Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam

Aan de Herengracht 573 in Amsterdam was een uniek museum gevestigd, Tassenmuseum Hendrikje. In het Tassenmuseum waren meer dan 5.000 objecten te zien. Het museum heeft de grootste collectie handtassen ter wereld.

Het oudste exemplaar dateert uit de 16e eeuw. Dit museum is één van de drie musea in zijn soort ter wereld. Het Tassenmuseum in Amsterdam is de grootste van deze drie. Het museum heeft wereldwijd een indrukwekkende reputatie. Het museum werd meerdere keren bekroond in de ranglijst van de top 10 beste modemusea. De collectie van meer dan 5.000 tassen, bevat werk van historische en hedendaagse ontwerpers en stukken die soms wel 500 jaar oud zijn. De beroemdste tassen in de tentoonstelling zijn onder meer de Versace-tas van Madonna en de iconische handtas van de voormalige Britse premie Margaret Thatcher’s. Het Tassenmuseum Amsterdam gevestigd in een 17e eeuws grachtenpand. De stijlkamers in het pand kunt u tijdens uw bezoek bekijken.

Inhoudsopgave

Ligging

Tassenmuseum Hendrikje was gevestigd aan de Herengracht, in het centrum van Amsterdam.

Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht in Amsterdam

Geschiedenis

De vondst van één handtas zorgde er voor dat Hendrikje en Heinz Ivo verzamelaars en kenners van handtassen werden. Deze eerste handtas was een leren handtas uit 1820 met dekplaten van een schildpad die ze vonden in een Engels gehucht. Deze privécollectie van handelaar en verzamelaar in klein antiek en curiosa Heinz Ivo groeide en groeide. De collectie wilden ze delen met anderen. Dit is het begin geweest van het Tassenmuseum Hendrikje. In 1996 werden de deuren van de privéwoning van Hendrikje en Heinz Ivo in Amstelveen geopend. Na tien jaar is het museum verhuisd van Amstelveen naar grachtenpand in Amsterdam. Het privépand in Amstelveen was te klein geworden. Steeds meer bezoekers wisten het museum te vinden. Het pand aan de Herengracht is de voormalige burgemeesterswoning en dateert uit de 17e eeuw. Het pand is voordat het museum heropend werd, volledig gerestaureerd en ingericht. Het pand aan de grachtengordel in het centrum van Amsterdam is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed.

De eerste bewoner van het pand was de rijke stadsbestuurder en burgemeester van Amsterdam, Cornelis de Graeff (één van de stijlkamers is naar deze familie vernoemd). Hij kocht in 1664 twee percelen, maar nog voor de bouw van de panden overleed hij. Zijn zoon, Pieter de Graeff, was net als zijn vader, ook stadsbestuurder en zwager van Johan de Wit, raadspensionaris. In 1682 werden de plafondschilderingen in de Graeffzaal door Paulus de Fouchier gemaakt. Het plafond werd in vijf vakken verdeeld. In het middenvak ziet u de Amsterdamse Stedenmaagd als centrum van de wereld. Daaromheen zijn de werelddelen Europa, Azië, Afrika en Amerika allegorisch weergegeven. Australië was toen nog niet ontdekt en ontbreekt als werelddeel. Het pand is lang in het bezit van de familie De Graeff gebleven. De Bickerzaal en de Graeffzaal in de huidige vorm dateren uit het begin van de 18e eeuw. De zalen werden toen verbouwd en gemoderniseerd en kreeg de Bickerzaal de plafondschildering en de schoorsteen en ook in de Graeffzaal werd de gedecoreerde schoorsteen gebouwd.

Vanaf 1907, na de dood van de laatste bewoonster, zijn in dit pand verschillende bedrijven gevestigd geweest. In 2007 werd het Tassenmuseum Hendrikje hier gevestigd.

Tassenmuseum Hendrikje trok per jaar ongeveer 80.000 bezoekers.

Helaas heeft het Tassenmuseum aan de Herengracht zijn deuren in april 2020 permanent gesloten. 

Tassenmuseum Hendrikje

Tassen waren vroeger nuttige gebruiksvoorwerpen. De kleding had nog geen binnenzakken, tassen en beurzen waren nodig om geld en persoonlijke spullen mee te nemen. Tassen en beurzen waren er allerlei uitvoeringen met verschillende functies: leren beurzen, beugeltassen, buidels met lange koorden. Vanaf de 18e eeuw was de tas het domein van de vrouw. Dit omdat de komst van binnenzakken het gebruik van een tas door mannen overbodig maakte. De grote merken voor tassen, zoals Hermès, Louis Vuitton, Gucci en Prada werden in de 20e eeuw steeds belangrijker. Het is een belangrijk modeaccessoire en modeverschijnsel geworden, dat elk seizoen verandert.
Tassenmuseum Hendrikje heeft een collectie van meer dan 5.000 tassen, buidels, koffers, beurzen en bijpassende accessoires, zoals compacts, schoenen en hoeden. Ieder exemplaar heeft zijn eigen verhaal. Aan de tas is veel af te lezen over de tijd, het materiaal, de vorm, de mode en de gewoontes van die tijd. Tassen tonen ook de kunsthistorische stromingen, de versierende technieken en de economische en technologische ontwikkelingen.
Het museum heeft een vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik het museum bezocht, was de tentoonstelling ‘Made in Italy’ net een paar dagen daarvoor van start gegaan, de bordjes met uitleg ontbraken nog grotendeels, dit was bij de kassa ook al uitgelegd. Later meer over deze tijdelijke tentoonstelling.

Het museum telt drie etages.
Op de 3e etage zijn tassen uit de 16e t/m 19e eeuw tentoongesteld. De verborgen verhalen, de geschiedenis van de tas (van gebruiksvoorwerp tot fashion-icon) en vakmanschap staan hier centraal. U kunt hier digitaal uw eigen tas ontwerpen. Een persoonlijke tas zegt wat over de ontwerper. Het creatief duo Vlieger en Vandam ontwierp een nieuwe leren schoudertas met reliëfprint met de naam ‘Souvenir’. Zij lieten zich bij hun ontwerp inspireren op een souvenirtas uit 1850-1900, een reticule van katoen met geslepen stalen kralen uit België. Op deze tassen stond meestal een afbeelding van een beroemde kerk of monument. Op het tentoongestelde exemplaar uit de 19e eeuw staat letterlijk het woord ‘souvenir’. U kunt uw persoonlijke tas delen op social media. Zo maakt u kans op een Limited Edition van de ‘Souvenir’ tas van Vlieger en Vandam.

De collectie uit de 16e-19e eeuw in het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht in Amsterdam

Op de 2e etage wordt de collectie uit de 20e-21e eeuw tentoongesteld. Hier zijn de moderne tassen te zien, gemaakt van dierenhuiden/dierenleer, plastic, plexiglas. Ook tassen in rare vormen, zoals een champagnekoeler met fles, een plant of een koets zijn hier te zien.
In de stijlkamervitrines op de 1e etage is de bijzondere souvenirtas van Vlieger en Vandam te zien. Daarnaast zijn hier tientallen historische souvenirtassen uit de Oriënt tentoongesteld.

De collectie uit de 20e-21e eeuw in het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht in Amsterdam

Zelfs op het toilet van het museum ziet u tassen.

Maar weinigen staan er bij stil dat een alledaags voorwerp als de tas een buitengewone rijke geschiedenis heeft en in de vele eeuwen van zijn bestaan een opmerkelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Ik heb het museum twee keer bezocht. de eerste keer was de tuin nl. niet geopend.

De stijlkamers

In het Tassenmuseum zijn twee stijlkamers die nog in gebruik zijn bij lunches, high tea, bruiloften, vergaderingen en feesten: De Graeffzaal en de Bickerzaal.
De Graeffzaal is een 17e eeuwse kamer met een schitterende plafondschildering. Deze schildering beeldt de Amsterdamse stedenmaagd uit geflankeerd door de vier werelddelen die toen bekend waren. De schildering is gemaakt door Paulus de Fouchier in opdracht van de eerste bewoner van dit pand aan de Herengracht. De afwerking met bladgoud is van Jacob Smit.
De Bickerzaal is de grote zaal uit de 18e eeuw. Deze zaal is vernoemd naar Jacoba Bicker. Zij was de eerste bewoner en echtgenote van Pieter de Graeff. Het plafond en de schoorsteen in deze zaal zijn gemaakt door de Amsterdamse schilder Louis Fabritius Dubourg.

Het plafond in één van de stijlkamers in het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht in Amsterdam

Praktische informatie

Overige informatie

  • Tassenmuseum Hendrikje is geschikt voor rolstoelgebruikers. Er is een lift en traplift aanwezig in het museum. Op de begane grond is een invalidentoilet aanwezig.
  • In het Café Hendrikje kunt u een kop koffie of thee kopen, evenals broodjes, soep, salades, petit fours en verse taart. Dit café is geopend van 10.00-16.30 uur. Vanuit het café heeft u uitzicht over de historische tuin aan de achterzijde van het pand. (Ik heb de tuin niet bezocht, omdat ik op dat moment niet wist dat er een tuin aanwezig was, maar als ik een keer in de buurt ben zal ik zeker de tuin met een bezoek vereren).
  • In de twee stijlkamers uit de Gouden Eeuw kunt u lunchen of een High Tea reserveren. De stijlkamers zijn dagelijks geopend van 11.30-17.00 uur. De stijlkamers zijn ook geschikt voor het geven van een feest of een diner. In deze zalen is het ook mogelijk om te vergaderen, een trainingsdag te houden of een lezing of presentatie te geven. De catering wordt door het museumrestaurant verzorgd. De stijlkamers zijn ook een trouwlocatie. De stijlkamers kijken uit over de Herengracht.
  • De museumwinkel is een exclusieve tassenwinkel met vele stijlvolle tassen die speciaal geselecteerd zijn. U kunt hier Nederlandse en internationale merken tassen en accessoires kopen. De museumwinkel heeft daarnaast een uitgebreid assortiment kaarten, boeken en cadeauartikelen.

Bereikbaarheid

Het Tassenmuseum Hendrikje was met alle vervoersmiddelen te bereiken.

  • Auto:
    Met de auto de binnenstad van Amsterdam bereiken is niet het goedkoopst en handigst maar wel een mogelijkheid. U kunt u auto tegen betaling, als er plaats is, aan en rond de Herengracht parkeren, of in de parkeergarage onder het Stadhuis-Muziektheater.
  • Tram:
    Het Tassenmuseum Hendrikje is vanaf het Centraal Station Amsterdam te bereiken met tram 4 of 9 (halte Rembrandtplein) of tram 24 (halte Muntplein).
  • Metro:
    Met de metrolijnen 51,53 en 54 kunt u via halte Waterlooplein met museum bereiken.
  • Fiets
    Aan de gracht kunt u uw fiets neerzetten om het museum te bezoeken.
  • Boot
    De rederijen leggen aan bij de Stopera aan het Waterlooplein, Canal Company, heeft een halte aan de Herengracht. Uw eigen boot kunt u aanleggen ter hoogte van Herengracht nr. 552 of nr. 603.

Helaas heeft het Tassenmuseum aan de Herengracht zijn deuren in april 2020 permanent gesloten. 

Adres

Tassenmuseum Hendrikje
Herengracht 573
1017 CD Amsterdam
Telefoon: 020 – 524 64 52
Fax: 020 – 524 64 53

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Aan de Herengracht in Amsterdam bevindt zich een uniek museum, Tassenmuseum Hendrikje met meer dan 5,000 tassen het grootste tassenmuseum ter wereld. Meer informatie lees je op mijn website. Lees je mee? #tassenmuseum #tassenmuseumhendrikje #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven