Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Kosten van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika

Mijn tweede verre reis was in 2012 naar Zuid-Afrika. Deze 23-daagse groepsrondreis begon in Johannesburg en eindigde in Kaapstad.

Op de vraag, wat kost een rondreis door dit schitterende Afrikaanse land, is geen duidelijk antwoord te geven. U kunt op verschillende manieren reizen en het zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt. Ik maakte deze 23-daagse rondreis met Fox Verre Vakanties.

Zoals elke reis, ver of dichtbij, houd ik mijn kosten bij. In dit artikel vertel ik u per kostenpost wat ik tijdens deze rondreis uitgaf. Dit zijn prijzen uit 2012. Het is heel goed mogelijk dat bepaalde kosten hoger uitvallen.

Inhoudsopgave

Kosten voorbereiding

Mijn voorbereidende kosten naar Zuid-Afrika bestaan uit een paar boeken over Zuid-Afrika. Ik heb voor deze boeken en een roadatlas in totaal € 81,77 uitgegeven.

Zuid-Afrika - Capitool Zuid-Afrika - Rough Guide Zuid-Afrika - National Geographic

Aan de aanschaf van toiletartikelen en andere benodigdheden gaf ik in de voorbereiding € 134,07 uit.

Andere voorbereidende kosten waren het bijwonen van een sound- en lightshow over Zuid-Afrika en later nog een landendag over Zuid-Afrika, beide bij Fox Vakanties en het halen van mijn vaccinaties. De kosten van de sound- en lightshow en de landendag over Zuid-Afrika waren € 7,50. Mijn herhalingsprik Hepatitis A, een recept voor malarone malariatabletten en een Hepatitis B vaccinatie haalde ik bij de Reisdokter. Hij hield kantoor tijdens de sound- en lightshow bij Fox Vakanties. Kosten van deze vaccinaties waren € 123,–. Deze kreeg ik volledig vergoed.
In september haal ik bij de reisdokter mijn tweede Hepatitis B vaccinatie. Deze vaccinatie kostte € 46,–. Hiervan kreeg ik slechts € 2,– via mijn zorgverzekeraar vergoed. De maximale vergoeding voor vaccinaties bedroeg in 2012 € 125,– per jaar per persoon.
De malariatabletten worden bij de apotheek gekocht. Ik heb in totaal 13 tabletten nodig voor deze reis. Kosten van de malaronetabletten € 52,23.

Totale kosten vaccinaties en entreegelden voor de sound- en lightshow en de landendag over Zuid-Afrika: € 103,73.

Totale kosten voorbereiding € 319,57.

Kosten 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika

In 2012 kostte mijn 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika met Fox Vakanties € 3.063,50.

Dit was als volgt opgebouwd:
Pakketreis 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika € 3.113,50.
Ik kreeg een korting omdat ik mijn reis tijdens een actie i.v.m. de ANWB Reisinspiratiedag boekte. Deze korting bedroeg € 50,–.
Mijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering kostte € 196,87.

Totale kosten 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika: € 3.260,37.

Kosten eten & drinken

De lunches en diners waren vaak niet bij de prijs inbegrepen. Ook de drankjes waren niet inbegrepen. Lunch en diner zijn niet goedkoop in Zuid-Afrika.

Soms was ik verplicht om in het hotel te eten waar ik op dat moment verbleef. Reden: ik zat in de middle of nowhere en kon nergens anders heen.

Totale kosten eten & drinken: € 313,22.

Zuid-Afrikaanse bobotie in Oudtshoorn

Kosten entreegelden en excursies en de fooienpot

Aan het begin van de reis gaat er geld vanuit de groep in de zgn. pot. Hier worden bijv. de entreegelden, koffie en lunches onderweg, de bagagedragers in de hotels, gidsen ter plekke en personeel bij de hotels van betaald. De rest van de fooi gaat op aan bijv. lokale mensen die op de foto gezet worden of begeleiding tijdens een tour.

Veel optionele excursies waren niet inclusief de prijs. Ik heb (net als de rest van de groep) aan alle optionele excursies deelgenomen. Dit is ook de reden dat het bedrag voor excursies en entreegelden dit jaar zo hoog is.

Ik heb aan de onderstaande optionele excursies deelgenomen:

 • Johannesburg: Soweto Township tour 2 uur durende fietstocht
 • Muldersdrift: Dinner Carnivore Restaurant
 • Gamedrive bij Hannah Lodge
 • Kruger National Park met een 4×4 onder begeleiding van een ranger
 • Shangaan Cultural Village net over de grens met Swaziland
 • Bushwalk onder begeleiding van een ranger
 • Het dorp Nompondo
 • Hluhluwe: Gamedrive in een open 4×4
 • St. Lucia: Boottocht op Lake St. Lucia
 • Drakensbergen: Sani Pass dagtour
 • Addo: Game drive door het Addo Elephant National Park
 • Port Elizabeth: Township tour en diner
 • Knysna: Featherbed Cruise
 • Entree van Cango Wildlife Ranch bij Oudtshoorn
 • Entree van Kasteel de Goed Hoop in Kaapstad
 • Kaapstad: Robbeneiland tour
 • Kaapse Schiereiland: boottocht naar Duikereiland
 • Kabelbaan naar de Tafelberg

Totale kosten optionele excursies en fooienpot: € 793,38.

Olifanten in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Kosten souvenirs

Ik koop tijdens mijn reizen in het buitenland veel ansichtkaarten. Deze stuur ik naar familie in Nederland of ik plak ze later thuis in mijn reisverslag.

Onderweg heb ik verschillende magneten voor op mijn koelkast gekocht. Deze spaar ik al een aantal jaren. Deze kon ik ook nu niet laten liggen.

Op mijn laatste dag in Kaapstad kocht ik veel souvenirs, waaronder een mooie kalender, niet alleen voor mezelf maar ook voor het thuisfront. Het was het een kalender voor 2013 met foto’s van Zuid-Afrika. De kalenders zijn niet goedkoop maar wel een mooi souvenir waar ik een jaar lang tegenaan kan kijken.

Onderweg kocht ik in Swaziland een mooi glasgeblazen olifantje en op een craftmarket de big five in een zandstenen uitvoering.

Totale kosten souvenirs: € 198,25.

Overige kosten in Zuid-Afrika

De overige kosten bestond uit bijv. taxikosten om van mijn hotel in Kaapstad naar Waterfront v.v. te reizen en een extra geheugenkaart voor mijn fotocamera.

Omdat we pas ’s avonds na het diner uit het Strand Tower Hotel in Kaapstad naar de luchthaven van Kaapstad vertrokken, was het in ons hotel mogelijk om een day-use kamer te boeken. Ik vond het ideaal, want ik heb de hele dag in Kaapstad doorgebracht en wat is fijner om na zo’n dag en voor de reis naar de luchthaven van Kaapstad en de vliegreis naar huis nog te kunnen douchen. Mijn bagage heeft de hele dag op mijn kamer gestaan.

Het is bij rondreizen gebruikelijk om na afloop fooien te geven aan de begeleiding. Voor deze rondreis werden we hele reis door 2 mensen begeleid: de reisleider en de buschauffeur. Deze kosten zijn net als fooien die niet uit de pot zijn betaald opgenomen in de post overig.

Een reisgenoot had Zuid-Afrikaanse randen te kort en ik had over. Ook op de luchthaven heb ik geld terug gewisseld naar euro’s.

Overige kosten: € 354,59.

Mijn kamer in het Strand Tower Hotel in Kaapstad

Kosten reisverslag

Na afloop van mijn rondreis door Zuid-Afrika maakte ik een uitgebreid reisverslag. Bij de Action kocht ik lijm en gekleurd papier. Bij de Action betaald ik € 30,68. De fotoalbums kocht ik bij het Kruidvat. Zij hadden een leuke actie met fotoalbums met een toepasselijke print. Voor deze fotoalbums betaalde ik € 47,88. Dit verslag was de basis voor mijn website verhaal over Zuid-Afrika. Daarnaast liet ik foto’s bij Kruidvat afdrukken. De kosten hiervan bedroegen € 253,63.

Kosten reisverslag: € 332,19.

Totale kosten 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika op een rijtje

 • Rondreis: € 3.260,37.
 • Voorbereiding: € 319,57.
 • Eten & drinken: € 313,22.
 • Excursies: € 793,38.
 • Souvenirs: € 198,25.
 • Overige kosten: € 354,59.
 • Kosten reisverslag: € 332,19.

Totale kosten Zuid-Afrika: € 5.571,57

 

De prijzen zijn voor 1 persoon, dit omdat ik alleen op reis was.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Ik heb mijn kosten van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kosten #groepsrondreis #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn kosten van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kosten #groepsrondreis #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Meer over dit onderwerp

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven