JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het GRID Grafisch Museum is een museum dat vertelt over het grafische werk en grafische kunst. U komt hier van alles te weten over de drukkerij en boekbinderij. Hier worden veel workshops gehouden. Naast de vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen. GRID staat voor Grafische Ideeën en Groninger Identiteit.
GRID Grafisch Museum is een echt doe-museum, waar de persen draaien en u zelf aan de slag kunt met inkt, papier, letters en andere drukkersmaterialen.

Ligging
Het GRID Grafisch Museum is gevestigd in de Sint Jansstraat in het centrum van Groningen.

Geschiedenis
Rond 1900 waren de drukkerijen heel belangrijk voor de stad Groningen. In de provincie Groningen bevonden zich de toeleveranciers, zoals lettergieterijen, boekbinderijen en fabrieken voor papier en karton. De ontwikkeling is de laatste jaren heel snel gegaan en door de fotografische verandering en digitalisatie is het grafische vak ontzettend veranderd.
Aan Academie Minerva en de Klassieke Academie grafische kunst in Groningen worden grafische opleidingen gegeven.
Sinds 2015 is het museum gevestigd aan de Sint Jansstraat, naast de Martinikerk. Dit was vroeger het archiefgebouw van het Rijks- en Gemeentearchief van Groningen. Achter het gebouw ligt het Provinciehuis. Het gebouw is in 1922 in neorenaissance stijl gebouwd. Het ontwerp kwam van rijksbouwmeester J.A. Vrijman. Nu is nog altijd een mooie monumentale arcade aan de voorzijde en een mooi trappenhuis in het gebouw te zien.

Bezienswaardig
In het museum ziet u diverse machines die een beeld geven van de geschiedenis van het grafische vak en de geschiedenis van het gedrukte woord. Vakmensen demonstreren de apparatuur. Ook wordt er informatiegegeven over druktechnieken, zoals vlakdruk en diepdruk. U maakt kennis met de toekomst van het grafisch vernuft van het maken van posters, boeken en kranten. Nu gaat alles met computers en razendsnelle machines, maar vroeger waren dit historische persen en de hypermoderne risograaf, de zetmachines en de apparaten in de boekbinderij die alles drukten. Het leuke van het museum is dat alles nog steeds werkt. U moet er niet aan denken wat een werk het is om blz. voor blz. een boek te moeten drukken. Erg arbeidsintensief. Een ander iets waar aandacht aan wordt besteed is het boekbinden.

Het GRID Grafisch Museum in Groningen Het GRID Grafisch Museum in Groningen

De zolder van het pand is in 1993 verbouwd tot Werkman atelier. Hier wordt de zelfbedachte techniek van de Groninger graficus/drukker/kunstenaar Hendrik Werkman getoond. Hier zijn reproducties van zijn werken te bekijken.

Het Werkman atelier in het GRID Grafisch Museum in Groningen

Wat leuk was om te zien, was de Blockbirds. Dit zijn 25 grafische ontwerpen gebaseerd op de samenstelling van de kleuren van vogelsoorten. In de vitrine naast de werken stonden ook de betreffende vogelsoorten opgesteld.

De Blockbirds in het GRID Grafisch Museum in Groningen De tijdelijke tentoonstelling European Poster EXplosion in het GRID Grafisch Museum in Groningen

Tijdens de wisselexposities in het GRID Grafisch Museum worden de diverse facetten van het grafisch vak, de grafische geschiedenis en de grafische kunst uitgelicht. Toen ik er in december 2018 werd de tentoonstelling European Poster EXplosion te zien. Een expositie met de mooiste band- en artiestenposters vanuit heel Europa. Deze tentoonstelling is niet meer te zien.

Bij mijn bezoek in juli 2019 werd in het museum de tentoonstelling ‘De Bosatlas’ gehouden. Deze tentoonstelling is nog t/m 27 oktober 2019 in het museum te zien. Deze tentoonstelling vertelt u alles over de geschiedenis van de Bosatlas (wie is er niet groot mee geworden, ik heb zelf de 50e editie (druk: 1988) kwam ik achter toen ik dit stukje schreef). Mijn versie heeft een apart inlegvel vanwege de éénwording van Oost- en West-Duitsland.

De tentoonstelling 'De Bosatlas' in het GRID Grafisch Museum in Groningen

 Overige informatie
Het museum is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een (trap)lift aanwezig.
Elke zondag- en woensdagmiddag zijn er activiteiten voor de kinderen en elke zaterdag is er een workshop voor volwassenen.
Er is een museumwinkel aanwezig waar u bijv. boeken, posters, papier, potloden, pennen en ansichtkaarten kunt kopen.
Het museum is zeer geschikt voor schooluitjes, kinderfeestjes, groepsuitjes en bedrijfsuitjes.

Entreebewijs voor het GRID Grafisch Museum in Groningen

Entree
Volwassenen betalen € 7,75 per persoon.
Kinderen basisschool betalen € 3,25 per persoon.
Kinderen voortgezet onderwijs betalen € 5,25 per persoon.
Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis.
65+ betalen € 5,50 per persoon.

Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.

(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden
Het GRID Grafisch Museum is maandag gesloten. Op dinsdag t/m zondag is het museum geopend van 10.00-17.00 uur.
Het museum is gesloten op 1e en 2e kerstdag (25-26 december), Nieuwjaarsdag (1 januari), 1e en 2e Paasdag, Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag, 1e Pinksterdag en tijdens het Gronings Ontzet op 28 augustus.

Adres
GRID Grafisch Museum
Sint Jansstraat 2
9712 JN Groningen
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van het GRID Grafisch Museum te gaan

 

Voor meer foto's van het GRID Grafisch Museum in Groningen, zie: Foto’s GRID Grafisch Museum.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.Bewaar op Pinterest


Een leuk museum (ook voor kinderen) in Groningen is het GRID Grafisch Museum. Wat je er kunt zien en doen, lees je in dit artikel. Lees je mee? #grafischmuseum #museum #museumaart #groningenDeel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment