Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Koog

Tijdens mijn 6-daagse vakantie in 2016 op Texel verbleef ik in het Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over De Koog, dé badplaats van Texel, ook bekend vanwege zeehondenopvang Ecomare en het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Dit laatste museum heb ik in 2016 niet bezocht.

Inhoudsopgave

De Koog

De Koog is na Den Burg het op één na grootste dorp op Texel. Het levendige dorp ligt vlakbij de Noordzee, in het westen van Texel.

De Koog telt ruim 1.300 inwoners. De Koog is een toeristendorp. Er zijn veel winkels, hotels, cafés, restaurants en er is een grote discotheek. In de winter is het hier rustig, in de zomer is het hier druk. De Koog ligt slechts twee rijen duinen van het Noordzeestrand. U hoort altijd het geluid van de zee op de achtergrond.

Plattegrond De Koog

Op het strand bevinden zich een paar paviljoens. U kunt hier strandstoelen, een strandhuisje en windbescherming huren, buiten zitten met een glas drinken in uw hand en heerlijk eten. In De Koog kunt u dichtbij het strand slapen met uitzicht op de ondergaande zon. Het is hier in de zomer op de stranden druk met zonaanbidders. U loopt binnen een paar minuten vanuit het centrum van Koog naar het strand. Watersporters vinden ook hun weg naar De Koog. Vooral golfsurfers zijn hier actief. Strandpalen 19 en 17 zijn hotspots voor surfers. De stranden zijn breed en uitgestrekt.

De Dorpsstraat is de winkelstraat van De Koog. In De Koog is het elke zondag koopzondag. In Dorpsstraat kunt u overdag winkelen en ’s avonds kunt u een drankje nuttigen in een café of dineren op één van de vele terrasjes en genieten van het nachtleven in cafés en discotheken. De Koog mag met recht een culinair dorp worden genoemd. Van Mexicaans tot een pannenkoekenrestaurant, van betaalbaar tot iets prijziger: er is voor iedereen wel iets.

Mocht u niet in zee willen zwemmen of het is geen strandweer, kunt u in De Koog ook het subtropisch zwembad Calluna bezoeken.

In en om De Koog vindt u veel hotels, vakantiehuizen, appartementen, chalets en ingerichte tenten. Het Kogerstrand is een kampeerterrein in de duinen tussen het centrum en het strand van De Koog. Hier ziet u de konijnen en fazanten voor uw tent of caravan langs lopen.

De Koog is een uitstekend beginpunt voor een tocht over het eiland Texel. Ten noorden van De Koog vindt het natuurgebied De Duinen van Texel en de Slufter. In het hoogseizoen kunt u hier eindeloos rondlopen zonder ook maar iemand tegen te komen. U kunt hier wandelen op de paden of één van de uitgezette routes volgen.

Ten oosten van De Koog kijkt u over het polderland uit, dat aangekleed is met typische Texelse boerenplaatsen en hun vee.

De Duinen van Texel bij De Koog

Geschiedenis van De Koog

De geschiedenis van De Koog gaat terug naar de 14e eeuw. Daarmee behoort De Koog tot de oudste dorpen van Texel. Het dorp was ooit een welvarend vissersdorp. De naam van het dorp De Koog is aan de ‘cooghen’ ontleent. Dit is de naam van inpolderingen in het begin van de 14e eeuw. Droogvallende stukken land werden door lage dijkjes van de zee afgezonderd. Deze ‘cooghen’ werden heel vaak door de zee overstroomd. Het gevolg was dat soms honderden schapen verdronken. Na iedere overstroming werden de dijken verzwaard om het gevaar van doorbreken te beperken. Het dorp ontstond na deze droogmakingen. Het werd een echt vissersdorp. De Koog was belangrijk want in het jaar 1514 hadden zowel de plaatsen Den Hoorn en De Koog elk 140 huizen. Het waren daarmee, na Den Burg met 188 huizen, de belangrijkste dorpen. De oorzaak van het verval van het vissersdorp was het verzanden van de diepere geulen in het begin van de 16e eeuw. Hierdoor konden de vissersboten het dorp niet meer bereiken. In 1559 en 1570 werd De Koog geteisterd door zware stormen. De grote stormvloed van 1570 betekende het einde van De Koog. Inwoners weken uit naar het dorp Den Hoorn. Den Hoorn groeide toen uit tot het tweede dorp van Texel. Achterblijvers hielden zich met het houden van schapen in leven. Er waren in 1921 nog elf huizen, een kerk en een badhotel in De Koog. De kerk staat er nog. Er is echter geen spoor meer van het agrarisch verleden van dit oude vissersdorp. Ruim een eeuw geleden kwam het toerisme op. Het boerendorp veranderde toen in een bruisende badplaats. De eerste toeristische voorzieningen werden aangelegd. In 1896 werd het badpaviljoen voor strandvertier gebouwd en in 1908 werd in de duinen het eerste hotel gebouwd. In een razend tempo kwam De Koog tot ontwikkeling als badplaats. Het aantal vakantiegangers nam in rap tempo toe. Nu vindt u in De Koog veel hotels, restaurants, winkels, cafés en ander vertier met de Dorpsstraat als dynamisch middelpunt. De Koog telt nu 20.000 slaapplaatsen, ongeveer de helft van de totale capaciteit van heel Texel.

Bezienswaardigheden in De Koog

Hervormde kerk

In het centrum van De Koog, in de Dorpsstraat vindt u de Hervormde kerk van De Koog. Deze kerk is van oorsprong een kapel uit 1415. In 1719, het jaartal in de muurankers, is de kerk tot haar huidige vorm verbouwd. De kerk vormt samen met het huis ernaast het laatste restant van het dorp van voor 1900.

De kerk in het centrum van De Koog

Zeehondenopvang Ecomare

Even buiten de Koog vindt u zeehondenopvang Ecomare. Ecomare omvat een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium, een vogelopvang, een duinpark en een bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Duinen van Texel. Eén van de taken van Ecomare is natuurbescherming in de Wadden- en Noordzee. Dit gebeurt door voorlichting, educatie en opvang van vogels en zeehonden. In Ecomare kunt u alles ontdekken over de unieke waarden van de Waddenzee. De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In Ecomare worden zeehonden opgevangen, die het op eigen kracht niet zouden redden. Deze jonge dieren zijn hun moeder kwijtgeraakt en kunnen nog niet voor zichzelf zorgen. Ook zijn er dieren die door ziekte verzwakt zijn. Als het weer goed met hen gaat, worden ze uitgezet op het Texelse strand of op een zandplaat in de Waddenzee. Daarnaast zijn er vaste bewoners in Ecomare, zoals oude zeehonden die blind zijn en daardoor niet meer uitgezet kunnen worden. Tijdens het voeren van de zeehonden, vertelt de verzorger over de eigenaardigheden van de dieren, hun leefwijze en hun natuurlijke omgeving. Dit gebeurt twee keer per dag. U kunt ook bruinvissen zien in Ecomare. Tijdens het voeren wordt hun gezondheid gecontroleerd door in hun bek te kijken en hen op hun rug te laten draaien. Elke dag zijn er meerdere sessies waar u als bezoeker live mee kunt kijken. Dit kan om 10.30 uur bij de bruinvissen, om 11.30 uur bij de zeehonden, om 13.30 uur opnieuw bij de bruinvissen, om 14.30 uur bij de vissen en om 15.30 uur opnieuw bij de zeehonden. Daarnaast is er een binnendeel met uitleg over het ontstaan van het eiland Texel in de IJstijd. Binnen vindt u ook grote zeeaquaria en hun bewoners. Bij de informatiebalie kunt u terecht met vragen over de natuur en cultuur van Texel, over het waddengebied en de Noordzee. In de winkel kunt cadeaus, zoals pluche zeehonden, boeken over natuur en milieu en wandelkaarten van Staatsbosbeheer kopen. De winkel van Ecomare bevindt zich in de hal.

Lees meer: Ecomare in De Koog

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

In het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora vindt u alles over het strandjutten, het loods-en reddingwezen en de visserij. Flora is volgens de jutters van Texel het eerste en grootste juttersmuseum ter wereld. De expositie bestaat uit een bonte verzameling voorwerpen die in de afgelopen 75 jaar op het strand van Texel zijn aangespoeld. U vindt op het grote buitenterrein en de binnenplaats veel bijzondere voorwerpen die voor een deel door Texelse Noordzeevissers zijn opgevist, zoals ankers, boeien, roeren en zelfs vliegtuigmotoren. Kinderen kunnen een speurtocht door het museum maken en er zijn spelletjes en kinderen mogen in een echte reddingscapsule. Daarnaast is er voor de kinderen een grote speeltuin met speeltoren, schommels, sta-wip, een kabelbaan van 30 meter lang, en een grote speelweide. Er is een museumcafé en een terras met picknicktafels. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is gevestigd aan de Pontweg 141a in De Koog.

Huifkartocht vanuit De Koog

U kunt vanuit De Koog ook een huifkartocht door de duinen, het strand en de Slufter maken. Deze beginnen om 10.00 en 14.00 uur bij de bushalte aan de Nikadel in De Koog. De tochten duren ongeveer 2,5 – 3 uur. De huifkartocht van 3 uur gaat door de natuurgebieden de Nederlanden, de Muy, de Slufter en over het strand of door bos en duinen. U ziet tijdens deze toch veel verschillende soorten planten en dieren in een afwisselend duinlandschap. Afhankelijk van het tij (bij eb) wordt er over het strand naar de Slufter gereden. U ziet heidevelden, natte duinvalleien, droge duinen, bossen en uitgestrekte strandvlakten. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. De huifkar wordt getrokken door Belgische trekpaarden. Tijdens de tocht schenkt de koetsier koffie, thee, warme chocomelk en limonade en trakteert hij u op Texelse koek van een zeer bekende bakker van Texel.

Zonsondergang op het strand van De Koog

Bekijk ook: Foto’s van De Koog

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn verblijf op Texel verbleef ik in de badplaats De Koog. In en rond De Koog is genoeg te beleven. Een leuk uitje (ook voor kinderen) is zeehondenopvang Ecomare of een bezoekje aan het strand van De Koog. In de directe omgeving zijn mooie wandelingen te maken. Meer lezen over De Koog doe je hier. Lees je mee? #dekoog #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven