Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Thailand : dag 5 – zaterdag 3 september 2011

Dit is het reisverslag van dag 5 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Thailand.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van De Jong Intra Vakanties

Route: River Kwai – Ayutthaya – Tak
Omschrijving: U rijdt naar de voormalige hoofdstad Ayutthaya waar u een tocht maakt langs de vele bezienswaardigheden van het wereldberoemde Ayutthaya Historical Park en u bezoekt één van de imposante ruïnes. Na de lunch rijdt u door het vruchtbare stroomgebied van de Chao Phraya rivier. Onderweg wordt gestopt bij de kalksteenformaties van Khao Nor met haar vele apen. In de namiddag bereikt u uw hotel in Tak.
Overnachting: Viang Tak Riverside Hotel – Tak. In het artikel Foto’s van de hotels in Thailand ziet u meer foto’s van het Viang Tak Riverside Hotel in Tak.

Ochtend

Deze dag begint om 06.00 uur met een wake up call. Ik kleed me aan en ik stop de laatste dingen in mijn koffer want om 06.45 uur moet de koffer buiten de deur van mijn hotelkamer staan. Deze wordt opgehaald door de bellboy van het hotel. Bij de bus moet ik de koffer dan weer aanwijzen welke van mij is en dan zal Petje mijn koffer weer in de bus zetten op naar het volgende hotel, de komende nacht in Tak (uitspraak Taak).

Ik ontbijt in de buitenlucht. Het ontbijt is hier niet zo uitgebreid als de laatste dagen in Bangkok, maar is verder prima. Wij, Hollandse kaaskoppen, missen kaas als broodbeleg.

Na het ontbijt loop ik terug naar mijn kamer om mijn overige spullen op te halen en om uit te checken bij de hotelreceptie. De bus vertrekt om 07.35 uur.

Pung Waan Yai Resort & Spa in River Kwai

Busrit van het Pung Waan Resort & Spa in River Kwai naar Ayutthaya

Onderweg begint Wouw met een rondje namen oefenen. Dat gaat heel goed.

Vervolgens stellen Ping, Wouw, Petje en Sanit zich voor. Omdat Sanit en Petje geen Engels spreken, zullen Wouw en Ping dit voor hen doen. Alle vier wonen ze in de stad Chiang Mai, maar ze zijn er niet allemaal geboren. Ping is geboren in Chiang Rai, is zoon van een politieagent en een onderwijzeres. Hij is 40 jaar. Sanit is 52 jaar en is net opa geworden. Petje is een van Karen bergstam en 39 jaar, woont in Chiang Mai samen met zijn vriend. Wouw is vorig jaar getrouwd, maar woont desondanks nog bij haar ouders in hetzelfde huis, ze is geboren in het Thaise jaar 20518.

Ping vertelt ons het dagprogramma voor vandaag. Helaas gaat de facultatieve excursie ‘Boottocht van de Bang Pa-In zomerpaleis naar Ayutthaya’, vanwege het hoge water in de regio rond Ayutthaya niet door. Er is in dit centrale gebied van Thailand op dit moment overstromingsgevaar.

Ping vertelt ons het één en ander over het leven van de boeddhistische monniken die je overal in hun traditionele gewaden tegenkomt. De monniken die uit de steden komen dragen oranje gewaden en de monniken van het platteland dragen gewaden die naar de bruine kleur toegaan. ’s Ochtends vroeg lopen ze al op straat om eten te vragen aan voorbijgangers om deze later in de ochtend in de tempels te offeren en op te eten. Er zijn al hele jonge kinderen vanaf 7 jaar die monnik zijn. Vanaf 7-20 jaar worden de monniken novice genoemd en moeten ze zich houden aan 10 regels, als de monnik ouder is dan 20 jaar moeten ze zich aan 227 regels houden. Eénmaal in het leven van de man zal hij zich moeten onderwerpen aan het tempelleven, ook al is dat maar voor één dag. Het is zeer interessant om dit te horen.

Als we anderhalf uur hebben gereden maken we een stop bij een benzinestation. We mogen de benen strekken, sigaretje roken voor degenen die roken, iets te eten/drinken kopen bij de 7-Eleven supermarkt of de happy room (toilet) bezoeken, zoals Ping dat zo leuk kan zeggen. De happy rooms bij de benzinepompen zijn veelal hurk toiletten bij de dames, maar als je naar het invalide toilet gaat heb je een, zoals Ping dat zegt, Europese wc pot.

We hebben, als we weer in de bus zitten nog een uur voor de boeg naar één van de voormalige hoofdsteden van Thailand, Ayutthaya. De andere hoofdsteden waren Sukothai, Bang(ma)kok en Topburi. Van Ping mogen we nu gaan genieten van het landschap, ook iets wat herhaaldelijk van hem terug zal komen als hij weer iets verteld heeft over het leven in Thailand.

Ayutthaya

In Ayutthaya bezoeken we de Wat Chai Watthanaram. In de brandende zon krijgen we uitleg van Wouw over deze tempel.

Tot 11.15 uur hebben we de tijd om hier rond te lopen en om foto’s te maken. Ik loop helemaal door naar achteren. Het is een schitterend tempelcomplex. De tijd die we hier doorbrengen is veel te kort. Ik had er graag wat langer willen rondlopen en fotograferen. Overal op het terrein zie ik stenen spitsen in allerlei vreemde hoeken en vele hoofdloze Boeddha’s.

Historical Park in Ayutthaya

Wilt u ook Ayutthaya bezoeken, boek hier uw tour(s).

Aan de kant van de rivier is het heel duidelijk te zien dat ook hier het water heel erg hoog staat. Er moet geen regenwater meer bij te komen of het gaat hier overstromen. Er liggen zandzakken bij de muur. Het is grappig om te zien dat een relatief klein bootje twee enorme tankers over de rivier voortsleept.

Dan gaan we verder met een tochtje door de stad Ayutthaya. Helaas bezoeken we niet meer van deze stad die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Door de hele stad zie je tempels en resten van tempels. We rijden langs de Wat Mahatat, maar voor een bezoek aan deze tempel is helaas geen tijd.

Busrit van Ayutthaya naar restaurant Chaba Lagoon te Chainat

Tijdens de busrit krijgen we van Wouw een kalender. Aan de hand van deze kalender kun je uitrekenen op welke dag je geboren bent. Ik weet dat ik een zondagskindje ben en dat klopt met deze papieren ook helemaal. Je zoekt je geboortejaar op in kolom A en dan ga je in kolom B kijken in welke maand je geboren bent en trekt een lijn van je geboortejaar naar rechts en van de maand van boven naar beneden en daar waar de lijnen elkaar kruisen staat een getal en daar tel je je geboortedatum bij op. Onderaan het papier zie ik op deze manier dat ik op zondag ben geboren. Dit wist ik al.

Op een ander A4-tje, die we van Wouw hebben gekregen, zie je welke houding van het Boeddhabeeld bij jou dag hoort.

Boeddhha

Elke dag van de week heeft een eigen kleur:

 • Zondag = rood
 • Maandag = geel
 • Dinsdag = roze
 • Woensdag = groen
 • Donderdag = oranje
 • Vrijdag = blauw
 • Zaterdag = lilapaars

Mijn kleur is dus rood.

Volgens een andere kalender, de Zodiac kalender, ben ik in het jaar van de haan geboren. Daarbij horen bepaalde karaktereigenschappen, die kloppen voor een deel, wel maar ook enkele kenmerken kloppen absoluut niet.

Lunch

Zo gaat de tijd wel snel voorbij tijdens het rijden. We zijn aangekomen bij het lunchadres dat in de middle of nowhere ligt. Het is een schitterende plek om hier in het restaurant Chaba Lagoon te Chainat te lunchen. Chaba betekent Hibiscus. Er is een prachtige tuin aangelegd.

De Chaba Lagoon is verborgen achter een onooglijke parkeerplaats, maar als je eenmaal de ingang hebt gevonden lijkt het wel een paradijs. Ze serveren een heerlijke lunch in een jungle-achtige sfeertje. Het eten is hier weer verrukkelijk (aroi aroi) en weer in buffetvorm. Ik maak na de lunch een wandeling door de tuin.

Restaurant Chaba Lagoon te Chainat

De foto’s van het lunchadres en de apen in Khao Nor ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Thailand maakte.

Khao Nor

Om 14.20 uur rijden we weer verder. Anderhalf uur later stopt de bus bij de kalkformaties van Khao Nor. Hier lopen overal langstaartmakaken vrij rond. De apen komen overdag uit de bergen, een eindje verderop. De apen worden gevoerd met bananen en watermeloenen die op straat tussen de apen stuk geslagen worden. Daarnaast krijgen ze noten. Er lopen nogal wat apen rond van groot naar klein. Er is ook een klein aapje dat is afgestoten door de moeder en nu door mensen gevoed wordt.

Langstaartmakaken in Khao Nor

Voor we de bus instappen controleert Petje alle schoenen op apenpoep. Als er iets onder de schoenen zit, maakt hij het met een tandenborstel en water weer schoon. Hij wil niet hebben dat ‘zijn’ bus vies wordt, want dat zal stank in de bus en extra schoonmaakwerkzaamheden betekenen.

Busrit van Khao Nor naar het Viang Tak Riverside Hotel in Tak

Na een half uurtje rijden we verder.

Tijdens deze busrit wordt ons het één en ander over de rijstproductie in Thailand verteld. Thailand is het grootste rijstproducerende land ter wereld.

De rijstproductie wordt uitgelegd:

 • de grond wordt geploegd met behulp van waterbuffels, die je ook af en toe langs de kant van de weg ziet grazen;
 • de jonge rijstplanten, met afgeknipte toppen voor meer opbrengst van de rijstzaden, worden geplaatst;
 • de planten worden netjes op een rijtje gepland zoals je op de rijstvelden ziet staan met een afstand van ongeveer 15-20 cm tussen de planten;
 • na ongeveer 100 dagen is de rijst klaar en kan er geoogst worden. Het oogsten gebeurt in november-december met behulp van een sikkel;
 • als alle rijstplanten uit de grond gehaald zijn, worden de stelen aan een stok gebonden om de rijstkorrels die in de toppen vast zitten, uit te schudden in rieten manden of op een kleed;
 • de rijstkorrels moeten drogen;
 • de rijst is klaar voor gebruik.

Viang Tak Riverside Hotel in Tak

Om 18.15 uur arriveren we bij het Viang Tak Riverside Hotel in Tak (uitspraak met een lange a klank Taak). Er wordt in de bus al gewaarschuwd om vanwege geluidsoverlast de ramen van de kamers gesloten te houden. Tegenover het hotel wordt de volgende ochtend een markt gehouden die al heel vroeg begint.

In het hotel aangekomen, worden we verwelkomd met een welkomstdrankje en een verfrissingsdoekje. De sleutels worden weer aan iedereen uitgedeeld. Mijn kamer is opnieuw een tweepersoonskamer voor alleengebruik. Ik heb een schitterend uitzicht op de Ping-rivier. De koffers worden weer bij de kamer afgeleverd. In de sleutelenvelop zit een kofferlabel met daarop het kamernummer die moet je om je koffer hangen.

Mijn kamer in het Viang Tak Riverside Hotel in Tak

Er is niet heel veel tijd om voor het diner. Ik ga douchen en omkleden en ik begin aan mijn reisverslag van vandaag.

Diner in het Viang Tak Riverside Hotel in Tak

Om 20.00 uur worden we verwacht voor het diner in het hotel. We krijgen één lange tafel waar heerlijke gerechten geserveerd worden, zoals kip met ananas en cashewnoten, rundvlees in rode wijnsaus, groenten, gebakken garnalen en een soort viskoekjes. Het is zoals de hele rondreis door aroi aroi. Als toetje is er ijs.

Na het diner is het tijd voor karaoke, iets waar ze in Thailand gek op zijn. Wouw, Ping en Sanit gaven het juiste voorbeeld, maar niemand uit de groep voelt zich geroepen om daar te gaan zingen.

Om 22.15 uur zoek ik mijn kamer op. Ik vind het genoeg geweest voor vandaag. Ik maak mijn reisverslag af en ga dan lekker slapen. Morgen is de wake up call om 06.15 uur.

Het weer

Half bewolktlicht bewolkt en zonnig en ± 35° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 5 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik de tempels van Ayutthaya. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #ayutthaya #tempels #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik de tempels van Ayutthaya. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #ayutthaya #tempels #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik de tempels van Ayutthaya. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #ayutthaya #tempels #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 5 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik de tempels van Ayutthaya. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #ayutthaya #tempels #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik de tempels van Ayutthaya. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #ayutthaya #tempels #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik de tempels van Ayutthaya. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Thailand lees je hier. Lees je mee? #Thailand #ayutthaya #tempels #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven