Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika & Namibië : dag 5 – vrijdag 10 oktober 2014

Dit is het reisverslag van dag 5 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV Holiday

Route: Wijnlanden

Omschrijving: Vandaag gaan we de omgeving echt ontdekken. We beginnen onze dag met een bezoekje aan het Paarl Taalmonument, met een prachtige historie. Vervolgens rijden we naar een van de vele Wine Estates, waar u een rondleiding door de kelders krijgt en een uitgebreide uitleg over het proces van wijn maken. Deze rondleiding wordt uiteraard afgesloten met een kleine proeverij, waarbij u de huiswijn van dit Estate kunt proberen. Naast Paarl, bezoeken we ook Franschhoek en andere bekende plaats in de wijnlanden, waar we lunchen en ook een chocolade fabriekje bezoeken. De dag wordt afgesloten met nog een wijnproeverij bij een van de Wine Estates die hier liggen. Een dag vol hoogtepunten door één van de mooiste gebieden van Zuid-Afrika. Vanavond logeren we wederom nog een nachtje in de wijnlanden.

Overnachting: Stellenbosch Hotel – Stellenbosch. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto’s van het Stellenbosch Hotel in Stellenbosch.

Ochtend

Vanochtend kunnen we uitslapen. Het is helaas nog maar 06.15 uur als ik al wakker ben. Ik blijf tot 07.40 uur in bed liggen, maar sta dan ga ik toch maar op en kleed me aan. Ook maak ik een begin met dit reisverslag.

Vervolgens loop ik naar buiten voor het ontbijt. Als ik buiten naar de ontbijtruimte loop, schijnt het zonnetje. Het ontbijt is oké, maar helaas is er geen kaas, maar ik heb lekker gegeten. Twee stellen uit de groep gaan vandaag vanwege lawaai en lekkage van kamer wisselen. Als ik terug ben op mijn kamer, poets ik mijn tanden en pak ik mijn spullen voor vandaag.

Busrit naar de Wijnlanden

Om 09.00 uur rijden we. De eerste stop is langs de kant van de weg bij wijnestate Alluvia. Hier is een schitterend uitzicht over de wijnlanden en bergen op de achtergrond.

In Pniel maken we weer een korte fotostop. Pniel is een dorp met 3.400 inwoners. Pniel behoort tot de gemeente Stellenbosch. Hier werd in 1843 de eerste Gereformeerde missiepost opgericht. De betekenis van de naam is terug te vinden in de bijbel en betekent ‘het gezicht van God’ (Genesis 32:30). Het is hier schitterend.

Pniel

Stop bij de Victor Verster gevangenis

We rijden langs de Victor Verster gevangenis van waaruit Nelson Mandela in 1990 is vrijgelaten. Zijn standbeeld staat voor deze gevangenis. Het is indrukwekkend om op deze plek te staan. Een plek die in het verleden heel veel heeft losgemaakt. In februari 1990 kwam Nelson Mandela hier samen met zijn toenmalige echtgenote Winnie Mandela deze gevangenis uitgelopen. Vele miljoenen mensen hebben dit toen via de televisie kunnen volgen. Hij werd na 27 jaar gevangenschap eindelijk vrijgelaten. In 1994 werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Standbeeld van Nelson Mandela bij de Victor Verster-gevangenis bij Paarl

Na het maken van de foto’s van deze gedenkwaardige plek gaan we weer verder. De foto’s van de wijnlanden rond Alluvia en het standbeeld van Nelson Mandela ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Zuid-Afrika & Namibië maakte.

Taalmonument bij Paarl

We rijden door de wijnlanden rond Paarl. We zijn op weg naar het Taalmonument van Paarl. Bij de ingang koopt Karel de entreetickets en daarna rijden we door tot onder aan de voet van het monument. Daar is het wachten op de gids Veronique. We krijgen uitgebreide uitleg over dit monument. Het monument is in twee jaar gemaakt. Het monument verbeeldt de talen van Zuid-Afrika. Ook krijgen we later uitleg van de symboliek van dit monument want dat heb je nodig om te snappen wat alles betekent. Het is nu schitterend weer waardoor het monument met daarachter de strakblauwe lucht mooi uitkomt. We lopen, na het krijgen van de uitleg nog wat rond. Ook de beplanting en het uitzicht is hier schitterend.

Taalmonument in Paarl

Wilt u het Taalmonument bij Paarl ook bezoeken, boek hier uw tour(s)

De koffie staat al klaar bij restaurant Volksmond waar we buiten zitten. Het is heerlijk weer. Er hangt een leuke tekst over ‘Die Duisendpoot’ in het restaurant. Bij het restaurant is een schitterende tuin en is er een heel mooi uitzicht over de wijnlanden in de omgeving van het monument.

Wijnestate Beyerskloof

Onderweg naar Wijnestate Beyerskloof kopen Karel en Peter bij Picardië echt bronwater voor onderweg in de rest van Zuid-Afrika en Namibië. Vanaf morgen gaan we naar de iets minder bewoonde wereld. Het water zal in het hotel worden afgeleverd.

We komen aan bij Wijnestate Beyerskloof. Dit wordt een grote deceptie, want er wordt met het wijnproeven niet op ons gerekend, terwijl in mijn ogen Karel gisteren aan de telefoon heel duidelijk was dat we een proeverij zouden krijgen en hier zouden gaan lunchen. Nu dat is hier allemaal verkeerd begrepen, want een rondleiding zit er niet in en de proeverij stelt niets voor. Wij zitten elkaar al aan te kijken zo van is dit alles. We hebben drie wijnen geproefd, die ik niet lekker vind. Ik ben ook geen wijndrinker en -kenner. Ook de rondleiding zit er niet in omdat het gisteren niet goed bij de wijnestate is genoteerd.

Er staan deze reis nog twee van deze proeverijen op het programma die we al geschrapt hebben, omdat niemand hier de behoefte aan heeft.

De lunch is verder prima, de meeste groepsleden hebben bbq pasta met penne en kip. Dit is erg lekker. We krijgen gratis een fles wijn aangeboden vanwege het foutlopen van de reservering.

Wijnestate Beyerskloof

Wilt u de wijnlanden ook bezoeken, boek hier uw tour(s)

Mooiberge

We rijden niet door naar Franschhoek, zoals het programma aangeeft, maar we rijden om 13.30 uur terug in de richting van Stellenbosch om vanuit daar door te rijden richting Somerset West. Onderweg naar Mooiberge koopt Karel aan de rand van Stellenbosch voor alle dames langs de kant van de weg een protea (de nationale bloem van Zuid-Afrika). Dit vanwege de ellende van de wijnproeverij en de hotelkamers waar van alles aan mankeert. De mannen krijgen een flesje bier. Een leuke geste van de reisleider.

We stoppen tot 15.00 uur bij Mooiberge. Dit is een groot aardbeienplukveld maar de aardbeien zijn helaas nog niet rijp. Hier is heel creatief met metaal omgegaan. Van metaal zijn dieren en voetballers en wielrenners gemaakt en in de meest felle kleuren gespoten/geverfd. Deze staan langs de kant van de weg en tussen de aardbeienplanten. Echt heel leuk om te zien.

Mooiberge

Als we uitgekeken zijn gaan we met zijn allen de winkel in om drinken voor de braai later deze week te kopen. Daarna drinken we met zijn allen nog iets in het restaurant dat zich naast de winkel bevindt.

Stellenbosch

Om 15.10 uur rijden we terug naar Stellenbosch. We gaan eerst terug naar het Stellenbosch Hotel om o.a. de bloemen en het gekochte drinken naar de kamers te brengen. Op mijn kamer ligt een briefje met verontschuldigingen en een ferrero rocher omdat gisteren de kamer niet klaar was.

Na 10 minuten verzamelen we ons weer, we maken een wandeling door Stellenbosch en gaan naar Ome Samie se winkel, een begrip hier in Stellenbosch. In de winkel lopen we wat rond maar mogen helaas geen foto’s maken. Ik doe het stiekem toch maar zonder flits.

Ome Samie Se Winkel in Stellenbosch

Wilt u Stellenbosch ook bezoeken, boek hier uw tour(s)

We lopen daarna terug in de richting van het hotel. Al snel verbrokkelt de groep.

Ik loop naar een supermarkt, omdat ik ander drinken wil kopen. Ik heb zoveel water gedronken dat het even genoeg is. Ik koop ook nog een tube handcrème en een zakje chips.

Terug in mijn hotelkamer laad ik de batterijen van mijn camera en tablet op. Tijdens het opruimen van mijn spullen, kom ik er achter dat ik het kaartje dat ik in ome Samie se winkel heb gekocht waarschijnlijk in de supermarkt heb laten liggen. Ik loop naar de overkant van het hotel waar ook heel veel winkeltjes zijn om daar een nieuwe te kopen. Ik kom onderweg een groepslid tegen en met haar loop ik naar een supermarkt omdat ik een typisch Zuid-Afrikaanse stekker wil kopen. Ik leen nu elke keer in het hotel de typisch Zuid-Afrikaanse stekker maar ik wil er zelf één kopen. Deze stekkers kosten hier echt heel weinig, terwijl ze in Nederland bij de ANWB meer dan € 10,– kosten. Ik betaal nu ZAR 22,90. Omgerekend is dat ongeveer € 1,60.

Avond

We reserveren onderweg alvast een tafeltje in restaurant Basic Bistro. Het bespreken is nodig, want gisteren konden we bijna nergens terecht, omdat de restaurants vol zaten. We spreken om 19.00 uur beneden bij haar kamer af. Terug op mijn kamer fris ik me op en kleed me om en type daarna nog een deel van het reisverslag.

Om 18.55 uur loop ik naar beneden. We lopen naar het restaurant Basic Bistro, dit restaurant ligt vlakbij het hotel. We krijgen binnen een tafeltje voor twee. Ik neem dit keer een burger met champignonsaus en salade. Het duurt weer even voor we de burger krijgen maar hij is lekker. We hebben gezellig zitten praten.

Mijn diner in Restaurant Basic Bistro in Stellenbosch

Rond 20.30 uur ben ik terug in de hotelkamer. Na een verfrissende douche pak ik mijn koffer in want morgenochtend moet deze al om 06.45 buiten staan. Ik schrijf mijn reisverslag af en ruim mijn spullen op. De wekker voor morgenochtend is om 06.20 uur gezet. Ik ga nog wat internetten en dan gaat het licht uit. Morgen is het weer vroeg dag.

Het weer

Bewolktzonnig en ± 25 ° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 5 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik het Taalmonument van Paarl, een wijnestate, Mooiberge en Ome Samie se Winkel in Stellenbosch. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #stellenbosch #paarl #mooiberge #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik het Taalmonument van Paarl, een wijnestate, Mooiberge en Ome Samie se Winkel in Stellenbosch. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #stellenbosch #paarl #mooiberge #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik het Taalmonument van Paarl, een wijnestate, Mooiberge en Ome Samie se Winkel in Stellenbosch. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #stellenbosch #paarl #mooiberge #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 5 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik het Taalmonument van Paarl, een wijnestate, Mooiberge en Ome Samie se Winkel in Stellenbosch. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #stellenbosch #paarl #mooiberge #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik het Taalmonument van Paarl, een wijnestate, Mooiberge en Ome Samie se Winkel in Stellenbosch. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #stellenbosch #paarl #mooiberge #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 5 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik het Taalmonument van Paarl, een wijnestate, Mooiberge en Ome Samie se Winkel in Stellenbosch. Alles over de vijfde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #stellenbosch #paarl #mooiberge #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven