JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In dit artikel leest u alles over de Sani Pass in de Drakensbergen in Zuid-Afrika.


De Sani Pass is wellicht de meest bekende grensovergang tussen Zuid-Afrika en Lesotho. Een rit over deze pas staat bij veel toeristen als een 'must do' op het verlanglijstje. De pas loopt vanaf het Zuid Afrikaanse dorpje Underberg steil en in scherpe bochten over een gravelweg naar boven. Bij het Sani Pass hotel ligt de weg op 1.566 meter. De top van de pas ligt 22 kilometer verder op een hoogte van 2.873 meter. De Sani Pass Top vormt de grens tussen Zuid Afrika en Lesotho. De weg loopt in Lesotho door richting Thabang. Hier en daar liggen kleine Basohto dorpjes. Hier verplaatsen de lokale bewoners zich vooral te voet op per pony. Meestal hebben ze met een warme en herkenbare deken om zich heen. In de winter kan in het gebied rondom de Sani Pass sneeuw vallen.

Sinds 1913 ligt het pad over deze pas. Vroeger werd het pas vooral gebruikt voor de handelsroute tussen Zuid-Afrika en Mokhotlong. Het vervoer ging per pakezel die de zware tocht heel vaak niet aankonden. Opgeven was geen optie want door hun eigenaar werden de ezels zonder pardon over de rand het ravijn in geduwd. Aasgieren en andere roofvogels cirkelden vaak rond rondom de pas op zoek naar hun volgende maaltijd. De muildieren waren bepakt met wol, kledij en maïsmeel. Zij voerden eerste levensbehoeften van Zuid-Afrika naar Lesotho, of andersom, om ze te verkopen of te ruilen. In 1955 werd de weg verbeterd. David Alexander klaarde deze klus omdat hij graag deze pas per landrover met zijn vrienden over wilde trekken. Een paar jaar later konden zware trucks deze reis ook maken.

Bord met de hoogte van de Sani Pass Highest Pub in Africa op de Sani Pass in Lesotho

Tegenwoordig is de Sani Pass veranderd in een populaire route voor toeristen die het hoogtepunt van de Drakensbergen willen bezoeken. De weg wordt ook gebruikt voor de lokale bewoners. De weg is nog altijd van gravel. Hierdoor kan de pas alleen met een 4WD voertuig gereden worden. De onverharde weg passeert de top op een hoogte van 2.874 meter. Deze weg klimt met tientallen haarspeldbochten naar boven waarbij de stijging op sommige stukken meer dan 50% is. U rijdt vanaf een hoogte van 1.200 meter naar 2.874 meter over een afstand van 22 kilometer. De pas volgt de bovenloop van de Mkomazana River. Een groot stuk van de weg loopt door beschermd natuurgebied. Er worden speciale dagtours georganiseerd naar en over de Sani Pass en Lesotho. De grensovergang naar Lesotho over de Sani Pass is dagelijks van 08.00-16.00 uur geopend. U moet niet vergeten uw paspoort mee te brengen, dit omdat u de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho oversteekt.

Op de top vindt u de Sani Top Chalet. Dit is de hoogste pub van Afrika. De bar is bekleed met geld uit andere landen. Zo hangt er bijvoorbeeld een briefje van 50 biljoen dollar uit Zimbabwe. Hier is de mogelijkheid om te lunchen of een drankje te drinken.


Voor meer foto's van de Sani Pass, zie: foto's Sani Pass.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

 In de Drakensbergen kun je een aan te raden excursie maken naar de Sani Pass. Met een 4x4 reis je deze pas op naar een hoogte van 2.865 meter en je bezoekt de highest pub van Afrika. Meer lezen, kijk dan hier. #drakensbergen #lesotho #sanipass #zuidafrika #jtravel #jtravelblog  In de Drakensbergen kun je een aan te raden excursie maken naar de Sani Pass. Met een 4x4 reis je deze pas op naar een hoogte van 2.865 meter en je bezoekt de highest pub van Afrika. Meer lezen, kijk dan hier. #drakensbergen #lesotho #sanipass #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment