JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild op Texel. Het gebouw biedt onderdak aan een aantal unieke exposities, zoals de enorme maquette van de Rede van Texel en de collectie onderwaterarcheologie. Hier vindt u een uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes.


Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild. De afgelopen jaren heeft het bijzondere gebouw een groot aantal architectuurprijzen gewonnen. Het gebouw biedt onderdak aan een aantal unieke exposities, zoals de enorme maquette van de Rede van Texel en de collectie onderwaterarcheologie. Hier vindt u een uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes. Jutters vertellen graag over hun vondsten en avonturen op het strand. U krijgt een kijkje in het leven van Texelse vissersfamilies, er zijn regelmatig demonstraties touwslaan en visroken en u komt er alles te weten over de Rede van Texel, de roemruchte VOC en zeehelden als Michiel de Ruyter. Ook kunt u plaatsnemen in een eeuwenoude duikboot en beleven hoe het in de 19e eeuw zou zijn geweest om met een duikboot in de Waddenzee af te dalen, op zoek naar een met rijkdommen beladen wrak.

Plattegrond van het Kaap Skil Museum in Oudeschild

De buitenkant van het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Het entreegebouw van Kaap Skil maakt een bezoek aan het museum meer dan bijzonder. Het entreegebouw van het Kaap Skil Museum is in 2012 geopend. Het gebouw is een ontwerp van Mecanoo architecten uit Delft. Het gebouw heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken. Deze puntdaken gaan op in het ritme van de dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De houten gevel van Kaap Skil illustreert de eeuwenoude traditie van hergebruik. De verticale lamellen zijn gemaakt van verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal. Deze oude damwanden krijgen, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven. Het Kaap Skil Museum heeft internationale prijzen ontvangen voor de architectuur en exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen, een levendig openluchtmuseum en een molen.

In het entreegebouw van het museum bevindt zich een museumcafé en een winkel met bijzondere souvenirs. De Kaap Skilkoek met VOC-kruiden is alleen hier verkrijgbaar.

Op de eerste etage van het entreegebouw kunt u een collectie aan archeologische schatten van de zeebodem bekijken. Hier zijn veel vondsten van Texelse duikers tentoongesteld. Sommige voorwerpen liggen onder water om ze goed te houden. Er liggen veel scheepswrakken op de zeebodem rond Texel. Dagelijks lagen hier en trokken er honderden schepen langs. Veel van de wrakken liggen diep onder het zand en komen misschien wel nooit meer tevoorschijn. Er zijn ook wrakken die net boven het zand uitsteken.

De Reede van Texel in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In het souterrain van het entreegebouw vindt u de maquette van de Texelse Reede. In de Gouden 17e eeuw was de Reede van Texel de belangrijkste ankerplaats ter wereld. Hier ankerden de rijk beladen schepen voor vertrek en bij terugkomst van en naar Amsterdam. De Nederlands Gouden Eeuw ziet u terug op de maquette Reede van Texel. U waant u zich op een groot zeilschip in 1650. U kunt met de touchscreens uw eigen schip uitzoeken en een quiz maken.

Het Kaap Skil museum heeft een uitgebreid buitenterrein waar u rond kunt dwalen en bijzondere objecten kunt bekijken. Hier bevindt zich de molen De Traanroeier. Deze molen kunt u bezichtigen. U kunt naar boven klimmen en boven ziet u wat een enorme machine het eigenlijk is. De molen van Oudeschild komt oorspronkelijk uit Zaandam. De molen is daar in 1902 gesloopt en in Oudeschild weer opgebouwd. De molen is niet meer weg te denken uit Oudeschild en het Kaap Skil Museum. Molen De Traanroeier dankt zijn naam aan de plek waar hij oorspronkelijk in Zaandam stond. Dit was aan de Weer, op de kruising met de Traanroeyersloot. Met het roeien van traan had de molen zelf niks te maken.

 

In de vissershuisjes gaat u terug naar de periode tussen 1930 en 1950. Hier ziet u een grote radio in de kamer, gewolkte emaille in de keuken, een pomp boven het aanrecht, een bedstede achter de deurtjes, een kolenkit naast de kachel en een asbak op tafel. Hier ervaart u hoe de mensen in die tijd op een heel klein oppervlak leefden en ziet hoe wonen en werken door elkaar lopen.

Vroeger hoorde u in veel dorpen en steden het gehamer op het aambeeld door de smid. Dit was een enorm lawaai dat u nu niet meer wilt horen. In het Kaap Skil Museum werkt de smid in zijn smederij. Hier ziet u dat smeden een schitterende ambacht is. Van keihard staal worden de mooiste dingen gemaakt.

In het Kaap Skil Museum kunt u een winkeltje bekijken, zoals u ze vijftig jaar geleden in de dorpen veel zag. Klein en overvol met koopwaar. De verkoopsters zijn hier drie middagen per week aanwezig. Zij kunnen u precies vertellen wat er allemaal in de winkel ligt, van wie de winkel was, hoe de bakkerij achter de winkel werkt en hun prachtige kleding.

De smederij in het Kaap Skil Museum in Oudeschild Het winkeltje in het Kaap Skil Museum in Oudeschild Reddingssloep in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In de Jutterij vindt u duizenden dingen die op het strand zijn aangespoeld. De jutters verzamelden dit. Harde wind of een storm trekt de jutters naar het strand. Jutten is een eeuwenoude traditie. Vroeger gingen bewoners van het eiland naar het strand voor aangespoeld hout. Ze bouwden hier een schuur van of ze brandden de kachel met het gevonden hout. Ook nu spoelt er nog dagelijks van alles aan. Dit kunt u zien in de jutterij van Kaap Skil.

In het museum kunt u varen in de simulator met de TESO-boot Dokter Wagemaker. De veerverbinding tussen Texel en Den Helder wordt al ruim honderd jaar verzorgd door Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO). De geschiedenis van TESO is te zien in de tentoonstelling ‘Varen voor Texel’. Dit is een informatieve tentoonstelling waarin u met forse stappen van de eerste stoomboot naar het laatste dubbeldekschip wandelt.

U kunt met een duikboot onder water naar wrakken zoeken. Dat is wat de nerveuze kapitein Verbel heeft gemaakt. Zijn duikboot staat bij het museum. Hij zoekt bemanningsleden om op de Reede van Texel op zoek te gaan naar wrakken van VOC schepen.

Er worden het hele jaar door in verschillende gebouwen op het terrein tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Deze tentoonstellingen hebben een link met de zee.

Er zijn in de scheepvaart en de visserij allerlei soorten touwen nodig. Deze werden door de touwslager gemaakt. Garens of draden worden bij het touwslaan in elkaar gedraaid en hierdoor ontstaat een touw. De touwslagers maken de garens vast aan haken en met het draaiwiel worden de garens in elkaar gedraaid. De draden slagen ze om elkaar heen. Daarom heten ze touwslagers. Het touwslaan gebeurde buiten op de lijnbaan. Er werden soms wel touwen van een paar honderd meter geslagen. Hiervoor was veel ruimte nodig. In het museum wordt uitgelegd hoe het touwslaan werkt en misschien mag u zelf wel helpen bij het touwslaan.

Van mei t/m september wordt er elke dinsdag- en donderdagmiddag vis gerookt. Elke woensdag draait de molen 'De Traanroeier'. De smid is bij zijn vuur aan de smederij aan het werk en er wordt ook aan scheepsmodellen gebouwd.

Tentoonstelling 'Visserstruien II' in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In 2016 was in het museum de tijdelijke tentoonstelling Visserstruien ll. Stella Ruhe en Maarten Roeper gaven de aftrap met een gezamenlijk steekje averecht op breipennen met dikte 20. U kunt hier nog tot het voorjaar van 2017 53 gebreide truien uit bijna evenzoveel vissersdorpen uit Nederland. In 2013 was er al een tentoonstelling 'Visserstruien' Na de tentoonstelling werden er opnieuw verhalen en oude foto's van vissers in gebreide truien opgestuurd naar auteur Stella Ruhe. Dit was de reden om een tweede deel samen te stellen. In de periode 1875-1950 droegen vissers gebreide truien van wollen sajet van het Texelse schaap. De motieven en kleuren van de truien zijn plaats- en streekgebonden. Foto; s uit verschillende vissersplaatsen laten dat zien. Het breiwerk toont een vakmanschap en grote creativiteit van de talloze anonieme vrouwen en meisjes die de truien maakten. Het is een reizende tentoonstelling waarvoor tientallen van de truien aan de hand van foto’s opnieuw gebreid zijn. Deze tentoonstelling was eerder in het Katwijks Museum te zien. Daarna gaat de tentoonstelling door naar het Verenigd Koninkrijk. Er zijn in de tentoonstelling een trui uit Oudeschild en twee truien uit Oosterend te zien. Eén hiervan is voor kinderen.

De tentoonstelling 'Waterkamer' gaat over het belang van goede dijkbescherming. De expositie is gericht op de Texelse situatie: van de watersnoodramp in 1953 tot de toekomst. U maakt kijkend door een virtual reality-bril een overstroming van het museumterrein mee. Er zijn gelukkig dijken om dit te voorkomen. Er zal regelmatig een medewerker van het HHNK aanwezig zijn bij deze tentoonstelling. U kunt dan zelf de werking van de dijken onderzoeken op de zogenaamde dijkentafel.

Openingstijden
Het Kaap Skil Museum is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus en Nederlandse vakanties ook op maandag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het Kaap Skil Museum is op 1 januari en 1e kerstdag gesloten.

Entree
Volwassenen betalen een entreeprijs van € 9,50 per persoon.
Kinderen 4 tot 14 jaar betalen € 6,80 per persoon.
Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

Museumkaarthouders kunnen het museum gratis bezoeken.

Koopt u uw ticket online, dan krijgt u 5% korting.

(Prijzen van 2020).

Adres
Kaap Skil Museum
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild
Telefoonnummer: 0222 31 49 56
E-mail:
Website:
Klik hier voor de website van het Kaap Skil Museum in Oudeschild


Voor meer foto's van het Kaap Skil Museum in Oudeschild, zie: foto’s Kaap Skil Museum.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild. Je ziet hier uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes, een maquette van de Rede van Texel en een collectie onderwaterarcheologie. Meer informatie over het Kaap Skil Museum in Oudeschild lees je op mijn website. Lees je mee? #oudeschild #texel #kaapskilmuseum #museum #museumkaart  #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild. Je ziet hier uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes, een maquette van de Rede van Texel en een collectie onderwaterarcheologie. Meer informatie over het Kaap Skil Museum in Oudeschild lees je op mijn website. Lees je mee? #oudeschild #texel #kaapskilmuseum #museum #museumkaart  #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment