Oost waar we even geen foto's van mogen maken, langs de gebouwen van Fokker en langs de dijk om de Ringvaart (deze Ringvaart ligt hoger dan de weg waar we op rijden, maar goed dat de dijk er nog is).

We zien de twee vliegtuigen van TUI die vanwege de problemen met de Boeing 737 Max op de grond moeten blijven en een toestel van JetAirways die aan de ketting ligt, dit vanwege het faillissement van deze luchtvaartmaatschappij.
Ook zien we de twee gebouwen van de luchtverkeersleiding. Deze gebouwen zijn met een luchtbrug met elkaar verbonden.

Schiphol heeft twee verkeerstorens: bij de Polderbaan, dit omdat deze te ver van de grote verkeerstoren op het terrein zelf staat en de 100 meter hoge toren die u als u bij Schiphol Plaza bent, ziet. We zien de oude verkeerstoren. Deze is niet meer in gebruik, er is nu een restaurant gevestigd.
Schiphol is een kruising van 5 aanvliegroutes.
De luchthaven heeft 6 banen: de Buitenvelderbaan, de Kaagbaan, de Aalsmeerbaan, de Polderbaan, de Zwanenburgbaan en de Oostbaan.
In de toren op Schiphol Oost is altijd een waarnemer van de KNMI aanwezig om elk half uur een nieuw weerbericht te maken.

We rijden langs een oude hangar, langs de sneeuwvegers, het detentiecentrum (dit is een gevangenis, het IND heeft hier een vestiging en hier is ook de beveiligde rechtbank op Schiphol), de Koningin Maximakazerne (hier zetelt de Marechaussee) en de brandweerkazerne.
De Schipholtunnel is verzwaard vanwege het feit dat de Airbus 380 hierover heen moet kunnen taxiën. De A380 is het grootste passagierstoestel ter wereld. Op het moment dat ik hier ben staat er een toestel van de Emirates aan de gate.

         Tijdens de Schiphol Experience op het Schipholterrein      Tijdens de Schiphol Experience op het Schipholterrein

Af en toe worden er vragen via het televisiescherm gesteld, zoals:
• Hoeveel hectare telt de luchthaven: Antwoord: 2.787 hectare.
• Hoeveel koffers worden er per jaar afgehandeld. Antwoord: 50 miljoen.
• Hoe komt Schiphol aan zijn naam. Ik heb het hierboven uitgelegd. ⬆️
• Weet u wat de drukte vliegroute ter wereld is. Antwoord: Jeju-Seoul (Zuid-Korea) met 13 miljoen passagiers / 180 vluchten per dag.
• Hoeveel soorten vogels komen er op de luchthaven voor. Antwoord: meer dan 70 soorten.

Na een uur zijn we terug op de plek waar we ook begonnen zijn.

De route van de Schiphol Experience

U krijgt in mijn ogen geen waar voor uw geld. De prijs van € 16,-- voor een uur in de bus zitten over de luchthaven vind ik te hoog. Omdat ik korting kreeg via Eurosparen betaalde ik maar € 8,-- en zelfs dat vind ik nog aan de hoge kant voor een busrit van een uur waar u niet uit de bus kunt en alleen voorbij de gebouwen rijdt.

Praktische informatie
• De bustour duurt een uur. Tijdens deze tour mag u de bus NIET verlaten.
• In de bus zijn 46 zitplaatsen.
• U moet uiterlijk 30 minuten van tevoren aanwezig zijn bij de balie van Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza. Deze winkel vindt u naast de grote Albert Heijn. De winkel is bijna niet te missen met een deel van een vliegtuig en een deel van een landingsgestel voor de deur.
• Kinderen < 16 jaar moeten alleen onder begeleiding van een volwassene mee met de Schiphol Experience.
• U moet u legitimeren als u zich meldt bij de balie van Planes@Plaza winkel. Kinderen t/m 13 jaar hoeven zich niet te identificeren.
• De tour over Schiphol, zowel de film als dat wat de chauffeur vertelt, is in het Nederlands.
• Een rolstoel en hond zijn niet toegestaan in de bus. De rolstoel kan wel onderin de bus maar u moet een paar treden kunnen lopen om de bus in te komen.
• In de bus mag niet gerookt worden.
• Er is geen toilet aan boord van de bus.
• Fotograferen is toegestaan, behalve bij een securitypost. De buschauffeur zal dit ook nadrukkelijk vermelden.

Mijn ticket voor de Schiphol Experience

Prijzen
Volwassenen: € 16,-- per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: € 8,-- persoon.

(Prijzen zijn van 2019).

Tijden
Dinsdag t/m zondag om 11.00 uur, 13.00 uur en 14.30 uur.

Waar
De bustour vertrekt bij de Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza. Met de chauffeur loopt u naar de bus die bij aankomst hal aan de zijkant staat. Hier stapt u na een uur ook weer uit.

Adres
Schiphol Experience
Telefoon: 020 – 530 10 90
E-mail: /
Website:
      Klik hier om naar de website van de Schiphol Experience ta gaan

Reserveren

Reserveren met korting: Eurosparen / ANWB

Social Media
Facebook


Voor meer foto's van de Schiphol Experience, zie: foto's Schiphol Experience.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Wil je Schiphol op een andere manier bekijken dan is de Schiphol Experience, een bustour van een uur over Schiphol, misschien iets voor jou. Wat de Schiphol Experience inhoudt, lees je op mijn website. Lees je mee? #schipholexperience #schiphol #amsterdamairport #bustour #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment