Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Station Haarlem in Haarlem

Station Haarlem is het belangrijkste spoorwegstation van Haarlem. Station Haarlem ligt aan de spoorlijnen Amsterdam-Rotterdam-Vlissingen, Haarlem-Alkmaar en Haarlem-Zandvoort.

Het station van Haarlem is gebouwd in Art Nouveau of Jugendstil-stijl. Dit is het enige station in Nederland die in deze stijl is gebouwd. Er zijn twee verschillende in- en uitgangsgebouwen.

Inhoudsopgave

Geschiedenis

Op 20 september 1839 werd het eerste station Haarlem geopend. Het was één van de drie stations van de spoorlijn Amsterdam – Haarlem, de eerste spoorlijn van de HIJSM en ook de eerste Nederlandse spoorweg (Amsterdam – Halfweg – Haarlem), dat nu deel is van de Oude Lijn.
Het eerste station in Haarlem kwam buiten de Amsterdamse Poort te liggen. Hier bevindt zich nu de Hoofdwerkplaats van Haarlem van NedTrain.
In 1842 wed de spoorlijn verlengd naar Leiden. Later kwamen daar ook de lijnen Haarlem-Zandvoort en Haarlem-Uitgeest bij.
Sinds 1998 heeft Haarlem een tweede station: Haarlem Spaarnwoude.

Het station van Haarlem

Station Haarlem

Er hebben verschillende stationsgebouwen gestaan.
De eerste was een houten noodgebouw. Dit gebouw deed dienst toen de eerste trein in 1839 tussen Amsterdam en Haarlem reed.
Het echte stationsgebouw werd een paar jaar later gebouwd. F.W. Conrad ontwierp toen vier neoclassicistische gebouwen voor Amsterdam Willemspoort, Haarlem, Leiden en Den Haag.
Het stationsgebouw werd in 1867 verbouwd door P.J. Mouthaan. Er kwam over de hele lengte een verdieping bovenop en de ingang werd gewijzigd. Van de oorspronkelijke stijl bleef niets over.
Het huidige stationsgebouw dateert uit 1906-1908. De architect was D.A.N. Margadant.
Het station heeft een apart ingangsgebouw en een apart uitgangsgebouw, met daartussen een luifel en een verhoogde spoorbaan.
Vanaf het stationsplein ziet u het ingangsgebouw met het grote halfronde venster boven de drie entreedeuren, reliëfs en de twee torens aan beide kanten van de ingang. Aan de linkerkant op de gevel hangt een uurwerk. In de inrichting is veel hout gebruikt, soms in de vorm van beeldsnijwerk.

In de stationshal van Station Haarlem

De wachtkamers en stationsrestauratie bevinden zich op een eilandperron. Op het eilandperron staan vier gebouwen met diverse functies, waaronder wachtkamers voor de verschillende klassen en aparte wachtkamers voor dames en zelfs een ‘wachtkamer voor krankzinnigen’. De reden van deze aparte voor wachtkamer voor krankzinnigen was omdat in de omgeving van Haarlem veel inrichtingen stonden.

Bij de diverse ruimtes, zoals de wachtkamer Eerste Klasse hangen tegeltableaus. Eén van de tegeltableaus heeft een afbeelding van twee treinen met daaronder de tekst: ‘Aangeboden door de Bond van Gepensioneerden bij de Ned. Spoor- en tramwegen. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan der Spoorwegen’. De tegeltableaus en het houten snijwerk zijn ook geïnspireerd op de art-nouveaustijl.

Station Haarlem

Midden op het eilandperron staat het oorspronkelijke seinhuis. Dit werd ook wel de seinhuisburcht genoemd. De treindienstleider had vanuit het seinhuis een goed uitzicht over alle binnenkomende en vertrekkende treinen.

Het seinhuisje op Station Haarlem

De stationsoverkapping is ontworpen door H.W.M. Werker. Deze overkapping geldt als het hoogtepunt van zijn werk voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij.
Eén van de gebouwen is nu in gebruik als kleine bibliotheek met wachtruimte en een koffieautomaat.
De vele Art Nouveau decoraties zijn ook door Margadant ontworpen. In het gebouw bevinden zich tegeltableaus. Margadant heeft ook de stationsgebouwen van Den Haag HS en Lisse ontworpen.

De overkapping van Station Haarlem

Station Haarlem is een station met veel bijzondere details in zowel het exterieur als interieur. Het is één van de best bewaard gebleven station ensembles. Het stationsgebouw, de spoortunnels, de gebouwen op de perrons en de perronkap vormen een gesamtkunstwerk.

In 1953 is een derde perron aangelegd, deze architectuur verschilt met de rest van het gebouw.

Het is de moeite waard om het eilandperron te bekijken.

Het station is een beschermd monument en een markant gebouw in Haarlem. Station Haarlem is onderdeel van De Collectie. Op dit station een cultuurhistorische waarde stelling van toepassing, vastgelegd door de NS en ProRail.

Praktische informatie

Overige informatie

  • Op het station zijn veel voorzieningen, zoals liften, bagagekluizen, pinautomaten, GWK, toiletten, toilet voor mindervaliden, OV-fiets, Greenwheels.
  • De ticketbalie is van maandag t/m vrijdag van 06.30-21.00 uur geopend, op zaterdag van 07.00-21.00 uur, op zondag van 07.30-21.00 uur. Bij de kaartautomaten kunt u betalen met uw bankpas, creditcard en muntgeld.
  • Er zijn diverse winkels op de perrons en in de gangen naar de perrons gevestigd.

Bereikbaarheid

  • Buiten het station bevindt zich het busstation.
  • Zowel Connexxion als Arriva gebruiken Station Haarlem voor het eind- en/of startpunt voor hun buslijnen.
  • In ongeveer 10 minuten loopt u vanaf Station Haarlem naar het centrum van de stad. U loopt het station uit en slaat linksaf naar Stationsplein, vervolgens gaat u naar rechts de Jansweg en de Jansstraat in. Aan het eind van de Jansstraat komt u uit bij de Grote of Sint Bavokerk en de Grote Markt in het centrum van de stad.

Adres

Station Haarlem
Kennemerplein 1
2011 LR Haarlem

Bewaar op Pinterest

Het Station van Haarlem vind ik één van de het mooiste treinstations van Nederland. Het is een fotogeniek station. Meer informatie over het station van Haarlem lees je in dit artikel. Lees je mee? #haarlem #stationhaarlem #jtravel #jtravelblog Het Station van Haarlem vind ik één van de het mooiste treinstations van Nederland. Het is een fotogeniek station. Meer informatie over het station van Haarlem lees je in dit artikel. Lees je mee? #haarlem #stationhaarlem #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

De Waal Texel 2016
Europa

De Waal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven