Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schiphol Experience op Schiphol

Met de Schiphol Experience op Schiphol neemt u een kijkje achter de schermen van Luchthaven Schiphol, de grootste luchthaven van Nederland. In een bustour wordt u in een uur over de luchthaven gereden. U ziet de brandweerkazerne, het detentiecentrum, een hangar, de sneeuwschuivers.
Tijdens de rit krijgt u via het videosysteem uitleg over de geschiedenis van de luchthaven, de banen, de vliegroutes, de spottersplekken en over de naam Schiphol. Tijdens de tour gaat u terug in de tijd. De eerste vlucht in 1916 was een militaire vlucht. In 1920 ging er bij de eerste burgervlucht al vracht mee en zijn er drie verschillende verklaringen voor de herkomst van de naam Schiphol.
U krijgt een inkijkje over hoe Schiphol functioneert, wat er nodig is om een vliegtuig de lucht in te krijgen en hoe het zit met de veiligheid.

Inhoudsopgave

De naam Schiphol

Zoals gezegd zijn er meerdere verhalen over de herkomst van de naam Schiphol:
• De eerste uitleg: In 1852 werd de bodem van het Haarlemmermeer drooggemalen. Het spookte enorm in het meer. Men denkt dat de naam is gebaseerd op de Scheepshol / Ships Hell. Het woord hol betekent graf. Schiphol zou een plek zijn waar schepen naar de bodem van het meer zonken. Deze uitleg klopt niet.
• De tweede uitleg: Schiphol komt van het woord scheepshaal. Schiphol zou de plek zijn waar de schepen over een dam van het ene meer naar het andere meer zijn gesleept. Ook deze uitleg klopt niet.
• De derde uitleg is het juiste verhaal: De naam Schiphol wordt in 1450 al voor de eerste keer genoemd. Het was een stuk land bij Aalsmeer, ten zuidenwesten van Amstelveen. Het was een moerasachtig land waar hout gehaald werd. Schip Holl is een samenvoeging van de gotische woorden ‘Skip’ (hout om te hakken) en Holl (laaggelegen land). Hier werd ook een fort met dezelfde naam gebouwd. De boeren hoorden op 19 september 1916 het eerste vliegtuigje landen. Een vliegtuigje van het Nederlandse leger. Dit is de eerste vlucht op onze nationale luchthaven.

Mijn ervaring

Mijn ticket heb ik gekocht via Eurosparen waardoor ik voor deze bustour de helft van de prijs (€ 8,–) betaalde. Met mijn ticket en kortingscode van Eurosparen moest ik mijn plekje in de bus nog reserveren. De betaling van de tour en de transactiekosten liep via Eurosparen.

Met mijn ticket en ruim op tijd liep ik naar de Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza. Omdat ik regelmatig op Schiphol ben, weet ik precies waar ik moet zijn. Nadat mijn legitimatie en ticket zijn gecontroleerd, heb ik ruim de tijd om wat rond te kijken. Naast de winkel stat een deel van een KLM vliegtuig waar ik een kijkje neem. Planes@Plaza is een leuke winkel met vliegtuigschaalmodellen en bijv. Nijntje artikelen. De winkel er tegenover is helemaal gericht op Nederland en ook hier veel Nijntje spullen.

Bij de Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza
Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza

Dan is het tijd. Achter de tourleader/buschauffeur Ron loop ik met een klein groepje (ik denk dat er 9 mensen naast de chauffeur in de bus zaten uiteindelijk) naar de bus. Ik heb een heerlijk plekje voorin waardoor ik ook door de voorruit van de bus kan fotograferen.

Follow de buschauffeur Ron op weg naar de bus voor de Schiphol Experience
Buschauffeur Ron tijdens de Schiphol Experience

Tijdens deze tour wordt er een film gedraaid waarin een steward en stewardess informatie geven over dat wat je ziet en leuke weetjes vertellen.
We rijden naar Schiphol Noord langs het gebouw van de KLPD. Hier staat een politiehelikopter. Bij de VIP lounge staat het regeringstoestel van Slowakije. Later zien we deze nog opstijgen en dus weer vertrekken.

Er zijn 3 spottersplekken op de luchthaven: Panoramaterras (die t/m juli 2019 is gesloten), bij de Polderbaan en bij de Buitenveldertbaan.

Wist u dat het 6-10 uur duurt voor de buitenkant van een vliegtuig door meerdere mensen met een gel of drywas compleet schoon te maken.

We rijden langs de security op Oost waar we even geen foto’s van mogen maken, langs de gebouwen van Fokker en langs de dijk om de Ringvaart (deze Ringvaart ligt hoger dan de weg waar we op rijden, maar goed dat de dijk er nog is).

We zien de twee vliegtuigen van TUI die vanwege de problemen met de Boeing 737 Max op de grond moeten blijven en een toestel van JetAirways die aan de ketting ligt, dit vanwege het faillissement van deze luchtvaartmaatschappij.
Ook zien we de twee gebouwen van de luchtverkeersleiding. Deze gebouwen zijn met een luchtbrug met elkaar verbonden.

Schiphol heeft twee verkeerstorens: bij de Polderbaan, dit omdat deze te ver van de grote verkeerstoren op het terrein zelf staat en de 100 meter hoge toren die u als u bij Schiphol Plaza bent, ziet. We zien de oude verkeerstoren. Deze is niet meer in gebruik, er is nu een restaurant gevestigd.
Schiphol is een kruising van 5 aanvliegroutes.
De luchthaven heeft 6 banen: de Buitenvelderbaan, de Kaagbaan, de Aalsmeerbaan, de Polderbaan, de Zwanenburgbaan en de Oostbaan.
In de toren op Schiphol Oost is altijd een waarnemer van de KNMI aanwezig om elk half uur een nieuw weerbericht te maken.

We rijden langs een oude hangar, langs de sneeuwvegers, het detentiecentrum (dit is een gevangenis, het IND heeft hier een vestiging en hier is ook de beveiligde rechtbank op Schiphol), de Koningin Maximakazerne (hier zetelt de Marechaussee) en de brandweerkazerne.
De Schipholtunnel is verzwaard vanwege het feit dat de Airbus 380 hierover heen moet kunnen taxiën. De A380 is het grootste passagierstoestel ter wereld. Op het moment dat ik hier ben staat er een toestel van de Emirates aan de gate.

Tijdens de Schiphol Experience op het Schipholterrein
Tijdens de Schiphol Experience op het Schipholterrein

Af en toe worden er vragen via het televisiescherm gesteld, zoals:
• Hoeveel hectare telt de luchthaven: Antwoord: 2.787 hectare.
• Hoeveel koffers worden er per jaar afgehandeld. Antwoord: 50 miljoen.
• Hoe komt Schiphol aan zijn naam. Ik heb het hierboven uitgelegd. ⬆️
• Weet u wat de drukte vliegroute ter wereld is. Antwoord: Jeju-Seoul (Zuid-Korea) met 13 miljoen passagiers / 180 vluchten per dag.
• Hoeveel soorten vogels komen er op de luchthaven voor. Antwoord: meer dan 70 soorten.

Na een uur zijn we terug op de plek waar we ook begonnen zijn.

De route van de Schiphol Experience

U krijgt in mijn ogen geen waar voor uw geld. De prijs van € 16,– voor een uur in de bus zitten over de luchthaven vind ik te hoog. Omdat ik korting kreeg via Eurosparen betaalde ik maar € 8,– en zelfs dat vind ik nog aan de hoge kant voor een busrit van een uur waar u niet uit de bus kunt en alleen voorbij de gebouwen rijdt.

Praktische informatie

Weetjes over de Schiphol Experience

• De bustour duurt een uur. Tijdens deze tour mag u de bus NIET verlaten.
• In de bus zijn 46 zitplaatsen.
• U moet uiterlijk 30 minuten van tevoren aanwezig zijn bij de balie van Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza. Deze winkel vindt u naast de grote Albert Heijn. De winkel is bijna niet te missen met een deel van een vliegtuig en een deel van een landingsgestel voor de deur.
• Kinderen < 16 jaar moeten alleen onder begeleiding van een volwassene mee met de Schiphol Experience.
• U moet u legitimeren als u zich meldt bij de balie van Planes@Plaza winkel. Kinderen t/m 13 jaar hoeven zich niet te identificeren.
• De tour over Schiphol, zowel de film als dat wat de chauffeur vertelt, is in het Nederlands.
• Een rolstoel en hond zijn niet toegestaan in de bus. De rolstoel kan wel onderin de bus maar u moet een paar treden kunnen lopen om de bus in te komen.
• In de bus mag niet gerookt worden.
• Er is geen toilet aan boord van de bus.
• Fotograferen is toegestaan, behalve bij een securitypost. De buschauffeur zal dit ook nadrukkelijk vermelden.

Prijzen

Volwassenen: € 16,– per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: € 8,– persoon.

(Prijzen zijn van 2019).

Mijn ticket voor de Schiphol Experience

Tijden

Dinsdag t/m zondag om 11.00 uur, 13.00 uur en 14.30 uur.

Waar

De bustour vertrekt bij de Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza. Met de chauffeur loopt u naar de bus die bij aankomst hal aan de zijkant staat. Hier stapt u na een uur ook weer uit.

Adres

Schiphol Experience
Telefoon: 020 – 530 10 90
E-mail: info@schipholexperience.com / info@lovers.nl
Website:
Klik hier om naar de website van de Schiphol Experience te gaan

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Wil je Schiphol op een andere manier bekijken dan is de Schiphol Experience, een bustour van een uur over Schiphol, misschien iets voor jou. Wat de Schiphol Experience inhoudt, lees je op mijn website. Lees je mee? #schipholexperience #schiphol #amsterdamairport #bustour #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven