Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Museum Kaap Skil in Oudeschild

Tijdens mijn 6-daagse vakantie in 2016 op Texel verbleef ik in het Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Museum Kaap Skil in Oudeschild, het museum van jutters en zeelui.

Inhoudsopgave

Ligging

Museum Kaap Skil is gevestigd aan de Heemskerckstraat in het centrum van Oudeschild.

Museum Kaap Skil in Oudeschild

Museum Kaap Skil in Oudeschild is gevestigd in een bijzonder gebouw dat in het verleden een groot aantal architectuurprijzen heeft gewonnen.

Het gebouw biedt onderdak aan een aantal unieke exposities, zoals de enorme maquette van de Rede van Texel en de collectie onderwaterarcheologie. Hier vindt u een uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes. Jutters vertellen graag over hun vondsten en avonturen op het strand. U krijgt een kijkje in het leven van Texelse vissersfamilies, er zijn regelmatig demonstraties touwslaan en visroken en u komt er alles te weten over de Rede van Texel, de roemruchte VOC en zeehelden als Michiel de Ruyter. Ook kunt u plaatsnemen in een eeuwenoude duikboot en beleven hoe het in de 19e eeuw zou zijn geweest om met een duikboot in de Waddenzee af te dalen, op zoek naar een met rijkdommen beladen wrak.

Museum Kaap Skil heeft internationale prijzen ontvangen voor de architectuur en exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen, een levendig openluchtmuseum en een molen.

Plattegrond van het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Entreegebouw

Het entreegebouw van Museum Kaap Skil maakt een bezoek aan het museum meer dan bijzonder. Het entreegebouw van Museum Kaap Skil is in 2012 geopend. Het gebouw is een ontwerp van Mecanoo architecten uit Delft. Het gebouw heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken. Deze puntdaken gaan op in het ritme van de dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De houten gevel van Kaap Skil illustreert de eeuwenoude traditie van hergebruik. De verticale lamellen zijn gemaakt van verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal. Deze oude damwanden krijgen, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven.

In het entreegebouw van het museum bevindt zich een museumcafé en een winkel met bijzondere souvenirs. De Kaap Skilkoek met VOC-kruiden is alleen hier verkrijgbaar.

De buitenkant van het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Collectie aan archeologische schatten

Op de eerste etage van het entreegebouw kunt u een collectie aan archeologische schatten van de zeebodem bekijken. Hier zijn veel vondsten van Texelse duikers tentoongesteld. Sommige voorwerpen liggen onder water om ze goed te houden. Er liggen veel scheepswrakken op de zeebodem rond Texel. Dagelijks lagen hier en trokken er honderden schepen langs. Veel van de wrakken liggen diep onder het zand en komen misschien wel nooit meer tevoorschijn. Er zijn ook wrakken die net boven het zand uitsteken.

Texelse Reede

In het souterrain van het entreegebouw bevindt zich de maquette van de Texelse Reede. In de Gouden 17e eeuw was de Reede van Texel de belangrijkste ankerplaats ter wereld. Hier ankerden de rijk beladen schepen voor vertrek en bij terugkomst van en naar Amsterdam. De Nederlands Gouden Eeuw ziet u terug op de maquette Reede van Texel. U waant u zich op een groot zeilschip in 1650. U kunt met de touchscreens uw eigen schip uitzoeken en een quiz maken.

De Reede van Texel in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Buitenterrein

Museum Kaap Skil heeft een uitgebreid buitenterrein waar u rond kunt dwalen en bijzondere objecten kunt bekijken. Hier bevindt zich de molen De Traanroeier. Deze molen kunt u bezichtigen. U kunt naar boven klimmen en boven ziet u wat een enorme machine het eigenlijk is. De molen van Oudeschild komt oorspronkelijk uit Zaandam. De molen is daar in 1902 gesloopt en in Oudeschild weer opgebouwd. De molen is niet meer weg te denken uit Oudeschild en Museum Kaap Skil. Molen De Traanroeier dankt zijn naam aan de plek waar hij oorspronkelijk in Zaandam stond. Dit was aan de Weer, op de kruising met de Traanroeyersloot. Met het roeien van traan had de molen zelf niks te maken.

In de vissershuisjes gaat u terug naar de periode tussen 1930 en 1950. Hier ziet u een grote radio in de kamer, gewolkte emaille in de keuken, een pomp boven het aanrecht, een bedstede achter de deurtjes, een kolenkit naast de kachel en een asbak op tafel. Hier ervaart u hoe de mensen in die tijd op een heel klein oppervlak leefden en ziet hoe wonen en werken door elkaar lopen.

Vroeger hoorde u in veel dorpen en steden het gehamer op het aambeeld door de smid. Dit was een enorm lawaai dat u nu niet meer wilt horen. In Museum Kaap Skil werkt de smid in zijn smederij. Hier ziet u dat smeden een schitterende ambacht is. Van keihard staal worden de mooiste dingen gemaakt.

De smederij in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In Museum Kaap Skil kunt u een winkeltje bekijken, zoals u ze vijftig jaar geleden in de dorpen veel zag. Klein en overvol met koopwaar. De verkoopsters zijn hier drie middagen per week aanwezig. Zij kunnen u precies vertellen wat er allemaal in de winkel ligt, van wie de winkel was, hoe de bakkerij achter de winkel werkt en hun prachtige kleding.

Het winkeltje in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In de Jutterij vindt u duizenden dingen die op het strand zijn aangespoeld. De jutters verzamelden dit. Harde wind of een storm trekt de jutters naar het strand. Jutten is een eeuwenoude traditie. Vroeger gingen bewoners van het eiland naar het strand voor aangespoeld hout. Ze bouwden hier een schuur van of ze brandden de kachel met het gevonden hout. Ook nu spoelt er nog dagelijks van alles aan. Dit kunt u zien in de jutterij van Kaap Skil.

Reddingssloep in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In Museum Kaap Skil kunt u varen in de simulator met de TESO-boot Dokter Wagemaker. De veerverbinding tussen Texel en Den Helder wordt al ruim honderd jaar verzorgd door Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO). De geschiedenis van TESO is te zien in de tentoonstelling ‘Varen voor Texel’. Dit is een informatieve tentoonstelling waarin u met forse stappen van de eerste stoomboot naar het laatste dubbeldekschip wandelt.

U kunt met een duikboot onder water naar wrakken zoeken. Dat is wat de nerveuze kapitein Verbel heeft gemaakt. Zijn duikboot staat bij het museum. Hij zoekt bemanningsleden om op de Reede van Texel op zoek te gaan naar wrakken van VOC schepen.

Er worden het hele jaar door in verschillende gebouwen op het terrein tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Deze tentoonstellingen hebben een link met de zee.

Er zijn in de scheepvaart en de visserij allerlei soorten touwen nodig. Deze werden door de touwslager gemaakt. Garens of draden worden bij het touwslaan in elkaar gedraaid en hierdoor ontstaat een touw. De touwslagers maken de garens vast aan haken en met het draaiwiel worden de garens in elkaar gedraaid. De draden slagen ze om elkaar heen. Daarom heten ze touwslagers. Het touwslaan gebeurde buiten op de lijnbaan. Er werden soms wel touwen van een paar honderd meter geslagen. Hiervoor was veel ruimte nodig. In het museum wordt uitgelegd hoe het touwslaan werkt en misschien mag u zelf wel helpen bij het touwslaan.

Van mei t/m september wordt er elke dinsdag- en donderdagmiddag vis gerookt. Elke woensdag draait de molen ‘De Traanroeier’. De smid is bij zijn vuur aan de smederij aan het werk en er wordt ook aan scheepsmodellen gebouwd.

Tentoonstelling 'Waterkamer'

De tentoonstelling ‘Waterkamer’ gaat over het belang van goede dijkbescherming. De expositie is gericht op de Texelse situatie: van de watersnoodramp in 1953 tot de toekomst. U maakt kijkend door een virtual reality-bril een overstroming van het museumterrein mee. Er zijn gelukkig dijken om dit te voorkomen. Er zal regelmatig een medewerker van het HHNK aanwezig zijn bij deze tentoonstelling. U kunt dan zelf de werking van de dijken onderzoeken op de zogenaamde dijkentafel.

Tijdelijke tentoonstelling Visserstruien ll

In 2016 was in Museum Kaap Skil de tijdelijke tentoonstelling Visserstruien ll. Stella Ruhe en Maarten Roeper gaven de aftrap met een gezamenlijk steekje averecht op breipennen met dikte 20. U kunt hier nog tot het voorjaar van 2017 53 gebreide truien uit bijna evenzoveel vissersdorpen uit Nederland. In 2013 was er al een tentoonstelling ‘Visserstruien’ Na de tentoonstelling werden er opnieuw verhalen en oude foto’s van vissers in gebreide truien opgestuurd naar auteur Stella Ruhe. Dit was de reden om een tweede deel samen te stellen. In de periode 1875-1950 droegen vissers gebreide truien van wollen sajet van het Texelse schaap. De motieven en kleuren van de truien zijn plaats- en streekgebonden. Foto; s uit verschillende vissersplaatsen laten dat zien. Het breiwerk toont een vakmanschap en grote creativiteit van de talloze anonieme vrouwen en meisjes die de truien maakten. Het is een reizende tentoonstelling waarvoor tientallen van de truien aan de hand van foto’s opnieuw gebreid zijn. Deze tentoonstelling was eerder in het Katwijks Museum te zien. Daarna gaat de tentoonstelling door naar het Verenigd Koninkrijk. Er zijn in de tentoonstelling een trui uit Oudeschild en twee truien uit Oosterend te zien. Eén hiervan is voor kinderen.

Tentoonstelling 'Visserstruien II' in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Praktische informatie

Openingstijden

Museum Kaap Skil in juli en augustus dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.
Van september tot en met juni is Museum Kaap Skil geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Entree

Volwassenen: € 11,– per persoon.
Kinderen 4 tot 25 jaar: € 7,50 per persoon.
Kinderen tot 4 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen van 2023).

Adres

Museum Kaap Skil
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild
Telefoonnummer: 0222 31 49 56
E-mail: info@kaapskil.nl
Website:
Klik hier voor de website van het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild. Je ziet hier uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes, een maquette van de Rede van Texel en een collectie onderwaterarcheologie. Meer informatie over het Kaap Skil Museum in Oudeschild lees je op mijn website. Lees je mee? #oudeschild #texel #kaapskilmuseum #museum #museumkaart #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild. Je ziet hier uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes, een maquette van de Rede van Texel en een collectie onderwaterarcheologie. Meer informatie over het Kaap Skil Museum in Oudeschild lees je op mijn website. Lees je mee? #oudeschild #texel #kaapskilmuseum #museum #museumkaart #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven