Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

In dit artikel beschrijf ik mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen. Dit is een wandeling van 9,06 kilometer, uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute door het oude deel van Amstelveen, door het Bloesempark en het Amsterdamse Bos en door een paar heemparken in Amstelveen.

De wandelroute begint bij het Raadhuis in Amstelveen bij knooppunt 99. Zoals elke knooppuntenwandeling kunt u deze wandeling op elk knooppunt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen. Onderweg wordt de route met blauwe pijlen en oranje knooppunten aangegeven. Wandelt u mee door het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen?

Inhoudsopgave

Mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Deze wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen van Wandelnetwerk Noord-Holland was in november 2021 het ommetje van de maand op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. In het Ommetje van de maand nemen wandelverslaggevers u mee over de mooiste wandelroutes van de provincie Noord-Holland.

Deze wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen start bij knooppunt 99. Dit startpunt ligt bij het Raadhuis van Amstelveen.

Amstelveen

Knooppunt 99 bij het Raadhuis van Amstelveen is de officiële startpunt van deze wandeling. Mocht u met de auto komen, dan kunt u uw auto hier gratis parkeren.

Vanaf het Raadhuis loopt u langs het water van De Poel. Aan de overkant ligt Bovenkerk met de Sint-Urbanuskerk.

De Poel in Amstelveen tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Bloesempark

Net voor de loopbrug naar het bloesempark staat het paaltje met knooppunt 19. Het knooppunt mist een nummer op staat. Alleen aan de achterkant staat het nummer.

Via de loopbrug loopt u het bloesempark in. In het Bloesempark staan 400 gedoneerde kersenbomen, in de lente (eind maart-begin april) kunt u hier een paar weken genieten van de prachtige kersenbloesems die vol in bloei staan. Tijdens deze periode is het Hanami Matsuri feest. Een feest waarmee Japanners de komst van de lente vieren. In Japan is het traditie om tijdens dit feest met familie en vrienden tussen de kersenbomen te picknicken. De kersenbomen zijn in 2000 aan Amstelveen geschonken door de Japan Women’s Club. Elke boom heeft haar eigen naam gekregen, de helft een Japanse vrouwennaam en de andere helft een Nederlandse vrouwennaam. Dit vanwege de goede handelsrelatie. In Amsterdam en omgeving wonen veel Japanners. In het Bloesempark staat ook het Tsunamimonument. Dit monument is er ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan in maart 2011. Omdat er in Amsterdam en omgeving een grote Japanse gemeenschap woont was hier behoefte aan.

Het Bloesempark tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Het Bloesempark tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

U steekt recht over en loopt aan de andere kant naar knooppuntenpaaltje 17. Ook op dit knooppuntenpaaltje mist aan de kant van het Bloesempark het knooppuntnummer. Als u aan de andere kant kijkt ziet u dat dit paaltje 17 is.

Amsterdamse Bos

Vanuit het Bloesempark loopt u langs knooppuntenpaaltje 94 het Amsterdamse Bos. Het kan zo zijn dat het door overkomende vliegtuigen van en naar Schiphol en de nabij gelegen snelweg A9 allerminst rustig is in het bos.

Via een bruggetje en langs het water loopt u onder de snelweg A9 door.

Naast wandelen en fietsen kun je in het Amsterdamse Bos ook van boom naar boom slingeren via touwen. ladders, bruggen en tokkelbanen in Fun Forest, een rondvaart maken met een boswachter aan het roer door het water van het Amsterdamse Bos, een bezoek brengen aan de geitenboerderij, avondvoorstellingen in het openluchttheater bezoeken, een bezoek brengen aan miniport (een kleine haven voor kinderen in de Grote Vijver bij de speelweide), zwemmen in de twee speelbaden, een rit maken met de museumtram (vertrek vanaf het Haarlemmermeerstation en diverse haltes langs het Bos), waterfietsen, kanoën en roeien op de Bosbaan.

Het Amsterdamse Bos ligt grotendeels in de gemeente Amstelveen. Maar omdat de gemeente Amsterdam eigenaar en beheerder is van het Amsterdamse Bos heeft het de naam Amsterdamse Bos en niet het Amstelveense Bos. Het Amsterdamse Bos is tussen 1934 en 1970 aangelegd. Het Amsterdamse Bos is bijna 1.000 hectare groot (hiervan bestaat 420 hectare uit bos, 215 hectare uit grasland, 165 hectare uit water, 70 hectare uit oeverlanden en de overige hectare zijn wegen, sportvelden). In het Amsterdamse Bos staan vijf monumenten: Nationaal Dachaumonument, de Kruiwagen, de Stedenmaagd, het Tsunamimonument en de gedenksteen bij het sportpark. Tijdens deze wandeling loopt u langs het Tsunamimonument. De andere monumenten zijn niet in deze route opgenomen.

Het Amsterdamse Bos tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Het Amsterdamse Bos tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Het Amsterdamse Bos tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Het Amsterdamse Bos tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Via knooppuntenpaaltjes 92, 93, 38 en 39 komt u bij een grote trap. Hier mag u even klimmen want de blauwe pijl wijst schuin omhoog de trap op. Na de trap komt u uit bij een speelweide. U volgt de pijlen en loopt langs de weide over een pad onder de bomen. Volgens een bord is dit de Arena. Aan het einde van het pad loopt u langs knooppunt 32 via de parkeerplaats het Amsterdamse Bos uit.

Het Amsterdamse Bos tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Heempark Jac. P. Thijssepark

Vanaf de parkeerplaats loopt u langs de Hoornsloot via knooppunt 31 naar het heempark Jac. P. Thijssepark.

In het Jac. P. Thijssepark mogen geen honden komen en u mag er ook niet fietsen.

Het Dr. Jac. P.Thijssepark en ook heempark De Braak zijn een ontwerp van Chris Broerse. Hij was directeur van de plantsoenendienst. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kwam hij met het plan om de oude veenplas de Braak tot park te ontwikkelen. Broerse was een groot liefhebber van de Nederlandse flora. Samen met Koos Landwehr, de beheerder van de heemkwekerij, ontwikkelde hij het plan om uitsluitend planten uit de Nederlandse flora te gebruiken. Er bestond nog geen Nederlandse naam voor dit soort parken. Broerse bedacht de term ‘heempark’. De natuur werd niet geïmiteerd maar nieuwe landschappen met een schilderachtig karakter werden gecreëerd. Het Dr. Jac. P. Thijssepark bestaat uit verschillende ’tuinkamers’ met ieder een eigen sfeer. Het Jac. P. Thijssepark kreeg in 2011 de status van rijksmonument.

U moet hier goed opletten want in het Jac. P. Thijssepark ontbreken de blauwe routepijlen. In plaats daarvan ziet u pijlen met een bloemetje.

Bloemetjespijl in het Jac. P. Thijssepark tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Het is een schitterend park met waterpartijen, paden met langs de kant mooie planten, bomen, struiken en kruiden, zoals boshyacinten, stengelloze sleutelbloemen, glidkruid (paarse plant), kievietsblomen, de gele Doronicum orientale/de vloek van de luipaard en allium ursinum/daslook.

Het Jac. P. Thijssepark tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Het Jac. P. Thijssepark tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Aan de kant van de Amsterdamseweg loopt u het Jac. P. Thijssepark uit. Hier staat knooppuntenpaaltje 27. U loop een stukje langs de drukke Amsterdamseweg en steekt de weg over naar het volgende heempark: De Braak.

Heempark De Braak

De Braak heeft een veel opener karakter met weidse uitzichten van het Jac. P. Thijssepark. De Braak kreeg ook in 2011 de status van rijksmonument. Om Amstelveen als woonplaats aantrekkelijk te maken zijn deze heemparken aangelegd. Heempark De Braak is langs een waterplas aangelegd. Deze waterplas is ontstaan door een doorbraak van de Nieuwe Meer. Daar komt ook de naam De Braak vandaan. De Braak is het oudste heempark van Amstelveen. Hier wandel ik via houten bruggetjes rondom de grote waterplas, langs heideveldjes, rietlandjes en kleurrijke biotopen en sferen.

Ook dit is een fantastisch heempark, maar kleiner dan het Jac. P. Thijssepark. Ook in dit park weer veel boshyacinten en allium ursinum/daslook. Ook in dit park ontbreken de blauwe routepijlen. In plaats daarvan volgt u ook hier pijlen met een bloemetje.

Heempark De Braak tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Heempark De Braak tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

In Heempark De Braak staat ook knooppuntenpaal 27 en aan het eind van De Braak vlak voor u onder het trampad doorloopt staat knooppuntenpaaltje 26.

Langs de trambaan en knooppunt 25 loopt u naar de ingang van het Broersepark.

Broersepark

De ingang van het Broersepark is langs de Molenweg. Vanaf de ingang loopt u recht op het Indiëmonument af. Het Indiëmonument is gemaakt door Ella van de Ven. Het Broersepark is het oudste park van Amstelveen. In het Broersepark is ook een mooie volière met mooie vogels te zien.

Midden in het park ligt de Majoor Bosshardtbrug, een mooie brug over de centrale vijver. Via een speelpleintje loop u het Broersepark uit.

Het Indiëmonument in het Broersepark tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen<br/>Copyright © JTravel.nl
Broersepark tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Amstelveen

Via de Parklaan loopt u via het drukke fietspad richting het viaduct over de A9. Pas op want het is hier altijd druk met fietsers die haast hebben en geen oog hebben voor wandelaars.

Net na de A9 staat het knooppuntenpaaltje 24. U moet hier bij het trappetje rechtdoor richting de kerk. Als u rechtdoor loopt, komt u uit bij horecagelegenheid Station Amstelveen. Nu is het een horecagelegenheid en overnachtingsplek, vroeger het oude station van Amstelveen naast het trampad. Voor het station staat een standbeeld van een Turftrapster.

Het trampad tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

U loopt via een speelplaats langs de kerk van Amstelveen. Deze kerk is niet meer in gebruik als kerk. Aan hetzelfde plein is ook Museum Jan gevestigd. Museum Jan is een museum voor moderne kunst. Dit is het oorspronkelijke dorp van Amstelveen. Tegenwoordig is het een wijk van Amstelveen.

Museum Jan in Amstelveen tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Door het centrum van het oude dorp loopt u naar knooppunt 23. Deze staat aan de Laan Nieuwer Amstel. Over het stukje tussen knooppunt 23 en 99 is weinig te vertellen, want er is niets te zien.

U bent aan het eind van deze fantastische wandeling door het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken. Ik hoop dat u genoten heeft van deze mooie wandeling.

Praktische informatie

Wandelroute

De route van deze wandelroute door het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

In de Heemparken ontbreken de blauwe pijlen. U volgt in de parken de pijl met een bloemetje.

De knooppunten zijn: 99, 19, 17, 94, 92, 93, 38, 39, 32, 31, 27, 28, 26, 25, 24, 23 en 99.

Routepaaltje tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Knooppunt 99 tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen
Blauwe routepijl tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en in de heemparken in Amstelveen

Afstand

De wandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken heeft een lengte van 9,06 kilometer. Ik liep meer kilometers, omdat ik vanuit het busstation Amstelveen naar het beginpunt heb gelopen.

Honden

Honden zijn op delen van deze wandelroute toegestaan, maar NIET de heemparken.

Bereikbaarheid

Het officiële beginpunt van de wandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken is Amstelveen Raadhuis. Dit is bij knooppunt 99.

De parkeerplaats ligt naast het raadhuis. De parkeerplaatsen vooraan zijn blauwe zone parkeerplekken. Andere parkeerplaatsen zijn gratis. Voor u navigatie moet u Raadhuis van Amstelveen, Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen invoeren.

Amstelveen heeft een groot busstation waar veel bussen uit de omgeving stoppen. Vanaf het busstation van Amstelveen loopt u naar het beginpunt van deze route.

Horeca

Het busstation van Amstelveen ligt naast het Stadshart Amstelveen waar genoeg horecagelegenheden gevestigd zijn. Ook in het oude dorp van Amstelveen en aan de Amsterdamseweg tussen de heemparken Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak zijn horecagelegenheden. In het Amsterdamse Bos zult u van de route moeten afwijken als u gebruik wilt maken van de horecagelegenheden.

Overnachten

Er zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden in Amstelveen, zoals Station Amstelveen in het oude dorp of Cityden Stadshart. U vergelijkt de hotels en de prijzen via Booking.com.

Ook in Amstelveen en omgeving kunt u gebruik maken van natuurhuisjes. Na deze wandeling is het goed uitrusten en slapen in de natuur.

U kunt ook overnachten in een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

Mijn route

Wat is Wandelnetwerk Noord-Holland

De website van Wandelnetwerk Noord-Holland geeft u de keuze uit bestaande routes of het maken van uw eigen route. Dit kan met behulp van de routeplanner. De gratis routekaarten download en/of print u vanaf de website. U kunt ze ook delen met vrienden of toevoegen aan de app. De markering van het wandelnetwerk in het veld is leidend voor de routes. U wandelt vanaf één van de startpunten, waar u uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Deze startpunten liggen op strategische locaties (bij stations, parkeerterreinen en/of horeca gelegenheden) waar een informatiebord (startpaneel) de rondwandelingen vanaf dat startpunt toont. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Naast de routeplanner zijn er ook de ommetjes van de maand, themaroutes en startpuntenroutes. Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap West-Friesland en in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. Wandelnetwerk Noord-Holland bestond in 2021 10 jaar. De wandelingen gaan vooral via onverharde paden. Deze wandelroute is ongeveer 90% onverhard, 10% verhard.

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een wandel-app ontwikkeld met alle routes van het wandelnetwerk incl. de wandelroutes van Wandelnetwerk Amstelland. Deze gratis app kunt u downloaden in de App Store en in PlayStore. Vanuit de app kunt u de kaart en de GPS-track downloaden. Ik download tijdens elke wandeling het GPX-bestand van mijn wandeling. Mocht de route onderweg slecht aangegeven worden, kan ik terugvallen op mijn telefoon. Ik heb hem dit keer niet nodig gehad, omdat de route onderweg via de blauwe pijlen op de routepaaltjes prima aangegeven stond.

Deze knooppuntenroute ‘Wandelen in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken’ staat ook op de website van Wandelzoekpagina. Op deze website is een categorie toegevoegd: knopenrondjes. Knopenrondjes zijn kant-en-klare routes. De routemaker heeft al de mooiste rondjes voor u uitgezocht. Knopenrondjes zijn gevarieerd, bij voorkeur onverhard, liefst alleen voor wandelaars, verkeersveilig en uiteraard het liefst met een leuke horecagelegenheid aan de route. Er worden minimaal 500 knopenrondjes op de website geplaatst. Knopenrondjes zijn wandelroutes op basis van de wandelnetwerken in heel Nederland. Een knopenrondje is van begin tot eind bewegwijzerd, in dit geval met blauwe pijltjes.

Deze wandelroute heet volgens de website van Wandelnetwerk Noord-Holland ‘Museumtrampad’. De titel snap ik niet helemaal, dit omdat u het trampad wel ziet, maar er niet over heen loopt want dat mag niet. Komt u in de buurt van trampad moet u er naast in het groen lopen. Het is niet de eerste keer dat ik de titel op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland niet vind passen bij de inhoud van de wandeling.

Website

     Logo van Wandelnetwerk Noord-Holland

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in het Bloesempark, het Amsterdamse Bos en de heemparken Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark in Amstelveen. Een mooie wandeling door een aantal mooie parken. Wandel je mee? #amsterdamsebos #heemparken #amstelveen #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in het Bloesempark, het Amsterdamse Bos en de heemparken Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark in Amstelveen. Een mooie wandeling door een aantal mooie parken. Wandel je mee? #amsterdamsebos #heemparken #amstelveen #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in het Bloesempark, het Amsterdamse Bos en de heemparken Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark in Amstelveen. Een mooie wandeling door een aantal mooie parken. Wandel je mee? #amsterdamsebos #heemparken #amstelveen #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling in het Bloesempark, het Amsterdamse Bos en de heemparken Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark in Amstelveen. Een mooie wandeling door een aantal mooie parken. Wandel je mee? #amsterdamsebos #heemparken #amstelveen #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in het Bloesempark, het Amsterdamse Bos en de heemparken Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark in Amstelveen. Een mooie wandeling door een aantal mooie parken. Wandel je mee? #amsterdamsebos #heemparken #amstelveen #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in het Bloesempark, het Amsterdamse Bos en de heemparken Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark in Amstelveen. Een mooie wandeling door een aantal mooie parken. Wandel je mee? #amsterdamsebos #heemparken #amstelveen #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven